Single post: Investitii, bursa, etc.
-
Senior Member

Originally Posted by
MonkY
Toate persoanele pe care le stiu si au jucat la bursa... au pierdut mai devreme sau mai tarziu. Vorbesc de bursele din Romania, desigur...
Eu stiu doar un caz, un fost coleg de munca, l-am cunoscut destul de bine, am fost si la nunta la el in 2008. S-a jucat cu bursa destul de recent (in urma cu aprox un an si jumatate), a castigat destul de binisor, dupa care a devenit prea increzator si a pierdut aproape tot (a iesit rau de tot pe minus).
Iar un alt amic si fost coleg de liceu (in prezent antreprenor, administrator la vreo 5 firme) mi-a zis odata ca la bursa sa-ti bagi doar banii pe care iti permiti sa-i pierzi.
Fireste ca se poate juca si "safe", cautati "blue chip" cu google (un exemplu), dar NIMIC nu e 100% sigur, mai ales in vremurile astea tulburi. Vedeti cum fluctueaza tot, valutele (euro era aproape de 4.7 in vara, acum se apropie de 4.3, la fel lira, dolarul, etc), petrolul, aurul, etc.
La companiile listate la bursa e si mai grav, azi o actiune poate fi 10 dolari, peste o saptamana 20 dolari si peste o luna 2 dolari (si 2 dolari ipotetici, n-o mai cumpara nimeni).
Cine are timp poate incerca sa joace cu prudenta o suma mica, sa faca un profit si apoi sa riste DOAR profitul, asa sunt sanse mici sa piarda. Dar putini fac asa, e ca si la jocurile mecanice, devii dependent si e grav, mai ales dupa ce castigi. Ai impresia ca esti un mare smecher, incepi sa invarti sume mai mari, castigi, bagi tot mai mult si intr-o zi te trezesti ca ai pierdut dintr-un foc.