X-Men First Class - 8 / 10
Dupa prequel-ul de succes (cel putin pentru mine), X-Men Origins: Wolverine, scenaristul si producatorii s-au dus si mai mult inapoi, la inceputurile povestilor lui Magneto si al lui Professor X.
Avem astfel, un scenariu foarte complex, ce incepe in 1944, intr-un lagar din Austria, pe un plan si intr-un castel din New York, pe celalalt plan.
Intr-un fel, povestea se invarte in jurul lui Magneto, care nu este prezentat ca un villain, ci mai degraba ca o persoana care poarta cicatrici ale Holocaustului.
Scenariul ne arata niste mutanti “reali”, nu doar niste desene suprarealiste intr-o banda desenata.
Dar oricat de originala si “libera” a fost povestea, sfarsitul nu putea fi altfel. Magneto trebuia sa se intoarca impotriva oamenilor (dupa cum am vazut si in trilogia X-Men din trecut), iar Xavier trebuia sa ajunga intr-un scaun cu rotile.
Mi s-a parut, totusi, putin grabit sfarsitul.Nu vreau sa ofer spoilere, dar nu cred ca ar fi fost mare diferenta daca in loc de ~200 de minute, filmul ar fi avut ~210 si un final putin mai detaliat.
First Class mai difera de predecesorii sai si prin faptul ca nu se bazeaza excesiv pe efecte speciale sau pe senzatiile tari oferite de genul asta de filme.
Pune accentul foarte precis pe dialoguri bine gandite, pe inceputul tuturor si pe partea umana a acestora.
Chiar si asa, tot avem oameni care zboara, dispar, explozii, nave si oameni care leviteaza, samd, toate “imbracand” atat de bine scenariul, incat nici un minut nu este irosit.
Interpretarea actorilor este foarte buna, accentul fiind pus pe sentimente si trairi. Desi avem in fata niste “copii” pseudo-anonimi (cu mici exceptii), isi fac treaba cu brio si prevad un viitor foarte stralucit pentru marea majoritate.
Totusi ma simt obligat sa-l mentionez pe Michael Fassbender in rolul lui Erik Lehnsherr/Magneto, care putea sustine de unul singur (eventual in felul lui X-Men Origins: Wolverine) intreg filmul. Acesta ne ofera o prestatie perfecta si nu dezamageste nici macar pentru o secunda.
Deasemenea, Kevin Bacon, in rolul de villain, desi nu straluceste, interpretarea lui este foarte buna si m-a facut (la fel ca in Sleepers) sa-l urasc si sa ma bucur cand, cat si de felul in care, a fost omorat.
Efectele de sunet sunt la inaltime si coloana sonora isi face treaba cu brio. Aproape ca putem simti metalul contorsionat si restul elementelor (pe un sistem de sunet capabil, normal).
Efectele CG sunt, cu 2-3 exceptii, foarte bine realizate. Mi-a ramas in cap superba scena (pe care o putem vedea si intr-un trailer) cu acel submarin scos din apa, ce leviteaza si se invarte. Totul este facut atat de realist si iluminarea este atat de buna, incat chiar crezi ca s-a intamplat.
Filmul este in mod clar o aventura First Class pe care nu vreti sa o ratati.