Atentie! In titlu spui ca vrei sa achizitionezi un Tv LED, acesta nu are retroiluminare cu leduri, ci cu lampi fluorescente!
Pregatesc o mica prezentare a televizorului care te intereseaza pe tine, impreuna cu cateva impresii despre cele cateva materiale 3D pe care le am la dispozitie. Din pacate, redactarea imi ia ceva mai mult decat mi-am inchipuit asa ca o sa „fortez” cateva concluzii especially for you.

De vreme ce nu mi-ai spus „de ce” ai decis sa te orientezi catre TV-ul asta, o sa-ti spun ce cred eu despre achizitie. Sintetizand fortat, Samsung LE40C750 este un televizor foarte bun pentru imagini 2D cu un bonus de viitor, redarea 3D. Reprezinta apogeul tehnologiei LCD cu iluminare CCFL (lampi catodice fluorescente) si panou S-PVA. Asta inseamna un panou LCD ce permite afisarea unei ample game de culori in vreme ce evolutia tehnologiei a permis un timp de raspuns fara precedent pentru un asemenea panou. Lampile CCFL, adica lampile folosite in mod comun pentru (retro)iluminarea televizoarelor si monitoarele generatiei „trecute” au evoluat si acestea tehnologic, permitand un consum mai mic, eficienta mai mare si durata de viata mai lunga.

In 2D, negrul este profund, contrastul excelent, gama de gri-uri (sau greyscale) excelenta – detaliul important pentru ca este elmentul ce asigura bogatia de detalii. Coloritul este, de asemenea, extrem de bun right out-of-the box, si daca vrei sa te „distrezi” suplimentar, acest TV are un generator propriu de mira de calibrare pe care o poti folosi fara ajutorul unui aparat de masura (ex. colorimetru). De asmenea, poti face si balansul de alb in 10 puncte, dar este imposibil de ajustat cu efecte pozitive fara ajutorul unui aparat de masura.

Metoda de interpolare folosita pentru fluidizarea miscarii cu 200hz este ajustabila, obtinand cea mai buna calitate a miscarii fara efectul de „live camera” pe care majoritatea integratorilor acestei tehnologii il obtin.

Uniformitatea imaginii este buna fara a fi perfecta, problema iluminarii la LCD-uri CCFL in general (in comparatie cu plasma sau LCD backlight) fiind iluminarea neuniforma. Pot remarca la modelul meu ca iluminarea este usor mai ridicata in colturile de jos si in partea superioara, dar asta doar pe fond negru si cu nivelul de luminozitate al ecranului ridicat la maximum, conditii pe care nu le vei intalni in timpul vizualizarii unui material normal decat in situatia in care vrei sa-ti provoci arsuri pe retina. Desi uniformitatea nu-i perfecta, este complet insesizabil in timpul vizionarii normale. In plus, comparativ cu un LCD Edge LED (iluminare laterala cu leduri), acest ecran este cu mult mai uniform.

In 3D, efectul este spectaculos fara insa a fi cel mai bun de pe piata. Defectul principal al tehnologiei folosite in prezent este efectul „crosstalk”, adica un mic contur semitransparent in jurul anumitor elemente, un fel de „ghosting” daca vrei. Desi este pus pe seama timpului de raspuns insuficient al LCD-urilor (ce trebuie sa comute, alternativ, imaginile destinate ochiului stang si celui drept de aproximativ 120 de ori pe secunda), defectul cu pricina este prezent atat la LCD-uri mult mai scumpe ce folosesc overdrive (supra-voltarea pixelilor pentru a obtine un timp de raspuns mult mai mic)mult mai agresiv cat si la plasme, chiar daca in proportie mai mica. Personal, cred ca depinde in egala masura de ochelari, de lumina din incapere cat si de materialul folosit, de calibrarea culorilor pentru imaginea pt ochiul stang vs. Ochiul drept, dar as intra intr-o polemica fara putinta de rezolvat. Te-ai amuza sa afli ca prezentarea 3D de la E3, descarcata de pe PSN, se vede cu mult mai prost decat un demo Samsung descarcat din internet si vazut pe acest televizor folosind ca suport un stick USB.

Tot despre 3D: highlight-ul pentru mine sunt blu ray-urile 3D, unicele in masura deocamdata sa „impuste” imagini Full HD 3D. Din pacate, numarul discurilor disponibile comercial, fara sa fie exclusive ale unui producator sau ale altuia sau fara sa faca parte dintr-un bundle fie costisitor, fie inutil, se pot numara pe toate degetele mainii unui scufundator imprudent care a bagat mana intr-o scorbura submarina proprietate a unei murene. Adica doua. Evident, incepand cu luna noiembrie „parcul” de titluri va creste in volum, deocamdata insa „3D”-ul ramane un moft. Afara de cazul in care vrei sa-ti foloseste PS3-ul pentru a juca Gran Turismo 5 care apare pe 3 noiembrie si va fi 3D.

Concluzii:

- Daca ai deja un televizor Full HD, mai poti astepta pana sa faci pasul, intre timp vor aparea mai multe materiale 3D (Blu Ray 3D sau jocuri), tehnologia va mai evolua si preturile vor mai scadea. Daca n-ai unul si vrei un televizor cu o calitate solida 2D si sa „gusti” putin din 3D, raportul calitate/ pret este imbatabil. Modelul beneficiaza de tehnologii vechi dar extra-ultra-testate si ameliorate, fata de clasa superioara cu „leduri pe margini” care ofera mai mult dezavantaje decat avantaje. Evident, exista si plasma Panasonic TX-P50VT20,cu nuante catifelate, detalii de referinta si 3D de mai buna calitate (mai putin crosstalk), dar cu un nivel de iluminare mai scazut – detaliu important pentru 3D, avand in vedere ca si ochelarii „rapesc” din luminozitate. Pretul este de aproape de doua ori mai mare, insa.