Single post: Ghid de optimizare, calibrare si testare monitoare, televizoare si proiectoare

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    Ghid de optimizare, calibrare si testare monitoare, televizoare si proiectoare

    Dupa cum spune si titlul, avand in vedere ca multi dintre noi suntem maniaci in incercarile de a obtine imaginea perfecta pe TV-ul, monitorul sau proiectorul nostru (pe care-l detinem sau pe care dorim sa-l achizitionam), cred ca a venit timpul sa pornim si un thread pe aceasta tema. Fie ca este vorba de LCD, LED, OLED, plasma, proiector... fie ca este vorba de HD Ready, FullHD, 4K, 8K sau orice alta rezolutie... sunt ferm convins ca veti gasi ceva util in acest thread. Mai mult, va puteti impartasi cu ceilalti setarile voastre optime sau utilitare, kit-uri de calibrare, service, etc...

    Mie unul mi-au trecut sute, poate chiar mii de monitoare, televizoare si proiectoare de-a lungul vremurilor... si trebuie sa recunosc ca in momentul de fata, la mijlocul lui 2013, nu exista ecranul care sa redea imaginea perfecta, indiferent ca vorbim de imagini statice, jocuri sau filme. Nici chiar cand vorbim de televizoare sau monitoare de zeci de mii de euro. Toate au plusuri sau minusuri, toate au pro si contra. Daca tot nu putem avea perfectiunea, macar putem incerca sa alegem ceea ce ni se potriveste noua cel mai bine (in functie de buget, modul de folosire, consum, unghiuri de vizualizare, functii, intrari, etc...).

    Voi posta aici toate informatiile utile legat de modul in care se poate testa si calibra un monitor sau televizor... si voi atasa sau lista tool-urile care va pot ajuta in aceasta aventura. Avand in vedere ca majoritatea pot fi conectate in ziua de azi la un PC sau HTPC, tableta, smartphone... si tinand cont ca majoritatea detin functii smart (pot afisa imagini sau rula filme direct de pe un USB stick), cred ca o metoda foarte buna este utilizarea unor imagini de test. Prin urmare voi atasa mai jos seturile de imagini pe care le-am strans de-a lungul timpului. Unele din ele sunt create de mine pentru a testa functii specifice, altele sunt luate de pe web... Important este sa va ajute.

    Probabil va veti intreba de ce sunt in format .jpg si nu .png. Well, am decis acest lucru dupa ce majoritatea TV-urilor testate au refuzat cu indarjire sa afiseze .png-uri. Don't worry, chiar si jpeg-urile folosite (acolo unde este necesar) sunt la calitate 100% (deci nu avem pierderi). Rezolutia lor va fi de 1920 x 1080 pentru a ne conforma cu cel mai raspandit standard TV.

    Well, vorba lunga... saracia omului. Prin urmare, sa-i dam bataie! In acest prim post voi atasa colectia mea de bug-uri si probleme pe care le putem gasi de obicei pe un LCD/LED/OLED/Plasma/Proiector. E inca in lucru si va garantez ca se va updata. Sunt prezentate probleme precum banding-ul, tearing-ul, bleeding-ul... aveti exemple de moduri de dithering, over sharpening, pixelation... Hope it helps!
    Attached Images Attached Images monky_lcd_plasma_bugs_v1.4.jpg