Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 14 of 14

Thread: User Review: Metal Gear Solid 4

  1. #1 SP
    Senior Member zinodaur's Avatar

    Thumbs up User Review: Metal Gear Solid 4

    Seria Metal Gear sigur a stiut cum sa se faca remarcata de-alungul istoriei jocurilor video, printre toate titlurile nou aparute cu personaje si povesti care mai de care. Fie acum 20 de ani cand creatorul acesteia, Hideo Kojima, a creat un nou gen de jocuri, fie acum 10 ani cand a aratat jucatorului in mod profund cat de cinematica poate fi experienta unui joc, fie acum 5 ani cand a adaugat un nou strat de complexitate genului "stealth" . Toate aceste jocuri au fost acompaniate de povesti epice, intortocheate, si de multe ori confuze, gameplay sau elemente de gameplay nemaivazute, caractere memorabile si unul dintre cei mai iubiti eroi ai tuturor timpurilor, Solid Snake, deci nu a fost nici o surpriza ca atunci cand a fost anuntat Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, toata lumea se astepta la ceva cel putin excelent, in special luand in considerare precedentii din serie si aceasta fiind ultima aventura a lui Snake. Asadar, a reusit sa livreze jucatorilor tot ce a promis ? O da.

    Metal Gear Solid 4 singur a reusit sa-mi schimbe mentalitatea de cum un joc bun ar trebui sa fie facut, setand un nou standard, punct. A fost o experienta atat de aproape de perfectiune, incat chiar si cu ( micile ) imperfectiuni, tot a reusit sa-mi spulbere orice dubiu, practic aproape atingand limitele distractiei interactive. Daca cineva m-ar intreba care este cel mai bun joc de pana acum din industrie in materie de storytelling, caractere complexe si o atmosfera incredibila, le-as arata fara sa ezit nici o secunda MGS4..

    Bine, bine. Stiu. Credeti ca sunt un pic cam prea entuziasmat, dar credeti-ma. Odata ce il veti juca, va veti da seama ca fiecare cuvintel spus a fost adevarat, fara nici o exagerare. Dar ce face acest joc atat de bun ? Pai, aproape absolut totul.

    Anul este 2014, 5 ani de la incidentul Big Shell, iar soldatul veteran Old Snake este chemat pentru o ultima data de catre fostul sau colonel, Campbell, pentru a termina misiunea de a-l ucide pe Liquid Ocelot. Stati asa. Old Snake ? Ce ? Aparent, Snake este victima unui proces accelerat de imbatranire, cauza fiind necunoscuta. Dar chiar si cu aceasta problema, Snake tot isi reia rolul de asasin din umbra pentru a-l termina pe Ocelot, a carui minte pare a fi acum acaparata complet de catre gandurile lui Liquid Snake.

    Pe masura ce joci, te vei afla explorand numeroase locuri, de la un pamant macinat de razboi in Orientul Mijlociu, in junglele Sud-Americane, pana in locuri deja explorate in trecut sau altele de care ai auzit doar ca fiind un concept. Desi teoretic nu sunt prea multe locuri de explorat, vei vedea ca acestea sunt destul de largi, dandu-ti destul spatiu de explorat si furisat, cu surprize la fiecare pas. De exemplu, eu nu am observat o cladire distrusa ce adapostea o melodie bonus decat a patra oara cand am rejucat MGS4.

    Desigur, ultima misiune a lui Snake nu e chiar o plimbare prin parc, mai ales avand in vedere conditia lui fizica, asa ca va avea nevoie de cat mai mult ajutor posibil. Fete familiare isi vor face aparitia, insa datorita trecerii timpului, personalitatile lor sunt acum mai complexe ca niciodata. Meryl Sylverburgh nu e numai un soldat complet acum, dar si comandata propriului ei grup, Rat Patrol Team 01, Otacon incearca sa-si infrunte trecutul, si desigur, cea mai imprevizibila personalitate e cea a lui Old Snake, care trebuie sa-si infrunte fratele inainte de a-si pierde viata care nu a putut sa si-o traiasca. Chiar si cei mai supapreciati au acum roluri mai importante, precum Johnny Sasaki, pe care probabil il stiti din jocurile trecute ca si "tipu' cu diareea ". Nu te astepta sa vezi numai prieteni in jur insa, deoarece inamici vechi pandesc la tot pasul, inamici care nu vor sa moara, in ciuda disperarii unor anumite persoane, si de asemenea niste personaje te vor soca cu siguranta la reaparitia lor, care te vor face sa zici "nu... asta nu e... BA E !". Pe langa toate aceste vechi personaje, isi vor face loc si niste prieteni noi in cercul tau social, precum Drebin, care nu numai ca te va aproviziona cu arme de tot soiul, dar iti va si salva fundul de cateva ori.

