"You may not, copy, rent, lend, buy, sell, eat, compost, burn, place in wrong area, exhibit, broadcast, breathe, shout, sing, dance, argue, dump, transfer, modify, edit, crack open, break, snap, you tube it, twitter it, facebook it or msn it, or mention any word of the disc unless expressly authorised by gods at M$, $ony or Nintendo". Sa fim seriosi, faptul ca scrie pe coperta asa ceva, nu are o valoarea decat ca si "recomandare". Pentru ca asa ceva sa fie valid, ar trebui sa fie de tip contractual (sa semneze ambele parti ca sunt de acord cu conditiile impuse), si ar trebui in primul rand luat in calcul ce spune legislatia tarii unde vrei sa vinzi/cumperi acel produs.

Si luam ca exemplu: Windows si Office OEM. Scrie mare pe ele ca nu le poti vinde si ca sunt valabile doar impreuna cu hardware-ul cumparat. Well, in Germania exista lege care spune ca ai dreptul sa vinzi si sa transferi licenta catre o alta persoana (fizica sau juridica), cu sau fara hardware. Inclusiv S/H. Este si motivul pentru care nemtii isi vand/cumpara licentele OEM pe ebay.de. Cu alte cuvinte, legea bate filmul

Mai mult, din punctul multora de vedere, publisherul detine drepturile intelectuale (in cazul unui joc), dar produsul (vorbesc de cel fizic, retail) odata ce l-am cumparat, imi apartine mie si numai mie. Si nefiind ceva interzis de lege sau cu statut special (cum ar fi drogurile, armele de foc), pot sa le vand/cumpar fara probleme.

De aceea atat Microsoft cat si Sony vor sa faca chestia asta cu "check online", cu aberatii de gen "nu poti vinde decat la un prieten" sau mai stiu eu ce. Vor mai multi bani, si daca nu pot sa impiedice piata S/H... atunci vor impiedica accesul pe produsele lor. Sa nu se mire daca genul acesta de DRM-uri (si s-a dovedit asta de-a lungul timpului de nenumarate ori) nu vor face altceva decat sa mareasca pirateria si "piata la negru".

Avand in vedere ca de-acum inainte jocurile vor avea niste "tag-id"-uri, parca vad ca va porni o noua idee pe piata: jocurile neverlocked. Ca la smartphone-uri. O sa vedem editii blocate, si editii pe care le poti vinde de oricate ori vrei tu. Should be "fun"...