Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 26 of 27 FirstFirst ... 16 24 25 26 27 LastLast
Results 501 to 520 of 535

Thread: Totul despre pesti si acvarii

  1. #501 SP
    Junior Member iulia2015's Avatar
    Multumesc pentru raspunsul prompt. Am uitat sa specific : retea ApaNova sector 4 la boc, pentru acvariu cu apa dulce.
    Intentionam sa achizitionam un sistem de osmoza cu cartus de remineralizare (e un bun remineralizator si pentru pesti ?) : Sisteme de osmoza inversa cu pompa si computer de comanda
    dupa care sa mai achizitionam un cartus de ultrafiltrare sau de nanofiltrare, pentru a-l inlocui pe cel de osmoza.


    Filtrul extern este un Eheim EccoPro 300 ( mech pro + bio mech + substrat pro + burete + carbon), caruia i-am amanat curatarea in urma informatiilor acumulate din ghid.


    PS:
    Din pacate nu am stiut la timp despre substrat, ciclare, modul corect de plantare, fertilizare, teste de apa, ph si co2.
    Singurul tratament stiut pana azi : Denitrol JBL si lasat apa 48 ore la declorinat.
    Si inca nu exista un sistem de iluminare adecvat si programabil (studiem lumina T8 vs T5 si achizitionare capac vs open top).
    Dorim sa mai populam apoi cu multe plante si doar cativa pestisori.
    Attached Images Attached Images 8.jpg 10.jpg 6.jpg 7.jpg 11.jpg

  2. #502 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Nu inteleg de ce sa dai atatia bani pe un sistem de osmoza ca dupa aceea sa schimbi cartusul de osmoza cu un altul... Probabil te duce pe la 1000 RON. Cu banii acestia cred ca faci 2 sau chiar 3 sisteme cu "cani". Desigur, nu vei mai avea "computer" TDS si alte nebunii... dar vei vedea direct (canile sunt transparente), daca s-a depus prea multa mizerie.

    Eu la ApaNova nu recomand osmoza, decat in cazul unui acvariu specializat (marin, sau extrem de bine plantat la care trebuie sa ai control 100% asupra a tot ce intra in acvariu)... Cartusele de la acel kit sunt extrem de scumpe, se duc repede (in special daca le folosesti pt. toata casa). Am mers pentru acvariu de 600L chiar si cu doar 2 cartuse (5 micron + carbon activ), plus UV conectat la filtru (si pornit doar temporar). Deci pentru pestiuci (mai ales la ce ai tu acolo) e suficient.

    Nu spun ca nu e OK solutia aleasa de tine, doar ca am un feeling ca e cam scumpa pentru ce vrei sa faci. Si mare atentie, genul acesta de kit-uri de obicei produc destul de putin apa de osmoza (de exp. cel mai scump din link-ul tau produce 7-8 litri/ora). Pai cand vei folosi in draci apa la bucatarie si acvariu... cei 7-8 litri pe ora + cei 12 litri din rezervor vor fi extrem de putini. Si tine cont ca valoarea aceasta este atunci cand membrana e noua. In timp, scade foarte mult volumul produs.

    Bafta!

  3. #503 SP
    Junior Member iulia2015's Avatar
    Ma gandesc sa aleg osmoza pentru acel computer TDS + pompa spalare automata + rezervor. Apoi fie sa vand de nou cartusul de osmoza, fie sa le permut dupa vreun criteriu.
    In schita ta am vazut ca apa osmozata trebuie mai intai combinata cu altfel de apa. De care si in ce procent ?
    Poate ar fi mai bine cu membrana de ultrafiltrare pentru pesti, decat cu osmoza, pentru a trece si mineralele ?
    Apropo, nu stiu la care sistem de cani te referi, ceva strict acvaristic?
    Pentru consum familial (dar si pentru acvariu cred), daca as renunta (???) la computerul TDS + pompa + rezervor, ar fi bun si urmatorul sistem ieftin de ultrafiltrare, cu toate ca nu sunt transparente canile (6 trepte filtrare - mai grosiera decat osmoza) : Sisteme ultrafiltrare UF direct Si as avea 3 litri/minut cand membrana este noua iar presiunea ApaNova la etajul 3 este in grafic.


    Multi au renuntat la sistemul de osmoza pentru ca remineralizarea nu poate fi sigura si constanta, iar la om apa demineralizata e periculoasa. Nu doar ca nu aduce aport de minerale, dar demineralizeaza celulele. Mineralele din hrana nu sunt cea mai buna solutie, au timpi de absortie intarziati.

  4. #504 SP
    Junior Member iulia2015's Avatar
    Nu am reusit inca sa aleg un sistem de filtrare al apei de schimb, fac schimbul de apa tot cu apa tinuta 48 ore la declorinat, insa nu mai stiu ce sa fac si sunt disperata deoarece apa nu este foarte clara, cea pe care o scot din acvariu printr-un furtun pus pe filtru la OUT ajunge in cada destul de roscata. Filtrul (Eheim EccoPro 300) l-am curatat de 2 ori (asa cum se recomanda, fara sa spal in apa de la chiuveta si mediile biologice).


    Mi-au murit 2 scalari si un molly negru in doua luni. Au aparut din senin melcisori, care tind sa se ridice peste nivelul apei.
    Am avut 4 plante dintre care doar una mai este verde, dar nu prinde radacini, pentru ca nici substrat fertil nu exista. Decat pietris. Poate ca plantele nu s-au dezvoltat si pentru ca acvariul nu are lumina. Decat naturala ziua si de la camera seara, fara un anume program.
    Teste de apa inca nu stiu sa fac, nici nu introduc CO2, nici nu pot inca urmari ph-ul.
    Primul lucru pe care sunt hotarata sa-l incerc este acela sa cumpar ceva cu care sa pot aspira si curat pietrisul (amestec 4-8 mm cu 2-4 mm). Dar ce?
    Please help!!!

  5. #505 SP
    Member PaznicDeNoapte's Avatar
    Salutari
    Sunt destul de nou in domeniul
    Am inceput cu un betan


    Am continuat cu asa ceva :


    Si am ajuns la asa ceva


    Problema ar fi ca nu am un capac la acvariu si doresc sa imi fac unul mai ales pentru iluminarea acvariului

  6. #506 SP
    Junior Member nevarmaind's Avatar

    Salutari tuturor, si in special lui MonkY, "sufletul" acestui forum!
    Am cam lipsit ceva vreme, deh, spatiul, serviciul, copilul, mi am restrins temporar acvaristica doar la RCS in doua mininano.
    Acum intentionez sa reiau cresterea de gupy.
    Am un bazin cu urmatoarele dimensiuni: 79cm X 35cm X 40cm (h) facut din sticla de 6, cu urmatoarea poveste:
    cel care l a inchegat, l a probat ( asta e banuiala mea ) pe o suprafata care nu era perfect plana. Rezultatul: fundul crapat pe toata lungimea. In acel moment eu l am sfatuit sa inlocuiasca fundul. El a zis ca e mult prea multa munca la asta, si a mai incercat ceva: a lipit un al 2 lea fund, deasupra primului. Bineinteles, un pic mai mic, si daca nu ma insel, si mai subtire. Acest al 2 lea fund nici macar nu era din sticla dreapta, cel putin partea care se vede este "un pic incretita". Al 2 lea fund nu s a spart, contrar previziunilor mele, dar nici nu a rezolvat problema de curgere, contrar asteptarilor lui.
    Si in acest moment omul a clacat si a vrut sa l faca bucati/ bucatele/ farimite.
    Nu l am lasat. L am luat temporar la mine ( acvariul ) pina la calmarea proprietarului.
    Dupa citeva luni i am adus aminte de el si a ramas la hotarirea ca nu vrea sa mai aiba de a face cu el vreodata.
    Asa ca m am gindit sa l resuscitez eu.
    Vreau sa detasez fundul dublu si sa pun unul nou.
    Cine poate sa ma consilieze cu citeva sfaturi?
    M ar interesa in primul rind daca exista vreun truc sa pot inlatura fundul, fara a avaria peretii? Si 2, ( in caz ca reusesc... ) daca ar fi suficient sa pun un fund din sticla de 6?
    Multumesc anticipat oricui va binevoi sa mi dea o solutie!
    Ape limpezi tuturor !

  7. #507 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by iulia2015 View Post
    In schita ta am vazut ca apa osmozata trebuie mai intai combinata cu altfel de apa. De care si in ce procent ?
    Nu exista o regula. Trebuie sa faci teste pana iti iese combinatia care trebuie. Apa ar fi de preferat sa fie cea pe care o ai constant la indemana (dar sa fie si ea filtrata). E singura metoda prin care poti face un buffer intre osmozator si acvariu, acel buffer fiind un vas in care tu poti testa valorile apei oricand ai nevoie. Vrei duritate un pic mai mare? Reglezi in asa fel incat sa curga mai mult de la sursa de apa filtrata. Vrei duritate mai mica, reglezi mai multa apa venind de la osmozator si mai putin de la apa filtrata... you get the point!
    Quote Originally Posted by iulia2015 View Post
    Poate ar fi mai bine cu membrana de ultrafiltrare pentru pesti, decat cu osmoza, pentru a trece si mineralele ?
    Depinde foarte mult ce apa ai. Daca este foarte dura, poti sa pui si mama filtrelor, ca nu te va ajuta (desi exista si cartuse care spun ca scad duritatea, nu fac fata prea mult timp si la valori prea mari). Aici nu te ajuta decat 2 lucruri: osmoza sau dedurizator.
    Quote Originally Posted by iulia2015 View Post
    Apropo, nu stiu la care sistem de cani te referi, ceva strict acvaristic?
    Sistemul de cani pe care l-am mai prezentat (vezi mai jos in attachment)... le gasesti mai peste tot in comert si sunt foarte ieftine.
    Quote Originally Posted by iulia2015 View Post
    Pentru consum familial (dar si pentru acvariu cred), daca as renunta (???) la computerul TDS + pompa + rezervor, ar fi bun si urmatorul sistem ieftin de ultrafiltrare, cu toate ca nu sunt transparente canile (6 trepte filtrare - mai grosiera decat osmoza) : Sisteme ultrafiltrare UF direct Si as avea 3 litri/minut cand membrana este noua iar presiunea ApaNova la etajul 3 este in grafic.
    Aici este strict alegerea ta. Si repet, depinde foarte mult de sursa ta de apa. Eu cand stateam la bloc ma chinuiam sa scot metalele (in special fier) si clorul din apa. La curte, am cu totul alte probleme... Cel mai bine e sa faci teste (dar nu doar din acelea simple pentru acvaristi), ci sa duci o proba la analiza (cred ca este 200 RON la ApaNova). Atentie insa, ca nici pe testele acelea nu te poti baza 100%, pentru ca acum poate fi perfecta apa, si peste o luna sa vina cu de n ori mai mult clor - trebuie sa iei si asta in calcul.
    Quote Originally Posted by iulia2015 View Post
    Multi au renuntat la sistemul de osmoza pentru ca remineralizarea nu poate fi sigura si constanta, iar la om apa demineralizata e periculoasa. Nu doar ca nu aduce aport de minerale, dar demineralizeaza celulele. Mineralele din hrana nu sunt cea mai buna solutie, au timpi de absortie intarziati.
    Iarasi, depinde si de stilul de viata. Multi prefera sa ia mineralele din hrana si din sucuri naturale (sau apa de izvor, apa minerala, etc.). Caz in care apa de osmoza e OK. Daca te hidratezi 100% cu apa de osmoza, atunci da... eu zic ca nu e suficient.
    Quote Originally Posted by iulia2015 View Post
    Nu am reusit inca sa aleg un sistem de filtrare al apei de schimb, fac schimbul de apa tot cu apa tinuta 48 ore la declorinat, insa nu mai stiu ce sa fac si sunt disperata deoarece apa nu este foarte clara, cea pe care o scot din acvariu printr-un furtun pus pe filtru la OUT ajunge in cada destul de roscata.
    Daca ai urmarit pasii din ghidul meu si ai respectat ciclul azotului, plus introdus bacterii, si totusi vine apa colorata, inseamna ca e o alta problema acolo. Sa nu fie roscata din cauza nisipului (sau a substratului)?
    Quote Originally Posted by iulia2015 View Post
    Filtrul (Eheim EccoPro 300) l-am curatat de 2 ori (asa cum se recomanda, fara sa spal in apa de la chiuveta si mediile biologice).
    De 2 ori la cat timp? Sincer, un filtru bun nu cred ca trebuie curatat mai des de odata sau de 2 ori pe an... iar in rest schimbi doar filtrele mecanice, niciodata cele biologice).
    Quote Originally Posted by iulia2015 View Post
    Mi-au murit 2 scalari si un molly negru in doua luni. Au aparut din senin melcisori, care tind sa se ridice peste nivelul apei.
    De melcisori scapi foarte usor fie cumparand assasin snails (asa numitii anentome helena), fie cumparand botia (recomand kubotai sau yoyo care nu se fac la fel de mari precum botia macracantha - eu le zic vacute de acvariu). Dupa ce iei asa ceva, o sa mergi sa cumperi melcisori din comert, ca ii halesc instant De ce au murit pestiucii insa... asta nu pot sa-ti spun. Avand in vedere problemele pe care le ai cu apa, orice e posibil...
    Quote Originally Posted by iulia2015 View Post
    Am avut 4 plante dintre care doar una mai este verde, dar nu prinde radacini, pentru ca nici substrat fertil nu exista. Decat pietris. Poate ca plantele nu s-au dezvoltat si pentru ca acvariul nu are lumina. Decat naturala ziua si de la camera seara, fara un anume program.
    Fara suparare, dar cum sa tii plante fara substrat si fara lumina?!? In plus, daca ai doar lumina naturala, vei impanzi acvariul de alge, de care cu greu o sa mai scapi. Hai ca plante care nu au radacina si nu au nevoie de substrat mai gasesti... dar fara lumina serioasa pt. plante, si fertilizanti... n-ai nicio sansa!
    Quote Originally Posted by iulia2015 View Post
    Teste de apa inca nu stiu sa fac, nici nu introduc CO2, nici nu pot inca urmari ph-ul.
    Iti lipsesc foarte multe lucruri. Un test de apa pentru acvariu (acele renumite 6 in 1) e ceva banal. Introduci o foaie in apa, astepti 2-3 secunde, o scoti, astepti 30-60 de secunde, si compari culorile de pe tester cu cele de pe foaie. Exista de la Tetra, Sera, JBL, Dupla... cred ca toti au teste (pentru ca sunt si foarte necesare). Exemplu: Test de apa JBL Easy Test 6 in 1.
    Quote Originally Posted by iulia2015 View Post
    Primul lucru pe care sunt hotarata sa-l incerc este acela sa cumpar ceva cu care sa pot aspira si curat pietrisul (amestec 4-8 mm cu 2-4 mm). Dar ce?
    Please help!!!
    Eu folosesc asa ceva de ani buni: Aspirator Eheim Vacuum Cleaner Automatic. Exista desigur si variante mai ieftine (dar manuale, nu cu motoras)...
    Quote Originally Posted by nevarmaind View Post
    Vreau sa detasez fundul dublu si sa pun unul nou.
    Cine poate sa ma consilieze cu citeva sfaturi?
    M ar interesa in primul rind daca exista vreun truc sa pot inlatura fundul, fara a avaria peretii? Si 2, ( in caz ca reusesc... ) daca ar fi suficient sa pun un fund din sticla de 6?
    Sincer, la cat costa sticla in ziua de azi si la ce dimensiuni ai acolo, eu zic ca nu merita efortul. Mai bine ii dai cuiva de lucru sa-ti lipeasca o sticla frumos, de la zero... sau iei unul gata facut din Hornbach & Co. Daca vrei tu neaparat insa sa-ti faci de lucru... go for it! Insa daca a folosit silicon bun, iti spun din experienta ca o sa ai de munca. Cu un cutter profesional, tai milimetru cu milimetru. Eu unul am preferat sa fac cadou acvariul de 600L si sa fac unul nou, decat sa ma chinui sa-l demontez si sa montez la loc, existand oricand riscul de a se sparge ceva... de a zgaria... s.a.m.d.

    Multa bafta!
    Attached Images Attached Images sistem_filtrare.jpg

  8. #508 SP
    Junior Member nevarmaind's Avatar

    Multumesc!
    Intr un fel, ai intuit cum sta treaba.
    Ce fel de sistem de filtrare ai in poza aceea, cu 6 filtre?
    Poti detalia putin? Pe unde intra apa, pe unde iese, ce ai in filtre... etc.
    Multumesc inca o data!

  9. #509 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Acolo sunt 7 filtre de fapt (cel metalic este si el un filtru mecanic). Mai urmeaza osmozatorul (care mai are si el inca 3 cartuse), mai este inainte dedurizatorul si inca un prefiltru. E exagerat, stiu... dar din pacate aici apa lasa de dorit. Incepusem sa detaliez pe http://www.consolegames.ro/forum/f63...m/#post1333459 dar am renuntat din cauza supararilor cu diverse. Poate dupa ce-mi revin voi continua...

    Eu le spun "cani"... sunt foarte comune, le gasesti mai peste tot atat in varianta de 5" cat si de 10". Ba chiar exista asa numitele Big Blue care sunt de 20" (monstruos de mari si de scumpe). Accepta cam orice fel de cartus de filtrare de pe piata. Atentie insa ca sunt zeci de producatori de asa ceva (si cani si filtre) mai mult sau mai putin bine facute. Eu recomand AquaFilter, care au de toate si sunt foarte bine facute - vezi aici: Whole House Water Systems | Aquafilter Europe Ltd. (aici ai un distribuitor din Romania: Filtre apa | Dedurizatoare apa | Purificatoare apa | Dozatoare apa | Dezinfectare apa | Tratare apa | ROCLEAR SRL |BIHOR | ROMANIA |Oradea |).

    Circuitul e foarte simplu: intra apa de la pompa de apa (in cazul meu put, cand stateam la bloc era vorba de apa din coloana), trece prin canile de filtre (unde e recomandat sa incepi cu filtru mecanic - ce se poate spala - de 80-100 microni, continui cu 50 microni, 20 microni, 5 microni, carbon activ, etc.). Poti sa pui zeci de cartuse cu diverse functii (mineralizare, dedurizare, filtre de metale, etc.).

    O "cana" d-asta e vreo 50 RON (daca vrei si cu robinet de scurgere e mai scump, aproape dublu), si iti mai trebuie cartusele de filtrare (care pleaca de la 5 RON).

    Mie mi se par foarte OK fata de sistemele "gata facute", pentru ca iti poti customiza cum vrei... poti pune cate vrei... sunt transparente si vezi usor daca sau murdarit, sunt usor de manevrat, etc. Le recomand cu caldura (mai ales ca iesi mult mai ieftin cu ele decat cu sistemele "ready to use", unde de obicei esti nevoit sa le cumperi cartusele lor "oficiale"). Bafta!

  10. #510 SP
    Junior Member nevarmaind's Avatar

    Ce rau imi pare ca nu am vazut poza inainte sa mi configurez singur sistemul de apa de acasa!
    Am pus doar un filtru de 5 microni in care se stringe lunar atita mizerie de zici ca e namol.
    O sa incerc sa vad cum fac un upgrade.
    Legat de proiectul Aequilibrium : Ai reusit? Continua! N ai reusit? Continua!
    Eventual, daca esti din Bucuresti sau imprejurimi ti oi mai da si eu vreo mina de ajutor cind vrei sa muti/ridici/asezi un vas in pozitie.
    Am oarece indeminare la lucrari practice, peste medie. ( Zic eu )
    Ape limpezi!

  11. #511 SP
    Admin MonkY's Avatar
    E usor de schimbat sistemul asta cu cani, stai linistit. Cat despre mizeria cu 5 microni, da... e ceva normal. Tocmai de aceea este recomandat sa ai intai de toate un filtru mecanic din PP (plastic), de 100 sau 75 microni. De fapt, aceluia ii zice prefiltru si ai avantajul ca nu ai nevoie sa schimbi vreodata cartusul, ci doar il speli sub jet de apa. Dupa cel de 100 sau 75, scazi la 50 microni, 20, si in final 5 (sau chiar 1 daca simti nevoia). La bloc NEAPARAT trebuie un cartus de carbon activ (pentru clor, mirosuri, etc.).

    Avand aceste "trepte" (100 -> 75 -> 50 -> 20 -> 5 -> carbon) nu se va mai imbacsi atat de repede cel de 5, tot ce este grosier ramanand in filtrele dinaintea sa, si in felul acesta vei ajunge sa schimbi filtrele la 3-6 luni, in loc de 1.

    Recomandarea mea, daca iti permiti, sa iei cani care au aerisitor (au un butonas in partea de sus, te scapa mai repede de aerul din instalatie) si asa cum vezi in poza de mai sus, cu robinet de scurgere. Te salveaza de o groaza de bataie de cap, baltoace prin casa si alte alea.

    Cat despre Aequilibrium, voi continua cu el dupa ce reusesc sa termin la casa toate cele. El acum e "up and running", dar din pacate nu a iesit ce mi-am dorit, plus ca am pierdut multi pesti... plantele inca se chinuie sa-si revina (aproape sigur ma pasc si niste alge)...

    Multumesc pentru oferta de ajutor!

  12. #512 SP
    Junior Member nevarmaind's Avatar

    Am mai studiat poza o data.
    Sper ca nu abuzez si nu te superi, daca imi spui si ce rost au manometrele?
    Multumesc tare mult!

  13. #513 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Nu ma supar, stai linistit. Dupa cum poti observa, un manometru este pus pe circuit la intrarea in filtre, si un altul dupa toate cele. In mod normal ai putea spune ca unul este suficient... dar sunt cazuri in care vreunul din filtre se murdareste si imbacseste atat de repede, incat scade presiunea pe tot circuitul. Ceasurile de la manometre ma ajuta sa-mi dau seama mai rapid daca e ceva in neregula. Exemplu: ultima oara dupa o ploaie m-am trezit cu foarte mult nisip. Nisipul nu prea il observi in filtre... dar mi-am dat seama imediat ca e ceva in neregula pt. ca la intrare aveam 3-4 atmosfere, pe cand la iesire de-abia se ducea la 1-2... Asa cum e in poza, din punctul meu de vedere e totul optim atunci cand nu am pierderi prin filtre (adica imi indica ambele ceasuri acelasi lucru).

  14. #514 SP
    Senior Member eclipsa's Avatar
    @MonkY

    Se pare ca te pricepi cat de cat la acvarii , am si eu o intrebare, am un acvariu cu ciclide de malawi de aprox 1 an, nu am plante in el, ai idee de la ce fel de alga mi se inverzesc peretii acvariului? eventual si cum as putea sa scap? incepe sa devina enervant sa curat manual acvariul in fiecare saptamana
    p.s. culmea, nu am vrut acvariu plantat tocmai din acest motiv, ca sa nu ma umplu de alge si sa stau toata ziua sa il curat

  15. #515 SP
    Senior Member cashonly's Avatar
    foarte impresionanta bateria de filtre monky, eu o privesc prin alta prisma. locuiesc la curte si am hidrofor, am reusit sa pun doar un filtru PVC si unul cu carbune activ.
    sa zicem ca bateria ta ma inspira sa mai adaug filtre

  16. #516 SP
    Admin MonkY's Avatar
    eclipsa: pune o poza cu alga/acvariul te rog, pentru ca sunt multe alge verzi. Dar in principiu, daca nu ai deloc plante si lumina nu este exagerata, iti apar datorita deficientei de filtrare. Adica ai prea multi nitriti/nitrati/etc. pe care daca nu ai plante sa ii consume, vor hrani algele. Ar fi bine sa faci un test (cu acel 6 in 1, cu betisoare), macar sa stii ce se intampla.

    cashonly: sa stii ca in afara de bateria aceea, mai sunt inca 3 filtre, plus cele de acvariu. Cum nu cred insa ca pentru acvariu iti trebuit tie, o sa-ti explic pentru ce sunt celelalte 3. 1 - este un prefiltru pentru dedurizator (daca stai la curte ca si mine, aproape sigur ai apa prea dura - nici nu e nevoie de teste, uita-te daca se depune ceva alb pe instalatie). 2 - este un "filtru" pentru neutralizarea calcarului (pe principiu magnetic - gen Flodravin Aquativ pentru neutralizarea calcarului). Si 3 - este inca un filtru anti-calcar, fara de care nu mi-ar fi dat garantie la centrala termica. Acestea 3 practic protejeaza echipamentele plus instalatia.

  17. #517 SP
    Senior Member eclipsa's Avatar
    ok, astept sa se inverzeasca si pun o poza, acvariul este de 180 l, iluminarea o reprezinta 2 neoane hagen, aqua-glo si aqua-marin (cam 11-12 ore/zi merg), filtrarea nu cred sa fie o problema, am un jbl e1501 greenline

  18. #518 SP
    Admin MonkY's Avatar
    ecplisa: din pacate eu sunt un pic nesigur pe faptul ca un jbl e1501 are by default suficienta filtrare biologica pentru un acvariu de 180L de ciclide (mai ales daca sunt maricei pestii). Nu stiu daca ai observat, dar pana si JBl recomanda acest model pentru 160 - 600L. Oamenii in general tind sa faca o medie, si sa spuna "Pai asta ar trebui sa tina 300L fara probleme". Nu e chiar asa. Intr-un acvariu prea populat in care nu ai nici-un alt filtru biologic si ai foarte multi generatori de "poop", trebuie sa iei cam jumatate din limita de jos. Plus ca trebuie luat in calcul si faptul ca in timp se colmateaza, ii scade flowrate-ul, mediile nu mai sunt la fel de ok ca la inceput.

    Acum, ce as face eu... hmm, cred as mai lua inca un filtru identic. Poate parea overkill... dar crede-ma ca filtrarea nu va fi niciodata prea multa intr-un astfel de acvariu. Sau as incerca sa pun un substrat/pietris de natura vulcanica (nu stiu cat de bine merge cu africani), care odata imbogatit cu bacterii poate ajuta si el. Uite un exemplu: eu la 600L am 2 filtre care sunt recomandate pentru maxim 1200L (fiecare), plus aprox. 100Kg de substrat vulcanic imbogatit cu bacterii si suport pt. bacterii. Rezultatul? Sunt 6 luni de cand acvariul nu a fost curatat si sticla e luna (e mai murdara pe exterior de la ce trebaluim prin casa decat pe interior unde sunt totusi vreo 50 de pestiuci).

    Pe de alta parte, te-ar putea ajuta un UV... daca sunt genul de bacterii verzi care imi inchipui eu ca sunt. De fapt, la un acvariu ne-plantat, UV-ul poate face minuni. Eu folosesc asa ceva: https://www.eheim.com/en_GB/products.../reeflexuv-800.

  19. #519 SP
    Senior Member eclipsa's Avatar
    Aham, o sa iti fac poze cand se umple de alge ca sa nu arunc banii aiurea , intradevar acvariul este suprapopulat, asa am vrut sa il fac de la inceput, pestii inca nu sunt mari, i-am luat pe toti de mici...sa zicem ca sunt juvenili, 5-6-7 cm

  20. #520 SP
    Senior Member eclipsa's Avatar
    Am atasat pozele, se depunde pe pereti, pietre, incalzitor dar apa tot timpul este limpede
    Attached Images Attached Images img_7665.jpg img_7664.jpg

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 26 of 27 FirstFirst ... 16 24 25 26 27 LastLast

Similar Threads

  1. Totul Despre Emulare pe PC... By Strike105X in forum Jocuri PC
    Replies: 3 Last Post: 09-12-2014, 18:08
  2. Totul despre Samsung Galaxy S4 By MonkY in forum Android
    Replies: 4 Last Post: 06-11-2013, 01:45
  3. Totul despre Microsoft Surface RT By MonkY in forum Tech News
    Replies: 14 Last Post: 30-10-2012, 00:17
  4. Totul despre consolele retro. By sergiutz11 in forum Console Retro & Arcade
    Replies: 5 Last Post: 28-03-2011, 07:45
  5. Totul despre WoW By Razvan in forum Stories & Other News
    Replies: 0 Last Post: 10-12-2009, 20:30

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts