Single post: Intel: Desktop PC-ul a murit! Traiasca Noul PC!
-
Senior Member
eu sunt de parere ca indiferent cat de nisat ar deveni pc-ul, daca marginea e buna (de profit) atunci nimeni nu va renunta la productia componentelor necesare. pe partea de placi de baza este oricum o competitie acerba si din cate ati vazut si voi foarte multe companii au inceput deja de cativa ani sa ofere produse (putin spus) premium la preturi foarte mari (fata de medie). intel nu a facut asta, a ramas acolo jos, la medie, iar acolo marginile sunt foarte mici. daca intel a identificat o oportunitate de a-si redirectiona acele resurse catre un alt tip de activitate/produs cu posibilitatea de a-si imbunatati marginea de profit, e clar ca nu s-a mai gandit de doua ori. in fond, productia de placi de baza nu este "core" pentru intel (si nici nu cred ca avea cine stie ce cota de piata in ceea ce priveste placile de baza pentru consumatorul de rand).
nu cred insa ca putem generaliza. daca intel a facut asta, nu inseamna ca toata lumea va face asta. da, tabletele papa din cota de piata a notebookurilor care au castigat oricum teren in ultimii ani fata de desktopuri, insa cu toate acestea vor fi intotdeauna persoane care vor plati pentru cel mai performant produs posibil, iar daca intr-un viitor mai mult sau mai putin apropriat avem si perspective sa iesim din criza, numarul lor va creste cu siguranta (si nu ii pun aici la socoteala pe cei care prefera sa-si construiasca singuri un pc). cum spuneam, atat timp cat marginile vor fi bune, nimeni nu va renunta la business-ul asta (si tind sa cred ca nici atunci cand vor fi proaste nu va muri de tot ca se vor mai gasi unii sa faca chestia asta doar de palmares).