Nu am zis niciodata ca te cred cretin, departe de mine asta. Ai cu 5 ani in plus fata de mine. Cred ca tin si eu minte cum era cat de cat. Dar asta nu inseamna ca daca incep sa apara masini populatia o duce bine. Gandeste-te cate dintre acele masini sunt luate in leasing/rate/credite de la banca. La fel, gandeste-te cate din casele/apartamentele/garsonierele in care locuiesc oamenii sunt luate tot asa, in rate cu credite. Cati nu se duc cu bani imprumutati sa-si cumpere televizoare, plasme, telefoane, etc ?

Nu am zis ca atunci era mai bine, spun doar ca aceasta comparatie este aiurea pusa. Gandeste-te acum in cate datorii sunt ingropati romanii si traiesc in acest fals sentiment de libertate. Nu, nu esti liber. Si atunci, si acum faceau si fac tot ce pot sa te jupoaie de tot ceea ce ai. Diferenta este ca atunci erau treburile mai pe fata. Acum, in schimb sub falsa impresie a democratiei ai impresia ca esti in control, cand de fapt tot ce faci este sa iti sapi singur groapa.

Si crede-ma, ca cei care isi permit cu adevarat sa-si achizitioneze astfel de masini sunt o minoritate. Nu ma intereseaza cum si ce fac, treaba lor, dar asta este realitatea. Se moare de foame, fii sigur de asta. Putem sa inchidem ochii si sa auzim muzica din cluburi, dar asta nu inseamna ca totul e bine. Tot ce inseamna este ca, si acele putine resurse care au ramas, sunt distribuite inegal intre populatie. Iar acum, cu imensa datorie externa care se contureaza incet incet a fi colosala, nu stiu cum mai au tupeul jegos sa spuna ca avem crestere economica si ca lucrurile merg spre bine.

Plus, la chestia cu masinile, pe vremea aia nu erau chiar asa de necesare unui om. Erau invatati sa se descurce si fara. Problema acum este ca au venit alte timpuri, in care, sa nu ai o masina este o rusine, si pentru a evita acest lucru, faci tot ce poti pentru a fi in rand cu ceilalti. Printre acestea includ : te indatorezi la banci, vinzi apartament si te muti la garsoniera, te apuci sa canti, sa dai in cap etc...

Explozia aceasta de cumparaturi a inceput atunci cand bancile (din strainatate apropos) si-au dat seama de vaca de muls care este reprezentata de catre mine, de tine, de tot romanul, si au inceput sa ofere credite. Astfel, noi am inceput sa ne bazam nu pe banii pe care ii avem, si pe banii pe care speram ca ii vom avea. De aceea este criza, pentru ca se preconizeaza ca nu vor mai fi bani in conditiile in care oamenii sunt disponibilizati, salariile reduse, subventii sterse, taxe marite, ierni grele, etc.

Asa face orice populatie care a fost privata de posibilitatea de a cumpara tot ceea ce se putea in vest. S-a dat unda verde la produse din occident, romanul a navalit peste ele chiar daca nu prea avea cu ce sa le plateasca. De ce crezi ca au investit bancile straine atat de agresiv in Romania dupa revolutie ? Noi intotdeauna asta am fost (indiferent de cine e la putere), si anume o vaca de muls si apoi de pasat mai departe la urmatorii.

Ca o alta nota, si la noi in Brasov sunt pline autobuzele iar supermarket-urile sunt pline ce-i drept, dar cosuri umplute pana la refuz eu unul nu am vazut.

P.S. Sorry de scrisoare