Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 17 of 17

Thread: Cum sa păstrăm colecția de jocuri și console

  1. #1 SP
    Member eastbason's Avatar

    Cum sa păstrăm colecția de jocuri și console

    Mai toti de aici suntem colecționari și cam tot la fel de mulți ne chinuim sa gasim tot felul de metode și artificii astfel încât să ne păstrăm colecția în condiții cat mai bune. Hai să punem la comun cam tot ce am învățat în această perioadă de când colecționăm. Fiecare poate întreba orice îi stă pe suflet. Poate ca în acest fel reușim sa facem un fel de " How to " bazat pe experiența noastră împărtășită.

    Cel mai greu, if you ask me, este să păstrăm consolele și accesoriile. Aici mă refer strict la cele care au în componența lor acumulatori. Personal pot spune că uneori mai uit să desfac cutiile ca să le fac un ciclu de încărcare-descărcare. La consolele care au bateriile sau acumulatorii detașabili situația este foarte simplă ( aici mă refer la WII și XBOX 360 ). Singura problemă e la WII U și la PS Vita care personal le țin încă sigilate și nici nu au acumulatorii detașabili. Pe de altă parte mă gandesc ca acumulatorii nu mai sunt făcuți cum erau făcuți acum foarte multi ani. Adică nu cred ca mai curg . Sunt convins că iși pierd din proprietăți cu trecerea timpului dar mă interesează în mod deosebit să nu distrugă aparatul.
    Toate consolele pe care le dețin în colecție sunt păstrate în cutiile originale și sunt depozitate intr-un dulap ferite de praf și razele soarelui.

    Jocurile, atât cele în versiune standard cât și cele în ediție de colecție, le țin în cutiile lor originale, o parte încă sigilate, pe rafturi. Mereu le țin ferite de razele soarelui și săptămânal duc o luptă cu praful. Câteodata nici nu stiu de unde se face atât praf .

    Figurinele iar sunt un subiect delicat. Cele pe care le țin pentru display am grijă mereu să nu bată soarele în ele. Am pațit să găsesc figurine decolorate.

    Sunt constient că mulți vor arăta cu degetul și vor spune că suntem ciudați ...dar trebuie înțeles faptul că este destul de greu sa păstrezi o colecție.

  2. #2 SP
    Member eastbason's Avatar
    De foarte mult timp caut pe google o serie de " lectii invatate " pentru depozitarea consolelor si a jocurilor sigilate. Aici ma refer strict la ce trebuie tinut cont in momentul in care dorim sa pastram colectia in stare cat mai buna.
    Banuiesc ca cele mai sensibile sunt consolele. Aici vorbim probabil de acumulatori care foarte posibil isi pierd din proprietati sau mai rau curg . Unele console au posibilitatea de a scoate acumulatorul....dar ce facem cu PS Vita? sau gamepad-ul de la Wii U?
    Unde le putem depozita cel mai bine? ( sa le ferim de praf si alte " probleme ).
    Astept indrumarea celor cu mai multa experienta in domeniu

  3. #3 SP
    Member adistir90's Avatar
    Acumulatorii ar fi bine sa fie depozitati la ~20% din capacitatea maxima (cel putin asa tin minte ca am citit pe undeva, iar asa fac si eu momentan). Periodic (o data pe an?) ar trebui scoasa de la pastrare consola in care se gaseste acumulatorul respectiv, incarcata pana la 100% si apoi descarcata, din nou, pana la 20% inainte de o noua perioada de depozitare.
    Si eu as fi curios cum va pastrati consolele / accesoriile ce contin acumulatori.

  4. #4 SP
    Member adistir90's Avatar
    Doar sa aiba ceva titlu mai general, in genul "cum va pastrati / depozitati jocurile, consolele, accesoriile, colectia etc."; mie, cel putin, mi se pare interesant.

  5. #5 SP
    Senior Member ilie11's Avatar
    Eu as fi interesat sa aflu cum isi pastreaza altii consolele, deci s-ar putea deschide un topic pe acest subiect. Ca idee, pe cele cu acumulator intern le tin incarcate (nu stiu cata baterie) si cam de doua ori pe an le descarc/ incarc complet. Majoritatea consolelor le am in cutii deci sunt ferite de praf, soare, etc iar pe cele 'loose' le am in niste sertare.
    Sunt si putin paranoic, din cand in cand le mai probez sa vad daca mei functioneaza dar pe de alta parte sunt sigur ca astea 'retro' nu prea au sanse sa se defecteze.
    Tare sunt curios cum isi tine Rodarkone colectia?

  6. #6 SP
    Member MihneaWii's Avatar
    Intr-o mansarda cred, daca am vazut eu bine din poze. Are o gramada de poze aici

  7. #7 SP
    Member adistir90's Avatar
    Iata solutia mea in ceea ce priveste depozitarea jocurilor de Super Nintendo PAL.
    Casetele, avand o forma atipica, mi-au dat mereu batai de cap.
    Pe deasupra lipsesc si titlurile acestora pe marginea casetei (vezi NES, SNES US, Mega Drive).
    Iar cutiutele astea au multiple avantaje:
    - feresc casetele de praf
    - previn zgarieturile plasticului si/sau abtibildului
    - permit alinierea mai multor casete pe oricare din laturi
    - permit lipirea unor etichete cu titlurile jocurilor
    Attached Images Attached Images photo-1-2.jpg photo-2-2.jpg photo-3-1.jpg

  8. #8 SP
    Senior Member ilie11's Avatar
    Din lipsa de spatiu in camera( zici ca e magazin) am decis sa mut o parte a colectiei (console fara cutie si alte nebunii) intr-o camara. Le-am impachetat in folie stretch si le-am pus intr-o cutie de carton. Ideea e ca acolo e cam frig, credeti ca le afecteaza?
    Astept sfaturi, pro sau contra.

  9. #9 SP
    Member eastbason's Avatar
    Personal nu cred ca au ce sa pateasca. In mod sigur nu o sa ai acolo tempereturi negative nu ? Ca sa ne intelegem mai bine...ce inseamna "cam frig" ?

  10. #10 SP
    Senior Member ilie11's Avatar
    Pai e o camara mare, un spatiu de depozitare. Cam frig inseamna cam ca afara, e un si geam mic care sta deschis dar cred ca o sa il inchid. Nu ingheata iarna totusi...

  11. #11 SP
    Member eastbason's Avatar
    Singura problema o sa fie in momentul in care iarna le bagi repede in casa. Mai exact de la foarte frig...la foarte cald. Eu am facut asa cu un monitor si instant s-a umplut de apă. Efectiv imi curgea apa pe display. L-am lasat o zi in casa....s-a uscat si functioneaza fara probleme.

  12. #12 SP
    Mad Collector rodarkone's Avatar
    Cateva sfaturi de bun simt (pentru ca am vazut destul de multe chestii gresite la multi dintre "colectionari")

    1. mare atentie la carcasele de plastic / folii si alte materiale de acest gen ... pot dauna EXTREM de tare colectiei voastre deoarece acestea contim acizi (sunt biodegradabile) si in timp acestia vor "coroda" mai ales etichetele / cutiile de carton. (in caz ca nu sunteti 100 % siguri de wrapperul de plastic folosit - este mai bine sa-l evitati)

    2. incercati sa tineti jocurile intr-o camera luminata artificial (fara lumina naturala / sau cu cat mai putina lumina naturala) radiatiile UV distrug cam tot ce inseamna vopseluri de print (adica labeluri / carcase etc)

    3. feriti pe cat se poate colectia de intemperii (temperaturi scazute sau prea ridicate / umiditate / praf sau alte elemente corozive - gen condens / diversi agenti de "parfumare al aerului" care sunt foarte daunatori deoarece contin tot felu de agenti chimici)

    4. pentru console cu baterii detasabile (nu lasati bateriile in aparat .. veti regreta pe termen lung)

    5. pentru consolele cu acumulatori - incercati sa efectuati un ciclu de incarcare/descarcare macar 1 data la 2-3 luni (si daca este posibil scoateti accumulatorul cand nu folositi aparatul)

    6. incercati pe cat posibil sa folositi spatii inchise pentru "display" - de genul vitrine/biblioteci cu geamuri etc (evitand expunerea indelungata la praf si automat a acarienilor) mai ales daca aveti animale de casa (in special pisici)

    7. NU SUFLATI NICIODATA IN CARTRIGE-uri - stiu ca este ceva pe care toate lumea l-a facut insa extre EXTREM de nociv pentru PCB-uri (umiditatea din aerul expirat va oxida/coroda circuitul integrat al cartrige-ului) folositi solutii de curatat gen alcool izopropilic - este incredibil de eficient.

  13. #13 SP
    Senior Member paunstefan's Avatar
    E mai ok sa sterg jocurile de praf (jocuri de PS3) odata la 2-3-4 saptamani sau sa le sterg dupa mai mult timp ? Sunt puse vertical, deci intre ele nu prea intra praf.

  14. #14 SP
    Senior Member ilie11's Avatar
    Cred ca ar trebui sa eviti sa le stergi cat mai mult, se deterioreaza sigur folia aceea, isi pierde luciul. Sau poate cu un pamatuf din ala moale o fi mai sigur... Eu le tin orizontal si asa trebuie sa il sterg doar pe cel de sus

  15. #15 SP
    Member MihneaWii's Avatar
    Si pe cotor nu se pune praful ?

  16. #16 SP
    Senior Member paunstefan's Avatar
    Ba da, dar pe alea pot sa le sterg repede .

  17. #17 SP
    Member MihneaWii's Avatar
    Pai si pe cotor e folie, ori ca e pus pe vertical ori ca e pe orizontal, tot stergi folia aia. Dar intr-adevar e mai eficient pe orizontal, desi mai greu de scos jocul din teanc.

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. Istoria ta in materie de console (cum ai devenit jucator pe consola) By rodarkone in forum Console Retro & Arcade
    Replies: 141 Last Post: 12-07-2020, 20:25
  2. Replies: 47 Last Post: 08-11-2013, 21:38
  3. Cum descarc un joc pe 2 console? By dorin_star in forum Sony PlayStation 3
    Replies: 4 Last Post: 09-01-2010, 12:23
  4. Replies: 17 Last Post: 14-09-2008, 19:12

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts