AlanPoe: sincere felicitari! Foarte bun articolul, si foarte cuprinzator. Sincer nu comentez, pentru ca nu prea mai am ce. Ai prins cam toate punctele importante, atat din punct de vedere tehnic cat si funny.

Desi sunt de acord cu ideea ca urmatoarea generatie PS4 sau XBOX3 nu ne vor mai uimi atat de mult cum au facut-o PS3 si XBOX360 la vremea lor, nu pot decat sa sper ca totusi vom regasi si factorul WOW! Care poate veni dintr-un super design... poate veni dintr-o ergonomie perfecta... poate veni dintr-o performanta care sa faca sa planga un PC echivalent ce ar costa de 10 ori mai mult... poate veni cu servicii integrate care sa te faca sa te "muti" pe consola... Cine stie? Orice e posibil, insa producatorii de console simt probabil cum le sufla in ceafa "gadget"-urile de tip smartphone si tablets.

Stiu ca multi au impresia ca am eu o manie pentru smartphone & tablets, insa in momentul de fata sunt cred cel mai discutat subiect online. Insa nu putem sa ignoram faptul ca atunci cand a fost lansat Xbox 360-ul si PS3-ul (nu-mi vine sa cred ca au trecut 7-8 ani), pe piata nu exista decat PC-ul si atat. Prin 2005 de-abia aveam de la nVidia chip-uri precum G70/NV47 (G80 in 2006), iar conceptul de "smartphone" nici macar nu exista. De tablete nu mai zic, singurele existente pe piata fiind niste monstruozitati de cate 2Kg, cu ecran rezistiv, cu o baterie care daca tinea o ora era o minune. Insa daca ne uitam, acum avem intr-o jucarie portabila chipuri capabile sa randeze jocuri in 4K (vezi Tegra 4), avem tablete care tin cate 12 ore si ofera din ce in ce mai bune sanse developerilor sa se afirme cu titluri din ce in ce mai serioase.

Acum, a nu se intelege ca un smartphone sau o tableta poate concura cu o consola serioasa... insa cum ai spus si tu, e un segment de piata foarte important (standard consumer base), care poate fi pierdut ca si cumparator de catre cei de la Sony, Nintendo, Microsoft... Odata ce-si va putea rula orice joc stand in pat cu ceva gen "Project Shield", exact ceea ce spuneai tu ca defineste diferenta dintre o consola si PC, dispare! Si odata disparuta, va fi cam greu sa convingi pe acel consumator sa mai dea banii si pe o consola.

Aici e clar, nu pot interveni decat ceea ce eu numesc "super jocurile". Care in general sunt exclusivitati, si care reusesc sa faca o consola sa aiba succes sau nu (vezi Nintendo cu 3DS... dupa care arunca o privire la Sony cu PSV). Sincer sper ca la next-gen, sa nu se faca aceeasi greseala comisa si la lansarea trecuta. Mai exact, sper sa nu vad PS3 si Xbox 360 venind cu un launch pack aiurea, gen: NFL 14, NHL 14, Fifa 14, Whatever 14... ci sa vina din start cu ceva (si aici revin la factorul WOW) care sa te faca sa vrei consola chiar si macar pentru acel singur titlu de exceptie.

Ramane de vazut insa ce ne ascunde viitorul (care pare mai apropiat ca niciodata). Sper sa apuc sa ma si bucur de noile console... pentru ca sincer, vad din ce in ce mai putine titluri pe Xbox 360 sau PS3 care sa mai ma faca sa spun "WOW"! Si la urma urmei, gamingul trebuie sa te uimeasca, sa te relaxeze sau sa te faca sa sari din canapea...

AlanPoe: keep up the good work! You rock!