Cand te referi la "generatia actuala de console" presupun ca te referi la Xbox 360 si PlayStation 3 (Wii sau Wii U nici nu ar trebui luate in calcule, Nintendo e oricum "old school all the way"). Si daca te referi la Xbox 360 si PS3, tu esti constient de faptul ca vorbesti despre niste console care au un hardware si un design de acum 6-7 ANI ?!? Incearca te rog un exercitiu de imaginatie, si gandeste-te ce aveam acum 6-7 ani (mai poti chiar adauga un an doi, timpul necesar pentru development si research, plus fabricatie).
Luand in calcul faptul ca totusi consolele de la Microsoft si Sony vor sa fie pe piata pentru mai mult timp, asa cum la lansarea PS3-ului ni s-a parut o minune 1080P-ul si 3D-ul, asa si acum trebuie sa fie gandite "in avans", astfel incat sa tina 4K. Totodata, trebuie sa ne gandim si cum evolua piata tehnologica in 2005 si ce se intampla de 2-3 ani incoace (si asta pe perioada de criza).
Asa, de fun, hai sa vedem ce aveam prin 2004-2005 Si tot de dragul comparatiei, sa vedem ce avem in 2013 Android nu exista nici macar ca proiect! Android-ul a ajuns sa fie aproape in orice TV, tablet, smartphone Procesoarele de tip ARM erau chestii de nisa, la maxim 300Mhz, incapabile sa ruleze un divx 480P Acum au ajuns la 4 si 8 core-uri, la frecvente de peste 2Ghz, capabile sa ruleze 4K Nu aveam decat un singur BluRay player pe piata, si acela era un prototip (lansarea oficiala fiind in 2006) BluRay-ul a depasit DVD-ul, gasesti playere peste tot, ba chiar cu upscale-uri in 4K Televizoarele FullHD erau de neatins ca pret... era o minune daca reuseai sa-ti iei un HDReady! Acum un FullHD e o nimica toata si avem 4K-uri, 8K-uri, OLED, LED, 3D Apple nici macar nu lansase iPhone-ul (de-abia in 2007) Apple are deja un iPhone care in benchmark-uri probabil bate un PC din perioada 2004-2005 In PC-uri de-abia aveam DDR2 la 266Mhz Acum avem in sisteme DDR3 la 2800Mhz si GDDR5 la 7Ghz WiFi-ul era o "minune" - deabia aveam 802.11g la 54Mbps Acum avem WiFi 802.11ac care se duce la 1.75Gbps Cuvinte precum clouding si streaming erau science fiction Acum si un smartphone de 50 USD are incluse servicii de clouding si face streaming 2GB RAM DDR2 intr-un PC era "overkill" Acum cu aceeasi bani iti iei linistit 16GB RAM DDR3 Aveam USB-uri la maxim 35MB/s Acum avem USB la 625 MB/s
Stiu ca nu va atrage chestia cu 4K asa cum se intampla la mine... insa eu va spun sincer de la inceput, ca daca Microsoft si Sony mai fac aceleasi greseli ca si la generatia anterioara, vor deveni niste fail-uri. Developerii se vor muta pe o piata mai dinamica, si unde nu sunt restrictii atat de mari (eu cand am auzit ca un developer la un arcade trebuie sa plateasca zeci de mii de EUR pentru a urca un update pe PSN, am ramas socat - acelasi lucru este complet gratuit la Android sau iOS).
Titlurile mari sunt inca pe console, insa cand o jucarie portabila ajunge sa aiba putere mai mare decat "piesa ta de rezistenta" (pentru al carei development ceri iarasi alte zeci de mii de eur pentru fiecare devkit in parte), ma indoiesc profund de faptul ca acei developeri vor prefera sa mearga asa.
Prin urmare, eu unul consider ca Microsoft si Sony nu au sanse decat daca vin cu niste "rachete". Ceva care sa para S.F. in momentul de fata (asa cum au fost si acum 6-7 ani), dar care sa reziste suficient pe piata. Ganditi-va cum s-a intamplat si la PS3 si Xbox 360, cand titlurile cu adevarat serioase au aparut la mai bine de un an de la lansare. No offense, dar deja intr-un an, cred ca o sa vedem o chinezarie ieftina de maxim 100 USD, capabila sa ruleze 4K.

Reply With Quote