Nu sunt mereu de acord cu omul, dar aici sunt de acord cu el. Nu a vorbit nimeni despre cât i-ar costa să facă PS5 Pro. Și ia în calcul decăderea Xbox.
Nu stiu cine e tipu ala si nu am rabdare sa-l ascult, dar am dat putin cu skip skip si m-a pierdut in ce zice.
Ideea e simpla - lumea se astepta la un pret asemanator PS VR 2 - fix asta am zis si eu - 600, hai 700 euro.
Nu neaparat pentru ca toate componentele la un loc fac atat (pentru ca nu fac, la volumul lor si la faptul ca majoritatea componentelor deja sunt vechi), ci pentru ca parea ca asta este un pret standard, cumva, la ei, pentru new hardware.
Problema mea cu consola este foarte simpla - 700$ nu inseamna 800€ oricum ai da-o - cu sau fara TVA. Inainte era o oarecare paritate, chiar daca $ era mai mic decat €.
Iar in banii astia nu ai inclusa unitatea optica, absolut necesara pentru cineva ca mine care are suficiente jocuri in format fizic, dar care mai si imprumuta jocuri de la prieteni.
Dar in pachet nu mai gasim nici macar acel stand pentru a tine consola asa cum o arata ei in toate materialele promotionale.
Asa ca din punctul meu de vedere, este un pachet incomplet, vandut la supra-pret doar pentru ca nu au competitie.
Cat de "sony a fost la un pas sa amane PS5 Pro", este o prostie - toata lumea interesata de subiect stia inca de prin 2021 sau 2022 ca este in lucru si ca vine in 2024 - chiar eu am postat cu certitudine, ca vine in iarna 2024.
Iar despre upgrade-ul hardware efectiv, o sa discutam cand iese si vedem cateva analize pertinente.
In foarte mare parte asa este. La fel cum noi suntem nostalgici pentru perioada aia, garantat peste 15 ani, generatia de acum va fi nostalgica fata de jocurile din prezent. Plus ca cu cat inaintezi in varsta, le-ai cam experimentat pe toate, chiar de mai multe ori. Normal ca multe jocuri de acum ni se par la fel si le comparam cu prima experienta, pentru ca intotdeauna creierul va fi mai stimulat de o prima experienta, care ne ramane intiparita.
E greu sa mai fi impresionat de ceva cand le-ai jucat/vazut pe toate. Ori, pentru un creier de 15 ani, jocurile de acum sunt prima experienta, ei sunt targetul, ei se entuziasmeaza la Fortnite si alte FTP shootere etc. Pe masura ce vor acumula 15-20 ani de gaming, vor ajunge la acelasi sentiment.
Referitor la polemicile si asteptarile PS5 PRO, totul este atat de simplu odata ce privesti obiectiv.
Avem o consola cu specificatii echivalente RTX3070/RX7700XT si Ryzen 5 3600, la pretul de 4600 lei.
Am sa-i spun PC, ca sa evidentiez ideea. Acest PC NU poate fi upgradat, are cel mai restrictiv OS, are store digital UNIC, functionalitate limitata.
Setarile grafice nu pot fi personalizate, depinzi 100% de devs si te rogi sa scoata PS5 PRO patch, sa existe 60fps mode etc.
De aici rezulta si cele mai multe discutii de pe grup: Oare o sa avem patch la jocul X, oare vor fi toate in Quality Mode 60fps? Oare cand iese patch la jocul Y, putem sa avem 40fps si pe TV de 60hz, de ce nu vine cu nimic in cutie samd.
Avantaj 1: Apesi pe buton si merge orice, garantat, pentru ca Sony/devs optimizeaza setarile pentru tine incat sa atinga mereu targetul de 30/60fps. There is no magic, mult upscalling si setari grafice coborate in targetul hardware-ului. PSSR nu e magie, e un raspuns intarziat la DLSS.
Avantaj 2: Timed exclusives. Acum cam orice vine si pe PC, si cand vine, e deja Complete Edition, all patches included. Avantaj subiectiv imho.
Apoi avem un PC prebuilt (lazy option) pe care il gasesti usor in ~1000euro, cu RTX3070/4060 si CPU mai bun decat PS5 PRO.
Si pentru doar ~200 euro in plus, poti trece la prebuilt RTX4070, si vorbim deja de Super Overcharged Ultra PS5.
Ai access la best tech in class: DLSS 3.5, Frame Gen etc. Ai GeForce Experience care iti optimizeaza setarile daca nu vrei sa depui minim efort.
Sa enumar avantajele ar fi stupid, cerul e limita. Poti sa rulezi orice vrei tu, cu orice setari grafice, in orice fps target, ai acces la orice store, free stuff, best in class PS2/PS3 emulation, modding etc. Vrei sa rulezi un titlu de PS3 in 4K60 ? Just do it. Sau poti sa astepti ani de zile sa scoata Sony emulare PS3, si aia net inferioara.
Evident ca e putin mai mult decat press X to play, dar nu e asa ca merita efortul?
A nu se intelege ca am vrut sa fac vesnica comparatie PC vs Console.
Vreau doar sa subliniez ca motivele pentru care cei mai multi dintre noi am ales consola au disparut.
Exclusivele ori nu mai exista, ori sunt timed, pretul consolei a ajuns aproape de cel al unui PC cu configuratie mai buna si flexibilitate infinita, jocurile sunt din ce in ce mai scumpe, phyisical medium moare, subscription-ul tot creste.
In forma actuala eu nu prea mai vad sensul unei console la pretul unui PC similar/mai bun.
Ce spune omul de la Moore's Law is Dead este că pe Sony nu i-a costat mult să facă PS5 Pro. PS5 Pro era în plan ca răspuns la consola Microsoft. Au scos proiectul de la naftalină și au venit cu ideea să vadă răspunsul pieții la un preț așa de mare. Lipsa de competiție ar fi intrat și ea în calcul. Mai spune și că pe Sony nu-i interesează cât de multe console vot vinde, doar dacă numărul de cumpărători este aproape de estimările lor. Spune că vor să sublinieze că cea mai bună experiență este pe PS, că există suficienti cumpărători de GTA 6 care vor fi convinși să îl joace pe PS, fie chiar PS5. Poate vor lansa PS6 la 600 USD și așa mai departe.
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
La urma urmei, partea frumoasa este ca traim intr-o democratie si ca suntem liberi sa alegem orice dorim. E cineva care de-abia astepta PS5 Pro si ii place ce a vazut? Go for it! E cineva care nu mai vrea console si alege sa se mute pe PC? Don't hold your breath, just do it! E cineva care vrea sa aiba si console si PC si mobile gaming si tot? Why not? Sau poate e cineva care alege o singura tabara, and stick with it 'till the end. E iarasi o optiune. Asa cum sunt oameni care prefera oricand sa joace ceva retro, decat sa caute 4K 120FPS. Si invers, care nu accepta nimic retro si nu inteleg nimic sub 240FPS. E super simplu: freedom of choice!
Problema mai mare pe care o vad eu lately, nici macar nu mai este hardware-ul. Avem super SoC-uri pe mobile, avem monstri de placi video (care consuma 600W), avem super CPU-uri si monitoare la peste 480Hz... si toate in evolutie continua. Dar din ce in ce mai slabe si/sau mai putine jocuri cu adevarat bune. Ca "original" sau "inovativ" eu nu prea mai vad decat pe la indie games... Pana si story-urile au ajuns asa, un fel de clone, ce ciorbe reincalzite. Dar nah, ce sa-i faci, intr-o lume in care cele mai jucate sunt titluri gen PUBG, Fortnite, Minecraft, Apex Legends, Call of Duty? O lume in care developeri mari, cu echipe de mi de oameni, scot dupa 5-6 ani de munca o petarda de joc, in timp ce vezi titluri cu 2-3 developeri si echipa cat sa intre toti intr-un lift, si scot dupa luni de munca titluri de rup ca profit si descarcari (pe mobile in special)...
So, pana la momentul in care o sa vina nea Elon Musk sa ne anunte ca gata, a scos mufa USB pe care o putem conecta direct in cap (si nu mai avem nevoie de VR, console, PC-uri si alte alea)... avem de ales intre toate cele de pe piata. Eu unul de exp. am zis ca nu iau PS5 Pro, ca nu merita atatia bani pentru asa putin. Dar, probabil daca n-o sa am ce face cu banii, vand PS5-ul (sa mai scad din dauna) si iau PS5 Pro. Pentru ca nah, ce alternative am eu for better PS gaming pentru urmatorii ani? Pana la PS6, this is the best. Iar pentru restul, exista PC, exista VR, exista portabile, mobile gaming, streaming and so on. Timp si bani sa fie. Hai, sa aveti spor la alegeri!
Cam degeaba argumentele astea cu "just use a PC" pentru ca multi suntem deja de ani intregi investiti in ecosistem-ul consolelor si ca aici avem toata libraria de jocuri. Din pacate par sa se schimbe lucrurile si pe console, dar cred ca vom mai avea cel putin inca o generatie unde vom putea folosi discuri in timp ce pe PC de multi ani s-a renuntat la physical ownership.
Si chiar daca vin exclusivele si pe PC la un moment dat, eu nu as avea rabdare luni sau ani intregi. De exemplu, dupa un joc ca Astro Bot nu as avea rabdare sa astept asa de mult pana cand ajung sa-l joc.
Pai sa fim seriosi, inteleg ca e inflatie si nimic nu mai e la fel in era post-pandemie, dar sa ma scuipi in gura daca UN singur PCB cu SoC si SSD soldered, in cea mai ieftina carcasa, un singur cooler, sursa low-end, fara stand, cu porturi minime, cand tu controlezi productia, costa 4000 lei / 4600 cu drive optic.
Ah, daca un PC echivalent ar fi fost 9200 lei, da domle, injuram inflatia si criza economica, si luam consola, ca e de 2X mai ieftina, si isi scoate Sony banii din store si subscription. Dar cand un PC mai bun costa doar cu 10-13% mai mult, de ce sa-ti dau tie Sony banii aia?
Vinzi hardware pe aceeasi bani ca PC-ul? Atunci da tata drumul la store-uri third party macar, dar nu, ceri bani de PC si vrei sa ma si ingradesti.
Nu pune digital media pe PC in aceeasi oala cu consolele.
Daca vorbim de game preservation, ca aici e buba, pe PC e digital, dar il poti procura in infinite moduri si va fi mereu accesibil.
Pe consola iti dispar jocuri din librarie, se inchid store-uri digitale, hardware-ul nu e backwards compatible, expira licentele (vezi Driveclub) samd. Consola e un cancer pentru game preservation.
Bine zis ca timp si bani de consumat pentru gaming sa fie. Daca PS6 nu va fi backwards compatible cu PS5 atunci iau si eu unul. Oricum va scadea pretul, mai vine Altex la noi cu o promotie bomba si aia e.
Concluzia pt mine e asta:
- ai PS5 nu prea iti trebuie PRO decat daca te dau banii afara din casa sau ti s-a stricat PS5-ul si te orientezi spre PRO
- nu ai PS5 deloc, te bagi direct la PRO insa e dubla la pret(Dar cine o sa vada frunzele in Spiderman 2? Doar tu si alti norocosi)
Apropo de Spider-Man 2, l-am jucat si eu full in quality mode si am fost multumit. Ce este Playstation Studios are " seal of quality".
Evit digital pe cat posibil, deci nu despre aia vorbeam.
Si consolele curente sunt backwards compatible cu generatia anterioara, e posibil sa se pastreze trend-ul asta si generatiile urmatoare.
EDIT: physical media pe console e categoric mult mai bun pentru game preservation decat orice fel de digital media.
Nu cred ca ai drepate. Discul pe console depinde exclusiv de cum vei gasi in viitor consola care sa il ruleze, si odata ce se opreste fabricatia e doar o chestiune de timp pana cand ajunge greu de gasit. Compara asta cu jocurile DRM free de PC (de pe GOG de exemplu), pe care le poti copia pe cate discuri sau HDD-uri vrei la infinit. Majoritatea jocurilor care nu se lanseaza fara protectie, oricum ajung "la liber" pe site-uri care nu se pot mentiona aici.![]()
Parerea mea este ca productia unui PS5 Pro costa maxim 100 EURO in plus fata de un PS5, poate nici atat.
Eu cred ca cei de la SONY au urmarit atent ce s-a intamplat pe piata neagra cu PS5, au vazut ca oamenii sunt dispusi sa dea sume mari pentru a avea consola, unii chiar dublu.
Cel mai probabil nu vor fi stocuri mari la lansare si daca puneau un pret de lansare de 600 EURO, scalperii ar fi cumparat consola si ar fi vandut-o al suprapret.
Asa SONY s-au gandit ca decat sa ajunga la scalperi acei bani, mai bine se duc in buzunarul lor.
Punand un pret de 800 EURO, se asigura ca scalperii nu vor profita, pentru ca, in teorie, daca lumea (cel putin la nivel declarativ) s-a aratat dezamagita de pret si nu vor sa cumpere, cu siguranta nu vor cumpara la suprapret nici atat.
Asa, au impuscat doi iepuri, elimina concurenta de pe piata neagra si fac si niste bani in plus.
Nu mai zic ca, daca se vinde, la PS6 vor putea pune ce pret vor, pentru ca daca o versiune imbunatatita a unei console deja existente se vinde bine, va dati seama cum se va arunca lumea sa cumpare o consola de generatie noua.
Just my 2 cents.![]()
E prima oara cand iau in calcul sa investesc intr-un pc de gaming. Time will tell. Oricum va fi quality mode si pe pro in 30, pot sa jur. Ar fi fain sa se depaseasca bariera asta si sa fie standardul 60 cu fpsuri.
Eu ma bucur ca pot schimba background-ul.
Dar din ce am citit, va dura pana va fi disponibil pentru toti.
"Welcome hub will become available to select users in the U.S. starting later today. We will gradually expand support in other regions over the coming weeks, starting with players in Japan, followed by select countries in Europe, and finally releasing worldwide."
Groaznic, au facut un GUI care arata senzational si aerisit sa aduca mai mult spre Xbox, care are cel mai urat, incalcit si inutil incarcat dashboard de pe orice device in care intra curent electric.
Are cineva idee daca se va putea da disable la mizeria asta de Welcome hub sau este acolo ca sa stea cu noi forever?
Bookmarks