Regula de baza la orice iOS este sa dezactivati chestiile pe care nu le folositi. De multe ori vine cate un client cu probleme si il intreb: Chiar folosesti tot timpul Bluetooth-ul de il tii pe On? Ai folosit vreodata Facetime-ul de il tii activat? Chiar iti trebuie Location-ul tot timpul pornit? De cele mai multe ori primesc raspunsul Nu. Multi nici nu stiu ca sunt consumatori.

La fel, foarte multi tin WiFi-ul pornit non-stop, indiferent daca sunt pe drum sau nu. WiFi-ul pornit dar neconectat, mai ales daca e bifata optiunea de "Ask to Join Networks", va scana tot timpul dupa retele... lucru care nu face decat sa pierzi aiurea baterie. Deasemenea, WiFi-ul slab (un router prost de exp.) va duce la un consum mai mare la baterie, pentru ca iPhone-ul va incerca sa compenseze semnalul slab crescand puterea antenei. Acelasi lucru este valabil si la 3G/GSM.

3G-ul... pe care eu unul il urasc cand nu am nevoie de date. In Romania, reteaua GSM este inca mult mai bine pusa la punct, plus faptul ca este analog... si e un consumator mult mai redus decat 3G. Prin urmare eu va recomand sa mergeti pe GSM atunci cand nu aveti nevoie de internet/date.

Push email-ul... la fel e un consumator serios. Eu unul il dezactivez si folosesc Fetch la 15 minute (chiar nu inteleg de ce Apple nu introduce aici optiune de 5-10 minute).

Diagnostics & Usage... mergeti frumos la General, About, Diagnostic & Usage si selectati Don't Send. Tot acolo puteti sterge si Data-ul cu crash-urile si erorile primite.

Brightness-ul, pe care multi il tin pe Auto, dar cu tendita de a sta la maxim. Serios, eu nu am simtit niciodata nevoia de mai mult de 50%. Iar in situatia in care esti nevoit sa-l folosesti in lumina extrem de puternica (in soare de exp.), poate sa fie si la maxim, ca degeaba... Nu prea exista device sa faca fata la soare. Asa ca mai bine te misti un pic si folosesti telefonul in umbra fara probleme.

Pe un iPhone 4 (care are o varsta totusi), cu WiFi Always ON... moderate usage... bateria tine 2-3 zile fara probleme. Am facut odata test cu WiFi OFF, si a tinut linistit 5-6 zile... dar pentru mine e useless fara WiFi. Heavy usage, un iPhone 4/4S trebuie sa va tina clar cel putin o zi. Acum insa, cand vorbim de heavy usage, atentie mare la jocuri. Aici situatia se schimba (si in functie de cat de bine e gandit jocul). Stiu ca gasisera la un moment dat (pe Android insa), de ce Angry Birds Free folosea de 3-4 ori mai multa baterie decat Angry Birds Full. Era datorita serviciului de fetch pentru reclame. Nu mai gasesc graficul acum, dar era fun sa vezi ca Angry Birds Free folosea cam 15-20% din CPU, pe cand serviciul de reclame manca 60-70%.

Btw, sa nu credeti ca in lumea Android lucrurile stau mai roz. Eu m-am chinuit cam o luna sa-mi fac Galaxy Note-ul sa reziste mai mult de jumatate de zi (sau mergeam la culcare cu Note-ul la 100% baterie, si ma trezeam cu el pe 0). Si asta dupa ce l-am brickuit (de a trebuit sa-mi cumpar JIG de la chinezi), dupa ce am testat 20 de kernele, 20 de ROM-uri, tone de tweak-uri, fix-uri, speed hack-uri, drivere diferite pentru cellular, wifi, etc... Si in final am ajuns sa stau cu luminozitate aproape minima, cu aplicatiile (acolo unde se poate) cu fundal pe negru (pentru ca nimeni nu-ti spune ca prea minunatul super amoled consuma in draci cand sari de 20% brightness). Si chiar si in final, WiFi-ul pe Android consuma extraordinar de mult fata de cel de pe iOS. Asta cand nu cumva uita sa se reconecteze complet la reteaua deja salvata (se intampla frecvent si e super enervant). Nu mai zic de faptul ca a trebuit sa-mi cumpar alte 3 baterii pentru a mai "stoarce" macar 30 de minute in plus de usage...

La fel, daca vi se pare complicat ca trebuie sa opriti chestii gen Facetime (daca nu le folositi)... sa vedeti cum e pe Android cand gasesti in Startup JOCURI! Da, foarte multe jocuri sunt facute cu picioarele, se instaleaza si in startup-ul Android-ului. Sau se leaga de hooks gen "When WiFi is started - load game". Thx God ca asa ceva pe iOS nu exista (nu se poate!).

In final, cand intampinati astfel de probleme cu bateria... chiar daca ati oprit mai toate cele, incercati intai un Reset Network Settings. Daca nu rezolva, treceti la Erase All Content and Settings (asigurati-va ca aveti backup pe iTunes sau iCloud) care practic reseteaza smartphone-ul de la zero. Cei care au jailbreak din pacate nu vor putea sa dea Erase All Content, asa ca trebuie sa reinstaleze iOS-ul cu ajutorul serverului lui Saurik.

Unul din cei mai importanti pasi legati de baterie (in special cand observati ca e sporadic procentajul), este faptul ca multi nu inteleg modul de lucru al softului de statistica. Acela este totusi estimativ, si se bazeaza pe cum a fost folosita bateria in ultima perioada (valabil si la Android). De aceea se recomanda "formatarea" bateriei. Asta inseamna sa il puneti la incarcat (nu via USB, ci cu charger dedicat - recomand chargerul Apple de 10W) pana la 100% and beyond (adica il mai lasati la incarcat cel putin 30-60 de minute dupa ce a terminat de incarcat. Dupa care folositi iPhone-ul (sau iPad-ul) pana se termina COMPLET bateria (pana se inchide pur si simplu automat). Repetati pasul cu incarcatul si descarcatul de 2-3 ori... si o sa vedeti imbunatatiri la baterie (sau cel putin o estimare mult mai exacta).

Iar ultimul pas de facut, daca bateria chiar nu mai tine (toate bateriile se duc in timp, nu exista exceptii), aruncati un ochi pe ebay... gasiti baterii de iPhone/iPod si la cate 10-20 Lire (cateodata chiar cu kit complet). Sau apelati la service-uri specializate. Bafta multa!