Single post: Ce fel de tara este Romania?
-
VIP Member
Slugoii lui Basescu se revolta !lol
Intelectualii lui Băsescu se revoltă după ce Boc le-a plătit-o pe drepturi de autor: �E o bătaie de joc�. Ce spun Patapievici, Cărtărescu, Voinescu şi Preda

Mulţi dintre intelectualii care l-au susţinut pe Traian Băsescu de-a lungul timpului se declară "jigniţi" şi "indignaţi" de umilinţa la care Guvernul instalat de acelaşi Traian Băsescu �i supune pe creatori
L-au susţinut deschis pe Traian Băsescu �n 2004 şi s-a spus despre ei că au �nclinat balanţa alegerilor prezidenţiale. Şi-au atras şi asumat �n anumite cazuri eticheta de "intelectualii lui Băsescu", pe care l-au sprijinit constant �n primul mandat la Cotroceni, chiar dacă �n al doilea, �n ultimii ani, n-au mai fost vocali.
Unii au făcut pasul spre politică, lăs�nd activitatea publicistică pe locul al doilea, pentru a intra �n partidul prezidenţial, atraşi de promisiunile de reformă a statului. Pentru prima dată, o măsură a actualei guvernări revoltă intelectualitatea de dreapta, lovită direct �n principala sursă de venit. Felul �n care Guvernul a gestionat plata acestui impozit a fost calificat unanim ca "bătaie de joc".
Patapievici: "Batjocură şi dispreţ la adresa oamenilor"
Preşedintele Institutului Cultural Rom�n, Horia Roman Patapievici, spune că a fost �n concediu şi că a văzut la televizor ştirile despre cozile la ghişee. "Dacă �ntr-adevăr aşa stau lucrurile, este o aberaţie. O g�ndire profund greşită şi o batjocură la adresa oamenilor, indiferent că ei sunt scriitori sau muncitori. Eu m-am �ntors ieri din concediu şi am apucat să văd la televizor c�teva informaţii confuze.
Dacă �ntr-adevăr trebuie să stai la trei cozi diferite �n fiecare lună, este vorba de un dispreţ la adresa oamenilor", a declarat el pentru G�ndul.
Cărtărescu: "E puţin spus jignitor. Sunt absolut indignat"
�ntrebat de G�ndul dacă s-a �ncumetat să facă cele trei drumuri la ghişee pentru a da statului impozitele pentru drepturile de autor, Mircea Cărtărescu a răspuns: "Doamne fereşte! Nici nu am fost şi nici nu voi merge. Pe mine nu mă va vedea nimeni la vreun ghişeu. Dispreţul meu faţă de h�rţogăraie şi faţă de birocraţie este total. Ceea ce se �nt�mplă este puţin spus jignitor. Eu sunt absolut indignat faţă de ceea ce se �nt�mplă �n general cu drepturile de autor. Guvernul face din artişti victime colaterale.
Sunt nevoiţi să-şi dea şi a treia piele de pe ei din sărăcia lor", ne-a precizat Cărtărescu. El a comentat şi declaraţiile miniştrilor Vlădescu şi Şeitan, care nu văd o problemă �n cozile de la ghişee: "At�t timp c�t domnul Videanu spune că poate trăi cu 15 milioane pe lună şi domnul preşedinte �şi compară salariul cu cel al unui profesor, totul este coerent".
Sever Voinescu:
"O oroare administrativă. �ntregul Guvern merge �ntr-o direcţie greşită"
Deputatul PDL Sever Voinescu, publicist şi fost jurnalist, este şi el revoltat. "Eu tocmai am luat decizia de a-mi �ncheia contractul pe drepturi de autor din cauză că felul �n care se administrează plata obligaţiilor este umilitor. Este o oroare administrativă. Simpla idee de a trimite un om la trei ghişee �n fiecare lună este dincolo de imaginabil iar eu unul nu sunt dispus să fac acest lucru.
Prin urmare - sigur, aveam un contract mai degrabă modic fiind vorba de o revistă de cultură -, am decis să continui colaborarea mea cu revista pro bono. Ideea de a mă duce la trei ghişee pe lună să raportez sume de c�ţiva lei mi se pare de un absurd total, la care eu unul nu vreau să mai particip", a declarat el pentru G�ndul. Pentru deputatul democrat-liberal, vinovat este ministrul Muncii, Mihai Şeitan, care "realmente nu �nţelege nimic din realitatea unei birocraţii �n Rom�nia".
Voinescu spune că este supărat nu pe impozitul �n sine, ci pe felul �n care este str�ns: "Din c�te �nţeleg eu, gestionarea ca atare a procesului revine Ministerului Muncii. Eu am o problemă cu gestionarea ca atare a procesului. E o altă problemă cu creşterea taxelor - nu mi-e simpatică, dar �nţeleg de ce trebuie să se �nt�mple.
Felul �n care gestionezi culegerea acestor taxe este jignitor şi este �n afara oricăror standarde �ntr-o birocraţie normală. Cred că ministrul Şeitan a dovedit că ideea de restructurare a statului, de modernizare a serviciilor statului este departe de preocupările sale şi e limpede că asta e o direcţie greşită �n care merge �ntregul Guvern, dacă asta este direcţia".
�ntrebat dacă scandalul colectării impozitelor DDA va c�ntări �n viitoarea remaniere guvernamentală, Voinescu a dat asigurări că aşa se va �nt�mpla: "Evident că atunci c�nd premierul a spus că va evalua performanţele miniştrilor şi că le va prezenta, e obligat să se refere şi la aceste lucruri.
Asta face parte din performanţa sau nonperformanţa unui ministru. Astea sunt lucruri care ţin direct de felul �n care un ministru �nţelege să-şi organizeze structurile din subordine. Aici nu mai e vorba nici de criză mondială, nici de tarele poporului rom�n. �n acest moment, dl Şeitan a dovedit că nu �nţelege cum lucrează �n relaţia cu contribuabilul o birocraţie civilizată europeană".
Cristian Preda: "Şeitan nu ar trebui remaniat, ci pus să stea la coadă"
Europarlamentarul Cristian Preda, autor al mai multor volume de politologie, a identificat şi el vinovatul �n persoana ministrului Muncii, pentru care remanierea ar fi o pedeapsă prea uşoară: "Şeitan nu ar trebui remaniat, ci pus să stea la coadă. �i cedez eu drepturile de autor pe care ar trebui să le primesc pentru ultimul volum publicat.
Conform contractului �ncheiat cu editura, e posibil ca tranşele să fie plătite �n următoarele şase luni, tot aşa cum e posibil ca plata să fie făcută vreme de doi sau de trei ani. Totul depinde de ritmul �n care se va vinde tirajul.
P�nă se aşază sistemul, cum a spus foarte frumos domnul ministru, �i promit să mai scriu o carte, poate mai are vreun coleg prin Guvern care se plictiseşte şi vrea să stea pe la nişte ghişee", a scris Preda pe blogul personal.lollol
Sursa:Intelectualii lui B?sescu se revolt? dup? ce Boc le-a pl?tit-o pe drepturi de autor: ?E o b?taie de joc?. Ce spun Patapievici, C?rt?rescu, Voinescu ?i Preda - Gandul