Well dragi consolisti, conferinta Apple din 7 Martie 2012 s-a incheiat si dupa cum era de asteptat, multi dintre noi va trebui sa ne refacem bugetul astfel incat sa ne putem permite noile gadget-uri Apple. In cazul de fata, show-ul a fost "furat" de catre mult asteptatul iPad 3 (care din motive obscure a fost definit "The new iPad" - lucru care ma depaseste), urmat de catre noul Apple TV si ceva noi aplicatii.
Initial s-ar putea spune "Oh, nu a fost asa magnific cum ne obisnuia Steve Jobs!" dar imediat ce aflam de la Tim Cooks ca "Noul iPad" vine cu Retina Display (rezolutie 2048 x 1536 pixeli), noul procesor A5X (cu un quad core GPU) si 4G LTE, deja se schimba situatia. Numai cand ne gandim la noua rezolutie (desi diagonala ramane aceeasi, de 9.7") si parca nu ne mai intereseaza "nimicuri" precum o camera iSight imbunatatita (5Megapixeli si aceeasi constructie optica pe care o regasim la iPhone 4S), 44% mai mare saturatie la culori, baterie de 42.5Whr (fata de 24Whr la iPad2) sau filmare in FullHD.
Sarim chiar si peste faptul ca Noul iPad este cu aproximativ 50g mai greu decat iPad2 cand ne gandim la conectica pe care o suporta (Bluetooth 4.0, WiFi 802.11a/b/g/n, 4G LTE, UMTS, HSPA, HSPA+, DC-HSDPA, GSM, EDGE) - asta pe langa clasicul accelerometru, senzor de lumina, giroscop, compas digital sau GPS. Si nu putem decat sa ne minunam ca la toate aceste nebunii Noul iPad reuseste sa reziste cu brio 10 ore (cu navigare pe WiFi) si 9 ore (cu navigare pe 4G LTE).
In rest, designul a ramas la fel (desi anumite case-uri probabil nu se vor potrivi). Va veni in aceleasi clasice culori alb si negru. Cred ca singurul mod prin care se poate deosebi de iPad 2 ar fi camera iSight (cu deschidere mai mare) si probabil pentru cei cu ochi de vultur diferenta de grosime (9.4mm la iPad3 fata de 8.8mm la iPad2).
Pe partea de software, Noul iPad (ah ce urasc, de ce oare nu i-au zis iPad3, nu stiu) vine cu un nou software numit Dictation (sorry, no Siri for you), Personal Hotspot si bineinteles, noul iOS 5.1. Toate aplicatiile majore (cum ar fi iWorks, iMovie, GarageBand) au primit deja update pentru a suporta Retina Display pentru iPad. Pe langa acestea, GarageBand vine cu noi functii (cel mai mult mi-a placut faptul ca acum se pot conecta 4 iPad-uri via WiFi si Bluetooth si se pune de un band adevarat!) iar ca noutate avem iPhoto.
iPhoto m-a impresionat prin prisma usurintei cu care Randy Ubillos (Chief Architect for Photo & Video apps) a reusit sa aplice filtre, efecte, modificari, corecturi unor imagini full size (erau in 12Megapixeli, dar iPhoto poate lucra cu imagini pana la 19Megapixeli)... Practic a reusit sa faca din 10 "apasari" ceea ce eu ma chinui cu orele via Photoshop si Lightroom. Sa nu mai vorbim de faptul ca am ramas cu gura cascata cand le-a exportat intr-un Journal superb.
Un alt software de remarcat ar fi cel de la Autodesk si anume Sketchbook Pro. M-a distrat ca tipul de la Autodesk era un picut uimit de faptul ca au vandut in 2 ani zeci de milioane de produse Autodesk via iOS fata de cele 10 milioane vandute in 29 de ani pe PC-uri. Important e ca aplicatia este superba si poate lucra cu imagini pana la 100 Megapixeli!
Si bineinteles ca nu putea lipsi (mai ales pentru noi consolistii) partea cu jocurile. Trebuie spus faptul ca toate jocurile actuale pentru iPad vor rula fara probleme pe Noul iPad, insa developerii vor putea sa-si imbunatateasca jocurile trecand la randarea in 2048 x 1536. Well, aici primii pe scena au urcat cei de la Namco ce au prezentat un joc gen Ace Combat. Arata incredibil de bine, dar cel mai mult m-am simtit cand am auzit numele persoanei care manevra avionul: Razvan Baraitaru (sper ca am auzit corect).
In momentul in care au venit cei de la Epic cu "Infinity Blade" m-am gandit la inca un follow-up. Inca un remake cu rezolutie mai mare... Insa in momentul in care a inceput "Infinity Blade: Dungeons" am ramas socat: Diablo style, cu o grafica si efecte ce nu am vazut de multicel nici macar pe console. Superb! Daca asa vor arata jocurile pe o tableta din acest an, sunt curios cu ce vor contracara cei de la Nintendo, Microsoft si Sony.
Si aproape de final, sa nu uitam si "noul" produs de la Apple, care este acelasi Apple TV insa cu o putere mai mare si o interfata complet refacuta. De data aceasta e capabil de streaming si afisara 1080p. Not bad! Mai ales ca pretul ramane la 99 USD. E timpul sa-mi iau si eu unul, in special pentru functia de AirPlay!
Desigur, cea mai importanta intrebare pentru noi toti (ca si consumatori) ramane: Cat va costa si cand va putea fi achizitionat Noul iPad (3)? Well, aveti mai jos raspunsul la intrebari:
Model iPad 3 Pret iPad 3 WiFi 16GB 499 USD iPad 3 WiFi 32GB 599 USD iPad 3 WiFi 64GB 699 USD iPad 3 4G 16GB 629 USD iPad 3 4G 32GB 729 USD iPad 3 4G 64GB 829 USD
Acestea vor fi in magazinele din US, Canada, UK, Franta, Germania, Elvetia, Japonia, Hong-Kong, Singapore si Australia incepand cu 16 Martie 2012 (cu preorder-ul incepand de acum). Pentru restul tarilor (inclusiv Romania), data oficiala de lansare va fi 23 Martie 2012. Practic anul acesta Apple are cel mai rapid launch worldwide din toate timpurile! Totodata mai am o veste buna pentru cei care si-au dorit un iPad2 si pana acum nu si l-au permis: in clasicul stil Apple, "vechiul" iPad 2 va avea parte de noi preturi, dupa cum urmeaza:
Model iPad 2 Pret iPad 2 WiFi 16GB 399 USD iPad 2 3G 16GB 529 USD
Well, cam acesta se doreste a fi micul meu "keynote" pentru conferinta Apple. Felicitari celor care au rezistat eroic pe ChatBox si va astept pe threadul dedicat iPad 3-ului pentru discutii si noi informatii. Multumesc pentru atentie! O sa fie un an greu! Mai ales pentru mine, care consider noul iPad ca fiind inca o consola ce va intra in colectie!
Informatiile oficiale le puteti gasi pe urmatoarele linkuri:
Apple - The new iPad - Features
Apple - The new iPad - View all the technical specifications
Apple - Compare iPad2 with iPad3
Apple - Apple Events - Apple Special Event March 2012
Bookmarks