Pai ia sa vedem ce se intampla cand pretul este asa scazut in tara unde dictator este Hugo Chavez.

"In timp ce scumpirea petrolului genereaza panica la nivel mondial, exista o tara care traieste linistit, in afara sferei ingrijorarilor: Venezuela. Aici, soferii stau linistiti stiind ca traiesc in singura tara unde un plin la pompa este mai ieftin decat o sticla de apa

minerala. "Ne-am obisnuit cu petrolul ieftin.

In Venezuela se scumpesc faina si laptele, nu benzina", a spus un sofer de taxi din Caracas, dupa ce a cheltuit 3 bolivares, cu putin peste un dolar, pentru a-si reumple rezervorul.


La un pret de 4 centi/litru, benzina este aproape gratuita in Venezuela, cel mai mare producator de petrol din America Latina, unde locuitorii, dependenti de automobile, nu ar ezita sa se revolte in cazul unei scumpiri, relateaza ziare.com. De la venirea la putere, in urma cu noua ani, presedintele socialist Hugo Chavez nu a majorat niciodata pretul benzinei, care este mai ieftina decat in Arabia Saudita, cel mai mare producator la nivel mondial.

Pentru a mentine pretul la pompa, compania de stat PDVSA trebuie sa aloce subventii de pana la 19.000 dolari/an, potrivit economistului Jose Guerra. "Exista parerea traditionala ca petrolul apartine intregii lumi si din acest motiv nu putem taxa costurile de exploatare. Prin urmare, nevoia de a aloca aceste subventii", a explicat un expert.

Populatia este departe de a uita de "Caracazo", numele dat unei ample revolte populare ce a avut loc in capitala in 1989, soldata cu sute de morti, dupa decizia presedintelui Carlos Andres Perez de a majora cu 50% pretul benzinei. "
Va fi dificil sa oprim consumul irational de benzina, cand un dolar este suficient pentru a face plinul. Insa pentru PDVSA veniturile petroliere nu sunt suficiente si compania a inceput sa inregistreze un deficit financiar semnificativ", a mai spus Guerra.

Pretul combustibilului are efecte negative in Caracas, unde viteza medie de deplasare a automobilelor este de 8 km/h in acest oras, ce numara 1,8 milioane automobile la o populatie de 4 milioane locuitori. In plus, insuficienta mijloacelor de transport in comun nu face decat sa agraveze situatia." !!!!!!!!!

Si acum sa vedem cat de bine se traieste in Venezulela unde este dictatura.


"In 2009 am asistat la ultimul act din epopeea instaurarii dictaturii lui Hugo Chavez in Venezuela.
Cetatenii Venezuelei au fost chemati la urne de catre presedintele Hugo Chavez pentru a aproba o initiativa legislativa de amendare a constitutiei care sa-i permita acestuia sa obtina un numar nelimitat de mandate. Aceasta reforma constitutionala a fost justificata de catre presedinte prin nevoia de a duce la capat revolutia bolivara din Venezuela pana in 2019, dar de fapt se pare ca doreste sa-si consolideze puterea inaintea ca aceasta sa fie erodata de criza economica globala.

Aceasta epopee a inceput acum 10 ani, cand fostul parasutist a devenit presedintele republicii latino-americane cu o platforma populist-stangista care promitea cohortelor de saraci ai tarii nationalizarea bogatelor resurselor minerale ale statului membru OPEC, impartirea marilor proprietati funciare, locuinte ieftine si cresterea accesului oamenilor la servicii publice.


In decursul celor 10 ani de cand a venit la putere Hugo Chavez a promovat o serie de campanii sociale majore denumite Misiuni Bolivare care sa ajute populatia saraca a Venezuelei. Aceste misiuni bolivare, cum le-a numit Chavez, au avut insa rezultate cel putin moderate.
Masurile propuse de acesta nu au dus la o crestere spectaculoasa a nivelului real de trai al saracilor Venezuelei, ci au avut mai mult efectul de a le mentine nivelul de trai in limite acceptabile. Cercetarile sociale conduse pentru evaluarea impactului acestor campanii au relevat faptul ca venezuelenii saraci nu au reusit sa-si depaseasca statutul social, sa-si imbunatateasca radical conditiile de viata sau sa-si sporeasca gradul de educatie. Concomitent cu aceste campanii sociale, Chavez a declansat si o “reforma” politica a statului venezuelean care are ca scop construirea in tara a unui socialism bazat pe principii derivate din gandirea politica a revolutionarilor.

Opozantii sai au incercat toate mijloacele democratice si nedemocratice, din pacate, de a-l da jos pe liderul de la Caracas. In 2002 a avut loc o lovitura de stat impotriva sa, care a esuat lamentabil, iar 2004 a avut loc un referendum pentru revocarea sa din functie – care in ciuda unei prezente masive la vot, i-a reconfirmat mandatul.


Hugo Chavez a erodat treptat fundamentele statului de drept din Venezuela.
Astfel separatia puterilor in stat a devenit litera moarta, executivul putand interveni oricand asupra puterii judecatoresti sau a celei legislative, libertatea de exprimare a fost compromisa prin instaurare unui control al statului asupra televiziunilor si radiourilor din tara, iar parlamentul a devenit o masina de vot pentru trecerea rapida a initiativelor sale legislative. Opozitia este frecvent demonizata si catalogata ca reprezentand interesele Statelor Unite. Adunarile electorale ale opozitiei sunt anulate si liderii intimidati.

Venezuela a devenit astfel cel mai proaspat exemplu de utilizare a mijloacelor democratice pentru instaurare unui regim arbitrar si nereprezentativ
. Regimul politic de la Caracas se caracterizeaza prin statism, cultul liderului, colectivism tribalist, mesianism indigenist, anihilarea rivalilor, persecutarea focarelor de autonomie civica."