Single post: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente
-
Junior Member
Salutare tuturor,
sper ca nu am descoperit prea tarziu acest forum insa eu doar ce m-am apucat de acest hobby si deja am inceput un pic cu stangul
.
In primul rand as vrea sa-i multumesc din inima lui MonkeY care a depus atata efort sa scrie acest ghid extraordinar dupa parerea mea si pt. faptul ca s-a gandit la noi, incepatorii care in 99% din cazuri incep prost sau foarte prost...(ca si mine de altfel).
Dar sa-mi spun si eu oful...
Vreau sa achizitionez un acvariu si nu prea stiu inca cum ar fi mai bine sa fac... Si mi-ar prinde foarte bine niste sfaturi de la niste "batrani" in acvaristica. Sper sa ma puteti ajuta 
De cateva luni ma tot uit de acvarii, de filtre, de pesti, m-am hotarat eu oarecum la ceva dar nu chiar...
Ideea e ca momentan am un acvariu de 100L de aproape 1 an de zile, dar nu este chair ce mi-am dorit si din pacate am dat si o caruta de bani pe el...ca de, daca esti prost, doare... Probabil va ajunge acvariu de maternitate sau de carantina dupa ce reusesc sa-mi iau unul pe placul meu.
Si acum sa va explic un pic mai in detaliu cam ce m-a traznit pe mine bibilica si ce nedumeriri am:
1. ACVARIUL: vreau sa achizionez un acvariu de cca 4-500L, in principiu dimensiunile ar fi 120x60x60 sau 150x60x60.
Problema este ca nu am incredere in mine sa-l fac singur, deci asta sare din schema. Celelalte 2 variante ar fi:
a. sa cumpar un set complet gen Juwel sau Fluval
sau b. de la o firma care face acvarii sa le iau pe bucati (acvariu pe dimensiunile dorite, capac daca vrei, iluminat de care vrei, etc).
Eu trag spre varianta pe bucati desi m-ar ajunge ceva mai scump dar sper eu sa fie mai de calitate. Dar as mai vrea si alte opinii.
2. PESTII: dupa indelungate hotarari si razgandiri am ramas la 2 variante: a. discusi (cel mai probabil)
b. cichlide africane (mbune)
Aici as vrea daca se poate sa-mi sugerati vreo 2-3 specii care ar merge f. bine cu discusii.
3. FILTRUL: asta fiind problema mea cea mai grava... am citit peste tot ca un filtru intern nu se compara cu unul extern, dar tot asa f. multi s-au plans de faptul ca filtrul extern mai si curge din cand in cand, iar eu nu as prea vrea sa ma trezesc cu parchetul umflat care nici macar nu e al meu (ca stau cu chirie). Din acest motiv m-am gandit ca ar fi mai bine totusi un filtru intern mai performant, iar nr.1 in opinia mea ar fi un Juwel Bioflow 8.0. Constructia filtrului mi se pare f. ingenioasa si mi se pare mie ca ar face cam ce ar face un filtru extern. Oricum ma gandeam sa pun 2 filtre d'astea la acvariul pe care il vreau. Acum astept sugestii din partea D-vs, daca e o alegere buna sau nu, poate careva a avut asa ceva si stie mai bine, sau eventual daca se pot face ceva modificari pentru a fi mai performant si cum as putea conecta la el o lampa uv si de cati watti mi-ar trebui. Sau chiar alte variante.
O a 3a varianta de filtru ar fi sumpul, dar pe langa faptul ca e destul de voluminos si inestetic mai e si scump in draci...
4. AQUASCAPING-ul: as vrea ca acvariul meu sa arate si cat de cat dragut, nu ca as vrea sa particip la vreun concurs, ci pt. sufletelul meu. Insa mie nu prea imi plac acvariile plantate. Deci am 2 variante: a. "plantat" cu roci in caz ca ma hotarasc totusi la mbune
b. "plantat" cu driftwood pt. scalari (cel mai probabil)
Din pacate cred ca la un acvariu neplantat este mai greu sa mentii valorile apei optime...sper sa ma insel.
De aceea si aici am nevoie de niste sfaturi in aceasta privinta (de ex: ce medii de filtrare sa folosesc, daca e bine sa tin carbon tot timpul sau nu, daca sa folosesc lampa uv sau nu, si tot ce poate fi de folos si la care eu nu ma gandesc).
Imi pare rau de mesajul lung, dar a trebuit sa ma descarc si eu cu ce ma roade de vreo juma de an incoace, ca pe nevasta-mea am innebunit-o
ca stau numai pe net si citesc depre pesti, iar ea saraca nu are nici o treaba.
Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare sfaturile si opiniile voastre.