Single post: Upgrade la SSD
-
Admin
A nu se intelege faptul ca e prost Corsair-ul. Acelea au fost modele mai vechi. De-asta zic, e bine ca evolueaza SSD-urile... din pacate nu evolueaza la celule mai rezistente la scriere, ci evolueaza cu trucuri (gen Garbage Collector, Dura Write, TRIM, cell rotate, etc.). Pentru ca de busit, chiar si noi care avem acum 100% Health, garantez ca avem cativa GB busiti. Insa cu ajutorul unui mic truc, se face cell replacement, din zona "ascunsa". De aceea un SSD de 256GB de fapt are doar 240 usable. Pentru ca 16GB sunt pentru cell replacement. Pe care noi din pacate nu avem niciun tool prin care sa vedem cat e folosit. Cand se "umple" complet acel spatiu, incepe sa scada Health-ul (nu mai are cu ce sa inlocuiasca).
La modelele mai vechi, trucul asta nu exista... de aceea si mureau atat de repede.
Also, unul din cele mai importante "trucuri" este cel de cell rotate (pe care fiecare producator il numeste altfel). Aici conteaza sa ai spatiul cat mai mare liber. Cu cat e mai mare acel spatiu, cu atat SSD-ul are mai multe celule cu care sa faca rotate la scriere (pentru ca toata problema se pune la numarul de scrieri la care rezista o celula... la citire nu conteaza). Hai sa luam un exemplu clar, ca sa inteleaga lumea cum functioneaza:
Se ia un SSD de 32GB. Instalam 30GB pe el, raman 2GB liberi. Acei 2GB sa zicem ca inseamna 200 de celule. Cu cell rotate, la fiecare scriere se va folosi urmatoara celula, si niciodata aceeasi (pentru a preintampina cell wearing). So, la fiecare 2GB scrisi, fiecare din cele 200 de celule vor fi scrise odata. Sa zicem ca o celula rezista la 10.000 de scrieri. Asta inseamna ca la 200.000 GB (sau 195 TB) scrisi, tot acel spatiu va fi de nefolosit. Dupa care aleluia.
Sa luam acelasi lucru la un SSD de 64GB, cu aceiasi 30GB instalati, inseamna ca avem 34GB liberi. Daca 2GB sunt 200 de celule, 34 inseamna 3400 de celule disponibile pentru cell rotate. La 10.000 de scrieri, acel spatiu liber va muri dupa 34.000.000 GB (sau 33.203 TB) scrisi.
In concluzie, faptul ca avem atat de mult spatiu liber (cu 32GB mai mult), inseamna ca SSD-ul respectiv va trai de 170 ori mai mult! E un exemplu cu cea mai simpla matematica (desi am prezentat eu simplist, sunt mai multe variabile de luat in calcul). De aceea recomand sa va luati SSD-uri mult mai mari, pe care sa lasati cat mai mult spatiu posibil disponibil.
Calculul in principiu e valabil pentru orice memorie de tip flash. Orice fotograf serios stie asta... mai ales dupa ce a pierdut prima oara un card datorita cell wearing-ului.
De aceea nu-mi plac inca atat de mult SSD-urile... si de aceea sper sa evolueze si sa creasca foarte mult capacitatea. Pentru ca din pacate, celulele de tip SLC nu se folosesc (sunt prea scumpe si ofera mai putin spatiu folositor), si se folosesc cele de tip MLC (mai ieftine si mai putin rezistente). Prin comparatie, o celula SLC rezista de obicei la 100.000 de scrieri, pe cand o celula MLC rezista la doar 10.000 de scrieri.
In final insa, ramane un singur fapt: orice SSD se duce in timp, in functie de numarul de scrieri! Cu alte cuvinte, orice SSD este un consumabil. Daca inca am HDD-uri care merg si dupa 10 ani, nu acelasi lucru pot spune despre un SSD. Sunt 100% convins ca niciun SSD pe care-l detin in momentul de fata eu (sau clientii nostrii), nu vor rezista acesti 10 ani. Oricum, in 10 ani... se vor schimba multe, asa ca nu ne facem griji!