Single post: Noutati Apple: iPad Mini, iPad 4, iMac, Mac Mini & MacBook Pro
-
Admin
Chiar am primit azi un telefon de la un mare distribuitor de componente PC din Romania (se intampla lately chestia asta, majoritatea sunand sa ne intrebe de ce nu mai avem comenzi ca "alta data")... si am discutat aproape o ora pe tema miscarilor din ultima vreme. Fara ca macar sa-i spun eu nimic de tablete, smartphones si alte alea... mi-a intarit fix ceea ce credeam si stiam. Si anume ca PC is dying. Conform estimarilor pe care le-au facut, le-au scazut vanzarile cu 75% fata de anul trecut... si dadea vina pe ceea ce face Apple, Google si Samsung.
Cand l-am intrebat de ce nu isi schimba politica si sa inceapa sa vanda produsele care se vand bine... a ramas un pic nedumerit. Parea ceva de neconceput pentru el, care atatia ani a vandut placi video... sa inceapa sa ofere tablete & stuff. Mi s-a parut ca e o discutie asemanatoare cu cea pe care am avut-o cu ei atunci cand i-am intrebat de ce nu aduc si console. Si uite ca in ziua de azi au si console in oferta (desi la preturi mult prea mari).
Ce a facut Apple acum nu e pe placul multora (in special a fanbase-ului obisnuit sa primeasca un update anual, nu la 6-7 luni), insa am impresia ca au facut chestia asta sa loveasca un pic si in Samsung si Microsoft. La urma urmei Samsung sunt cei care fac "refresh"-uri si la 3 luni, iar Microsoft trebuie sa-si lanseze in 2 zile noile produse. In felul acesta, cumparatorul va sta de 2 ori mai mult pe ganduri atunci cand va trebui sa-si aleaga noua "jucarie".
Eu inca ma gandesc la iPad 4... care e cam "out of this world". Noi inca nu avem un joc care sa fie limitat de puterea unui iPad 3, si ei deja vin cu un iPad 4 de 2 ori mai rapid. Este fix invers fata de ceea ce vedem pe PC, unde avem jocuri care deja sunt limitate de puterea hardware. Bine, sunt si in alte clase, dar e totusi o discrepanta care pe multi ii ajuta in decizie. De exp. ce sa fac, sa-mi iau o placa video de 20 mil ca sa-mi mearga jocul X cu toate la maxim, sau de banii aceia sa-mi iau o tableta pe care sa ruleze TOATE jocurile existente (si viitoare)?
Restul produselor lansate de Apple nu fac altceva decat sa le intareasca baza. Produse mai rapide, mai subtiri, cu consum mai mic, cu Retina... Adica o evolutie care mi se pare normala. Preturile nu mi se pare atat de normale, insa atunci cand vrei produse premium, platesti un pret premium.
iPad Mini este dupa parerea mea "noutatea"... si chiar sunt curios ce efect va avea pe piata. Desi are un target bine stabilit (pentru cei care cred ca un iPhone/iPod e prea mic si un iPad 3/4 e prea mare), pretul il face un pic mai putin accesibil decat produsele concurentei. Ramane de vazut ce si cum se va intampla... dar sincer, daca mai vad vreo conferinta Apple anul acesta, ma sperii.