Single post: Intel: Desktop PC-ul a murit! Traiasca Noul PC!
-
Admin
Cred ca din acest motiv Intel (si altii) or sa vrea sa renunte la a mai fabrica placi de baza si alte nebunii pentru desktop. Ia ganditi-va, din punctul lor de vedere (economic), ce e mai rentabil: sa iti vand o placa de baza pe care sa o folosesti linistit 4-5 ani (pt. ca poti sa upgradezi in timp CPU, RAM, GPU, HDD-uri, sursa, etc...), sau sa-ti vanda in fiecare an cate un laptop/ultrabook/tablet... pentru simplul motiv ca nu prea poti upgrada mare lucru. In plus, la un notebook/ultrabook/tablet, daca moare ceva dupa ce a iesit din garantie (in speta placa de baza), cam spui aleluia. Te costa placa de baza si instalarea mai mult de 50% din pretul total al unui nou laptop/ultrabook/tablet.
Un alt aspect, ar fi cel al miniaturizarii. Acum cativa ani era aproape imposibil sa pui 1TB intr-un laptop. Si atunci, daca o faceai, erau necesare 2 HDD-uri de 2.5". Consumau in draci, se incalzeau, aveau probleme cu socurile, etc. Acum, pui un SSD de 1TB de 1.8", ocupa de 3 ori mai putin spatiu, consuma de 5 ori mai putin si nu se incalzeste aproape deloc. Sa nu mai vorbim de solutiile flash (cele folosite de smartphone-uri si tablete), care ocupa de 10 ori mai putin spatiu... Prin urmare, acum se poate.
Inca un aspect, ar fi cel al chipurilor folosite. Chiar si in momentul de fata, o placa de baza poate sa ajunga sa fie o monstruozitate de colectie de chip-uri si controllere. Un southbridge, un northbride, unul pt. retea, unul pt. wifi, altul pt. sunet and so on. Uitati-va la o placa de baza, si numarati repede numarul de chip-uri (pe a mea au iesit cel putin 15 chip-uri la iveala, si m-am plictisit). Dupa care, aruncati o privire pe ifixit.com (de exemplu) si vedeti cum arata un smartphone sau un tablet. Majoritatea au 2-3 chip-uri. Iar ideea celor de la Intel & ARM, este a ajunga sa foloseasca un "all in one". Ganditi-va ca pana si un i3 a ajuns sa aiba northbridge-ul, controller-ul de memorie, placa video si cpu... totul in acelasi chip. In curand daca se integreaza si southbridge-ul si controller de lan/wifi/bluetooth, plus sunet... chiar vor face un all in one chip. Si prin asta automat isi permit sa se joace cu custom pc-uri, cu chestii miniaturizate... si sa nu mai fie nevoie de atat de multe materiale. Pentru ca in final, totul se reduce si la costuri si resursele necesare pentru productie. Ori, cu banii, timpul si resursele pentru o placa de baza ATX, cred ca pot scoate chiar si 20-30 de Pico-ITX-uri (ca exemplu). Acum, ce-o fi mai bine pentru ei? Sa produca si sa vanda o placa de baza... sau cu aceeasi bani (aproape) sa produca si sa vanda 20-30 de mini PC-uri?
Eu zic ca nu, in urmatorii 5-10 ani, desktop-ul nu o sa moara... insa o sa devina din ce in ce mai useless pentru marea majoritate, si va ajunge sa fie folosit doar de "maniaci". Parerea mea... Ne intalnim aici peste 5-10 ani, si vedem daca a fost asa, sau nu.