Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 4 of 29 FirstFirst ... 2 3 4 5 6 14 ... LastLast
Results 61 to 80 of 565

Thread: Religii, ateism, argumente si contra-argumente

  1. #61 SP
    Member cosminhards's Avatar
    Am citit posturile de pana acum in acest thread si mi se pare foarte interesant...ceea ce urmeaza s-ar putea sa fie prea lung asa ca s-ar putea sa-l separ in mai multe posturi consecutive.

    Pentru inceput, si eu am stat si m-am gandit destul de mult la Dumnezeu, la posibilitatea existentei Sale si la natura acestei existente. Dar am ajuns la concluzia ca intrebarea "Exista Dumnezeu?" nu are sens in mod absolut (adica daca vrem sa aflam cu siguranta - 100% ca este asa) ramanand pur la atitudinea fiecaruia sa raspunda (pentru sine).

    Ca ceva sa existe trebuie sa se indeplineasca una din doua conditii: sa existe dovezi ire****bile in privinta existentei sale SAU respectivul, cel care pune la indoiala existenta lucrului in cauza, sa CREADA ca el exista. Este destul de simplu, dar in acelasi timp deosebit de complex.

    Cred ca este extrem de important sa se faca o diferentiere intre RELATIV si ABSOLUT. Din punct de vedere absolut, intrebarea "Dumnezeu exista?" nu are sens, pentru ca, in fond si la urma urmei, nimic nu e absolut. Noi nu putem judeca in mod absolut nimic, deoarece pentru a judeca orice, trebuie sa o facem prin prisma propriei noastre minti, ceea ce da un factor de relativism intregii judecati, relativism care, oricat de mic, exista si este indeajuns pentru a anula calitatea de ABSOLUT.

    Altfel spus, singurul lucru de care putem fi siguri (in mod absolut) este de existenta propriei noastre minti, a propriei noastre constiinte. Poate ca trandafirii rosii nu sunt de fapt rosii, poate ei nu au culoare, poate chiar nu exista, poate totul tine numai de mintea noastra. Cum ma puteti convinge voi ca existati? Poate ca mintea mea a creat o iluzie atat de realistica incat eu sunt convins ca asta e lumea reala. Dar poate nu e. Poate ca sunt conectat la un aparat acum care simuleaza tot ce vad si evident ca voi ati avea atitudinea pe care o veti avea deoarece totul e atat de bine pus la punct. (E cam exagerata teoria asta, si nu cred in ea, dar exista posibilitatea ca ea sa fie adevarata si asta e tot ce conteaza, e destul cat sa dea incertitudine asupra intregii lumi) .

    Singurul raspuns care ar putea fi formulat la intrebarea "Dumnezeu exista?" va fi unul relativ, dat de mintea celui care raspunde in functie de cat de mult crede in posibilitatea existentei lui Dumnezeu.

    Uitati un alt exercitiu interesant: se poate ca noi sa nu apucam sfarsitul lumii pentru ca sa ne convingem 100% ca Dumnezeu exista. (stiu ca unii dintre noi cred ca sunt nemuritori&stuff, dar asta e tough luck).

    Daca un scriitor cu multe carti scrise si citite de multi oameni se izoleaza, sa zicem intr-o cabana la munte, pentru a-si scrie noul sau roman, si lucreaza cu gandul ca, EVIDENT, cartea lui va fi citita de cel putin cineva, macar de editor, daca nu de miile de fani, iar apoi, dupa ce termina cartea, moare subit, pentru el, in momentul scrierii, cartea sa va avea cititori? Exista Cititorii? Tinand cont de faptul ca el moare pana sa apuce sa se convinga de existenta cititorilor cartii sale, nu ne intereseaza daca, de fapt, cineva a citit sau nu cartea (partea ABSOLUTA a problemei), ci doar parerea autorului, in timp ce scrie. Se poate trage concluzia ca cititorii exista deoarece pentru scriitor e totuna, el tinzand sa creada ca cel putin o persoana ii va citi opera. DECI, raspunsul la intrebarea "pentru scriitor, cititorii exista?" este DA. (desigur, in sistem relativ, pentru ca nu ne intereseaza raspunsul absolut.)

    ---------- Post added at 05:25 PM ---------- Previous post was at 05:06 PM ----------

    Ca si in metafora cu scriitorul, nici oamenii nu pot stii daca Dumnezeu chiar exista, absolut vorbind, si, de fapt, NICI NU CONTEAZA. Ceea ce conteaza este daca noi credem ca El exista, pentru ca oricum nu vom trai destul pentru a ne convinge otherwise.

