Vad ca sunt pareri si pareri, vine si a mea: Fifa e un semi-arcade in ultima vreme, are butoane magice la gameplay ca L1 si L2 sau R1 prin care Ai-ul te ajuta cam 90 % sa faci ce vrea muschii tai chiar daca esti incepator in tipul asta de joc( assisted controls). Daca ai invatat bine butoanele magice esti " magician" pe teren. Ping pong passes va spune ceva, ceva plictisitor cred, pase perfecte cu L1 , deposedari perfecte cu L2 ( vezi ca e fault dar arbitrul nu fluiera pt ca ai deposedat cu L2 si stie ca AI-ul a facut in mare masura acea deposedare, daca apesi L2 vezi cu mirare cum fundasul tau la 3 metri de mingie reuseste sa puna un picior si opreste actiunea, eu o numesc teleportarea Fifa) etc.

Suturile de gol trebuie sa le faci cu latul in cea mai mare masura si in majoritatea situatiilor din careu, rar sunt cele din afara si cu alte executii, asta daca te-ai pozitionat in l9curile de unde Ai-ul iti da voie sa marchezi.
Recunosc ca animatiile, miscarea si grafica sunt excelente la Fifa dar la gameplay nu e chiar asa. Fifa e facut pt oricine tocmai pt a cumpara oricine. Pes-ul nu e pt oricine, e pt cei care cunosc fotbalul il joaca fara butoane magice mergand mai mult pe viziune, momentul pasei al sutului si pozitionarea fata de balon.
La Pes am reusit executii de statea mata-n coada si ma gandeam ca am mai vazut asta la super goluri in fotbalul real, ex: sut puternic a lui Ballack de undeva de la 40 de metri in bara transversala si reluarea lui Podolski din marginea careului usor lateral dreapta din voleu direct in plasa( gol), am spus ca nu e adevarat, la Fifa nu am intalnit asa ceva si am jucat si joc f mult, sunt o gramada de exemple de acelasi gen.

Pt Pes ai nevoie de ceva cunostinte de asezare, tactica si sincronizare, la Fifa toate acestea sunt incluse in modul acesta semi-arcade , tu nu trebuie decat sa apesi butoane fara sa gandesti sau sa ai reactii in functie de faza.

Una peste alta, grafica de la fifa, miscarea balonului si a jucatorilor combinata cu gameplay-ul de la Pes ar da un adevarat simulator de acest gen. Cam asta e.