Single post: Threadul maniacilor de cafea, espresso, cappuccino, ceai
-
Member
Ai curaj nu gluma. Crezi ca-ti permiti ? "aberatiile" mele violente la adresa ta au ca tinta dezinformarea, doar atit, cu tine nu am nimic. Imi esti chiar simpatic, de amuzant nu mai spun. Din pacate pentru tine se intimpla sa am in vizita fix in perioada asta o persoana din Italia care intimplator detine un B&B de multi multi ani, din pacate are un Zanussi. A vazut pozele si normal, a devenit interesat. Am fost nevoit sa-i traduc "ad litteram" ceea ce ai spus. Ce pot sa spun, pe o parte, sporadic a confirmat ce ai spus dar pe alta parte sa amuzat copios ! M-a rugat sa te intreb, ce cafea recomanzi pentru un expresso de calitate ? mai precis de la cine, ce marca.
Acum hai sa discutam despre aberatiile tale, daca tot ai vorbit de ale mele. Imi pare rau insa nu te pot lasa sa explici cu asa "lux de amanunte mari! in special ... NU " fara sa ofer alternativa pentru buzunarul romanesc cu rezultat identic. Comparativ, eu am sa utilezez ceva bun simt si am sa argumentez punctual pentru a nu exista confuzii:
krups, delonghi, rowenta, electrolux, zelmer, bosch, Ufesa, Singer etc. nu sunt marci in espresso. Ori sunt chinezarii (prin calitatea pieselor nu neaparat prin locul de fabricatie), ori nu vor decat sa-si foloseasca marca din ale domenii si in espresso, pentru doi lei in plus. DeLonghi si Krups s-au promovat la noi ca marci bune si se vand la suprapret, de aceea lumea crede in general ca sunt marci ok. Cu mana pe inima va spun ca sunt, vorba voastra, petarde! Uitati-va numai cat plastic au pe ele. Exista un singur adevar. Nu sint companii specializate in productia echipamentelor pentru preparat cafea de orice natura, nici macar DeLonghi care este companie italiana. Insa spre deosebire de ceilalti producatori de electrodomestice, DeLonghi a intrat folosind experienta italiana in materie de unde au rezultat produse de calitate. Din nou la plastic. Ia vezi EC-850M la descriere - rindul trei, daca nu-ti iese traducerea din prima vezi goagle translate. Cele care sint din plastic au un singur scop si atit, sa scada costul de productie de unde si costul la raft. Eu ii felicit pentru asta, chiar nu sint interesat sa platesc dublu numai pentru faptul ca am o cutie metalica, lucioasa si un manometru in plus. Te rog sa nu-mi explici ca este vorba despre ce au in interior, ca argument iti spun doar atit O.M. / M.F. Daca ai idee ce inseamna poti incerca sa-mi explici cum stau lucrurile cu partile mecanice, electro-mecanice din interior, daca nu este bine sa o lasi asa. Oricum ca si argument solid pentru ceilalti cititori avem faptul ca DeLonghi EC200-CD, respectiv petarda mea din plastic a implinit 2 (doi) anisori si nu da semne de oboseala in conditiile in care a fost utilizat zilnic in cel putin 4 reprize, zone de virf odata la cca. 4 zile cind a muncit serios, 12 - 14 reprize.
inainte de a spune "site-uri romanesti care nu au nici cea mai vaga idee ce inseamna "sa ei un expresso", citeste si vezi despre ce e vorba. In general ai dreptate mare! In special...nu
Din nou aberatie fara argumente, doar esti roman right ? ... ceea ce nu ai inteles, repet pentru ca nu ai citit decit ce ti-a alintat ochiul este faptul CA NU AM NEVOIE SA CITESC, am experienta prea bogata in barurile italiene ca sa am nevoie de sfaturi de la tine. Asta ar fi una mai putin importanta pentru ceilalti, dar cea importanta este ca oferi solutii scumpe pentru un buzunar romanesc si culmea, cu acelasi efect. Bineinteles ca cine nu are experienta mea inclina sa te creada daca nu primeste o alternativa, uite ca acum o are. Apropos de experienta, ai spus ca vorbesti din experienta .. detalii ceva ? eu am dat citeva detalii de bun simt in posturile anterioare, tu ai spus ca ai experienta ... si Basescu a fost mariner iar acum e presedinte, rezultat =
Nu pot decat sa-l felicit pe Monkey pentru replica civilizata
MonkY te-a iertat, eu nu. Este incredibil cit curaj ai sa vorbesti despre civilizatie cind tocmai ce ai ocolit-o. Mestere ai orbul gainilor chiar nu se vede Monk Y ... mai ales ca monkey este cel putin ofensiv. Prea jos chiar si pentru tine mai ales ca te si repeti ca sa arunci praf in ochi ... vezi tu nu am observat, am nevoie de o alta pereche de ochelari.
