Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 1 of 10 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 20 of 191

Thread: Povesti de inceput in acvaristica

  1. #1 SP
    Junior Member veras911's Avatar

    Smile Povesti de inceput in acvaristica

    Buna, sunt noua in domeniul acvaristic si tare as avea nevoie de ajutorul vostru. Nu am nici cele mai elementare cunostiinte legate de acest domeniu dar tare imi doresc sa invat...Am la birou un acvariu pe care am incercat sa il "amenajez" asa cum am crezut mai bine. Imi creaza o stare de "relaxare" in ciuda problemelor din jur...si tare mult imi doresc sa aflu cit mai multe despre aceasta (sa-i spunem) nou descoperita pasiune.
    De exemplu: care este temperatura optima a apei??; de cite ori trebuie sa curat acvariul?? noaptea, cind plec de la birou, trebuie sa le las "neonul" aprins??
    Scuze, stiu intrebarile mele par "stupid" dar chiar am nevoie de un "guide line" care sa ma indrume...
    Multumesc
    Attached Images Attached Images 016.jpg 019.jpg 020.jpg 025.jpg 026.jpg 018.jpg

  2. #2 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Buna veras911 !

    Sa incepem cu inceputul. Intai si intai sa ne "legam" de pozele cu acvariul tau. Sper ca nu te superi daca voi fi direct:

    [1] Plantele nu se tin in "ghiveci"-urile de transport. Acestea trebuiesc plantate in substrat. Din pacate, substratul tau vad ca este marisor (ca dimensiune a bobului). Pentru plantare se recomanda 2-4mm, cu o inaltime de substrat de 5-7cm. Ai putea sa mai adaugi ceva pietris ca sa poata sa aibe loc radacinile. Totodata, iti recomand niste JBL Balls (le gasesti aici: JBL The 7 Balls ) pe care sa le introduci la radacinile plantutelor. Contin nutrienti care-ti vor ajuta plantele.

    [2] Ai nevoie de mai multe plante. Stii vorba aceea "cu o floare nu se face primavara". In cazul tau, cu 2

    [3] Furtunul acela este complet inestetic acolo. Iti recomand fie sa-l pui in spate si sa-ti faca o perdea de bule acolo, fie sa incerci sa-l introduci in substrat. In mod normal, la acvarii plantate nu se mai folosesc aeratoare sau filtre de aer... cum tu insa nu ai prea multe plante, poti sa-l mai tii. Oricum pentru oxigenare este suficient acel filtru care "loveste" suprafata apei

    [4] Mai multa apa. E pacat sa tii acvariul asa, cu 75% apa. Pune apa "fara mila" cat de multa poti. Pestiucii iti vor multumi pentru asta

    [5] Vad ca ai 2 hoplo acolo. Ai grija, acestia se fac mari... cam prea mari pentru acel acvariu. Ajung la 15cm si desi ei nu au treaba cu alti pesti, vor fi un pic cam chinuiti.

    [6] Mancarea. Vad ca ai TetraMin fulgi acolo. Iti recomand sa cumperi si niste pastile pentru hoplo, se numesc TetraWafer Mix. Si daca poti ia-le niste mancare congelata (chironomide sau asa numitele libelule, ori artemia) din care sa le dai odata la 2-3 zile macar. O sa vezi cum o devoreaza

    [7] Estetica. Lasand deoparte asezarea accesoriilor prin acvariu (ascunde tubul negru, pune filtrul intr-un colt in spate sa bata pe diagonala), lipsesc multe de la tine de-acolo. Iti recomand nuca de cocos (fie iei din piata, o tai in doua, faci o mica usita, o fierbi - fie iei direct din Hornbach gata preparate). Si o buturuga ceva (la fel, gasesti in Hornbach - ia mopani). Pe acea buturuga sau pe nuca de cocos poti prinde ceva plante (cere din Hornbach ceva care nu se planteaza in substrat - eventual ti le pot prinde ei direct pe buturuga sau pe mopani). Sau mai adauga o piatra ceva... Vei vedea cat de mult le place pestilor sa se "ascunda" sau sa se joace printre ele.

    [8] Tehnica. Nu ne-ai spus nimic despre cat de des schimbi apa, daca este ciclat acvariul, daca pui bacterii care sa ajute, etc. Eu iti recomand sa schimbi saptamanal 10-20% din apa (nu mai mult) si sa faci asta aspirand substratul.

    [9] Populatia. Cred ca-ti lipsesc de-acolo niste melcisori si 2 ancistrusi. Acestia de ajuta sa scapi si de alge si sunt o placere sa-i vezi "stergand geamurile"

    In rest, numai de bine sa auzim. Speram sa te putem ajuta !

  3. #3 SP
    Junior Member veras911's Avatar
    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    Buna veras911 !

    Sa incepem cu inceputul. Intai si intai sa ne "legam" de pozele cu acvariul tau. Sper ca nu te superi daca voi fi direct:

    [1] Plantele nu se tin in "ghiveci"-urile de transport. Acestea trebuiesc plantate in substrat. Din pacate, substratul tau vad ca este marisor (ca dimensiune a bobului). Pentru plantare se recomanda 2-4mm, cu o inaltime de substrat de 5-7cm. Ai putea sa mai adaugi ceva pietris ca sa poata sa aibe loc radacinile. Totodata, iti recomand niste JBL Balls (le gasesti aici: JBL The 7 Balls ) pe care sa le introduci la radacinile plantutelor. Contin nutrienti care-ti vor ajuta plantele. Plantele au ramas in "ghiveci" intradevar dar le-am curatat de "pasla"..am pus doar pietris ca greutate...Intradevar, nu am pietris mult pe fundul acvariului ca sa le pot "ingropa"..acesta este motivul...Pietrisul mi l-au dat cei de la Hornbach...

    [2] Ai nevoie de mai multe plante. Stii vorba aceea "cu o floare nu se face primavara". In cazul tau, cu 2 OK, eu am crezut ca sunt suficiente 2..Nu am vrut sa fie "aglomerat"

    [3] Furtunul acela este complet inestetic acolo. Iti recomand fie sa-l pui in spate si sa-ti faca o perdea de bule acolo, fie sa incerci sa-l introduci in substrat. In mod normal, la acvarii plantate nu se mai folosesc aeratoare sau filtre de aer... cum tu insa nu ai prea multe plante, poti sa-l mai tii. Oricum pentru oxigenare este suficient acel filtru care "loveste" suprafata apei. Furtunul o sa il mut in spate, ai dreptate...Nu am stiut ca merge "ingropat" dar momentan nu am in ce (lipsa de pietris)...

    [4] Mai multa apa. E pacat sa tii acvariul asa, cu 75% apa. Pune apa "fara mila" cat de multa poti. Pestiucii iti vor multumi pentru asta Am adaugat apa

    [5] Vad ca ai 2 hoplo acolo. Ai grija, acestia se fac mari... cam prea mari pentru acel acvariu. Ajung la 15cm si desi ei nu au treaba cu alti pesti, vor fi un pic cam chinuiti. Acum, dupa toate "stupid questions"...habar nu am ce pesti am in acvariu. Cind i-am luat pe cei mici de la Hornbach (apropo, pastrez bonul fiscal ca sa le stiu denumirile m-am dus cu poza pe telefonul mobil...pentru ca cei 2 "sanitari"??? si cel portocaliu + cel albastru sunt "mostenire"....Tinand cont de "marimea lor" , cei de acolo mi i-au dat pe ceilalti...Apropo, poate imi spui cum se numesc toti??

    [6] Mancarea. Vad ca ai TetraMin fulgi acolo. Iti recomand sa cumperi si niste pastile pentru hoplo, se numesc TetraWafer Mix. Si daca poti ia-le niste mancare congelata (chironomide sau asa numitele libelule, ori artemia) din care sa le dai odata la 2-3 zile macar. O sa vezi cum o devoreaza TetraMin fulgi - corect...si am si Aquasafe pentru acvariu. Mancare congelata ?? De unde??

    [7] Estetica. Lasand deoparte asezarea accesoriilor prin acvariu (ascunde tubul negru, pune filtrul intr-un colt in spate sa bata pe diagonala), lipsesc multe de la tine de-acolo. Iti recomand nuca de cocos (fie iei din piata, o tai in doua, faci o mica usita, o fierbi - fie iei direct din Hornbach gata preparate). Si o buturuga ceva (la fel, gasesti in Hornbach - ia mopani). Pe acea buturuga sau pe nuca de cocos poti prinde ceva plante (cere din Hornbach ceva care nu se planteaza in substrat - eventual ti le pot prinde ei direct pe buturuga sau pe mopani). Sau mai adauga o piatra ceva... Vei vedea cat de mult le place pestilor sa se "ascunda" sau sa se joace printre ele.... Ok, dar acvariul nu e mare: 63 l...Nu va fi mai aglomerat decit este???

    [8] Tehnica. Nu ne-ai spus nimic despre cat de des schimbi apa, daca este ciclat acvariul, daca pui bacterii care sa ajute, etc. Eu iti recomand sa schimbi saptamanal 10-20% din apa (nu mai mult) si sa faci asta aspirand substratul. Apa, schimb cite un sfert sau chiar jumatate...la saptamina sau 2 saptamini...Ce inseamna "ciclat"?? Am o "pompa" cu care "aspir" pietrisul.. saptamina....E ok?

    [9] Populatia. Cred ca-ti lipsesc de-acolo niste melcisori si 2 ancistrusi. Acestia de ajuta sa scapi si de alge si sunt o placere sa-i vezi "stergand geamurile" Pentru sters geamurile, am luat o perie din aceea cu magnet..dar o sa intreb si de melcisori si de restul..

    In rest, numai de bine sa auzim. Speram sa te putem ajuta !
    Astept orice alte sugestii ...si critici (sunt binevenite Oricum, iti multumesc mult, tare mult.

  4. #4 SP
    Admin MonkY's Avatar
    [1] Daca ai luat din Hornbach pietrisul, mergi si mai ia... ca sa scapi de ghivece. Chiar si fara pasla aceea, plantele nu vor rezista mult acolo. Nu sunt plante de ghiveci totusi. Ia gandeste-te tu ai putea trai intr-o debara ?

    [2] Nu trebuie neaparat sa fie aglomeratie. Poti lua si plantute care raman mici (plante de fata - presupun ca stii ca sunt plante de fata, de mijloc si de fundal, in ordinea marimii)

    [3] Cred ca e suficient cat sa "ascunzi" perdeaua de aer totusi...

    [4] Bravo, sper ca apa nu o pui direct de la robinet nefiltrata. Daca nu ai un filtru, trebuie sa o lasi la declorinat. De obicei 48h intr-un butoi (neacoperit) sau intr-o galeata e super ok. Clorul omoara bacteriile ce sunt benefice acvariului si afecteaza mucoasa pestilor. And that's bad

    [5] Nici eu nu cunosc toti pestii, dar vad ca ai 2 hoplo, un gourami si 9... ceva. Care nu stiu ce sunt, sorry.

    [6] Gasesti mancare congelata si la Hornbach. Aquasafe nu-ti mai recomand. De fapt, eu nu recomand nici-o chimicala in acvariu. Aquasafe eventual sa pui doar in apa pe care vrei sa o introduci rapid in acvariu. E mult mai natural sa lasi apa la declorinat 48h insa.

    [7] Melcii nu ocupa mult, deci nu fac aglomeratie. Neritinele nici macar nu se pot inmulti si sunt si frumoase. Ti le recomand. Cat despre ancistrusi, da... ar iesi ceva aglomeratie. Eventual cand vei avea mai multe plantute iei niste ottocinclus (oto) care raman foarte mici si sunt foarte harnici la halit alge

    [8] Ciclul azotului, e prima regula pe care trebuie sa o stii. O sa atasez un grafic. Intre timp iti recomand sa citesti cartuliile de pe site-ul jbl: JBL Online .

    [9] Curatatorul cu magnet e ok.
    Attached Images Attached Images ciclul-20azotului.jpg nitrogen-cycle1.jpg

  5. #5 SP
    Junior Member veras911's Avatar
    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    [1] Daca ai luat din Hornbach pietrisul, mergi si mai ia... ca sa scapi de ghivece. Chiar si fara pasla aceea, plantele nu vor rezista mult acolo. Nu sunt plante de ghiveci totusi. Ia gandeste-te tu ai putea trai intr-o debara ? Corect

    [2] Nu trebuie neaparat sa fie aglomeratie. Poti lua si plantute care raman mici (plante de fata - presupun ca stii ca sunt plante de fata, de mijloc si de fundal, in ordinea marimii) Nu, nu stiam...dar acum stiu

    [3] Cred ca e suficient cat sa "ascunzi" perdeaua de aer totusi...Nu e, dar facem rost de pietris

    [4] Bravo, sper ca apa nu o pui direct de la robinet nefiltrata. Daca nu ai un filtru, trebuie sa o lasi la declorinat. De obicei 48h intr-un butoi (neacoperit) sau intr-o galeata e super ok. Clorul omoara bacteriile ce sunt benefice acvariului si afecteaza mucoasa pestilor. And that's bad. EEE, chiar "blonda" nu sunt....Pun apa de la robinet dar o tin in bidoane de 5 l, acoperite. Binenteles, ca nu o schimb dupa o zi pe alta...

    [5] Nici eu nu cunosc toti pestii, dar vad ca ai 2 hoplo, un gourami si 9... ceva. Care nu stiu ce sunt, sorry. Am bonul de la Hornbach, ti-am spus doar: Barbus Semifascicolat 3 buc, Hyphessobrycon calli 5 buc , Paracheirodon Innesi (astia sunt Neon, nu??? - ii am acasa intr-un bol 10 buc), Corydoras schwartzi 2 buc..(astia sunt sanitari cumva?? - tot acasa ii am)

    [6] Gasesti mancare congelata si la Hornbach. Aquasafe nu-ti mai recomand. De fapt, eu nu recomand nici-o chimicala in acvariu. Aquasafe eventual sa pui doar in apa pe care vrei sa o introduci rapid in acvariu. Pentru asta am luat Aquasafe. E mult mai natural sa lasi apa la declorinat 48h insa. Eu spal acvariul cu sare de bucatarie...E ok daca pun si albastru de metil in el?? Am citit ca dezinfecteaza.

    [7] Melcii nu ocupa mult, deci nu fac aglomeratie. Neritinele nici macar nu se pot inmulti si sunt si frumoase. Ti le recomand. Cat despre ancistrusi, da... ar iesi ceva aglomeratie. Eventual cand vei avea mai multe plantute iei niste ottocinclus (oto) care raman foarte mici si sunt foarte harnici la halit alge Ok

    [8] Ciclul azotului, e prima regula pe care trebuie sa o stii. O sa atasez un grafic. Intre timp iti recomand sa citesti cartuliile de pe site-ul jbl: JBL Online . OK

    [9] Curatatorul cu magnet e ok.

    P.S. Acasa am un bol doar cu 10 neoni si 2 sanitari...si 2 plante mici...Numai ca se inverzeste apa foarte repede...Ai idee de unde pot lua un filtru pentru bol?? Precizez ca are vreo 10 l.

  6. #6 SP
    Admin MonkY's Avatar
    [4] Nu, nu tine apa in bidoane acoperite. Din contra, pentru a se elimina clorul, trebuie sa fie descoperite

    [5] Paracheirodon Innesi sunt neon tetra. Cory sunt "sanitari" (impropriu spus, ei de fapt sunt pesti pentru partea de jos - lumea are impresia ca sanitarii sunt pestii care mananca mizerie sau excremente. Ei de fapt sunt pesti ca oricare altii, ce au nevoie de mancare exact ca si ceilalti - de-asta ti-am recomandat pastile pentru ca se duc direct la fund. O sa-i vezi din cand in cand ca tzasnesc spre suprafata apei ca sa-si ia oxigen)

    [6] Cum "speli acvariul" cu sare ? Acvariul e bine doar sa-l sifonezi si sa-i cureti geamurile cu burete sau jucaria aceea magnetica. Atat. Restul, lasa-l in pace, ca altfel n-o sa ai bacterii nitrificatoare in veci (bacterii care ajuta la ciclul azotului si te scapa de probleme gen amoniac sau nitriti care sunt crima pt. pesti). Fara albastru de metil (asta era pe vremuri)... mai ales daca nu sunt bolnavi. Tie ti-ar place sa iei antibiotice preventiv ?

    Filtru pentru bol nu cred sa existe. De fapt, in lumea acvaristilor bol-ul este considerat criminal. 10L e prea putin, chiar si pentru 10 neoni si 2 cory. Crede-ma te rog, cu cat e mai mare acvariul, cu atat le va fi mai bine pestilor si cu atat e mai greu sa faci vreo greseala (cum ar fi cresterea amoniacului prea rapid).

    Oricum filtrele de obicei sunt pentru acvarii de la 25L in sus... n-ai ce filtru sa pui in 10L fara sa le faci o furtuna mica acolo. Serios, scapa de bol. Ia-ti un nano (acvariu mic, intre 15-30L) si vor fi mult mai fericiti. Era si un studiu ca de fapt pestii se invartesc pana innebunesc in el, pentru ca se reflecta or something... E frumos un bol, dar doar sa tii plante in el.... si mai e frumos in desene animate

  7. #7 SP
    Junior Member veras911's Avatar

    raspuns

    Vezi raspuns cu galben...astept reply...


    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    [4] Nu, nu tine apa in bidoane acoperite. Din contra, pentru a se elimina clorul, trebuie sa fie descoperite Rezolvat

    [5] Paracheirodon Innesi sunt neon tetra. Cory sunt "sanitari" (impropriu spus, ei de fapt sunt pesti pentru partea de jos - lumea are impresia ca sanitarii sunt pestii care mananca mizerie sau excremente. Ei de fapt sunt pesti ca oricare altii, ce au nevoie de mancare exact ca si ceilalti - de-asta ti-am recomandat pastile pentru ca se duc direct la fund. O sa-i vezi din cand in cand ca tzasnesc spre suprafata apei ca sa-si ia oxigen) OK

    [6] Cum "speli acvariul" cu sare ? Acvariul e bine doar sa-l sifonezi si sa-i cureti geamurile cu burete sau jucaria aceea magnetica. Atat. Restul, lasa-l in pace, ca altfel n-o sa ai bacterii nitrificatoare in veci (bacterii care ajuta la ciclul azotului si te scapa de probleme gen amoniac sau nitriti care sunt crima pt. pesti). Fara albastru de metil (asta era pe vremuri)... mai ales daca nu sunt bolnavi. Tie ti-ar place sa iei antibiotice preventiv ? Priceput, aici v-a trebui sa imi povestesti mai multe...chestia cu azotul...

    Filtru pentru bol nu cred sa existe. De fapt, in lumea acvaristilor bol-ul este considerat criminal. 10L e prea putin, chiar si pentru 10 neoni si 2 cory. Crede-ma te rog, cu cat e mai mare acvariul, cu atat le va fi mai bine pestilor si cu atat e mai greu sa faci vreo greseala (cum ar fi cresterea amoniacului prea rapid). Rezolvat, am luat un nano cub de 30 l.....si am mai adaugat doar 5 pesti guppy mix poelicia.

    Vezi poze....
    Intrebare: eu am pus stratul pentru plante, apoi nisipul din cutia nano (ca era dotat cu tot)...am si niste picaturi pentru plante (daca le pun, nu dauneaza pestilor????) ...
    Intrebare 2: de ce imi face "spuma" de jur imprejurul acvariului si in special in zona filtrului???
    Acvariul e curatat doar cu apa simpla ....nu am pus decit Aquasafe...stiu...nu aveam voie dar eram in criza de timp...apa din bol era verde deja....
    Oricum filtrele de obicei sunt pentru acvarii de la 25L in sus... n-ai ce filtru sa pui in 10L fara sa le faci o furtuna mica acolo. Serios, scapa de bol. Ia-ti un nano (acvariu mic, intre 15-30L) si vor fi mult mai fericiti. Era si un studiu ca de fapt pestii se invartesc pana innebunesc in el, pentru ca se reflecta or something... E frumos un bol, dar doar sa tii plante in el.... si mai e frumos in desene animate
    Attached Images Attached Images 339.jpg 353.jpg 352.jpg 349.jpg 347.jpg 342.jpg

  8. #8 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Imi place de tine, ca nu stai prea mult pe ganduri. Ti-am recomandat ieri sa scapi de bolul de 10L (in traducere "crima") si astazi deja ai trecut la nano de 30L. O sa te rog sa-mi spui si ce nano este ca sa imi dau seama daca ai pus bine straturile. Presupun ca este un Dennerle, dar nu-mi pot da seama prea bine din poze. Daca este un Dennerle, atunci picaturile acelea sunt binevenite zilnic. Sunt pentru plante si nu-ti vor afecta pestii deloc, stai linistit(a).

    Problema este insa ca ai trecut prea repede pestii in acvariul nou, cu apa noua... Nici chiar Aquasafe-ul acela nu te poate sari de ciclul azotului. Si din pacate vei cicla acvariul cu pesti inside... se poate lasa cu pestiuci morti daca nu esti atenta. Asa ca iti recomanda sa mergi repede sa cumperi Sera Nitrivec sau JBL Filterstart si JBL Filterboost. Acestea contin bacterii nitrificatoare care te vor ajuta cu ciclul azotului. Si hai sa-ti explic si pe scurt cum este cu acest ciclu al azotului:

    Dupa cum ai vazut si in schemele puse mai sus, datorita mancarii, a excrementelor, a frunzelor moarte in acvariu (ca si in natura) se formeaza amoniac (NH4) care in cantitati de peste 0.1 - 0.2 pot deveni mortale pt. pesti . Singura modalitate ca amoniacul sa se transforme in nitriti NO2 (care sunt mai putin nocivi dar care peste 2 sunt la fel de rai) este ca bacteriile nitrificatoare (nitrosomonas) sa-si faca treaba. Dupa aceasta, nitritii cu ajutorul bacteriilor nitrobacter sunt transformati in nitrati (NO3). Acestia nu sunt atat de rai pentru pesti decat in cantitati de peste 50. Mai mult, nitratii sunt consumati de plante sau sunt diminuati cu ajutorul schimburilor partiale de apa.

    Ideea este ca acest ciclu al azotului, fara nici-un fel de ajutor, dureaza cam o luna (poate chiar mai mult). Si ca sa nu-ti chinui/omori pestii trecand prin acest ciclu (sau daca nu mor, vor avea probleme mai tarziu) va trebui sa-i ajuti cu acele bacterii. Personal eu folosesc produsele de la ProdiBio (Startup ce contine BioDigest si StopAmmo, BioTrace ce contine elementele necesare bacteriilor) insa sunt produse cam scumpe. Le poti gasi la www.reef.ro al carui magazin, ca iubitor de pesti, nu trebuie sa-l ratezi (nu ma refer la magazinul online, ci la cel unde poti vedea unii din cei mai frumosi pestiuci - din pacate in mare parte sunt marini).

    Cat despre spuma, iti face asa pentru ca e totul prea nou... E apa proaspata, nu este ciclat, etc... Iti doresc bafta insa data viitoare sa nu mai "arunci" pestii repede intr-un acvariu nou. Nu faci altceva decat sa-i chinui. Vei vedea cum la inceput vor aparea si bule de aer pe acvariu (probabil de la clor)... vei vedea cum incet incet iti vor aparea si alge (e absolut normal la un acvariu de-abia pornit). Cu acvaristica trebuie sa ai rabdare si sa nu te grabesti. Gandeste-te ca ai un mic ecosistem care vrei sa fie o bucatica de natura. Well, in natura a avut nevoie de milioane de ani sa se formeze... nu poti sa-i ceri sa se formeze la tine in o singura zi.

    P.S. Stiu ca vor sari pe mine unii cu chestii de genul "eu dintodeauna spal acvariul si schimb 100% apa" sau "eu n-am pus niciodata bacterii si pestii mei traiesc bine merci"... insa aceia probabil se intreaba de ce pestii lor mor in 1-2 ani cand ar trebui sa traiasca 15, se intreaba de ce pestii lor nu se manifesta niciodata ca in natura, de ce au culori sterse, etc.

  9. #9 SP
    Junior Member veras911's Avatar

    Urgent ajutor

    Urgent, ajutor...


    Quote Originally Posted by monky View Post
    imi place de tine, ca nu stai prea mult pe ganduri. Ti-am recomandat ieri sa scapi de bolul de 10l (in traducere "crima") si astazi deja ai trecut la nano de 30l. O sa te rog sa-mi spui si ce nano este ca sa imi dau seama daca ai pus bine straturile. Presupun ca este un dennerle, dar nu-mi pot da seama prea bine din poze. Daca este un dennerle, atunci picaturile acelea sunt binevenite zilnic. sunt pentru plante si nu-ti vor afecta pestii deloc, stai linistit(a). da, nano dennerle...stau linistita

    problema este insa ca ai trecut prea repede pestii in acvariul nou, cu apa noua... Nici chiar aquasafe-ul acela nu te poate sari de ciclul azotului. Si din pacate vei cicla acvariul cu pesti inside... Se poate lasa cu pestiuci morti daca nu esti atenta. Asa ca iti recomanda sa mergi repede sa cumperi sera nitrivec sau jbl filterstart si jbl filterboost. Acestea contin bacterii nitrificatoare care te vor ajuta cu ciclul azotului. Si hai sa-ti explic si pe scurt cum este cu acest ciclu al azotului: ma duc sa cumpar. Am vb la pepika. Ajuta-ma...e atit de multa spuma...nu vreau sa moara pestiuci mei....am vazut ca substantele trimise de tine sunt pentru bazine de 3 l......eu am 30...ce fac????? Urgent..te rog spune-mi. Nu am nici o sansa sa ii salvez????

    dupa cum ai vazut si in schemele puse mai sus, datorita mancarii, a excrementelor, a frunzelor moarte in acvariu (ca si in natura) se formeaza amoniac (nh4) care in cantitati de peste 0.1 - 0.2 pot deveni mortale pt. Pesti . Singura modalitate ca amoniacul sa se transforme in nitriti no2 (care sunt mai putin nocivi dar care peste 2 sunt la fel de rai) este ca bacteriile nitrificatoare (nitrosomonas) sa-si faca treaba. Dupa aceasta, nitritii cu ajutorul bacteriilor nitrobacter sunt transformati in nitrati (no3). Acestia nu sunt atat de rai pentru pesti decat in cantitati de peste 50. Mai mult, nitratii sunt consumati de plante sau sunt diminuati cu ajutorul schimburilor partiale de apa.

    Ideea este ca acest ciclu al azotului, fara nici-un fel de ajutor, dureaza cam o luna (poate chiar mai mult). Si ca sa nu-ti chinui/omori pestii trecand prin acest ciclu (sau daca nu mor, vor avea probleme mai tarziu) va trebui sa-i ajuti cu acele bacterii. Personal eu folosesc produsele de la prodibio (startup ce contine biodigest si stopammo, biotrace ce contine elementele necesare bacteriilor) insa sunt produse cam scumpe. Le poti gasi la www.reef.ro al carui magazin, ca iubitor de pesti, nu trebuie sa-l ratezi (nu ma refer la magazinul online, ci la cel unde poti vedea unii din cei mai frumosi pestiuci - din pacate in mare parte sunt marini).

    Cat despre spuma, iti face asa pentru ca e totul prea nou... E apa proaspata, nu este ciclat, etc... Iti doresc bafta insa data viitoare sa nu mai "arunci" pestii repede intr-un acvariu nou. Nu faci altceva decat sa-i chinui. Vei vedea cum la inceput vor aparea si bule de aer pe acvariu (probabil de la clor)... Vei vedea cum incet incet iti vor aparea si alge (e absolut normal la un acvariu de-abia pornit). Cu acvaristica trebuie sa ai rabdare si sa nu te grabesti. Gandeste-te ca ai un mic ecosistem care vrei sa fie o bucatica de natura. Well, in natura a avut nevoie de milioane de ani sa se formeze... Nu poti sa-i ceri sa se formeze la tine in o singura zi.

    P.s. Stiu ca vor sari pe mine unii cu chestii de genul "eu dintodeauna spal acvariul si schimb 100% apa" sau "eu n-am pus niciodata bacterii si pestii mei traiesc bine merci"... Insa aceia probabil se intreaba de ce pestii lor mor in 1-2 ani cand ar trebui sa traiasca 15, se intreaba de ce pestii lor nu se manifesta niciodata ca in natura, de ce au culori sterse, etc.


    ---------- Post added 11-09-2009 at 04:10 PM ----------

    noi avem chat aici???

    ---------- Post added 11-09-2009 at 04:11 PM ----------

    noi avem chat pe site-ul asta???
    ma duc sa cumpar ce mi-ai spus....dar sunt pentru bazine de 3 l iar eu am 30....ce fac???? nu vreau sa moara...bazinul e plin de spuma la suprafata....sa opresc filtrul??? ma sperie atita spuma....

  10. #10 SP
    Admin MonkY's Avatar
    veras911: ai citit gresit. Nu este pentru bazine de pana la 3L, ci pentru filtre pana la 3L Ca sa-ti faci o idee, la acvariul meu de 550L am 2 filtre care au 6L fiecare... probabil ca al tau pt. nano are mai putin de 0.5L.

    Mai redu un pic "agitatia" prin acvariu ca sa se mai reduca spuma... eventual reduci puterea la filtru. NICIODATA sa nu opresti filtrul (decat poate atunci cand il cureti, dar si atunci sa tii cont ca nu se curata complet pentru ca vei omora bacteriile).

    ---------- Post added 11-09-2009 at 04:16 PM ----------

    Da, avem chat pe site-ul "asta" insa e foarte putin folosit (de fapt, ai postat prima oara pe Chat). Il poti gasi aici: Console Games Forum - Chat. Eu cred insa ca ti-am raspuns pe cat de repede posibil. In alte parti astept si cateva zile pana-mi raspunde cineva. Just be patient !

    P.S. La pepika intreaba de Daniel si cere-i ajutorul. Spune-i ca te-a "pasat" MonkY Sau daca mergi la reef, mergi la George. La fel, MonkY e de vina

  11. #11 SP
    Junior Member veras911's Avatar

    update

    am fost val virtej la pepika. am luat tot ce mi-ai spus apoi l-am sunat pe george pt. ca fetele de la pepika erau "o idee" cam paralele cu ce am de facut..
    george mi-a zis sa scot cam 5 l de apa, sa adaug NUMAI tubul de JBL Start in filtru iar abia dupa 2 zile JBL boost....si sa las pestii nemincati in perioada asta..ca nu vor muri de foame..

    am executat tot ce mi-a spus iar acum nu fac decit sa ma rog sa nu moara vreun pestiuc..

    am micsorat cit am putut atit perdeaua de aer cit si filtrul.....sa evit spuma din belsug...insa ma indoiesc sa reusesc sa rezolv povestea asta...

    am pus apa in bidon de 5l la decantat..pentru tura urmatoare de schimb...nu stiu unde sa gasesc melcisorii pentru plante..una din ele incepe deja sa faca alge
    la hornbach nu au decit peste 2 saptamini iar la pepika nu tin pesti sau plante sau melci..

    cind poti, si in cazul in care consideri ca nu te-am "STRESAT" prea rau zilele astea, te rog mult raspunde-mi. eu voi fi plecata din bucuresti vreo 2 zile si tre sa las instructiuni "precise" sotului meu cu ce are de facut...e super ok ..nu a spus nimic de toata nebunia mea cu pestii...si de "gaurile din buget" pe care le fac

  12. #12 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Well, veras, acum ca am aflat ca esti o "ea" (odata ce ai zis de sotul tau)... eu zic sa te linistesti un pic, pentru ca natura prea mult nu o poti grabi. Ciclarea cu pesti e intotdeauna riscanta... acum tine de ei daca vor rezista sau nu. De alge nu ai cum sa scapi in perioada de ciclare, nici cu echipamente de ph control, co2, filtre de zeci de milioane, etc... E un proces de formare al mediului pe care nu-l poti evita.

    Stai linistita, nu m-ai stressat. Iti recomand sa folosesti momentan JBL Start si JBL boost asa cum scrie in manual. In rest, schimb de apa partial (doar cu apa declorinata)... si incet incet o sa fie bine. Pestii intr-adevar ii poti tine un pic nemancati, insa mancarea ar fi ajutat la ciclare (altfel de unde sa se formeze amoniacul -> nitritii -> nitratii ?). Eventual le dai muuuuult mai putin.

    ---------- Post added 11-09-2009 at 08:04 PM ----------

    P.S. Schimbul de apa in mod normal se recomanda odata pe saptamana cu 10-20%, insa avand in vedere ca esti in perioada de ciclare, iti recomand sa schimbi 10% la fiecare 2 zile. La 30L e o nimica toata... Si daca se poate, sa-ti cumperi niste teste de amoniac, nitriti si nitrati. Sau ia un test de amoniac de la JBL si un test 5in1 (care are 50 de testari) si in felul acesta vei sti ce se intampla in perioada de ciclare. Daca vezi ca sare amoniacul prea sus, faci rapid un mic schimb de apa (repet, nu mai mult de 10-20% altfel deciclezi si o iei de la capat), adaugi bacterii si astepti...

  13. #13 SP
    Senior Member Khan's Avatar
    Acum am vazut si eu threadul si am vazut ca ai un gourami. E bine sa ai si o planta de suprafata daca vrei sa-l tii. In general gourami stau foarte mult in partea de sus a acvariului (stau pe jos doar daca nu le oferi posibilitatea sa se ascunda pe sus).
    De asemeni, vezi daca e femela (are dorsala rotunda, masculul o are lunga si ascutita) si sa nu crezi ca e murdarie de la apa daca vezi ceva asemanator cu o "spuma" la suprafata apei. Gourami isi depun icrele in niste mici bule de aer la suprafata apei. Prima oara si eu, incepator fiind, am crezut ca e murdarie si am scapat repede de ea.
    Nu prea e bine sa-i tii in acvarii aglomerate, ca nu se inteleg bine cu unii pesti. E bine sa experimentezi.. sa vezi cu care se fugareste, cu care n-are treaba... etc.
    Neaparat sa ii pui intr-un acvariu cu capac pentru ca au tendinta sa sara. Eu am pierdut unul la 2 ore dupa ce l-am luat pentru ca s-a aruncat din acvariu, iar altul l-am gasit uscati pe jos cand am ajuns acasa. Doi au fost norocosi si i-am prins de pe jos cand au sarit si i-am aruncat repede inapoi in apa

    Personal ii consider niste pesti superbi. Mai ales cand se agita un pic sau cand depun icre si isi accentueaza coloritul. Varianta aia albastra se numeste Cosby. Stiu ca prin Hornbach am vazut si din aia portocalii, dar eu nu ma incumet sa iau de la ei pesti (am tot auzit ca mor destul de repede).

    Am in schimb unul luat din Carrefour si are frumoasa varsta de 2 ani jumate.

  14. #14 SP
    Junior Member veras911's Avatar

    replay

    [QUOTE=Khan;171069]Acum am vazut si eu threadul si am vazut ca ai un gourami. E bine sa ai si o planta de suprafata daca vrei sa-l tii (Banuiesc ca vorbesti de acvariul de la birou...pentru ca acolo am gourami - unul albastru si unu portocaliu). Planta de suprafata??? Give me more details, please.....Eu am luat plantele in general de la Hornbach...Si nimeni nu mi-a spus ceva de "tipurile plantelor".
    In general gourami stau foarte mult in partea de sus a acvariului (stau pe jos doar daca nu le oferi posibilitatea sa se ascunda pe sus).
    De asemeni, vezi daca e femela (are dorsala rotunda, masculul o are lunga si ascutita) si sa nu crezi ca e murdarie de la apa daca vezi ceva asemanator cu o "spuma" la suprafata apei. OK, verific marti, cand ajung in Bucuresti. Dar ii am de ceva timp si nu am vazut ceva pui pana in prezent. Gourami isi depun icrele in niste mici bule de aer la suprafata apei. Prima oara si eu, incepator fiind, am crezut ca e murdarie si am scapat repede de ea.
    Nu prea e bine sa-i tii in acvarii aglomerate, ca nu se inteleg bine cu unii pesti. E bine sa experimentezi.. sa vezi cu care se fugareste, cu care n-are treaba... etc.
    Neaparat sa ii pui intr-un acvariu cu capac pentru ca au tendinta sa sara. Am capac...am observat tendintele de "escape".Eu am pierdut unul la 2 ore dupa ce l-am luat pentru ca s-a aruncat din acvariu, iar altul l-am gasit uscati pe jos cand am ajuns acasa. Doi au fost norocosi si i-am prins de pe jos cand au sarit si i-am aruncat repede inapoi in apa

    Personal ii consider niste pesti superbi. Mai ales cand se agita un pic sau cand depun icre si isi accentueaza coloritul. Varianta aia albastra se numeste Cosby. OK, bine de stiut Stiu ca prin Hornbach am vazut si din aia portocalii, dar eu nu ma incumet sa iau de la ei pesti (am tot auzit ca mor destul de repede).

    Am in schimb unul luat din Carrefour si are frumoasa varsta de 2 ani jumate.[/QUOTE]
    De unde mai luati pesti?? Eu nu stiu decit de Hornbach...parca pe la Carrefour - s-au cam inchis..sau ma insel??

  15. #15 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Plante "de suprafata" sunt mai greu de gasit pe la noi... Eu din lotul din Germania tocmai am aruncat cateva eichhornia crassipes pentru ca ma invadasera si aratau ca niste cepe. Salvinia natans am mai pastrat, si cred ca si asta o sa ma invadeze in curand... asa ca daca sunteti doritori, cand se inmultesc va astept sa le culegeti. Dar grija mare, va vor papa mare parte din lumina

    Cat despre magazine, ar fi Coralis (care are prin mai multe piete - Militari, Drumul Taberei - si sediul principal vis-a-vis de Tricodava), Animax (care este in Orhideea si pe Turda sediul principal), Hornbach (in Militari si Berceni)... mai este un magazin in Grand Arena, este Reef... si cred ca mai e unul pe la Muncii si Obor.

  16. #16 SP
    Junior Member veras911's Avatar

    noutati

    Hi,


    Totul e ok pana in prezent..atat acasa cat si la birou...
    Am doar 2 mici intrebari: gourami portocaliu (birou) cam "a pus stapinire" pe acvariu ii cam fugareste pe cei mici sau pe gourami albastru (cosby)...Nu intotdeauna...Uneori..
    Deja la mine in birou este cam rece, prin urmare le-am pus incalzitorul la 22 de grade...Este ok?? Si cu toate astea cei 2 hoplo stau sub filtru de apa...mai se plimba ei cateodata..dar acolo este locul preferat..De ce???
    Temperatura este oK???

    Acasa, in nano, am un gouppy care "alearga" numai un singur gouppy...cu ceilalti nu are nimic..De ce??
    Continui la o saptamana sa schimb 10% din apa. Intrebare, de fiecare data cind schimb apa adaug JBL Filter Start si la 3 zile Filter Boost??? Pentru ca acu o saptamina cand am pus Filter Boost in filtru...deja e plin..si nu cred ca mai incape...

    Astept raspuns cind poti....

    Multumesc..Vera



    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    Well, veras, acum ca am aflat ca esti o "ea" (odata ce ai zis de sotul tau)... eu zic sa te linistesti un pic, pentru ca natura prea mult nu o poti grabi. Ciclarea cu pesti e intotdeauna riscanta... acum tine de ei daca vor rezista sau nu. De alge nu ai cum sa scapi in perioada de ciclare, nici cu echipamente de ph control, co2, filtre de zeci de milioane, etc... E un proces de formare al mediului pe care nu-l poti evita.

    Stai linistita, nu m-ai stressat. Iti recomand sa folosesti momentan JBL Start si JBL boost asa cum scrie in manual. In rest, schimb de apa partial (doar cu apa declorinata)... si incet incet o sa fie bine. Pestii intr-adevar ii poti tine un pic nemancati, insa mancarea ar fi ajutat la ciclare (altfel de unde sa se formeze amoniacul -> nitritii -> nitratii ?). Eventual le dai muuuuult mai putin.

    ---------- Post added 11-09-2009 at 08:04 PM ----------

    P.S. Schimbul de apa in mod normal se recomanda odata pe saptamana cu 10-20%, insa avand in vedere ca esti in perioada de ciclare, iti recomand sa schimbi 10% la fiecare 2 zile. La 30L e o nimica toata... Si daca se poate, sa-ti cumperi niste teste de amoniac, nitriti si nitrati. Sau ia un test de amoniac de la JBL si un test 5in1 (care are 50 de testari) si in felul acesta vei sti ce se intampla in perioada de ciclare. Daca vezi ca sare amoniacul prea sus, faci rapid un mic schimb de apa (repet, nu mai mult de 10-20% altfel deciclezi si o iei de la capat), adaugi bacterii si astepti...

  17. #17 SP
    Admin MonkY's Avatar
    1. Nu am gourami, deci nu ma pot pronunta. Stiu ca totusi sunt teritoriali... si cum orice peste teritorial "se lupta" pt. locsorul sau, e normal sa-i "alerge" pe ceilalti.

    2. Apa e mult prea rece, aproape optima pentru carasei. Iti recomand sa o tii la 25-26 grade.

    3. Hoplo e normal sa stea de multe ori "locului". Ei se plimba dupa mancare sau cand se joaca. Cel mai activ sunt noaptea insa.

    4. Guppy-ul acela, ori are ganduri mari (imperechere) ori nu-i place lui de culoarea celuilalt. Se mai intampla...

    5. Cat despre Filter Boost si Filter Start, am impresia ca nu ai citit corect manualul. FilterBoost se pun 25g pentru filtru de pana la 6L. Atat, si o singura data, la pornire. Se mai schimba cand eventual speli filtrul si trebuiesc noi bacterii.

    Bafta !

  18. #18 SP
    Junior Member veras911's Avatar

    guppy

    Hi,

    Lucrurile par sa mearga bine pina in prezent...Am doar 2 mici intrebari, te rog, daca poti sa imi raspunzi...

    Unul din guppy..inoata ce inoata..si se aseaza pe burtica, jos, in acvariu...De ce??? E bolnav??

    Nu am reusit sa fac rost de melcisori...(sincer sotul meu a uitat cum ai spus ca se numesc si unde sa ii caute) si una din plante (gen iarba) este plina de alge...si e tare neplacut..

    Astept raspuns,

    Multumesc
    Vera

  19. #19 SP
    Admin MonkY's Avatar
    La prima intrebare... nu, nu e normal. Mai ales daca ai ciclat acvariul cu pesti. E posibil ca unii sa fie mai mult sau mai putin afectati. In plus, valorile apei... Atata timp cat nu stiu ce pH ai, Kh, Gh, NO3, NO2, NH4, temperatura, lumina, etc... e ca si cand ai posta "Masina mea merge prost. E defecta ?". Pot fi n cauze... uita-te dupa leziuni, ciuperci, puncte, etc...

    La a doua (care presupun ca este legata de plante)... e normal sa ai alge la un acvariu atat de nou. De fapt, e normal sa ai alge in orice acvariu. In functie de pestii pe care-i ai si calitatea apei/fertilizanti/co2/lumina... vei avea mai multe sau mai putine. In afara de ceea ce poti face tu, ai putea sa mai achizitionezi niste SAE (atentie, se fac marisori - ai mei au deja 12-15cm) care sunt mari mancatori de alge, niste oto (care raman foarte micuti, maxim 4-5cm - grija mare, sunt multi care vand falsi SAE si otocinclus) si melci (care mananca orice prind). Ar mai fi si ancistrusii, dar care si acestia se fac marisori (12 cm maxim la masculi).

    Totodata, vezi sa nu tii acvariul in lumina naturala (e una din principalele cauze pt. alge). Bafta Vera !

  20. #20 SP
    Junior Member veras911's Avatar
    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    La prima intrebare... nu, nu e normal. Mai ales daca ai ciclat acvariul cu pesti. E posibil ca unii sa fie mai mult sau mai putin afectati. In plus, valorile apei... Atata timp cat nu stiu ce pH ai, Kh, Gh, NO3, NO2, NH4, (ai dreptate, maine o sa cumpar testele) temperatura (25-27 grade; apropo daca este "prea cald" cum pot "raci" apa in acvariu???? de incalzit - am cumparat "incalzitor" dar de racit???), lumina (artificiala. chiar daca acvariul este pe birou si are parte de lumina naturala aceasta este filtrata de storuri - este o atmosfera de semiumbra) afara -, etc... e ca si cand ai posta "Masina mea merge prost. E defecta ?". Pot fi n cauze... uita-te dupa leziuni, ciuperci, puncte, (m-as uita dar nu stiu cum arata...asa ca mi-ar fi greu sa le ghicesc....nu au codite "rupte" nu vad puncte pe ei....) etc...

    La a doua (care presupun ca este legata de plante)... e normal sa ai alge la un acvariu atat de nou. De fapt, e normal sa ai alge in orice acvariu. In functie de pestii pe care-i ai si calitatea apei/fertilizanti/co2/lumina... vei avea mai multe sau mai putine. In afara de ceea ce poti face tu, ai putea sa mai achizitionezi niste SAE (atentie, se fac marisori - ai mei au deja 12-15cm) care sunt mari mancatori de alge, niste oto (care raman foarte micuti, maxim 4-5cm - grija mare, sunt multi care vand falsi SAE si otocinclus - cunosti pe cineva sau un magazin de unde sti sigur ca pot sa iau fara probleme???) si melci (care mananca orice prind). Ar mai fi si ancistrusii, dar care si acestia se fac marisori (12 cm maxim la masculi).

    Totodata, vezi sa nu tii acvariul in lumina naturala (e una din principalele cauze pt. alge). Bafta Vera !
    ps E normal guppy sa "manince" iarba?? cred ca de fapt alge??

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 1 of 10 1 2 3 ... LastLast

Similar Threads

  1. Replies: 227 Last Post: 25-08-2021, 14:29
  2. Killzone 2 Public Beta a inceput By istrategie in forum Console News
    Replies: 1 Last Post: 05-11-2008, 23:18

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts