Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 20 of 33

Thread: Libia - NATO ...un nou conflict ?

1. #1 SP
    Senior Member cosminbad's Avatar

Thumbs down Libia - NATO ...un nou conflict ?

O posibilă intervenţie militară �n spaţiul aerian din Libia ar putea ave loc �n c�teva ore. ONU a aprobat o intervenţie militară. NATO nu are voie să intervină şi terestru, dar poate distruge din aer ţintele de la sol.

VEZI AICI SCENARIILE INTERVENŢIEI

" Nu se pune problema să facem ceva la sol. Este foarte clar. Alternativa, aceasta decurge direct de la sursă: efectiv, utilizarea forţei aeriene ", a clarat ministrul francez de externe, Alain Juppe, sosit la New York pentru a �ncerca să convingă ţările membre din Consiliul de Securitate să autorizeze un recurs la forţă contra armatei colonelului Muammar Gaddafi.

Loviturile vor avea loc " �n cur�nd", a declarat purtătorul de cuv�nt al guvernului francez Francois Baroin la postul de radio RTL, afirm�nd că nu doreşte să precizeze pentru moment exact "c�nd, cum şi c�te ţinte, sub ce formă".

Raidurile aeriene vor fi probabil efectuate de SUA, Marea Britanie, Franţa şi Canada. VEZI ŢARILE CARE VOR PARTICIPA

Potrivit Eurocontrol, Libia şi-a �nchis spaţiul aerian pentru avioanele civile străine, "p�nă la noi ordine".

Libia a avertizat joi că orice intervenţie militară străină va periclita traficul aerian şi maritim �n zona mediteraneană, ameninţ�nd că va ataca at�t ţinte civile, c�t şi militare ca răspuns la acţiunea comunităţii internaţionale.

Fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, a declarat vineri că ţara sa nu se teme de rezoluţia ONU ce autorizează acţiunea militară �mpotriva Libiei, relatează Al Arabiya.

Forţele loiale liderului libian Muammar Gaddafi bombardau vineri oraşul Misrata, situat la 200 de kilometri est de Tripoli şi controlat de opoziţie, după o noapte de tiruri cu armament greu, a anunţat un purtător de cuv�nt al rebelilor.

Gaddafi cere un armistiţiu cu rebelii.
    sursa NATO va interveni �n Libia �n urm

Western powers are discussing how to enforce a no-fly zone over Libya after the passage of a UN resolution backing "all necessary measures" to protect civilians, short of an occupation.

France said there could be air strikes "within hours", though the details and timing of any action remain unclear.

Forces loyal to Col Muammar Gaddafi have been advancing eastwards towards the rebel stronghold of Benghazi.

They were also said to be bombarding the city of Misrata on Friday.

Col Gaddafi has promised to retake Benghazi, saying his forces would show "no mercy".

Meanwhile, Libya has closed its airspace to all traffic, Europe's air traffic control agency says.

Nato is due to discuss on Friday what role the alliance might play.

French government spokesman Francois Baroin said on Friday morning that strikes could take place "rapidly" and "within a few hours". But he added: "You will understand that there's no question of talking as early as this morning about when, how, which targets or in which form."
    'Unfair'

It is not thought that the US would be involved in the first strikes. The British and French, along with some Arab allies, are expected to play a leading role. Norway has said it will also participate.

Qatar will take part in international efforts to protect civilians, Qatar's official news agency reported, though it was not clear if this included military operations.
    Continue reading the main story
    Libya action contributors
    France
    UK
    US
    Qatar
    Norway
    Denmark (subject to parliamentary vote)
    Poland (logistical support)

The UN resolution is so broad that it allows military action against all threats to civilians, and could involve bombing Col Gaddafi's forces on the ground if deemed necessary.

Rebel forces in Benghazi reacted with joy to the UN resolution, but a government spokesman condemned UN "aggression". One of Col Gaddafi's sons, Saif al-Islam, said the resolution was "unfair" as Libya had not been bombing civilians.

Following the UN vote, US President Barack Obama called the French and British leaders to discuss the next move. They said Libya had to comply immediately with the resolution.

"Given the critical situation on the ground, I expect immediate action on the resolution's provisions," said UN Secretary-General Ban Ki-moon.

BBC diplomatic correspondent Jonathan Marcus says signals from Paris that air operations could be imminent may be an attempt to keep Col Gaddafi guessing.

US officials said an attempt to ground Col Gaddafi's air force could begin on Sunday or Monday.
    'Strong message'

The UK, France and Lebanon proposed Security Council Resolution 1973, with US support.

In New York, the 15-member Security Council voted 10-0 in favour, with five abstentions.

Russia and China - which often oppose the use of force against a sovereign country as they believe it sets a dangerous precedent - abstained rather than using their power of veto as permanent members.

The US ambassador to the UN, Susan Rice, said: "This resolution should send a strong message to Colonel Gaddafi and his regime that the violence must stop, the killing must stop and the people of Libya must be protected and have the opportunity to express themselves freely."

But Germany, which abstained, will not be contributing to the military effort. Foreign Minister Guido Westerwelle said his government sees "considerable dangers and risks" in military action against Col Gaddafi.

The Russian military also said it would not participate in any military action, Russian news agency Interfax reported.

Chinese foreign ministry spokeswoman Jiang Yu said Beijing had "serious reservations" about the resolution but did not veto it "in view of the concerns and stance of the Arab countries and African Union and the special circumstances that currently apply in Libya".

The Libyan military has warned that civilian and military activities in the Mediterranean would become "the target of a Libyan counter-attack" following any foreign operation.

Following the toppling of the long-time leaders of neighbouring Tunisia and Egypt earlier this year, Libyan protesters started to demand that Col Gaddafi step down after more than 40 years of autocratic rule.
    sursa BBC News - Libya unrest: West moves to enforce no-fly zone

O alta sursa France: Military action to take place 'swiftly' against Libya - CNN.com

Ce parere aveti despre acest nou conflict care va implica o buna parte din membrii NATO? Parerea mea este ca nu are cum sa aduca ceva bun si vor fi o gramada de victime colaterale (civili) in toata incercarea asta de a "proteja civilii". Sa ne aducem aminte de incursiunile anterioare ale celebrelor bombardiere americane si englezesti din Iugoslavia, Afganistan sau Irak soldate cu foarte multe victime civile. In cele din urma vor decide o intrare armata terestra si vom avea un nou Irak....
    Attached Images Attached Images avioane_de_vanatoare_nato_42500100.jpg _51710498_011545284-1.jpg

2. #2 SP
    x2z
    Senior Member x2z's Avatar
    Totusi, cred ca e de departe una dintre cele mai justificate interventii din ultimii ani. Avand in vedere ca in Irak americanii au intrat doar pentru ca asa au vrut ei, in Afganistan la fel, in fosta Iugoslavie nu mai zic, nu vad de ce nu l-ar da jos pe colonel, care in opinia mea, a luat-o pe aratura, cand putea foarte frumos sa se care cu cateva zeci de milioane de euro in cont-uri, pe undeva printr-o insula exotica.

PS: Acum nu stiu in ce masura are legatura cu NATO, interventia americana in statele mentionate mai sus, dar oricum cred ca aceasta are justificare.

3. #3 SP
    Senior Member cosminbad's Avatar
    Justificare a existat tot timpul, cu toate astea, o sa otraveasca o tara intreaga cu bombe. Flora, fauna, oameni etc. Toate astea vor avea de suferit.

Si au mai fost "colonei" si in alte tari, fiind inlaturati si pe alte cai. Problema sunt diamantele pana la urma. O sa aiba grija puterile Nato sa isi ceara drepturile pe urma. "V-am ajutat, acum ne ajutati voi".Eu asa vad problema. Orice razboi are un motiv economic, politic, geografic ascuns. Motivele oficiale sunt doar pretexte

4. #4 SP
    VIP Member Donely's Avatar
    UN dement multimilionar in timp ce poporul lui moare de foame, un dictator. Sper sa dispara fizic cat mai repede.

5. #5 SP
    x2z
    Senior Member x2z's Avatar
    Quote Originally Posted by cosminbad View Post
    Justificare a existat tot timpul, cu toate astea, o sa otraveasca o tara intreaga cu bombe. Flora, fauna, oameni etc. Toate astea vor avea de suferit.

Si au mai fost "colonei" si in alte tari, fiind inlaturati si pe alte cai. Problema sunt diamantele pana la urma. O sa aiba grija puterile Nato sa isi ceara drepturile pe urma. "V-am ajutat, acum ne ajutati voi".Eu asa vad problema. Orice razboi are un motiv economic, politic, geografic ascuns. Motivele oficiale sunt doar pretexte
    Sigur, dar in contextul unei ipocrizii globalizate, parca asta este cea mai de putin blamat interventie a statelor NATO. Chiar ma gandeam, oare nu ar fi fost necesar sa il inlature mai devreme? Chiar era necesar sa masacreze pur si simplu rebelii?

6. #6 SP
    De astazi il bubuie

7. #7 SP
    Senior Member SYZYGY's Avatar
    Lasa ca ajuta acum americanu cu europenii poporu...nu mai atacati civilii ca ii atacam noi cu armament de ultima generatie.O sa devina Irak 2 tara aia.

8. #8 SP
    Senior Member nops66's Avatar
    Normal ca Libia o sa devina Irak 2, asta si vor, e cea mai bogata tara din Africa. Plus ca au si recunoscut ca au distrus Irakul ca ei sa'l reconstruiasca ulterior si Sadam a fost scuza perfecta pt a'si asigura timpul necesar sa rada tot, acelasi lucru o sa se intample si aici. Oricum, eu personal nu's de acord cu actiunile astea de "instaurare a pacii" pe motiv ca se trezeste un nebun sa faca genocid. Pai razboiul in general nu e tot genocid? Ce as rade sa pateasca si ei ca japonezii dupa Pearl Harbour.

9. #9 SP
    Slabe sanse, poate doar daca iese Iranu din tacere, singura tara independenta si capabila sa faca ceva in lumea asta...e China.

10. #10 SP
    konichiwa zombie chynagods's Avatar
    Quote Originally Posted by Donely View Post
    De astazi il bubuie
    Nimic nu este mai profitabil decat razboiul.
    Barilul de petrol a inceput deja sa creasca...

11. #11 SP
    Member roberte's Avatar
    din cate stiu e libia este un exportator important de petrol.parerea mea e ca doar asta se cauta in acest razboi

12. #12 SP
    Senior Member siNcE's Avatar
    Quote Originally Posted by AngelicToucH View Post
    Slabe sanse, poate doar daca iese Iranu din tacere, singura tara independenta si capabila sa faca ceva in lumea asta...e China.
    Rusia nu?

13. #13 SP
    Chinezii au spus vehement ca nu sunt de acord cu intrarea in Libia, Rusii si Germanii la fel, dar ii vezi ca fac ceva?

Russia and China have warned against the use of force in international affairs, expressing regret over the West coalition’s military action against Libya.
    http://english.ruvr.ru/2011/03/20/47684188.html

14. #14 SP
    Senior Member boga's Avatar
    Mda.. din pacate am de lucru in seara asta cu nebunu Tot ce sper totusi e ca baietii sa se tina de cuvant si sa nu se puna problema de trupe terestre straine pe teritoriul Libiei si ca raidurile aeriene sa fie intr-adevar cu tinte extrem de precise. Beduinu lu peste n-o sa renunte prea usor la putere, iar faptul ca Sarkozy vrea sa faca din actiunea asta o vendeta personala nu e deloc ok.

15. #15 SP
    Canada a trimis nu stiu cate avioane C-17..cat de precis poate fi un C17? Avand in vedere ca e folosit drept bombardier, sau posta armatei, si parca nu aveau voie sa trimita forte terestre.

16. #16 SP
    Senior Member boga's Avatar
    Hmm.. nu prea mai sunt la curent cu desfasurarea de evenimente ce-i drept. Eu am citat din rezolutia adoptata de Consiliul de Securitate in noaptea dintre joi spre vineri si din cadrul careia, cel putin teroretic, nu ar trebui sa iasa interventia asta militara.

Si uite o stire de ultima ora /n-am link romanesc, dar sursa e France Presse/ -> Liga Araba, prin vocea secretarului sau general Amr Moussa, critica atacurile coalitiei internationale. De ce? Pentru ca nu e de acord cu bombardarea unor civili pentru protejarea altor civili. Cu toate ca Libia a iesit din Liga Araba cam de multisor, n-ar fi ideal pentru Occidentali sa piarda sprijinul lumii arabe.

In rest, vad ca amiralul Mullen zice ca s-a reusit instaurarea zonei de interdictie aeriana si ca trupele fidele colonelului nu mai inainteaza spre Benghazi, fieful rebelilor recunoscuti de Sarkozy.

17. #17 SP
    Fara suparare, dar cat de naiv sa fi ca sa crezi ca ei protejeaza niste civili cand Franta, America si nu mai stiu ce tari trimit avioane de lupta si bombardeaza pe acolo, cum protejezi un civil dandui bombe in dinti? Eu tot astept sa ii potoleasca cineva pe Americani, acum sunt eu ala naivu

18. #18 SP
    Quote Originally Posted by AngelicToucH View Post
    Fara suparare, dar cat de naiv sa fi ca sa crezi ca ei protejeaza niste civili cand Franta, America si nu mai stiu ce tari trimit avioane de lupta si bombardeaza pe acolo, cum protejezi un civil dandui bombe in dinti? Eu tot astept sa ii potoleasca cineva pe Americani, acum sunt eu ala naivu
    Hai sa fim seriosi ca nu bombardeaza pe "acolo" asa cum crezi tu la nimereala. Sunt vizate tinte strategice si anume baze miitare, depozite cu munitie, infrastuctura militara, tocmai sa ii anihileze orice posibilitate de riposta militara a lui Muammar Gaddafi.

19. #19 SP
    Member i.gamer's Avatar
    Dictator nenorocit...Gaddafi nu face decat sa-si distruga poporul!

20. #20 SP
    Multumesc captain Obvious, ai vazut la ce se uita mami la stiri si te-ai trezit sa postezi ?

---------- Post added 20-03-2011 at 08:40 PM ----------

Quote Originally Posted by Donely View Post
    Hai sa fim seriosi ca nu bombardeaza pe "acolo" asa cum crezi tu la nimereala. Sunt vizate tinte strategice si anume baze miitare, depozite cu munitie, infrastuctura militara, tocmai sa ii anihileze orice posibilitate de riposta militara a lui Muammar Gaddafi.

Libyan TV quoted the armed forces command as saying 48 people were killed and 150 wounded in the allied assault. It said most of the casualties were children but gave no more details.
    Tinte foarte strategice.

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 1 of 2 1 2 LastLast