O expunere a crizelor din ultimii 70 ani in aceasta perioada postbelica. Crize care au schimbat societatea si au rezultat masuri drastice.

1. Criza Nucleara din anii 1950-1970 : - perioada cand persista frica de razboi nuclear, cand se isterizau toti sa-si construiasca buncare si pivnite sub case, sa cumpere costume de protectie radioactiva, sa stii sa te feresti de explozia nucleara prin "duck and cover" . S-a stins dupa 1969 cand competitia s-a mutat in spatiu si s-au retras americanii din Vietnam, Criza care a repornit in 1986 dupa accidentul de la Cernobal cand a inceput lumea sa cumpere pastile cu iod sau dupa ce s-au dezvoltat rachetele intercontinentale si computerele cu ale lor alerte nucleare false. Si a mai repornit din 2006 incoace de cand cu programul nuclear iranian si testele nucleare din Coreea de Nord. S-au creat institutii si organizatii de prevenire a razboiului nuclear, s-au semnat ani la rand tratate pentru neproliferare nucleara si reducerea armamentului, exista si un "ceas apocaliptic" care arata minutele sau secundele pana la miezul noptii


2. Criza HIV/SIDA din anii 1980-1990 : fara sa detaliez, panica SIDA ne-a facut sa fim mai precauti privind viata sexuala, prezervativul fiind obligatoriu la orice contact sexual, chiar si testele de dinainte pentru conceperea unui copil.

3. dupa 2001 - criza terorista - alta spaima globala care a schimbat fata lumii dupa atentatele de la 9/11, Madrid, Londra, Paris, persistand frica permanenta fata de teroristi, de s-au luat masuri drastice care au limitat drepturile de circulatie si exprimare. A crescut nivelul de securitate la aeroporturi, vami, frontiere, orice mesaj, apel telefonic, transmisiune video, email, postare publica sau privata, toate astea sunt monitorizate de serviciile informationale, s-au creat trupe anti-terorism.
Multi isi puneau problema sa-si cumpere arme de auto-aparare, spray cu piper, pistoale, in special in SUA unde americanii si-au cumparat mitraliere si arme de asalt.
Dupa asta s-au intensificat si conflictele religioase , culturale si politice, societatea devenind mai divizata si mai paranoica dupa ISIS si criza refugiatiilor.
S-au schimbat si regulile razboiului, acum ca se duc doar razboaie de gherila sau razboaie asimetrice, teroristii nefiind entitati statale, ci indivizi care pot fi oriunde. Serviciile informationale si institutiile de securitate au primit finantare mai mare. Se filmeaza totul in spatiul public.

4. dupa 2008: criza financiara de cand cu recesiunea - de atunci muncim mai mult, suntem obligati sa fim mai seriosi la locul de munca, salariile se renegociaza mai greu, patronii te concediaza mai usor, esti mai des respins la interviuri decat esti angajat, criteriile de angajare au devenit mai dure, au crescut taxele, inflatia, preturile, facturile, s-au diminuat fodurile pentru cercetare, educatie, cultura si stiinta, totul a inceput sa regreseze si sa stagneze, muzica, televiziunea, moda si cinematografia sufera un declin si depravare, se pune mai mult accent pe consumerism , digitalizare si comercialism, in schimb industria s-a automatizat sau s-a externalizat in ....China si India. Stanga mizeaza pe cresterea taxelor, dreapta mizeaza pe austeritate si concedierea in masa pentru a reduce cheltuielile si birocratia, in mod cert niciuna nu-i prieste omului din clasa de mijloc si tot are de suferit.
De atunci, lumea tinde sa economiseasca si sa se imprumute mai putin. Nivelul de trai material a scazut, in schimb a crescut timpul petrecut in viata digitala.

5. Criza pandemica dupa 2020 - masti, teste, vaccinuri, distantare, restrictii, terapie intensiva, telemunca, scoala online.......n-are rost sa detaliez.
A schimbat cu totul civilizatia moderna la nivel global.





6. Criza cibernetica
Acum pot sa mai presupun ca urmatoarea criza ar putea fi chiar mai curand, si poate una de natura cibernetica cand tot mai multi hackeri vor comite atacuri si vor provoca distrugeri la scara mare. Si deja se intampla de cativa ani, de la simplele poze nud ale unor vedete pana la spart baze de date ale bancilor, retelelor de socializare , adreselor de email si ale unor institutii. Acum sa speram ca nu o sa apucam momentul cand un hacker va accesa codurile nucleare si chiar lansatoarele nucleare sau o baza de drone militare, si ajunge sa santajeze o intreaga planeta.
Chiar niste atacuri cibernetice l-au facut pe Donald Trump presedintele Americii dupa propaganda rusofila pe Facebook si Twitter care au raspandit stiri false sau prin spargerea mesajelor lui Hillary Clinton.
Si din cauza asta in UE s-a ajuns la legea GDPR.
Sa vezi atunci ce masuri drastice vor lua autoritatile cand un hacker/sau mai multi o vor comite, ceva masiv, de anvergura 9/11!
Viata pe internet o sa fie si mai dura si restrictiva dupa acel "moment".


7. Criza climatica
Majoritatea savantilor si analistilor prezic ca urmatoarea mare criza care va schimba civilizatia va fi de natura climatica. Si se intampla deja sub ochii nostri si experimentam pe pielea noastra chiar de vreo 20 ani incoace - vezi Katrina, secetele si desertificarea din Europa, criza apei din Africa si lumea araba, furtunile de nisip , incendiile, tornadele si uraganele mai dese, smogul care duce la mortalitate crescuta prin boli pulmonare.
Si cred ca va fi un cluster**** total din 2040-2050 incolo cand vom fi 9-10 miliarde de oameni, reciful de corali va fi distrus in proportie de 90%, oceanele poluate, padurile defrisate la scara larga, aerul poluat.
Masurile vor fi drastice: TAXE DE POLUARE, taxe pe masini, benzina mai scumpa, obligativitatea de a merge cu bicicleta/masina electrica/transportul in comun, facturi mai mari la electricitate si caldura daca nu treci pe panouri solare, rationalizare masiva, eliminarea carnii din alimentatia zilnica sau inlocuirea ei cu insecte sau carne artificiala creata in laborator sau soia, mobilier din materiale reutilizabile, interzicerea defrisarii, reciclarea si sortarea gunoaielor obligatorii, mai ales cand se va constientiza ca va fi in joc existenta noastra ca specie.

---------- Post added 03-05-2021 at 00:43 ----------

Deci, schimbarile pe scurt dupa fiecare criza:
1. buncare
2. prezervative
3. monitorizare si camere video
4. economisire si mai multa munca +digitalizare
5. masca , distantare si vaccin
6. probabil logare cu buletinul/cardul , programe antivirus sau chiar se va ajunge la microcipare in masa, ceva care sa impiedice atacurile cibernetice si furturile de date
7. reciclare, fara mancat carne animala, fara benzina, mers cu bicicleta, fara mobilier din lemn, fara haine din piele/blana, panouri solare si masini electrice, poate chiar si rationalizare.