Revenind la topic, am facut citeva investigatii cu privire la:
Marcile enumerate acolo nu sunt scumpe (150-300E) ci sunt brand-uri recunoscute la nivel mondial in espresso.
alta aberatie ! sa argumentam ... cu minim si maxim:
Bezzera (MI) = 700� - 1600�
Izzo (NA) = 1650� - 2050�
Isomac (La Pavoni - MI)= 350� - 2400�
la Scala (VE) = 1000� +
Gaggia (MI) = 300� + 950�
Rancilio (MI) = 500� - 1500�
DeLonghi (TV) = 100� - 1550�
ECM / Rocket Espresso (MI) = 1200� - 1750� - aici sigur o sa ai de comentat, abtinete ! ce stii este eronat ...
Si astea sint preturi extrase din magazinele italienesti care culmea au si reduceri substantiale. Desi am link-urile salvate te las sa cauti singur. Deci cum e ? 150� - 300�
... la 100� nu este decit DeLonghi, o petarda din plastic pe care intimplator o detin. De fapt asta este singura diferenta fata de cele confectionate din metal si lipsa manometrului inlocuit cu un bec. Pardon iar uitam, exista inca una, lipsa preincalzitorului de cesti. Bun, iar preturile de mai sus sint fara risnita care si ea costa ceva euroi, nu am extras date exacte insa in mare se adauga 50� - 500� si culmea chiar nu este un element esential asa cum ne povestesti. Din moment ce am obtinut rezultatul dorit, respectiv expresso-ul savurat in bar, cu un aparat de 125� fara sa cheltui suplimentar pe accesorii, explica-mi de ce trebuie sa platesc cel putin 400� pentru a obtine acelasi expresso ? Pentru ca asta consideri tu "... alternativa pentru cine vreodata va fi interesat strict de espresso pe acest topic". Nu mestere, eu o consider alternativa scumpa si cu aceleasi rezultate obrinute platind un pret de cca. 4 (patru) ori mai mic. Daca te deranjeaza ca am o solutie care nu corespunde cu vrei tu te poti intoarce oricind la mega-blog-ul tau sa vinzi castraveti la gradinar, aici forumisti "mai si gindeste" vorba lui nea' Marean. Este deranjant, stiu dar ce vrei, asta-i viata.
Repet, folosesc cafea gata macinata ... din pacate doar cu anumite marci am obtinut rezultat cu puritate 99% comparat cu ceea ce am savurat in Italia. Fac o paranteza, deci ATENTIE ! tot ce am obinut pe a mea "petarda" am comparat cu ceea ce am savurat in Italia, in BAR atit fancy unde am platit 5�/expresso cit si cel uzual unde am platit 1 - 2�/expresso. Pentru detalii despre cafeau utilizata pune minuta si citeste din urma, ai sa gasesti chiar si poze. Culmea care este ? este o cafea fantastic de ieftina, in Italia se gaseste in orice supermarket la 1,5� - 3� / pac. 250gr (functie de perioada si promotii). Problema este ca a trebuit sa fac in asa fel incit sa ma aprovizionez de acolo, chiar acum astept sa vina.
Orice am incercat aici nu a dat rezultat.
Ca sa concluzionam, uite cum cu o marca petarda, respectiv DeLonghi care nu este nici titan, nici o companie consacrata si recunoscuta pe plan international am obtinut 99% din puritatea unui expresso savurat in citeva zeci de baruri italiene dealungul timpului. Pe deasupra si fara risnita ci cu o cafea gata macinata cumparata din supermarket (ce-i drept nu unul de aici), culmea, si nu direct de la prajitorie. Daca ar fi dupa tine ar trebui sa fiu sclav-plantationist ca sa obtin un expresso decent. Te-nseli amice, asa cum am mai spus, daca nu este scump asta nu inseamna ca nu ofera calitate.