Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 11 of 11

Thread: Goodbye Wi-Fi? Hello Li-Fi!

 1. #1 SP
  Admin MonkY's Avatar

  Goodbye Wi-Fi? Hello Li-Fi!

  Nu cred ca exista cineva care sa nu-si doreasca viteze mai mari pe conexiunile wireless. Momentan, limita atinsa de clasicul WiFi (standardul 802.11ac) este de 500Mbps (per link, existand posibilitatea MIMO - Multiple In & Multiple Out) dar in mod real rar vedem viteze de 100Mbps. Well, reprezentantul Deepak Solanski al celor de la Velmenni (o firma estoniana) a prezentat in mod public o noua tehnologie denumita Li-Fi, care poate atinge viteze "de 100 de ori mai mari decat traditionalul WiFi, oferind viteze de pana la 1Gbps". Nu prea imi iese mie la calcul, dar partea frumoasa este ca in testele de laborator s-au atins viteze chiar si de (tineti-va bine) 224Gbps - deci exista spatiu de crestere.

  Mai exista un avantaj, si anume ca tehnologia Li-Fi nu interfereaza cu undele radio, deci ar putea fi folosita cu brio acolo unde este super necesar asa ceva (de exp. in avioane sau medicina).

  Partea care insa nu mai mi se pare atat de frumoasa este aceea ca tehnologia foloseste spectrul de lumina vizibil in locul undelor radio. Necesita o sursa de lumina (precum un LED), o conexiune la internet (huh!?) si un photo detector. Ori asta pentru mine ar insemna o mare problema, atata timp cat orice obiect solid poate opri conexiunea. Plus faptul ca in exterioar exista sanse ca receptorul sa nu poata capta lumina emisa...

  Conform spuselor sale, in 3 pana la 4 ani aceasta tehnologie ar putea ajunge la consumatori... cine stie, poate va fi un urmas demn al WiFi-ului. Totodata, nu pot sa nu ma intreb daca nu cumva si WiFi-ul va evolua in urmatorii 3-4 ani suficient incat sa concureze cu brio la viteze de peste 1Gbps per link.

  Sursa: 'Li-fi 100 times faster than wi-fi' - BBC News.
  Attached Images Attached Images lifi.jpg

 2. #2 SP
  Why so serious ? razvanrazy's Avatar
  Sincer nu cred ca va fi prea popular. E greu sa detronezi ceva atat de popular precum WiFi, de care toata lumea stie. Pana cand va prinde viata noul proiect, wifi va ajunge cu siguranta la viteza aia sau ceva prea asemanator ca sa mai conteze.

 3. #3 SP
  Admin MonkY's Avatar
  Am stat si m-am gandit mai bine la ce ar putea insemna Li-Fi... Intr-adevar, nu cred ca va intrece vreodata ca popularitate Wi-Fi-ul, insa ca securitate mi se pare genial. Avand in vedere ca poate fi "tinut" in spatiu inchis (si nu poate trece prin pereti), sansele de hacking sunt egale cu zero. Imi imaginez ca intr-un datacenter (de exp.) ceva LED-uri care sa dea fiecare cate o banda de 100Gbps, ar fi sublim, usor de upgradat si intretinut.

  Sau chiar folosit in PC-uri... la urma urmei cu rate de transfer de 100Gbps cred ca ar putea fi un fel de USB Wireless, nu?

 4. #4 SP
  Junior Member mhn3a's Avatar
  Nu poate trece prin pereti?Atunci trebuie sa pui cate un bec din acela in fiecare camera

 5. #5 SP
  Admin MonkY's Avatar
  In caz ca nu ai citit... Li-Fi nu are nevoie de antene. Transmitatorul este un LED iar receiverul e o celula de receptie. Cu alte cuvinte, poti avea internet din bec Da, trebuiesc becuri in toate camerele unde vrei Li-Fi

 6. #6 SP
  Junior Member mhn3a's Avatar
  Quote Originally Posted by MonkY View Post
  In caz ca nu ai citit... Li-Fi nu are nevoie de antene. Transmitatorul este un LED iar receiverul e o celula de receptie. Cu alte cuvinte, poti avea internet din bec Da, trebuiesc becuri in toate camerele unde vrei Li-Fi
  Am editat cu bec


  Sent from my iPhone using Tapatalk

 7. #7 SP
  Junior Member cristi1910's Avatar
  IR-ul nu a ajuns mai departe de telecomenzi.... Ca sa ai un bec in fiecare camera iti trebuie cate un cablu de 100Gbps intre ele si un echipament central la care sa fie legate. Daca ar fi o retea distribuita, trebuie ca fiecare bec sa fie bagat intr-o priza. Este ca LASER-ul. Toti visam la sabii jedi dar abia trecem de utilizarea lui in CD Playere.

  PS: trebuie sa fie si cate o gaura neagra in fiecare camera ca doar aia poate sa curbeze lumina. Asa in cazul in care te lungesti in pat cu tableta si becul este dupa sifonier ))

 8. #8 SP
  Admin MonkY's Avatar
  Instalarea ar putea fi mai simpla decat pare. Se poate ca Li-Fi-ul sa vina integrat intr-un bec (in felul acesta avand si alimentare si acoperire pe toata camera), iar conexiunea e suficienta fibra optica.

  Cat despre lasere, here are some:

  Japan Fires The World's Most Powerful Laser | Popular Science

 9. #9 SP
  E. Encman's Avatar
  Nu credeam ca o sa spun asta vreodata, dar nu ma pot abtine-acum ... "Laser frate !" :/

  Revenind on-topic, am prins ceva din zbor si eu acum cateva zile, dar la fel .. imediat ce mi-am dat seama de obturare / orice s-ar putea interpune "semnalului" am inteles ca WI FI ..este aici ca sa ramana (cel putin pe segmentul mainstream, casnic, etc).
  Pentru securitate, medicina, etc, este un pas inainte si ar putea insemna foarte mult pentru industriile relevante.
  Ma bucur sa vad astfel de stiri oricum, este incredibil cat de mult am evoluat intr-un timp asa de scurt.
  Ca tot fi vorba, parca mai ieri eram pe dial-up.. Xnet ... alea alea

 10. #10 SP
  Admin MonkY's Avatar
  Si asta e tare, mai ales ca pare a fi un "laser in flacari"


 11. #11 SP
  E. Encman's Avatar
  Ce le-a dat prin cap ...

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

 1. Hello to all! By cantucky33 in forum Offtopic
  Replies: 8 Last Post: 14-09-2015, 12:28
 2. Adios THQ & Goodbye Darksiders! By MonkY in forum Console News
  Replies: 62 Last Post: 06-03-2013, 08:03
 3. Replies: 6 Last Post: 18-10-2012, 23:36
 4. PSP FW 6.20 Hello world and CFW 6.20 GEN is possible By darkboyutz in forum Sony PSP, PSP Go & Vita
  Replies: 47 Last Post: 11-11-2011, 22:12
 5. Hello :) By Reena5 in forum Offtopic
  Replies: 1 Last Post: 14-11-2009, 12:57

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts