Single post: Ghid de optimizare baterie iPhone, iPod si iPad

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    Ghid de optimizare baterie iPhone, iPod si iPad

    Well, m-am lovit de atat de multe ori de intrebari gen "cum sa fac sa optimizez durata bateriei la iPhone-ul meu?" incat am zis ca decat sa raspund de mii de ori pentru fiecare in parte, mai bine fac un ghid de la cap la coada, cu toate cele explicate pe cat de bine posibil. Nu promit ca ghidul sa fie OK din prima incercare (este totusi 4:00 AM), dar promit ca va fi updatat si voi raspunde la toate intrebarile legate de fiecare punct in parte.

    Pentru cei care se intreaba ce feedback am in spate pentru a putea face aceste recomandari... well, nu pot spune decat ca mi-au placut intotdeauna produsele Apple, si cred ca am avut de la iPhone (prima generatie), iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 5 (yeah, i kinda skipped iPhone 4S), iPad, iPad 2, New iPad, iPad 4, iPod... etc... you get the point! Pe langa asta, mi-au trecut in mana de-a lungul timpului cateva sute de device-uri cu iOS (la munca), care mai de care cu probleme... mai adaugam si faptul ca sunt maniac cu gadget-urile si toate cele, sunt un "heavy user" al smartphone-ului si tabletei, prin urmare cred ca pot spune 2-3 vorbe care sa va poata ajuta. Daca nu, sorry! So, haideti sa incepem cu inceputul!

    1. Make every iOS device a New one!
    Primul pas pe care trebuie sa-l faceti, indiferent ca vorbim de un iPhone, iPod, iPad... este sa setati iDevice-ul vostru ca NEW!
    In cazul unui device pe care l-ati achizitionat second hand, e un must do, pentru ca nu stiti ce nebunii au fost instalate initial, si ce a mai ramas "agatat". Mai ales daca a avut jailbreak sau a avut parte de mai multe upgrade-uri. In cazul unui device nou, "Setup as new" este default, deci nu trebuie sa va faceti mari griji.
    Atentie: la setarea iDevice-ului dvs. ca New, toate datele existente se vor pierde. Puteti face inainte un backup via iCloud sau iTunes, si dupa ce ati terminat cu setarea iDevice-ului, faceti restore sau sync cu datele dvs.

    2. Format/cycle your battery!
    Al doilea pas, valabil pentru toate iDevice-urile, este "formatarea" bateriei.
    Sincer consider ca "formatare" este un termen un pic cam sec, pentru ca aici nu vorbim doar de ciclurile de incarcare/descarcare ale bateriei, ci si de partea de kernel din iOS, cea care se ocupa de estimarea corecta a capacitatii bateriei. Sunt sigur ca nu de putine ori ati observat cum tocmai ce ati avut 94% baterie, si brusc v-ati trezit ca aveti 95%... acest lucru se poate intampla datorita "re-invatarii" sau "re-numararii" celulelor lithium din baterie.
    In ce consta pasul acesta? Well, cand veti primi iPhone-ul sau iPad-ul dvs, primul lucru pe care il veti face, va fi sa-l "butonati"! Faceti cu incredere acest lucru (fara conectare pe USB), si folositi-l pana se termina bateria (chiar recomand aplicatii si jocuri intensive, pentru a consuma mai repede bateria). Atentie, nu-l inchideti voi la 1%, nu 2% sau 5%. Lasati-l sa se consume complet, pana iPhone-ul sau iPad-ul se va inchide.
    Dupa aceasta, conectati iPhone-ul sau iPad-ul la chargerul Apple dedicat (nu la calculator sau alte chargere despre care nu stiti cat de fiabile sunt). Conectati-l si lasati-l sa se incarce pana la 100%... si mai mult! Dap, ati citit corect! Chiar daca a ajuns la 100%, mai lasati-l macar 30 de minute! Ar fi de preferat ca in timpul in care se face incarcarea, sa nu-l folositi!
    Dupa incarcare, repetati primul pas (cel cu descarcarea completa)... si iar incarcarea. Dupa 3 cicluri complete (3 descarcari si 3 incarcari) puteti considera ca ati ajuns la o estimare si o formatare corecta.
    Deasemenea, recomand sa faceti acest lucru odata pe luna. Ajuta si la "sanatatea bateriei".

    3. Use the screen wisely!
    Reducerea consumatorului principal: ecranul!
    Aici nu cred ca trebuie sa va reamintesc, dar cel mai mare consumator este ecranul (mai ales pe device-urile cu Retina Display, cum ar fi iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 3, iPad 4, iPod 4th gen si iPod 5th gen). Daca veti merge cu ecranul setat la 100%, nu doar ca va veti alege cu dureri de cap, dar veti reduce si viata bateriei extrem de mult. Personal consider ca indoors brightness-ul setat la 40-50% este arhisuficient, iar outdoors 80-100% (100% doar in cazuri extreme, cand vrem sa distingem ceva in lumina soarelui).
    Multi spun ca a seta la 50-60% si activa Auto e OK. Asa am spus si eu, pana a venit iOS 6. La iOS 5 era foarte OK functia, insa la iOS 6 am descoperit un bug care se manifesta la foarte multe iDevice-uri. Mai exact, Auto-ul functioneaza doar in sus, nu si in jos (uita sa scada luminozitatea). Prin urmare, fie setati manual, fie nu uitati sa dati luminozitatea mai jos cand nu e necesar.

    4. 3G, 4G/LTE or good old classic GSM?
    Al doilea mare consumator (valabil si la alte smartphone-uri si tablete, nu doar la iOS-uri), este chip-ul de voce/date. Stiu ca va place ideea de a folosi telefonul pe 3G (pentru ca e digital si aveti acces rapid la date), insa daca doriti sa stoarceti maximul de baterie, atunci veti merge (ca si mine dealtfel) pe clasicul GSM. Iar atunci cand aveti nevoie de date (acces la internet), doar activati 3G-ul si Cellular Data. In felul acesta, puteti sa castigati chiar si 20-30% extra baterie. Mai ales pentru motivul ca 3G-ul este mult mai sensibil la semnal prost (care forteaza chip-ul sa mareasca puterea antenei), pe cand vechiul GSM nu se plange.
    Pentru a dezactiva 3G-ul si Cellular Data (sau activa), in iOS 6 mergei in Settings - General - Cellular.

    5. WiFi, the power eater?
    Aici e simplu. Daca nu folositi WiFi-ul, dezactivati-l (din Settings - WiFi). Also, pentru a nu mai forta chip-ul WiFi sa caute retele (consuma aiurea baterie), in Settings - WiFi aveti optiunea "Ask to Join Networks". Dati Disable si mai castigati un pic de baterie.
    Acum, la WiFi... eu unul nu concep un smartphone care sa stea cu WiFi Off... insa, modul in care WiFi-ul consuma curent tine extrem de mult de calitatea retele wireless la care sunteti conectat. Cu cat este mai slab semnalul, cu atat mai multa baterie veti folosi (aceeasi problema, cu marirea puterii antenei/antenelor WiFi). De cele mai multe ori, un router slab/prost, poate cauza mai multe probleme decat caderea conexiunii. Daca la 5m de un router nu aveti semnal la WiFi, e clar ca e problematic. Incercati update de firmware, antene mai puternice, repozitionarea routerului sau... altul mai bun.
    Ca un mic exemplu, am facut de 2 ori testul cu un iPhone 4 si un iPhone 5. Cu WiFi Always On, ambele s-au apropiat de 2-3 zile de utilizare. Cu WiFi Always Off (a fost o mare crima pentru mine sa stau atat de mult timp fara WiFi), ambele au ajuns la 5 zile de utilizare. Concluzia o trageti singuri.

    6. Bluetooth - On or Off?
    La fel, un caz foarte simplu. Daca nu folositi o casca, un sistem audio, telecomanda auto sau mai stiu eu ce... treceti Bluetooth pe OFF.
    Un alt sfat legat de Bluetooth: In cazul lui iPhone 5 sau iPad 4, va recomand sa incercati sa va upgradati device-urile pe Bluetooth la unele care stiu de Bluetooth 4.0. Aceasta versiune stie sa treaca in modul BLE (Bluetooth Low Energy - cunoscut si ca WiBree), un mod in care consumul se reduce drastic.

    7. eMail Push - is it really worth it?
    Multe dezbateri au fost pe tema Push-ului la email... si cam toate au ajuns la aceeasi concluzie. In cazul in care chiar nu sunteti dependenti (mai ales oamenii de afaceri sau tech guys) de instant emails, dezactivati Push-ul. Faceti acest lucru din Settings - Mail, Contacts, Calendars - Fetch New Data - Push - Off. Si activati Fetch la "Every 15 minutes", 30 minutes, hourly sau manually. Eu care folosesc acum 8 adrese de email, am ajuns sa fiu multumit de "Every 15 minutes", stiind ca daca am ceva important pot intra in aplicatia Mail si verifica manual daca am email-uri noi.

    8. Notifications - really messy with a lot of apps/games!
    Sistemul de Notifications, desi pare inofensiv la inceput, devine al naibii de mare consumator in momentul in care aveti zeci de aplicatii si zeci de jocuri... Va recomand sa setati notificari doar pentru aplicatiile importante. Mai ales ca e enervant ca jocul X sa te anunte la fiecare 10 minute de nu stiu ce promotie de IAP. Pentru a dezactiva Notifications la o aplicatie - joc, mergeti in Settings - Notifications - selectati aplicatia pe care doriti sa o "eliminati" din notificari, si treceti Notification Center pe Off, Sounds Off, Alert Style None. Puteti lasa Badge App Icon (sau nu).

    9. Location... location... location
    Well, presupun ca e cunoscut faptul ca functia Location este echivalentul GPS-ului in alte smartphone-uri si tablete. In iOS 6 a fost imbuntatit consumul la Location, insa acesta e un mare consumator, mai ales in momentul in care folositi iDevice-ul cu un software GPS dedicat.
    Acum, sa nu exageram... nu opriti toate functiile necesare doar pentru ca ele consuma. Daca aveti nevoie de GPS, folositi-l, dar tineti cont de faptul ca in cazul unei aplicatii precum iGO, puteti sa consumati chiar si 1% din baterie pe minut (depinde de cati sateliti aveti in vedere).
    In cazul Location-ului insa, trebuie un pic explicat cum functioneaza acesta, atunci cand nu folosim strict ca GPS dedicat. Well, Location-ul este cel fara de care nu puteti da Check In pe Facebook, fara de care nu puteti folosi Google Maps, fara de care nu puteti pune tag-uri pe pozele facute. Partea frumoasa este ca Location-ul poate fi dezactivat pentru ce aplicatii dorim (din Settings - Privacy - Location Services), iar la aplicatiile care chiar folosesc aceasta functie, totul se intampla foarte rapid, si nu necesita interventie (porneste location-ul, va localizeaza pe harta, trimite aplicatiei locatia, dupa care location-ul se inchide).

    10. iCloud.. hmmm!
    Eu iubesc iCloud-ul. Il tin tot timpul activat pentru ca fac sync intre mai multe device-uri, si nu ma bate nimeni la cap. Insa trebuie tinut cont de faptul ca si acesta este un consumator (si de date, si de baterie). Daca nu folositi iCloud-ul deloc, dezactivati-l linistiti.

    11. Autolock faster!
    E un simplu sfat: setati iPhone-ul/iPad-ul sa se inchida mai repede. Nu are rost sa stea 5 minute pornit atata timp cat oricum il porniti instant. Din Settings - General - Auto-Lock il puteti seta linistiti la 1 minut.

    12. Tracking your ads is bad!
    Am observat cu totii cum majoritatea advertiserilor (cum ar fi Google) au inceput sa afiseze bannere/reclame bazate pe zona in care va aflati. Pe deoparte acesta este un lucru bun... pe de alta parte insa, pentru a putea face acest lucru, de obicei aplicatia/jocul respectiv se va folosi de modulul de GPS/Location. Prin urmare, mergeti in Settings - About - Advertising si setati Limit Ad Tracking pe ON.

    13. Stop sending data to Apple...
    Desi nu e neaparat un lucru bun (pentru ca Apple nu va primi erorile de pe iDevice-ul dvs.), faptul ca jucaria se conecteaza zilnic la serverele Apple pentru a trimite diagnostics & data usage... nu e bine. Nici pentru baterie, nici pentru cei care au teoria conspiratiei in sange. Prin urmare, mergeti in Settings - About - Diagnostics & Usage si bifati Don't Send!

    14. Facetime... where art thou?
    De la iOS 6 o groaza de report-uri prezinta faptul ca Facetime (mai ales dupa ceva mai mult timp de folosire), devine un mare consumator. Extrem de mare consumator. Personal nu folosesc FaceTime (dar il am activ) si e totul ok. Daca nu vreti sa-l folositi deloc, mergeti in Settings - Facetime - Off.

    15. Jailbreak - keep it minimal!
    Pentru cei care isi fac jailbreak, mare - mare grija la ceea ce instalati din Cydia! De-a lungul timpului m-am lovit de aplicatii care au facut iOS-ul insuportabil de instabil... de aplicatii consumatoare mari de resurse (cum ar fi Winterboard). Nu instalati daemons (aplicatii rezidente in memorie) decat daca sunt "must have". Nu pare mare lucru un daemon de 15KB... dar well, in acei 15KB puteti reusi sa crashati iOS-ul fara mari chinuri.

    16. Reboot me to reborn!
    Desi lucrul acesta este mai valabil pentru Windows si Android... sa stiti ca un reboot nu strica niciodata. Odata la cateva zile, saptamani... chiar si o luna. Dar mai rebootati-l, ca totusi, e software. Si orice software mai are glitch-uri.

    17. Close down the apps...
    Eu nu fac acest lucru (mi se pare useless), dar pentru cei care nu au ce face cu timpul liber, e recomandata inchiderea aplicatiilor din background. iOS-ul aici e super bine facut, si nu mi-a fost dat sa vad inca o aplicatie din AppStore care sa manance resurse in background (care nu este gandita pt. multitasking - cum ar fi Pandora de exp.).. dar daca vreti sa va simtiti bine, puteti inchide tot ce este in background si nefolosit. Dati dublu click pe butonul de Home, si dupa ce apar iconitele cu aplicatiile folosite recent, tineti apasat pe una din ele... si vor incepe sa tremure. Apasati semnul - si le veti inchide complet.

    18. Airplane Mode: maximize your battery time!
    Cand vreti sa maximizati durata de viata a unui iDevice (de exp. atunci cand calatoriti cu avionul si nu aveti nici WiFi nici GSM), tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti in Settings - Airplane Mode ON, si gata! Orice chip care se ocupa de 3G, 4G/LTE, GSM, WiFi, Bluetooth, GPS/Location va fi complet dezactivat.

    Cam atat momentan... ca deja e ora 5:20 AM. Asa cum am promis, voi reveni si voi mai adauga sfat-uri, trucuri. Daca aveti intrebari, idei, probleme cu unul din punctele de mai sus, please let me know. Si nu uitati ca daca nimic din cele de mai sus nu ajuta, e foarte posibil fie sa aveti un iOS device cu probleme... sau o baterie defecta. Mergeti la garantie cu incredere sau achizitionati o baterie de schimb. Bafta!

    P.S. Mai jos, ultimul screenshot cu consumul de pe al meu iPhone (cu WiFi Always ON, GSM, Brightness 50%, Location ON, Bluetooth OFF, iCloud ON, Email Fetch 15 min).
    Attached Images Attached Images iphone5-battery-update6.png