Single post: E oficial: noul next-gen video format este H.265

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    E oficial: noul next-gen video format este H.265

    H.264 este un codec video pe care majoritatea producatorilor, userilor si developerilor l-au acceptat si implementat, procentul de acceptare al acestuia urcand de la 10% la 84% in mai putin de 3 ani. Acum insa, odata ce toata lumea vorbeste despre 4K (sau UHD) si majoritatea producatorilor de TV-uri se pregatesc sa lanseze produse capabile sa afiseze 4K, a aparut o problema: H.264 nu este destul de eficient pentru rezolutii atat de mari. Prin urmare de ceva timp a inceput lucrul la un nou codec... Acum cateva zile, acesta a fost finalizat si aprobat de catre cei de la ITU. Numele sau (ati ghicit) va fi H.265 si va mai fi cunoscut precum HEVC (High Efficiency Video Coding).

    Sa vedem cu ce se lauda acest H.265. Well, in primul rand prin faptul ca va fi un standard universal valabil (nu va fi limitat doar la PC-uri sau BluRay-uri... ci va fi disponibil pe orice device, indiferent daca ruleaza Flash sau HTML5). In al doilea rand, ne este promis faptul ca actualul 1080p (FullHD-ul) va folosi aproximativ 50% din bandwith-ul pe care-l avea H.264... un lucru care nu poate decat sa-i bucure pe cei cu servicii de streaming.

    Mai mult, se pare ca H.265 va fi scalabil si in functie de tipul conexiunii. Daca ai o conexiune decenta (20-30Mbps), poti primi un streaming de 4K fara probleme (yupee!). Stiu ca 20-30Mbps e un vis in anumite colturi ale lumii, insa daca ne gandim la orasele mari, 100Mbps a devenit un standard.

    Acum, standardul a fost aprobat... insa nu stiu in cat timp vom vedea H.256-ul fiind implementat in toate cele (camere video, camera foto, smartphone-uri, tablete, playere, etc...). Ar putea sa fie vorba de 6 luni, de 12 luni... Oricum, important este ca avem acum un codec care sa sustina 4K fara probleme. Si chiar si doar pentru 1080p, si tot merita implementarea sa (cine nu ar vrea sa-si scada instant bandwith-ul cu 50%?).

    Ramane de vazut ce si cum... poate cine stie, o sa apara un standard si mai bun. Pana atunci, traiasca H.265-ul! :)
    Attached Images Attached Images h265_next_gen_video_format.jpg