Dintotdeauna m-am intrebat de ce Dzeu nu se "fura" de la Apple si lucrurile extrem de practice, cum ar fi modul de conectare al mufei Lightning (cea folosita pe iPhone-uri si iPad-uri). Stiu ca multi au facut mult haz pe seama asta, insa mie unul mi se pare genial si al naibii de "worry free" faptul ca poti introduce mufa indiferent de pozitie. Nu de putine ori am stricat device-uri USB incercand sa le introduc in port-uri care erau inversate... Well, acum cateva zile cei de la "USB 3.0 Promoter Group" au facut in sfarsit acest pas si au spus ca au finalizat design-ul pentru ceea ce se va numi "USB Type-C".
USB Type-C va folosi practic standardul clasic USB (cu backward compatibility la USB 2.0 si probabil si 1.1) insa are avantajul ca va indeplini si cerintele pentru standardul USB 3.1, cel care permite putere pana la 100W (5Ah) si viteze pana la 10Gbps. Din pacate insa, datorita noului design, acesta va fi incompatibil cu mufele actuale. Producatorii insa promit ca pentru inceput vor produce si adaptoare/convertoare, urmand ca in timp sa vedem pe toate device-urile cu USB 3.1 acest tip de conector.
Mai jos aveti cateva din caracteristicile principale ale noului USB Type-C:
Entirely new designUsability enhancements
- Tailored for emerging product designs
- Robust enough for laptops and tablets; slim enough for mobile phones
- Similar to size of USB 2.0 Micro-B
Supports scalable power charging
- Reversible plug orientation and cable direction
Future scalabilityMechanical specs:
- Designed to support future USB performance needs
Mai multe detalii puteti gasi aici: USB.org - Documents.
- Receptacle opening: ~8.4mm x ~2.6mm
- Durability: 10,000 cycles
- Improved EMI- and RFI-mitigation features
- Power delivery capacity: 3A for standard cables and 5A for connectors
Bookmarks