Single post: Totul despre pesti si acvarii
-
Member
Nevermaid
inainte de al cunoaste virtual pe Monky am cumparat un acvariu pentru fiu-miu de 60L. La momentul ala acelasi acvariu era in doua variante: iluminare normala cu tub neon si iluminare cu rand de led-uir. Evident eram tentat de led-uri in ideea ca's mai economice, mai de lunga durata si mai hitech. Tipul de la pet-shop mi-a zis ca e o gluma si ca sa-l iau pe cel cu neoane ca asa voi avea o iluminare corespunzatoare. Ideea e ca cu led-urile nu vei avea lumina de care are nevoie un acvariu. Tuburile alea de neon sau spoturile care le-ai vazut la Monky la acvariile nano sunt special concepute/studiate pentru asa ceva. Eu spre ex. la acvariul de 60L o buna perioada de timp nu am avut nici o problema cu algele si in mod sigur asta s-a datorat luminii.
Dupa experimentul cu acvariul de 60L de care probabil ai citit in paginile anterioare am trecut la un acvariu de 160L care merge ca uns fara probleme majore, unde plantele cresc in draci de trebuie sa le tund la 3 luni altfel pestii ar trebui sa inoate pe loc.
Dupa parerea mea, parere confirmata de Mony in ghidul lui un acvariu de pesste 100L e mai usor de intretinut iar sanatatea pestilor e mult mai usor de controlat fata de unul pana in 60L.
Greseala pe care am facut-o eu si pe care o fac majoritatea e ca in acvarii asa mic avem tendinta de a pune orice fel de pesti si mai ales din cei mari. In cazul meu scalari. Desi au trait fara probleme in defavoarea molly si a altora specii care s-au stins destul de repede pestii astia trebuie tinuti in spatii mai largi.
Acum acvariul de 60L pentru ca nu am reusit sa-l vand este crescatorie de guppy care fac la 2 sapt cate 10 puii si unde se mai afla si cativa red-shrimp iar neonii care au crescuti mari i-am transferat in acvariul mare alaturi de scalari si multe alte specii (in natura scalarii si neonii mici e bine sa nu fie pe aproape ca altfel unii mai pier :-); anyway neonii sunt destul de mari acum iar mancarea oferita dimineata si seara ii infraneaza de la instincte canibale)