    Stilul de gameplay din MGS4 a fost refacut aproape complet fata de celelalte din serie, pentru a obisnui gamerul obisnuit. Dar sa fim seriosi. Stilul over-the-top devenea destul de uzat, iar aici este necesar mai mult ca niciodata sa poti sa te furisezi in third person mode, intrucat este mai mult de calatorit, sau daca vrei poti chiar sa te misti in modul first person, transformand Metal Gear Solid 4 intr-un shooter, care insa nu este chiar atat de practic. De asemenea, Snake are acum si o lista mai mare de miscari, si desi asta e un lucru bun, pot fi destule de confuze cateodata, facundu-te sa faci ceva ce nu vroiai. Dar nu asta nu e nici o problema, intrucat daca esti detectat, acum ai o libertate mai mare de a impusca, deci poti contracara oricand, sau daca "you enjoy all the killing" poti chiar sa pornesti intr-un rampage. Armele necesare pot fi gasite pe campul de lupta, langa trupurile soldatilor morti, insa vei descoperi ca sunt ID Locked. Pentru a le putea folosi, va trebui sa le deblochezi, lucru facut cu ajutorul lui Drebin, care in schimb va vrea puncte Drebin. Punctele pot fi obtinute prin schimbarea armelor pe care deja le ai, si nu mai ai nevoie de ele. In acest fel, toata lumea castiga. Exista peste 50 de arme in joc, unele mai speciale mai altele ( arme obtinute prin diverse metode nu te vor lasa plictisit, si in plus adauga si la replayabilitate ). Pe langa acestea, Snake dispune si de noi echipamente, absolut necesare pentru misiune, cel mai important dintre acestea fiind OctoCamo. OctoCamo este costumul principal a lui Snake, fiind facut in asa fel incat sa preia culoarea si textura lucrurilor pe care le atinge. Cu cat se integreaza mai mult in mediu, cu atat are mai multe sanse sa treaca nevazut. Alt obiect ce-ti va fi la indemana este Solid Eye. Cu acesta vei avea acces la statisticile si informatii despre emotiile soldatilor, vei avea vedere cu infrarosu, folositor la urmarirea urmelor si la vederea in intuneric, sau ii poti folosi ca binoclu. De asemenea, Metal Gear MK2, o conceptie robotica facuta de Otacon va fi folositoare atunci cand vei vrea sa vezi ce se afla in fata sau sa aplici niste socuri electrice inamicilor nebanuitori.
    Ai crede ca fiind un joc de stealth, tot ce faci e sa scapi nevazut pe sub nasurile garzilor, dar vei fi tratat cu ceva diversitate in materie de elemente de gameplay. Intr-un moment te vei trezi fugind pentru a-ti salva viata, in altul vei fi nevoit sa urmaresti pe cineva in oras, apoi vei fi nevoit sa protejezi pe cineva de o adunare de femei soldat, si tot asa. Din pacate, toate aceste scenarii sunt doar variatii minore ale elementelor ce includ impuscatul sau furisatul, dar e distractiv in orice caz. Pentru Snake insa, nu e asa distractiv, ba dimpotriva. La varsta lui, aceste lucruri il fac sa fie stresat. Cand acest lucru se va intampla, Snake nu va mai avea atata acuratete si nu va mai fi la fel de agil, adaugand un mic element de strategie in lupta. Acest lucru te va face sa te gandesti de doua ori inainte sa te arunci in fata inamicilor cu o arma incarcata pana la refuz.

    In timp ce povestea si gameplayul e grozav, prezentarea e capitolul la care Metal Gear Solid 4 straluceste. Totul, de la grafica uimitoare pana la soundtrackul profesional, formeaza o atmosfera atat de uimitoare, cum numai un joc din seria Metal Gear poate avea. In termeni vizuali, jocul arata splendid. Cu personaje incredibil de realiste, texturi grozave peste tot si pana si detaliile minore, precum textul de pe Metal Gear MK2 sau culoarea la Solid Eye, sunt o retusare bunicica. Un lucru bun la acest joc este ca paleta de culor nu este formata numai din cele doua culori care le gasesti de obice in ziua de azi, si anume galben si gri, ci in loc incearca sa seteze o atmosfera diferita pentru fiecare regiune in parte. De exemplu, in Orientul Mijlociu culoarea dominanta va fi un galben prafuit, cu sunetele gloantelor zburand in urechi, in timp ce in America de Sud vei fi predominat de verde in jur, acompaniat de sunetele animalelor. Exista si cateva obiecte low-res, insa nimic foarte vizibil sau care sa bata la ochi.

    Sunetul e si el de nota 10, artisti grei precum Harry Gregson-Williams si altii reusind sa aduca jucatorul in joc cu ajutorul auzului. De asemenea, incluzand un iPod ca un echipament iti va permite sa asculti melodii din precedentele titluri, din era 8-bit pana la MGS3: Subsistance, niste titluri din alte jocuri si chiar niste bunatati remixate. In unele momente, muzica din joc are asa un mare impact, inca poate face pana si un jucator nestiutor sa verse o lacrima.

