Ahhh, nu e vorba de atac! Poate nu am fost explicit, dar era un post general. Confuzia poate a aparut din moment ce numele tau a aparut prima data. O sa incerc sa iti raspund la intrebari.

1. Cind e vorba despre promovarea ideologiilor religioase, nu cred ca se mai pune problema credibilitatii. Faceam o paralela intre mentalitatea medievala si "ateii"/"non-crestinii" moderni. Gindeste-te in urmatorul mod. Inchizita a luat/furat/distrus libertatea in general - fie ea libertate fizica sau intelectuala. De obicei, atacul modern care e adresat Inchizitiei este tocmai acesta - ca nu oferea libertate, ca e nedomacratic - practic, incalca toate princiipile democratiei. Un critic modern al Inchizitiei, incalca o mare parte din aceleasi principii incercind sa isi impuna parerea. De exemplu, daca eu ca ateu, m-as apuca sa critic Inchizitia si Crestinismul nu as fi mai bun ca un Inchizitor din moment ce eu apar libertatea de exprimare, incalcand-o - pentru simplu fapt ca nu las crestinii sa creada ce vor ei. Contradictia aceasta nu trebuie generalizata, e mai degraba un caz particular. Se desfasoara asa pentru ca majoritatea oamenilor folosesc Inchizitia pentru a critica crestinii si nu pentru a arata monstruozitatea ei per se.

2. Toate Bisericiile ar fi procedat la fel, in masura in care toate cred ca ele detin adevarul absolut. In momentul in care ai o asemenea certitudine, e normal ca lucrurile au decurs cum au decurs. Totul e "bine si frumos" cind: omorind eretici le salvezi sufletele; inoculind doctrina ta, salvezi sufletele oamenilor! Gindeste-te putin la Ortodoxism in Comunism! Practic, ei au adoptat aceeasi politica. Evident, la o scala mult mai mica si dezavantajati de faptul ca nu ei controlau Comunismul, ci viceversa.

3. Nu pot sa te contrazic ca democratia e una in teorie si alta in practica, dar anumite pseudovalori tot au mai ramas. De fapt, asta e singurul loc in care apreciez munca Bisericilor. Au reusit sa imprime niste valori mult mai bine ca orice forma de guvernare. Ca s-a varsat mult singe pentru asta e o certitudine.

4. Eu cred ca intrebarile astea sunt niste intrebari goale. Majoritatea crestinilor isi pun intrebarile astea, dar fenomenologic nu isi pot raspunde la intrebari. E mult mai reconfortant sa crezi intr-un Dumnezeu, decit intr-un Vid. La urma urmei, cine si-ar dori sa moara si atit?! Uite, aici se afla raspunsul meu la Religie - o frica ontologica fata de moarte. De la trogloditi pina la oamenii moderni. Frica! Din frica asta, oamenii prefera sa nu isi raspunda la intrebari, sa lase lucrurile asa cum sunt si intr-o anumita masura sa ramina ignoranti. Traim in sec. 21 si multi oameni inca mai cred ca Pamantul a fost creat acum citeva mii de ani, nu cred in evolutie si asa mai departe. Intr-un fel inca suntem in Evul Mediu, doar intr-o forma mai diluata!

5. Daca nu am fost suficient de clar la anumite chestiuni, te rog, spune-mi si o sa incerc sa le dezvolt. Bafta!