Single post: Ajutor monitor
-
Admin
Deci referitor la TN vs IPS (sau S-IPS), tu trebuie sa decizi kaoru, si nu altcineva. Sunt 2 tipuri diferite de panel-uri. Eu de exp. sunt fan S-IPS si nu as merge pe nimic altceva. Dar, eu vad din punctul de vedere al unui designer/fotograf/editor mai mult decat al unui gamer. Daca vrei unghiuri de vizualizare perfecte (sau aproape perfecte), daca vrei culori si moduri precum Adobe RGB sau sRGB, daca vrei un gamut mare, mergi pe IPS. Daca vrei timp de raspuns cat mai mic si nu-ti pasa de unghiuri sau reproducerea cat mai fidela a culorilor, mergi pe TN. Daca vrei ceva intre, incearca un S-PVA.
Un TN super rapid va avea timp de raspuns 4-8ms (real), pe cand un S-IPS va ajunge pe la 16ms. Eu recunosc ca ma joc si pe IPS, dar nu FPS-uri.
Iarasi, pentru mine mai important este daca panoul e de tip glossy sau matte (decat timpul de raspuns). Spun asta pentru ca unde lucrez, lumina vine de undeva din spate. Daca as lua un glossy, n-as mai vedea mai nimic pe ecran (sau mi-ar reflecta prea multa lumina in ochi).
Ba mai mult, pentru mine un monitor trebuie sa aiba functii de calibrare (custom gamma, acces la setarile RGB), ca sa-l pot seta asa cum imi place mie. Am avut monitoare care nici macar buton de contrast nu aveau... doar Brightness si atat!
Asa ca in final, in functie de ce iti doresti si care este scopul... trebuie sa-ti alegi. Nu exista din pacate monitorul perfect si care sa le faca pe toate bine. Eu iti recomand sa mergi sa-l vezi "face to face"