Salut
Daca spui ca la vechiul monitor te deranja faptul ca se vedeau pixelii, in cazul asta nu stiu daca ai facut cea mai buna alegere cu acel Alienware de 34" pe rezolutie 2560 x 1080. Din rezolutuia respectiva combinata cu o diagonala asa mare, rezulta ca tu de fapt ai cam aceeasi dimensiune a pixelului. Si daca ma uit pe specs-urile celor 2 monitoare pe emag, se pare ca asa si este. Dimensiunea punctului/pixelului - apare la ambele monitoare ca fiind de 0.31 mm. Tu practic la acel monitor nu castigi decat ceva spatiu un plus pe laterale, el avand acea diagonala mai mare. Daca chiar iti doreai un upgrade pe partea asta de PPI/dimensiune punct, ar fi trebuit sa alegi varianta cu rezolutia 3440x1440 - si atunci clar, ar fi fost mult mai ok.
Legat de panelul TN vs IPS, ai dreptate. IPS-ul mereu va avea culori si unghiuri de vizualizare peste un TN, insa va pierde din timpul de raspuns. Aici treaba asta cu TN vs IPS, tine pana la urma si de nevoile si gusturile fiecaruia, de jocurile sau contentul pe care il prefera fiecare user. Un panel TN cu raspunsul de 1ms se preteaza de obicei mai mult pentru jucatorii infocati de FPS-uri online, care incearca sa joace la un nivel mai competitv. Cred ca ei sunt cei care chiar simt diferenta intre cele 2 tipuri de panel, pentru ca in FPS-urile online, cand joci competitv, ai niste reactii mai rapide si simti ca totul se misca intr-adevar o idee mai repede/fluid pe ecran. In rest, in alte jocuri(gen rpg, racing etc.) eu cred ca nu se simte asa mult diferenta dintre 1ms si 4ms. In opinia mea, daca nu joci chestii de gen Counter-Strike, BF1, Overwatch sau orice alt joc first person shooter la nivel competitv, nu cred ca se merita sa ramai pe TN. Vei fi mult mai multumit cu un panel IPS pe care orice ai pune, va avea culorile mult mai ok si ca bonus unghiuri de vizualizare mai bune. Daca esti genul care nu joaca jocuri in stil competitv, poti merge lejer pe IPS pentru avantajele pe care le ofera. Eu prima oara cand am vazut un IPS acum cativa ani, avand acasa un panel TN, chiar am ramas impresionat de ce diferenta era la culori si am stiut din primul moment ca pe viitor voi face trecerea pe IPS. Si evident ca am si facut-o pentru ca renuntasem la a mai juca jocuri in stil hardcore/competitiv in online. Pe vremea cand aveam TN-ul eram pasionat de Counter-Strike si acolo nu conta nimic altceva decat timpul de reactie/skillul, mai putin culorile pe care mi le reda panelul TN. Nu stateam sa admir peisaje in CS, ci sa dau head-shoturi cu acuratete cat mai mare
Deci, ramane foarte mult o alegere, in functie de preferintele si nevoile fiecaruia. Din propia experienta iti pot spune totusi ca poti juca foarte ok pe un IPS, chiar daca simti o mica diferenta de time response la o comparatie directa intre TN si IPS. Eu unul vad diferentele imediat de cum misc de mouse intre cele 2, insa nu prea as mai renunta vreodata la un IPS in favoarea unui TN.
In alta ordine de idei, daca iti permiti si vrei un monitor beton IPS pe 34 de inchi care sa fie cu adevarat un upgrade peste ce ai, ar fi trebuit sa alegi varianta cealalta de la Alienware, cu rezolutia 3440x1440, adica asta
Sau eventual variantele similare, gen:
Acer Predator
Asus ROG
Toate se bat pe segmentul asta. De asemenea, iti pot recomanda variantele pe 27 de inch@165hz + gsync, tot de la ei. Eu am un Acer Predator si sunt foarte incantat de el. Nu l-am luat direct din magazin, pentru ca era foarte scump. Eu am mers pe un SH de pe olx. Ti-as recomanda si tie sa faci la fel daca nu vrei sa arunci banii aiurea. Cine are de obicei monitor din categoriile astea, l-a intretinut bine si poate chiar a fost picky cand l-a cumparat din magazin, incercand mai multe. Spre exemplu tipul de la care l-am luat pe al meu, mi-a spus ca a schimbat vreo 3 monitoare la emag pana l-a nimerit pe cel mai ok. Acum cateva luni existau monitoare din categoria aia de 34" 3440x1440 si la 2500 -3000 lei pe olx.