Salutare,
Am ajuns aici datorita trackback-urilor generate de link-urile lui okayo spre blogul meu (eu sunt cel ce scrie despre espresso). Am preferat sa citesc si sa ma amuz pe alocuri, si nu as fi scris nimic daca nu venea replica " site-uri romanesti care nu au nici cea mai vaga idee ce inseamna "sa ei un expresso".
Vreau sa fiu cat pot de scurt si concis:
- apreciez energia lui okayo insa trebuie si el sa inteleaga, la fel cum am facut-o si eu dupa un timp, ca exista categorii si categorii de consumatori. Mai ales intr-un domeniu ce tine de o parte sensibila a omului - tabieturile. Daca cineva e indragostit de un lucru nu ai cum sa-l schimbi si nu trebuie sa-l blamezi pentru asta. Pur si simplu e o alta categorie de consumator din pata. Probleme la nivel de polemica apar doar atunci cand se sustine superioritatea aparatelor pe capsule sau a celor automate in fata metodei traditionale, pe linie de espresso si capuccino.
- deocamdata nu este posibil dpdv fizic sa obtii un espresso italian adevarat cu ajutorul unui automat, indiferent cat costa, si nici cu ajutorul capsulelor. Pe de alta parte, cei ce prefera capsulele nu vor sa bea un espresso perfect ci doresc ceva rapid, simplu, curat, diversificat ca si continut, fara sa conteze ingredientele nesanatoase.
- daca totusi ai niste bani in buzunar si vrei sa bei un espresso italian in Romania, nu trebuie sa te duci la un bar, unde patronii folosesc personal neinstruit sau cafea ieftina pentru profit sau barmanii amesteca o cafea buna cu una proasta luata din Metro ca sa castige si ei pe ascuns etc. etc.
- ca sa reproduci acasa un espresso italian autentic ai nevoie, invers tuturor teoriile din cultura fiecaruia, de o rasnita buna, o cafea ok (de preferat de la prajitorii nu din magazine), un espressor semiautomat (cu acel brat care se scoate) si putina tehnica ce se invata repede. Ca sa va dau un exemplu clar, folosind orice cafea gata rasnita doriti, indiferent de pret, si facand un espresso la un aparat italian de 10.000 Euro, va iesi un bors magic! Nu va impacientati, am experimentat Acelasi lucru se intampla si folosind o rasnita proasta sau una buna setata prost. Oare ce credeti ca se intampla folosind o rasnita decenta (min. 150E) si un espressor de min. 6-700 de lei? Ceva de genul -
(aici portafiltrul e decupat si lichidul curge direct in ceasca)
- krups, delonghi, rowenta, electrolux, zelmer, bosch, Ufesa, Singer etc. nu sunt marci in espresso. Ori sunt chinezarii (prin calitatea pieselor nu neaparat prin locul de fabricatie), ori nu vor decat sa-si foloseasca marca din ale domenii si in espresso, pentru doi lei in plus. DeLonghi si Krups s-au promovat la noi ca marci bune si se vand la suprapret, de aceea lumea crede in general ca sunt marci ok. Cu mana pe inima va spun ca sunt, vorba voastra, petarde! Uitati-va numai cat plastic au pe ele. Marci in espresso, domeniul casnic, inseamna Rancilio, Gaggia, Lelit, La Pavoni etc. Ce sa mai spun de ECM-ul neamtului de care vorbeati voi sau de alti titani precum Bezzera, Expobar, Izzo, Isomac, Rocket etc.
- inainte de a spune "site-uri romanesti care nu au nici cea mai vaga idee ce inseamna "sa ei un expresso", citeste si vezi despre ce e vorba. In general ai dreptate mare! In special...nu