    GotP are si o parte de replayabilitate, cu diferite chestii de castigat, precum costume, embleme sau melodii pentru iPod-ul virtual, iar daca asta nu este de ajuns poti oricand sa intri la un joc cu prietenii in Metal Gear Online.

    Nu totul e perfect in lumea MGS4, intrucat mai exista si destule probleme care pot fi cateodata enervante. Unul dintre acestea, si probabil cel mai mare, sunt timpurile de incarcare. Inteleg ca jocul e mare, si ca a trebuit sa fie impartit in diferite acte. Accept chiar si partea cu incarcatul intre acte, dar sa trebuiasca sa incarce in timpul gameplayului chiar imi pune rabdarea la incercare, si poate diminua experienta per-total a jucatorului, in special in timpul unor scene ce includ vehicule, cand adrenalina creste prin venele mainilor tale de gamer. O alta problema sunt cutsceneurile. Desi arata uimitor, si prezinta unele din cele mai superbe tranzitii filmulet-joc, cateodata sunt prea mult. Stiu ca nu poti avea un MGS fara cutsceneuri lungi, dar de data asta chiar au exagerat, una din acestea ajungand chiar sa depaseasca o ORA intreaga. De asemenea, desi pentru unii nu este cazul, pentru altii povestea poate fi foarte confuza, si chiar si pentru cei ce o inteleg perfect, nivelul informatiilor primite poate fi cateodata coplesitor.

    Metal Gear Solid 4 a spus povestea finala a celui mai renumit soldat ce nu a existat niciodata, Solid Snake, completand toate puzzleurile ramase necompletate din jocurile trecute. Daca esti cu adevarat un fan, cu siguranta nu vei fi dezamagit de aceasta ( aparent ) ultima aventura a lui David, intrucat nu exista nici un dubiu ca Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, este unul din cele mai bune jocuri ale tuturor timpurilor.

    Story: 9.5
    Gameplay: 9.0
    Sunet: 9.5
    Grafica: 9.8
    Multiplayer: 7.5
    Nota Finala: 9.6



    Attached Images Attached Images mgs1.jpg mgs2.jpg mgs3.jpg mgs4.jpg mgs5.jpg mgs6.jpg

  2. #2 SP
    Senior Member istrategie's Avatar
    Foarte tare review-ul. Mult mai bun decat al meu. Bravo!

  3. #3 SP
    Senior Member eXistenZ's Avatar
    exceptional review nice one man

  4. #4 SP
    Member steauacroitoru's Avatar
    Am si eu o intrebare.Va mai exista un urmator mgs?

  5. #5 SP
    Senior Member istrategie's Avatar
    Posibil, dar nu cu Snake personaj principal.

  6. #6 SP
    Senior Member consol3's Avatar
    Excelent rewiew!!!

  7. #7 SP
    Senior Member Mika's Avatar
    Exceptional! Felicitari Luigi .

  8. #8 SP
    Senior Member zinodaur's Avatar
    Haha, uau. Multumesc tuturor. Stiu ca am cateva greseli, dar a fost din cauza ca articolul original il facusem in engleza, si nu prea aveam timp sa il traduc ca lumea la 10-11 noaptea, asa ca m-am cam grabit.

  9. #9 SP
    Senior Member erik95's Avatar
    Foarte bun review

  10. #10 SP
    is the man! trickz's Avatar
    congrats, amice... super review

  11. #11 SP
    Senior Member DonAdryan's Avatar
    Quote Originally Posted by Luigi View Post
    Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, este unul din cele mai bune jocuri ale tuturor timpurilor.
    Amen to that! Probabil cel mai bun joc din 2008! Felicitari!

  12. #12 SP
    Member weriwulf's Avatar
    nice review! keep going!

  13. #13 SP
    Junior Member el_rika's Avatar
    Frumos review, foarte bine scris, felicitari !

  14. #14 SP
    Member Zaktan's Avatar
    Superb joc din ce am vazut in filmuletele cu Gameplay,m-ai convins sa imi cumpar un PS3

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. User Review: Metal Gear Solid 5 - Ground Zeroes By naz in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 0 Last Post: 12-05-2014, 22:08
  2. User Review: Metal Gear Solid V: Ground Zeroes (PS3) By paunstefan in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 0 Last Post: 05-04-2014, 18:34
  3. User Review: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots By Zaktan in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 8 Last Post: 19-04-2010, 10:19
  4. User Retro Review: Metal Gear Solid By drik in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 4 Last Post: 16-03-2010, 22:39
  5. User Review: Metal Gear Solid 4 - Guns of the Patriots Review By istrategie in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 25 Last Post: 05-11-2008, 16:00

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts