Quote Originally Posted by AlanPoe View Post
Pai, aici e aici. Daca ei isi calculeaza incidenta costurilor doar pe plan local (nu global) devine tricky. Daca tu cheltuiesti sa spunem 1000 pentru o retea de distributie si planifici sa vinzi 1000 de bucati, tu vei vinde cu 2 unitati bucata (considerand ca vrei sa amortizezi costurile cu primele 1000 bucati vandute). Ce te faci daca te trezesti ca, de fapt, poti vinde doar 500? Apoi, e chestiunea impozitului pe profit. Daca deschizi o sucursala local, probabil platesti un impozit mai mic, insa trebuie sa-ti faci o structura acolo (pe mine unul ma ia ameteala cand ma gandesc, acum doi ani pentru a detine participatiune intr-o firma din Bulgaria trebuia sa compari in fata unui Tribunal, sper sa se mai fi schimbat ceva intre timp). Apoi e chestiunea taxelor, TVA-ului. Nu e simplu sa ai pret mai mic.

Pai, nu prea. De cele mai multe ori, marele afacerist trebuie sa fie stimulat pentru a se implica pe piete mai mici, insa asta n-o facem noi, consumatorii, ci statul. Insa asta depinde de gradul de implicare al acelui investitor. Ideea e ca e bine pentru ei/ noi sa vina un investitor si sa faca afaceri la noi. Ne merge economia, reducem importurile, se intareste moneda, apar oportunitati noi de afaceri si creste numarul de locuri de munca etc.
Pai daca nu se merita si statul nu-ti creeaza un mediu optim in care sa-ti desfasori activitatea, nu intri pe piata, logic. Desi nu cred ca acesta este motivul la noi, cred ca pot sa intre foarte bine si sa aibe si preturi corecte numai ca nu ii intereseaza. Daca ar fi asa imposibil nu am vedea jocuri in rafturile din magazine la acelasi pret ca in restul Europei. Si ma gandesc ca si magazinele respective fac profit, doar nu lucreaza gratis. Si aici sunt cu totul si cu totul alte costuri. Nu ai totul pe un server unde tranzactiile se efectueaza automat si unde este supravegheat de cativa oameni. Daca se merita sa transporti jocul din alta tara, sa-ti ocupe spatiu in magazin si sa faci si profit de pe urma lui, cred ca daca faci totul pe un server si cu o mana de oameni care sa-l intretina castigi mai mult si iti permiti sa pui un pret cel putin egal cu cel din magazin, in mod normal ar trebui sa fie mai mic.
Tu nu produci nimic fizic, totul e virtual, deci costurile de productie sunt 0. Exemplul dat de tine mai sus este bun in cazul in care vrei sa-ti deschizi o fabrica de productie, aici situatia e putin diferita.