    Legat de toate argumentele anterioare ce incercau sa nege existenta lui Dumnezeu prin indicarea greselilor facute de Biserica sau de cei care cred in existenta Sa, mi se pare ca incercarea asta este inutila. Biserica (institutia) si Dumnezeu sunt lucruri complet diferite si trebuie sa tinem minte ca atat Biblia, atat Biserica si legile ei, scrise sau nescrise, au fost concepute de oameni. Deci chiar daca ceva din ceea ce tine de ele este fals sau inexact, asta nu implica nimic despre existenta obiectului pe care il slavesc, absolut nimic. (apropo de faptul ca nu exista absolut ) Acum trebuie sa facem o diferentiere: noi discutam aici despre existenta lui Dumnezeu sau despre validitatea argumentelor Bisericii? Sunt chestii separate.

    A, si inca ceva. Mie mi se pare ca unele posturi au fost facute cu multa aroganta sau condescendenta. Daca dezbatem ceva, atunci sa pornim cu mintile deschise, sa judecam in mod obiectiv argumentele, nu sa aruncam cu mocirla in omul care le propune. Daca facem asta, nu ajungem nicaieri si tot threadul devine dispensabil.

    Sunt doua atitudini cu care putem dezbate ceva: in gluma, relaxat, fara sa ne asteptam la mari rezultate intelectuale dar la mici satisfactii de acest tip, ceea ce este foarte bine cat timp nu degeneram in insulte sau sarcasme incisive, sau serios, constructiv, incercand sa ne convingem pe noi de valabilitatea unor argumente si de puterea lor.

    Eu unul, ajungand la concluzia ca, in mod absolut, nu am cum sa aflu raspunsul legat de existenta lui Dumnezeu, aleg sa cred in el, fie si numai pentru motivul ca pot si nu am nimic de pierdut daca o fac. Dar serios acum, nu Dumnezeu in sensul 'batranelul din cer care smile&wave', ci Dumnezeu in sensul unei existente care influenteaza viata oamenilor. Si, de fapt, chiar se poate demonstra ca Dumnezeu exista daca il privim in ipostaza asta, tocmai mi-a venit o idee acum ...am obosit de scris insa (de aproape o ora scriu) si maine la 7 am tren catre Sighisoara. Deci voi continua cand ma intorc, daca va fi cineva destul de interesat cat sa citeasca ce am de scris. Daca nu, tot il voi scrie, 'pentru cei ce ne urmeaza' lol

  2. #62 SP
    Senior Member DonAdryan's Avatar

    Cosminhards, interesante puncte de vedere...

    Evident, nu se poate demonstra in mod absolut existenta Divinitatii, dupa cum nu se poate demonstra in acelasi fel nici inexistenta sa. De aceea, toate argumentatiile noastre vor intra, invariabil, in sfera relativului. Deasemenea, dupa cum spun legile logicii, argumentele se invart in jurul probabilitatilor. Simplu spus, daca din doua sau mai multe premise, adevarul rezulta cu un anumit grad de probabilitate, fie el cat de mare, avem de a face cu o argumentatie. Demonstratia este posibila numai atunci cand din premise adevarul reiese cu necesitate, fara nici o umbra de indoiala.

    De aceea, argumentele noastre nu pot imbraca decat forme relative, deoarece o demonstratie sine qua non este foarte putin probabila. In acelasi registru intra si mica ta teorie despre cuplul absolut-relativ, pariul lui Pascal sau argumentele, fie ele foarte pertinente ale teologilor crestini, de la Augustin la Kant.

    Pe de alta parte, faptul ca oamenii aleg sa creada sau nu, tine de modul in care probabilitatatea de adevar a teoriei rezoneaza cu ei insisi. Subiectul fiind extrem de sensibil (poate cel mai sensibil, pentru ca ne priveste direct), fiecare crede ce vrea. Mai mult, un argument pe care cineva il considera imbatabil i se va parea altuia o gluma buna si viceversa.

    Logica, ca si mecanism de luare a deciziilor in mod rational nu cred ca ne ajuta prea mult in aceasta dezbatere, deoarece subiectul nu este unul care se poate negocia rational. Mai degraba mecanismul de luare a deciziilor se afla pe o scala relativa, intre rational si afectiv, insa mai mereu la limita ridicolului. De aceea, unii sunt malitiosi, altii se cred superiori pentru ca se bazeaza pe ratiune, iar altii prefera sa jigneasca pur si simplu, ofensati la randul lor de batjocura celorlalti. Toti sunt insa la fel de ridicoli! Nihil sine deo!

  3. #63 SP
    Senior Member Uziwood's Avatar
    Vad ca threadul a luat-o catre "Exista Dumnezeu, nu exista", o directie in care ma asteptam sa mearga, desi nu asta doream cand am pornit threadul, era vorba despre religii mai mult, ritualurile care stau la baza acestora si regulile lor si nu la existenta unei creaturi supreme.Dar daca tot suntem aici, va las un text, care sta la baza alegerii mele. E in engleza, dar banuiesc ca majoritatea veti intelege:
    Attached Images Attached Images 1240515174153.gif

  4. #64 SP
    Senior Member nightprowler's Avatar
    citit putin din osho..dati niste searchuri pe youtube....si o sa vedeti ce ar trebui de fapt sa faceti...si sa nu credeti ca e impotriva lui Dumnezeu..doar ca te face sa vezi altfel lucrurile...eu de ex nu m-am mai dus la biserica sa ma spovedesc sau vreun ritual d-asta pentru ca nu are sens dupa parerea mea...

  5. #65 SP
    Senior Member Madk91's Avatar
    Religia s-a abatut muuuuult de la ce insemna inainte.
    Atata timp cat stim ca cineva acolo sus ne iubeste nu trebuie sa ne pese de alte bazdaganii...serios.
    Stateam si ma uitam la filme si seriale cu protestantii si cu alte culturi de-ale americanilor...apai aia se duc la biserica si sunt fericiti
    Noi mergem la biserica doar pentru ca noi asa credem ca ne spalam de pacate etc.
    Cei de-acolo canta , sunt veseli , danseaza ,au coruri cu voci minunate...
    La noi zice parintele "fericiti cei saraci cu duhul , ca a lor este mangaierea....etc."...si toti posomorati si babele care stau baricada sa fie cat mai aproape de altar....
    AAAAH..."you know what realy grinds my gears!??" conceptia gresita a unora de a "fii un bun crestin"....ca sa numai zicem treaba cu "sa faci ce zice popa,nu ce face popa"...

  6. #66 SP
    Member octav's Avatar
    tatal meu este preot si nu este asa cum ziceti voi 2(madk91 si nightprowler). daca tu nightprowler nu crezi in Dumnezeu, este alegerea ta si sa stii ca marturisirea este pentru iertarea pacatelor, nu un ritual de nu stiu ce fel.
    madk91 ai dreptate, religia s-a abatut f mult de la ce insemna inainte. chiar tu ai dat exemplele cu protestantii si alte secte din america. pai aia nu mai e biserica, e circ. daca vrei sa densezi du-te la un restaurant si fa acolo cat circ vrei... la biserica te duci ca sa fii mai aproape de Dumnezeu si sa te rogi pentru sanatate si iertarea pacatelor. un exemplu foarte bun de indepartare este si acela ca in biserici sunt numai "babe". si apropo, si preotul este tot om si dupa cum stii, orice om are pacate. a gresi este omeneste si de aceea Dumnezeu prin Sfanta Taina a Spovedaniei ne iarta de pacatele noastre. ca sa fii preot trebuie sa ai aceasta vocatie. nu poti sa fii matematician daca nu stii matematica, pictor daca nu ai talent la desen, etc.

  7. #67 SP
    Senior Member nightprowler's Avatar
    Quote Originally Posted by octav11 View Post
    tatal meu este preot si nu este asa cum ziceti voi 2(madk91 si nightprowler). daca tu nightprowler nu crezi in Dumnezeu, este alegerea ta si sa stii ca marturisirea este pentru iertarea pacatelor, nu un ritual de nu stiu ce fel.
    madk91 ai dreptate, religia s-a abatut f mult de la ce insemna inainte. chiar tu ai dat exemplele cu protestantii si alte secte din america. pai aia nu mai e biserica, e circ. daca vrei sa densezi du-te la un restaurant si fa acolo cat circ vrei... la biserica te duci ca sa fii mai aproape de Dumnezeu si sa te rogi pentru sanatate si iertarea pacatelor. un exemplu foarte bun de indepartare este si acela ca in biserici sunt numai "babe". si apropo, si preotul este tot om si dupa cum stii, orice om are pacate. a gresi este omeneste si de aceea Dumnezeu prin Sfanta Taina a Spovedaniei ne iarta de pacatele noastre. ca sa fii preot trebuie sa ai aceasta vocatie. nu poti sa fii matematician daca nu stii matematica, pictor daca nu ai talent la desen, etc.

    nu am zis ca nu cred in Dumnezeu...am spus doar ca nu e nevoie sa te duci la biserica sa spui unui preot cu ce CREZI tu ca ai gresit sau mai stiu eu ce...Dumnezeu dupa parerea mea este iubire...asta a spus si Iisus..nu zice nicaieri "fie-ti teama de El ca nu stiu ce ca nu stiu cum"...sau ca trebuie sa ma duc acolo sa stau in genunchi de parca m-as autoflagela. Ce fac americanii sau protestantii e foarte bine. asta ar trebui sa faca biserica ..sa poti conversa liber, sa te faca fericit, sa canti ca sa-l lauzi pe Dumnezeu,daca asta vrei sa faci, nu sa plangi si sa miauni pe-acolo de trist ce esti ca nu iti da mai mult sau altceva. si asta cu inchina-te cand treci pe langa biserici, fa-ti calendar de dus la biserica si spune nu stiu ce rugaciune de 1000 ori si esti gata...mi se pare aiurea..rugaciunea ar trebui sa fie spusa de fiecare in parte cum credeel ca e mai bine nu sa ni se impuna ceva. apropo de asta ..sa va spun o istorioara...nu e exact cum am auzit-o dar in mare asta e:
    "In nu mai stiu ce vremuri se stia de 3 buni prieteni care stateau intr-o zona inconjurata de apa.acesti 3 tipi erau chiar fericiti de viata lor simpla si nu aveau probleme ce nu isi au rostul. a auzit un mare preot dintr-o zona foarte importanta din punct de vedere religios de ei si s-a dus sa verifice de ce sunt acei oameni atat de fericiti. intr-o zi stateau sub un copac si mancau mere....vine preotul acesta cu barca la ei si ii gaseste sub acel copac..ii intreaba de ce sunt ei atat de fericiti, iar acestia ii spun ca ei iubesc viata asa cum este ea, nu isi doresc nimic mai mult decat ce au. i-a intrebat ce rugaciuni spun ei.. acestia au raspuns ceva de genul: "eu sunt fericit, tu esti fericit, noi suntem."...preotul le-a zis: "ce este prostia asta?..asta e rugaciune? invati-o pe aceasta:bla bla...."..au invatat ei ce au invatat si cand pleaca preotul si era deja pe la jumatatea drumului in barca, se intoarce si ii vede pe cei 3 alergand dupa el pe apa..aceia il intreabau care era rugaciunea pentru ca o uitasera. preotul dandu-si seama ca aceia depasisera nivelul material in care lumea inca se afla, le-a raspuns: "iertati-ma...spuneti in continuare rugaciunea voastra!"..cam asta e istorioara ..sper sa intelegeti mesajul

  8. #68 SP
    Member weriwulf's Avatar
    Quote Originally Posted by nightprowler View Post
    nu am zis ca nu cred in Dumnezeu...am spus doar ca nu e nevoie sa te duci la biserica sa spui unui preot cu ce CREZI tu ca ai gresit sau mai stiu eu ce...Dumnezeu dupa parerea mea este iubire...asta a spus si Iisus..nu zice nicaieri "fie-ti teama de El ca nu stiu ce ca nu stiu cum"...sau ca trebuie sa ma duc acolo sa stau in genunchi de parca m-as autoflagela. Ce fac americanii sau protestantii e foarte bine. asta ar trebui sa faca biserica ..sa poti conversa liber, sa te faca fericit, sa canti ca sa-l lauzi pe Dumnezeu,daca asta vrei sa faci, nu sa plangi si sa miauni pe-acolo de trist ce esti ca nu iti da mai mult sau altceva. si asta cu inchina-te cand treci pe langa biserici, fa-ti calendar de dus la biserica si spune nu stiu ce rugaciune de 1000 ori si esti gata...mi se pare aiurea..rugaciunea ar trebui sa fie spusa de fiecare in parte cum credeel ca e mai bine nu sa ni se impuna ceva. apropo de asta ..sa va spun o istorioara...nu e exact cum am auzit-o dar in mare asta e:
    "In nu mai stiu ce vremuri se stia de 3 buni prieteni care stateau intr-o zona inconjurata de apa.acesti 3 tipi erau chiar fericiti de viata lor simpla si nu aveau probleme ce nu isi au rostul. a auzit un mare preot dintr-o zona foarte importanta din punct de vedere religios de ei si s-a dus sa verifice de ce sunt acei oameni atat de fericiti. intr-o zi stateau sub un copac si mancau mere....vine preotul acesta cu barca la ei si ii gaseste sub acel copac..ii intreaba de ce sunt ei atat de fericiti, iar acestia ii spun ca ei iubesc viata asa cum este ea, nu isi doresc nimic mai mult decat ce au. i-a intrebat ce rugaciuni spun ei.. acestia au raspuns ceva de genul: "eu sunt fericit, tu esti fericit, noi suntem."...preotul le-a zis: "ce este prostia asta?..asta e rugaciune? invati-o pe aceasta:bla bla...."..au invatat ei ce au invatat si cand pleaca preotul si era deja pe la jumatatea drumului in barca, se intoarce si ii vede pe cei 3 alergand dupa el pe apa..aceia il intreabau care era rugaciunea pentru ca o uitasera. preotul dandu-si seama ca aceia depasisera nivelul material in care lumea inca se afla, le-a raspuns: "iertati-ma...spuneti in continuare rugaciunea voastra!"..cam asta e istorioara ..sper sa intelegeti mesajul
    Casa lui Dumnezeu nu este in biserica ci in suflet. In caz de ceva biserica poate sa cada insa credinta ramane in suflet. Sincer am 3 ani de cand n-am calcat in biserica insa cred in Dumnezeu dar nu si in acea forma de manipulare in masa numita "biserica".

    PS: si dupa parerea mea nu trebuie sa te duci la biserica pentru "a fi mai aproape de Dumnezeu". Poti fi aproape de El si fara acea cladire. Bineinteles ca un preot ar spune ca biserica nu este doar acea cladire ci oamenii ce se aduna in acel loc...acela fiind doar un motiv pentru a te aduce din nou la acea cladire. Nu am nevoie de un alt OM sa se roage pentru mine (preot), deoarece toti suntem capabili sa facem asta. Daca recunosc cu ce am gresit tot unui om pentru a lua el contactul cu God in locul meu si a spune el ca ma iarta =0. No offense guys...my opinion. Ca sa il intelegeti pe Dumnezeu trebuie sa il cautati. Oricine poate avea acea "vocatie" (da, acea vocatie pe care octav11 o numeste speciala unui preot...si o atribuie cu unele arte...), deoarece toti ne-am nascut egali, prin urmare toti putem "vorbi" cu dumnezeu si marturisi pacatele noastre. Insa fiecare are dreptul sa creada ce vrea. Peace!

  9. #69 SP
    Senior Member nightprowler's Avatar
    exact...cam asta e ideea de baza a istorioarei..oricine iti impune un set de reguli iti este dusman...nimeni nu stie ce este bine sau rau de fapt..asta nu o poti simti decat tu. (acum..acceptam regulile de pe site ca deh...altfel ne luam ban )

  10. #70 SP
    Senior Member Uziwood's Avatar
    Ca sa fii preot (ortodox) trebuie sa iti placa banii in primul rand . Ca sa intelegeti de ce spun asta:
    �?i permi?i s? mori? � visurat.ro

  11. #71 SP
    Member octav's Avatar
    poate in bucuresti. cat despre weriwulf ai aceleasi pareri ca marinela nitu

  12. #72 SP
    Member weriwulf's Avatar
    Quote Originally Posted by octav11 View Post
    poate in bucuresti. cat despre weriwulf ai aceleasi pareri ca marinela nitu
    Nu ma intereseaza sincer...nu prea ma intereseaza ce spune marinela nitu...sincer astea sunt concluziile la care eu am ajuns. Pentru mine biserica nu inseamna nimic(no offense again)iar daca gasesti alte exemple pentru a ocoli un raspuns logic, imi pare rau dar te dezonorezi singur.

  13. #73 SP
    Member cosminhards's Avatar
    Quote Originally Posted by nightprowler View Post
    exact...cam asta e ideea de baza a istorioarei..oricine iti impune un set de reguli iti este dusman...nimeni nu stie ce este bine sau rau de fapt..asta nu o poti simti decat tu. (acum..acceptam regulile de pe site ca deh...altfel ne luam ban )
    Adica parintii iti sunt dusmani? Profesorii iti sunt dusmani? Iubita (care nu te va lasa sa te culci cu toate ) iti este dusman? Guvernul, care impune reguli numite legi pentru un bun mers al societatii iti este dusman? Pai de, atunci toti sunt dusmanii tuturor si e clara directia in care ne indreptam.

    Oricum, Biserica nu iti impune nimic. Tu alegi sa crezi ce vrei, si sa urmezi cat vrei/poti din indemnurile Bisericii. Te-a fortat vreodata Biserica sa spui nu stiu ce rugaciune de o mie de ori sau sa mergi saptamanal la slujba? Nu cred...

    Eu nu merg la Biserica, dar asta pentru ca si eu cred ca relatia mea cu Dumnezeu se poate manifesta in diferite moduri...e destul sa stiu ce cred si ce simt si sa actionez in concordanta cu asta. Dar daca sunt oameni care prin asta se simt mai apropiati de Dumnezeu, prin asta simt ei ca isi manifesta credinta si se indeplinesc spiritual, atunci nu ai cum sa contesti ca, pentru ei, Biserica are un FOARTE MARE rol. Si nu are nici un rost sa ii convingi altfel, pentru ca asta ii face fericiti.

  14. #74 SP
    Senior Member nightprowler's Avatar
    cum am mai spus...nimeni care iti spune ce e bine si ce e rau nu iti poate fi prieten, pentru ca nimeni nu stie cu adevarat ce reprezinta binele si raul decat pentru el insusi. nimeni nu te iubeste cu adevarat daca nu te poate lasa sa fii asa cum esti tu fara sa iti impuna ceva. asa ca da...majoritatea sunt doar niste falsi prieteni, iubiti/e,profesori, guvern, etc

  15. #75 SP
    Senior Member Uziwood's Avatar
    Nu e neaprat un set de reguli, este inhibarea fiinteri umane, sa nu poti sa urasti un dusman, sau sa nu ai voie sa ai vre-o placere trupeasca, sa ti se impuna ca ai gresit ceva, inca dinainte sa te nasti? Sunt niste reguli pentru a slabi psihicul oamenilor si a face manipularea mai usoara.

  16. #76 SP
    Senior Member nightprowler's Avatar
    eu ma refeream pe langa asta, si la faptul ca mereu suntem conditionati pentru a fi "iubiti, acceptati, doriti"...nimeni nu ne accepta exact asa cum suntem si mereu se vrea mai mult decat putem sau ne dorim noi.nu conteaza ca cineva " infloreste " sub forma de trandafir si altcineva sub forma de basina porcului. conteaza numai ca a INFLORIT. sub ce forma, este foarte putin important.

  17. #77 SP
    Member octav's Avatar
    Iubita (care nu te va lasa sa te culci cu toate ) iti este dusman?
    el nu are inca asa ceva....e prea mic....cat despre ce spui tu acolo nightprowler sa stii ca zici numai prostii . du-te frate in salbaticie fara nicio regula. majoritatea oamenilor te indruma, iti spun daca ce faci e bine sau rau. daca parintii, prietenii, profesorii, etc. nu iti spuneau ca e bine sa furi si sa ucizi tu faceai acest lucru. daca mergi pe principiul eu stiu ce e bine si ce nu si ceilalti vorbesc prostii nu ajungi nicaieri. daca tu crezi ca e bine sa te droghezi, nu inseamna ca e bine. pana acum ai fi facut-o daca nu ti-ar fi spus lumea ca e rau. eu zic ca la varsta ta ar trebui sa iti vezi de joaca, de prieteni si de invatat si mai tarziu sa iti pui raspunsul daca exista sau nu Dumnezeu. poate mai tarziu o sa judeci mai bine si o sa vezi ca exista cu adevarat

  18. #78 SP
    Member cosminhards's Avatar
    Quote Originally Posted by nightprowler View Post
    nu conteaza ca cineva " infloreste " sub forma de trandafir si altcineva sub forma de basina porcului. conteaza numai ca a INFLORIT. sub ce forma, este foarte putin important.
    well said.

    Quote Originally Posted by Uziwood View Post
    Nu e neaprat un set de reguli, este inhibarea fiinteri umane, sa nu poti sa urasti un dusman, sau sa nu ai voie sa ai vre-o placere trupeasca, sa ti se impuna ca ai gresit ceva, inca dinainte sa te nasti? Sunt niste reguli pentru a slabi psihicul oamenilor si a face manipularea mai usoara.
    Ai retinut ideea ca poti accepta oricat, in functie de cat simti, nu? In plus, nu te obliga nimeni sa crezi sau sa faci ceva. Faci ce faci, in functie de ce anume simti ca e corect, bine de facut sau iti convine tie. Fiecare cu simtamintele lui.

  19. #79 SP
    Senior Member h0stile's Avatar
    sinceri aici (IMHO) au fost huber, tiberiu_sim si DonAdryan. restul va invirtiti in cerc incercand sa (va) prindeti coada. fiecare dintre voi are impresia ca a lui este mai frumoasa si mai interesanta. altii, dimpotriva, incearca sa-l prinda pe Dumnezeu de coada la modul absolut, dar sfirsesc cu un ciuf relativ.

    m-au amuzat teribil citeva chestii pe acest topic.

    - primul ar fi 'pariul' pascalian. este impropriu spus pariu. este mai mult o investitie iar religia crestina este de acord cu investitiile. exista si o poveste in acest sens (pilda crestina). read it.

    - 'Respect un om cu fire religioasa, atata timp cat credinta se bazeaza pe nevoie'. tare, dar e pleonasm. orice credinta se bazeaza pe nevoie, chit ca nu e o nevoie fizica (esti bolnav si te rogi sa te vindeci), ci una pur spirituala (tie iti convine sa crezi ca exista viata dupa moarte), tot nevoie e. daca credinta pe care o afirmi nu are baza intr-o nevoie, atunci e doar de fatada. cine spune ca el/ea pur si simplu crede, minte. nu poti sa (pur si simplu) crezi pentru ca nici Dumnezeu nu accepta asta. cere si ti se vada. deci, pina si Dumnezeu iti impune sa ai un scop (in viata, in rugaciune, in orice). daca ceva s-a pierdut in religia crestina, atunci acela e scopul. de fapt, el nu s-a pierdut, el inca exista, lumea insa cauta alte scopuri acum iar cel religios nu mai este atit de tentant pe cit era cu ceva vreme in urma. lumea insa a uitat cit de usor e sa atingi un scop religios si se concentreaza pe cele materiale care sunt mai grele. e chiar greu sa ajuti pe cineva cind are nevoie? e chiar greu sa te abtii sa jignesti pe cineva pe un forum? se pare ca da.

    si invers e adevarat pentru o parte din noi. oricine are nevoi, insa nu oricine are credinta. rezulta deci ca o parte dintre noi isi rezolva nevoile altfel. super! more God for me!!! (nu stiu de ce dar aici cred ca Dumnezeu nu prea ar fi de acord cu mine). anyway, sa va dau un exemplu. aseara a plouat. era intuneric si mergeam prin Titan printre blocuri. sunt multe spatii verzi si intimplator treceam pe linga un bloc care in spate avea o alee strimta. la un moment dat am calcat pe ceva si am auzit cum a crapat. la cite kile am nici ca ar fi avut vreo sansa. am deschis mai bine ochii si am vazut ca aleea era plina ochi..... cu melci. inevitabil, in acel moment erau cu unul mai putin. am simtit o durere aproape fizica. cum spuneam, in orice credinta nu e important sa crezi, ci sa realizezi ca ai nevoi care se pot rezolva prin credinta sau cum se spune in crestinism sa te caiesti pentru pacatele facute (cu sau fara voie). am deschis bine ochii si cit am mers pe aleea respectiva nu am mai calcat pe nici un melc. cam asta te invata si religia, oricare ar fi ea. o sa ziceti ca, cu toate acestea, pina nu calcam pe primul melc, toate invataturile sunt de prisos pentru ca omul invata din experienta. de acord, insa experienta dobandita nu iti alina si suferinta peste care ai trecut, ci te invata cum sa NU suferi pe viitor. cum spuneam, religia se ocupa mai intii de ceea ce se afla in urma si abia mai apoi de prezent si de viitor. pina nu rezolvi cu bagajul, nu ai cum sa te misti liber. iar acum e momentul sa trec la urmatoarea idee, nu inainte de a mai pacatui cu un covrig.

    - urmatorul pe lista este 'Ca ceva sa existe trebuie sa se indeplineasca una din doua conditii: sa existe dovezi ire****bile in privinta existentei sale SAU respectivul, cel care pune la indoiala existenta lucrului in cauza, sa CREADA ca el exista.' asta m-a amuzat cel mai mult. premisa de la care se pleaca aici e gresita. ca ceva sa existe, acel ceva nu trebuie sa indeplineasca decit o singura conditie. sa fie creat. existenta (oricarui lucru/animal) este data de creatie (indiferent ca vedem aceasta creatie dpdv religios sau evolutionist, ea tot un proces ramane). nu poate fi existenta fara creatie asa ca in cazul in care vorbim despre existenta, nu avem cum sa vorbim despre Dumnezeu pentru ca el nu este creat (asa se zvoneste). deci, nu putem spune ca Dumnezeu exista pentru ca nu il poti descrie si nici nu seamana cu ceva ce tu ai cunoscut. corect ar fi sa spunem 'Dumnezeu este' si de fapt cred ca toata lumea stie de 'Eu SUNT Alfa şi Omega, cel dintai şi cel de pe urma, inceputul şi sfarsitul.' pentru altii corect e 'Dumnezeu nu este', insa asta tine de fiecare in parte. experienta religioasa este pur personala si se traieste, nu se citeste in carti, nu se afla de la altii, nu se invata, nu se uita, nu te nasti cu ea. ea trebuie dobandita (cine vrea) si odata dobandita ea se traieste. huber stie. (si nu, nu ma refer numai la experienta religioasa crestina ci la orice fel de experienta religioasa). last but not least, Dumnezeu nu are cum sa existe pentru ca atunci cind spui asta tu de fapt vrei sa il aduci pe Dumnezeu in planul creatiei (sau in termeni mai clari vrei sa il reprezinti cu ajutorul unei forme, (re)cunoscuta in Univers), iar asa ceva este imposibil. again, Dumnezeu este pentru unii (sau nu...pentru altii). (cind te intrebi daca Dumnezeu exista sau nu, de fapt o scalzi intre a nega sau a accepta dar in acelasi timp parca ti-ai pastra o portita pentru cazul in care te inseli, indiferent pe ce solutie ai merge)

    - apropo de faza cu dobanditul, m-a amuzat si chestia cu botezul. argumentul numero uno al tuturor celor care isi neaga religia (de orice fel) este ca de ce a fost el botezat cind era mic. de ce exista acest ritual? pai e simplu. esti minor. cine vrei sa decida pentru tine? Dumnezeu? lol, nu, decid parintii. cine e nervos din cauza asta, trebuie mai intii sa fie nervos pe proprii lui parinti si sa le ceara socoteala. hai sa vad cine are primul curajul sa faca asta. dupa ce ti-ai mustruluit bine parintii pentru greseala facuta, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te duci la biserica si sa il rogi pe popa sa dezlege botezul, ceea ce el nu are cum sa faca pentru ca nu exista ritual pentru asa ceva, asa ca o sa dea din umeri, o sa-ti zica ca esti dus cu pluta si o sa pleci de acolo mai nervos decit te-ai dus. pasul trei e sa fii nervos pe Dumnezeu. aici insa ai o dilema. Dumnezeu nu este. cum oare poti fi nervos pe ceva ce nu este si atunci ajungi la concluzia lui cosminhards, ca daca vrei sa-l negi pe Dumnezeu, trebuie mai intii sa crezi in el. sfatul meu pentru aceste persoane este sa ignore, insa atunci trebuie sa-si ignore si familia, si aproapele, si natura sau mediul inconjurator, sa ignore tot. doar atunci esti ateu. atit timp cit iti pasa de ceva, nu esti ateu, pentru ca acel ceva, oricit de mic ar, e creat sau facut de altcineva. un ateu adevarat trebuie sa nege si scopul si mijloacele, nu ce ii convine lui. asa cum exista fatarnici religiosi, tot asa exista si fatarnici atei. ca sa-l citez pe Galileo, lasati-o ca macane!!!!

    PS scuzati unele greseli. am fost educat cu i, si intre timp se scrie cu a plus multe altele. sunt in tranzitie.

  20. #80 SP
    Senior Member huber's Avatar
    h0stile inca o data ti-ai demonstrat intelepiciune si inteligeanta pe care o ai .

    Cat despre atei de pe acest forum eu zic sa mai astepte cativa va ani sa devina maturi (sa se mai coaca) si dupa aceea sa ia o decizie , eu sincer am fost uimit cand am vazut ca majoritatea userilor care vorbeau pe acest thread inclusiv initiatorul nu au mai mult de 15 ani .

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 4 of 29 FirstFirst ... 2 3 4 5 6 14 ... LastLast

Similar Threads

  1. Contra - NES (1988) By Adrian Patrascu in forum Console Retro & Arcade
    Replies: 4 Last Post: 24-10-2011, 14:15
  2. Contra: Hard Corps Uprising By RonanN1 in forum Console Club
    Replies: 37 Last Post: 13-03-2011, 12:54
  3. WiiWare: Contra ReBirth By Leni in forum Nintendo Wii
    Replies: 0 Last Post: 25-09-2009, 14:19
  4. Contra ReBirth Videos By RonanN1 in forum Videos
    Replies: 1 Last Post: 23-09-2009, 08:52

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts