Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 2 of 12 FirstFirst 1 2 3 4 ... LastLast
Results 21 to 40 of 228

Thread: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #21 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Voi continua ghidul cu elementele de baza precum si operatiunile necesare intr-un acvariu. Totodata, promit sa actualizez si sa adaug informatii alaturi de cele existente. Momentan, atat am putut face... si sper sa fie de ajutor. Chiar doresc sa fie cel mai complet ghid din Romania pentru acvaristi. Nu doresc sa reinventez acvaristica prin acest ghid si nici nu intentionez sa spun ca le stiu pe toate. Toate cele pe care le gasiti in ghid sunt lucruru de care eu m-am lovit (si nu doar odata) si pentru care am cautat pentru mult timp raspunsuri. Well, acum cu acest ghid sper ca pentru doritorii sa-si gaseasca raspunsurile mai ok.

    Va multumesc pentru atentie si va doresc pesti sanatosi si fericiti !

  2. #22 SP
    Member Webpredator's Avatar
    Great guide....well....MonkY's signature type of work , as usually

    PS : pare f.complicat...dar ca orice "hobby" , i'm sure it's mega-rewarding dupa ce invetzi tot ce ai scris mai sus...

  3. #23 SP
    VIP Member Donely's Avatar
    Comandante deja asta nu mai este ghid, ci masterat in acvaristica. Cred ca ti-a luat o zi intrega sa scri toata documentatia asta. Esti o masina infernala capitane. Respectele mele !!!!

  4. #24 SP
    Junior Member grabber's Avatar
    Super ghidul.
    Ai cateva "greseli" in el....cum ar fi :
    - ai pus la Cap. Filtre interne cand ai descris Eheim Aquaball " cel mai bun filtru extern".....

  5. #25 SP
    Junior Member Cătălin's Avatar
    Bravo Monky pentru munca depusă cu acest ghid. Cred că merită acest thread să fie sticky.

  6. #26 SP
    Q
    Member Q's Avatar
    Quote Originally Posted by MonkY
    Unul din cele mai bune filtre externe este Eheim Aquaball care are multe avantaje fata de "concurenta". In primul rand, este modular (puteti umple compartimentele sale cu orice alt tip de media de filtrare). In al doilea rand, are cea mai mare arie de "suction", adica trage mizeria din toate directiile. In al treilea rand, capul pompei este sferic, permitand rotirea in orice directie. Nu in ultimul rand, poate fi folosit sub nivelul apei fara sa fie nevoie de a face valuri (pentru oxigenarea apei) intrucat in partea superioara are un difuser ce va trage aer si va imbogati apa cu oxigen. Mai mult, se gasesc in comert accesorii si media de filtrare speciale pentru el (nu e nevoie sa va confectionati singuri bureti sau alte nebunii).
    mai draga dar ai acris, nu te-ai incurcat ... daca-l publica-i tiparit eu zic ca iesea si profit se vede ca te-a prins flama si asta-i un lucru care merita. O mentiune am totusi la filtre, Eheim l-am vazut si este de calitate insa adaug din experienta ca Fluval nu are nici un dezavantaj, este identic si la fel acelasi sistem ca si la Eheim. Eu am avut Fluval 104 (link-ul este la 105 care are in plus doar o diferenta de design) si tot asa compartimentat in patru sertare cu diverse medii de filtrare de la mecanice pina la bacteriene care au venit cu filtrul (lucky me ). Pot confirma cele spuse de MonkY, la un debit de 480l/h a reusit sa faca fata unui acvariu de 100 litri, dar are dreptate producatorul cind spune up to 100 litri pentru ca ar fi trebuit totusi unul mai puternic.



  7. #27 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Multumesc pentru aprecieri si pentru corecturi. L-am scris repede ieri din ce mai aveam prin tartacuta... insa nu cred ca am reusit sa scriu nici 20-30% din cat va fi in final. De-a lungul timpului am cautat si eu un ghid care sa ma ajute de la cap la coada, care sa-mi ofere toate informatiile de baza. Din pacate, nu am gasit asa ceva... nici macar dupa ce am aruncat o groaza de bani pe carti de specialitate (multe scrise de pe vremea lui Ceasca nu mai au aproape nici-un sens in zilele noastre). De aceea am zis ca, desi suntem pe forum de console, informatia in plus nu strica...

    Totodata, voi lasa acest thread deschis oricaror intrebari legate de acvaristica... si probabil ghidul va avea si o sectiune de "Intrebari si Raspunsuri" cu cele mai "grele" dintre ele. Astazi dupa ce-mi fac si eu curat prin acvariu ma ocup de restul.

    webpredator: pai daca nu noi, atunci cine ?

    Donely: pai maestre, m-am gandit ca tot o sa-ti faci un acvariu suprem... macar sa ai toata informatia la indemana, nu ?

    grabber: thx for pointing that out. S-a reparat !

    Catalin: merci. Va fi sticky cand va fi finalizat probabil... mai e de munca la el. And yep, it's MonkY

    Q: pai suntem profesionisti bro... nu ne incurcam cu chestii mici, nu ? Cat despre profit... stii ca noi muncim din placere, nu ?
    Referitor la Fluval, mai ales la FX5 (capat de linie)... nu am zis ca nu e un filtru bun. Din pacate in .ro nu prea se aduce. Dar trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam ca Fluval FX5, cu un debit (declarat) aproape dublu sa piarda la distanta atat de mare in fata unui Eheim 2080. Mai exact, cu aceeasi media de filtrare bio, cu o diferenta de 2 zile (11 zile pentru 2080 si 13 zile pentru FX5 pentru eliminarea completa a amoniacului). Deh, nu degeaba este numit Eheim ca fiind Mercedes-ul filtrelor... si de asemenea nu cred ca folsoeste NASA motorase ceramice facute de ei...

  8. #28 SP
    Q
    Member Q's Avatar
    MonkY nu ma lua asa repede ca ma-npiedic , stai ! nu am specificat ... vizual (bine, exclus designul) nu am observat diferenta intre Eheim si Hagen (Fluval) asta inseamna sistem filtrare (in/out), sistem etajat filtre, circulatie, etc ... ideea este ca pestiuci care i-am avut se vedea clar ca-s fericiti din mom. in care am trecut de la filtrul intern (chiar daca era cel al acvariului, un Juwel Rekord 800) la cel extern apa pe zi ce trecea era tot mai limpede, curata, etc iar ei tot mai vioi si culori mai vii, aprinse ... bine pe vremea aia (2001-2002) era la inceput sectorul si de aceea nu se practica masuratoarea diversilor parametri, se mergea mai mult pe sistemul vizual .... cam asta era idea, adica la final pentru cine nu-si permite un mercedes pentru start ori pentru a oferi conditii cel putin decente tot recomand filtru extern in locul celui intern. Calitatea filtrari nu sufera comparatie iar cel mai mare avantaj (pentru cel care munceste ca sa-l tina in parametri) ar fi intretinerea, curatirea care este incoparabil mai simpla si cel mai important nu mai inebuneseti pesti.

  9. #29 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Hehe, stiu cum era. Macar pe vremurile acelea tu aveai o nebunie... eu tin minte ca mergeam la Palatul Pionierilor la acvaristica... si ne invatau cum sa ne facem singuri incalzitoare. Apa direct de la chiuveta, fara nici-un fel de declorinare. Si in rest bule. Multe bule

    Cat despre Eheim cu filtrele, ca le-am comparat cu Mercedes-urile... ma refeream la calitate. Din pacate, in Romania, si pretul este de la Mercedes. Aici pot sa vin cu un mic sfat: luati-va oameni buni de-afara daca vedeti ca in Romania cei care le aduc sunt atat de "nesatui". Ultimul filtru, cu tot cu transport, mi-a iesit la 60% fata de pretul de la noi. Intr-adevar, nu aveti garantie... dar fiind produse fiabile, nu cred ca se pune o problema atat de mare. Poate in felul acesta se vor gandi de 2 ori cei din .ro inainte sa puna preturile acelea astronomice (de parca ar veni de pe luna, nu alta).

  10. #30 SP
    Junior Member Cătălin's Avatar
    Am văzut că Eheim-ul care ţi l-ai luat are la noi un preţ de exagerat. La noi trebuie să cauţi magazinele "bine ascunse" printre "greii" �n domeniu ca să ai parte de un preţ mai mic.
    De curiozitate Monky c�t ai dat şi de pe ce site l-ai cumpărat?

  11. #31 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Eheim 2180 a fost cam 1300 RON, a venit in 5 zile din Germania. La noi este 1750 RON... si atunci faci comanda si vine in 3 saptamani.
    Noroc ca aveam deja mediile de filtrare... altfel un set sare frumusel de 300 RON. O sa adaug la ghid (dupa ce finalizez toate capitolele) si comparatii intre filtre, eventual linkuri cu preturi, etc... Dar pe cat scriu la ghid, cu atat imi dau seama ca mai trebuia sa adaug ceva...

  12. #32 SP
    g.g
    Member g.g's Avatar
    @MonkY

    E foarte bun materialul. Cred ca poti sa-l faci sticky si sa separi dicutia generala de articol.

    ---------- Post added 29-12-2009 at 10:08 PM ----------

    LUMINA - ARTICOL
    INCAZIREA SUBSTRATULUI - ARTICOL

    Sunt doua articole scrise de prieteni de-ai mei, ce pot completa (detalia) materialul scris de MonkY



  13. #33 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by g.g View Post
    @MonkY

    E foarte bun materialul. Cred ca poti sa-l faci sticky si sa separi dicutia generala de articol.
    Merci de apreciere. Conteaza mult cand vine de la un adevarat profesionist in tot ce tine de acvaristica. Materialul inca nu este terminat/finisat... n-am mai avut rabdare asa ca l-am postat aici, si-l scriu "on-the-fly", in ideea ca poate aveti si voi amendamente, intrebari, contre. Orice e binevenit atata timp cat castiga pestiucii, plantele noastre... si nu in ultima instanta acvaristul. Cand m-am apucat eu, imi doream sa dau de un ghid in care sa gasesc raspunsuri la toate cele... macar acum pot sa incerc sa ofer asa ceva.

    Quote Originally Posted by g.g View Post
    LUMINA - ARTICOL
    INCAZIREA SUBSTRATULUI - ARTICOL

    Sunt doua articole scrise de prieteni de-ai mei, ce pot completa (detalia) materialul scris de MonkY
    Hehe... Sandu, andreic. Nume mari. M-au ajutat cu multe raspunsuri de-a lungul timpului. Nu pot sa zic decat Respect !
    Quote Originally Posted by g.g View Post
    Ahhh. ADA Heaven. Chiar vreau sa dedic un capitol profesionistilor in domeniu: ADA, Amano, Dennerle, Dupla, etc... Timp sa fie, ca in rest le-om face pe toate

  14. #34 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Phew... am scris si capitolele IV.1 Apa, IV.2 Substratul, IV.3 Decorul... Chiar ca incepe sa devina un proiect mare.
    Sper sa-l pot duce la un bun sfarsit...

  15. #35 SP
    Member Webpredator's Avatar
    Epic

  16. #36 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by Webpredator View Post
    Epic
    Cred ca tu vrei sa-ti iei un acvariu ceva... ca esti foarte activ pe aria asta bag seama

    Hmm, vad ca deja la un search pe goagle dupa "ghid de acvaristica pesti si plante" deja suntem in top. Mare minune si cu internetul asta. Eu a trebuit sa cumpar tone de carti ca sa inteleg ca pe majoritatea am dat banii degeaba. Long live "The Free Information" !

  17. #37 SP
    Member Webpredator's Avatar
    Vreau dar...nu am spatiu momentan si nu ma pot multumi cu ...un Nanocube

  18. #38 SP
    Senior Member Khan's Avatar
    Eu as mai adauga si un capitol despre aditivi.

    Nu vad unde altundeva ai putea incadra fiolele cu culturi de bacterii sau aditivii pentru apa. Tu ai un adevarat sistem de purificare al apei acolo, dar pentru noi cei de la 'liga piticilor' care tinem apa la declorinat in galeata, solutii precum Biotopol sunt esentiale. Eu de 2 saptamani am inceput sa dau cu el si parca observ beneficii la calitatea apei.

    Edit:

    Stiu ca tu esti fan Eheim pana la moarte dar eu as recomanda ca filtru intern seria CristalProfi de la JBL. Este tot modular dar din ce am vazut (si la noi in comert, nu doar pe site-urile de prezentare) cei de la JBL au o serie de module foarte interesante, pe care din pacate nu le vedem la Eheim (pe partea de intern).

    Doua dintre ele pe care le-am folosit si am fost FOARTE multumit de rezultate (incepand chiar cu a doua zi de la atasare):

    http://www.jbl.de/factmanager/frame_...label=MicroMec

    http://www.jbl.de/factmanager/frame_...=ClearMec+plus

    Link-urile sunt doar ca suport pentru ca la ei pe site n-am gasit imaginea precisa cu produsele, dar se gasesc usor pe site-ul Pepika.
    Dezavantajul fata de Eheim ar fi dimensiunile ceva mai mari deci un volum putin mai mic de apa in acvariu.

    O intrebare mai am si eu: exista vreo metoda sa schimb pietrisul 'on the fly'? As vrea sa merg pe vulcanitul sugerat de tine dar nu-mi permit sa trec acvariul printr-un nou proces de ciclare.


    Edit 2: Uitasem sa te felicit pentru ghid. O lectura foarte placuta

  19. #39 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Salut Khan. Aditivii si bacteriile vor fi adaugate la capitolele de ciclare, declorinare, fertilizare si intretinerea acvariului. Au locuri suficiente, stai linistit. Ideea este ca nu am facut precum marii guru din domeniu, sa stau luni de zile sa ma gandesc la "aranjamente". Eu m-am pus direct pe scris pe baza celor mai importante topicuri... fara sa incerc sa "reinventez" acvaristica. Mai exact, am incercat si o sa incerc sa raspund oricaror intrebari. Pe sistemul "Nu-i mai dati PM-uri lui MonkY cu intrebari despre ce este x, sau cum se foloseste y... cititi-i ghidul"

    Sa stii ca nu sunt fan Eheim pana la moarte. Sunt fan "best product". Si cum le-am cam testat cam pe toate pe pielea mea (Juwel, JBL, Sera, Tetra, Hagen)... cred ca pot sa-mi sustin parerea destul de bine. Nu spun ca nu e bun CristalProfi-ul intern, dar hai sa facem o comparatie mica intre filtrele interne Eheim Aquaball 2212 si JBL CristalProfi i200, si mai departe imi spui tu ce alegi:
    • Eheim-ul are pump head-ul reglabil la 360 grade pe care JBL nu-l are
    • Eheim-ul trage mizerie pe toata suprafata filtrului pe cand JBL-ul trage doar din partile laterale
    • Eheim-ul poate fi montat oriunde, pe cand JBL-ul doar in colturi
    • Eheim-ul costa 160 RON la noi pe cand JBL-ul costa 220 RON
    • Eheim-ul nu vine cu spray bar-ul pe cand JBL-ul il are inclus
    Si sa finalizez cu ultima chestie: extra produsele de filtrare pe care tu la Eheim nu le vezi dar JBL "le are", sunt fix pix. Daca ai citit ghidul, ai vazut ca sunt clar 3 metode de filtrare: Biologica, mecanica si chimica. Desi la chimica ar trebui sa existe doar filtrarea cu carbon activ, JBL vine cu "ciudatenii" care de fapt fac tot filtrare biologica. Cea mecanica este identica (bureti si fine filter pads) iar la biologica, imi pare rau sa o spun, dar nu exista inca nimic pe lumea asta care sa bata Eheim Substrat Pro-ul. JBL isi face reclama cu 1500m2 per litru la Micromec, folosind tot sticla sinterizata precum Eheim. Insa testele din lumea reala arata ceva complet invers, o ciclare durand cu cel putin 2-3 zile mai putin cu Substrat Pro fata de competitie (desi teoretic ar trebui sa fie cam tot pe acolo, sticla sinterizata avand la urma urmei aceeasi suprafata). Dar poate ca JBL a gasit o modalitate de a comprima suprafata activa a sticlei sinterizate... si la ei incape de 3 ori mai mult

    Sincer, mi se pare ca JBL este noul Samsung al acvaristicii, fata de Pioneer sau Panasonic. In timp ce doi colosi folosesc contraste reale, masurabile (pana la 5000:1), apare Samsung pe piata si spune ca TV-urile lor au contrast "dinamic" de pana la 100.000:1. Omul de rand ignora cuvantul "dinamic", chiar daca real TV-ul lui mai mult de 1000:1 nu stie/poate.

    Aceeasi chestie o au pentru toate filtrele. Citesti la CristalProfi e1500 ca are 1500L/h si cum deschizi manualul (adica dupa ce l-ai cumparat, pentru ca nu e specificat nicaieri la ei pe site asa ceva, sau pe cutia produsului), vezi ca de fapt are 900L/h cu mediile incluse... si el de-abia daca are 700 or so.

    In concluzie, daca iti doresti un filtru mai scump si mai slab... be my guest

    Referitor la schimbarea pietrisului "on-the-fly", nope... Nu se poate. Mai ales ca la acel pietris va trebui sa pui si un substrat fertilizant (stiu ca ai acvariu plantat). Dar oricum, stai linistit... schimbarea pietrisului nu inseamna neaparat deciclare (daca te coordonezi perfect). Faci in felul urmator:
    • Te pregatesti cu niste fiole de la ProdiBio (cumperi Bio Digest si Bio Trace, 6 fiole din fiecare sunt suficiente)
    • Vulcanitul il speli usurel de 2-3 ori (vezi ca el contine niste "pietricele rosii" cu un bogat continut de fier, care se faramiteaza daca-l iei la "puricat" si ramai fara) si-l tii pregatit pentru schimbare in apa trasa din acvariu intr-o galeata
    • Scoti apa din acvariu in alta galeata si tii filtrul functional acolo pe perioada in care faci schimbarea. Pui si pestiucii acolo insa iti recomand sa introduci si o pompa de aer in cazul in care iti ia prea mult operatiunea.
    • Scoti pietrisul vechi, pui substratul fertilizant (eventual pui si incalzitor de substrat daca tot faci operatiunea asta), pui vulcanitul ... fara sa te apuci sa speli tot acvariul or something. Adica sa nu zici "daca tot fac asta, hai sa-l fac luna"
    • Pui frumusel bio digest si bio trace in acvariu, treci pestii si filtrul la loc... si be happy. Nu ar trebui sa ai parte de nicio deciclare. Bafta !

    P.S. Si cu aceasta ocazie doresc sa le urez celor de la Enele numai de bine... ca au taiat curentul pentru cateva ore (de am pierdut ce scrisesem aici) intr-un mare fel... au sarit sigurantele de la UPS-uri, tablou, etc... Si m-am trezit ca nu mai imi pleaca pH controllerul. Daca s-a ars din cauza lor, sa-i ia... cine i-o lua.

  20. #40 SP
    Senior Member Khan's Avatar
    Pai si pot sa pun Substrat Pro intr-un modul de Aquaball?

    Inca o chestie, vad pe site la Pepika ca filtrul 'Nu contine medii de filtrare'. Deci trebuie sa le cumpar separat? Caci in cazul asta ajungem la acelasi pret ca la CristalProfi

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 2 of 12 FirstFirst 1 2 3 4 ... LastLast

Similar Threads

  1. Totul despre pesti si acvarii By MonkY in forum Pets
    Replies: 535 Last Post: 09-07-2022, 18:36
  2. Xbox 360 Jasper -> intretinere By aconstedani in forum Microsoft Xbox 360
    Replies: 13 Last Post: 19-04-2014, 14:45
  3. Acvariu de chiclade By Carloss in forum Pets
    Replies: 8 Last Post: 04-09-2012, 17:44
  4. Povesti de inceput in acvaristica By veras911 in forum Pets
    Replies: 190 Last Post: 01-06-2011, 21:47
  5. Replies: 0 Last Post: 10-06-2010, 12:36

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts