Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 3 of 27 FirstFirst 1 2 3 4 5 13 ... LastLast
Results 41 to 60 of 536

Thread: Totul despre pesti si acvarii

  1. #41 SP
    Senior Member DeathWings's Avatar
    Si eu astept lista cu ce mai ai pe acolo Monky

  2. #42 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Hai ca incerc maine/azi de fapt pe lumina sa fac o lista si ceva poze cu ce mai am si va trimit. Si-asa nu mai am loc de ele prin casa.

    Si daca tot vorbim de pesti, nu stiu daca ati observat, dar in ultima vreme este nebunia asta de "batalie" intre stilul olandez si nature... Olandeze sunt cele care au cel mai mare impact dar sunt si cele mai dificile (tuns, fertilizanti, co2, putini pesti), iar Nature sunt cele pornite de (cine altcineva decat un japonez) Takashi Amano. A ajuns atat de renumit cu acvariile sale (care-ti dau impresia de gradina japoneza, de armonie, liniste) incat deja shrimpii folositi de el ii poarta numele (amano shrimps). Dealtfel, aveti mai jos un mic "colaj" cu acvariile sale. Eu unul incerc stilul Jungle, care este cel mai libertin. De obicei in acest stil se imbina diverse nebunii (mopani, roci, zone libere) si pare mai natural pentru simplul motiv ca plantele sunt lasate sa creasca pana in partea superioara (eventual chiar sa iasa din acvariu). Ceea ce rezulta de obicei din Jungle ar trebui sa arate ca o padure tropicala ne-explorata de nimeni altcineva decat de pestiucii mei

  3. #43 SP
    Senior Member Khan's Avatar
    Ati vazut prin vreun magazin de acvaristica pestii astia: Corydoras - Wikipedia, the free encyclopedia ?

    L.E. E prea general articolul, acum am vazut - ma refeream la cei din poza.

    Sau pe astia peste care am dat acum: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Co...ldschultzi.jpg

  4. #44 SP
    Junior Member stanciu_radu's Avatar
    auzi m-ar interesa pe mn daca vinzi plante care fac covor pentru acvariu........sa-mi zici si pretul........si apropo de unde esti?

  5. #45 SP
    Q
    Member Q's Avatar
    uitindu-ma si uimindu-ma la cea putut sa faca Takashi incep sa ma gindesc ca nu este totusi asa mare diferenta aspect intre acvariile apa dulce vs. apa sarata.

  6. #46 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Khan: corydoras cred ca sunt cel putin 200 de feluri. Ai aici o "mica" lista: Corydoras / Home - Corydoras sau aici: Freshwater Aquarium - Corydoras Catfish. Foarte putini din ei ii vezi prin Romania, poate si din cauza ca majoritatea sunt foarte greu de reprodus. Pe la noi gasesti paleatus, virginae, albino, adolfoi (de la 10 ron in sus)... si cam atat. Au adus la reef cativa mai rasariti, dar crede-ma te rog ca nu te atingi de ei. Adica ii gasesti si la 180-200 ron bucata (gracilis, victoria, etc.). Asta in timp ce pe-afara ii gasesti cu 5-10 USD. Problema e ca sunt pesti de grup, iti trebuiesc minim 4-5 ca sa se simta in largul lor. Si mai rau e ca unora le trebuiesc anumite conditii (pH scazut, o anumita temperatura, etc...). Altfel ii iei sa-i omori. Si apropos de corydoras, astazi am gasit al doilea cory paleatus care a incercat sa faca un triuc ala Hudini. Mai exact, sa treaca printr-o gaura de nuca ce este de 2 ori mai mica decat el. Normal ca a ramas cu capul afara si aripioarele inauntru. Ca si la celalalt, am aplicat metoda "scoate nuca si da-i un bobarnac sa iasa" Noroc ca de fiecare data i-am vazut la timp... cred ca va trebui sa astup gaurile acelea

    stanciu_radu: nu, nu vand plante. Vezi pe www.reef.ro ca aduc lunar plante. Sau Hornbach... sau pe la amici.

    Q: culmea este ca desi e mult mai costisitor, un marin e mai usor de intretinut. La corali, recif, daca le indeplinesti conditiile de baza, ai slabe sanse sa nu arate demential. La plante de apa dulce insa, ai sanse sa omori toti pestii introducand prea mult CO2 sau prea multa lumina, doar ca sa vezi ca scoate cateva frunze rosii sau ca iti infloreste vreuna. Nu mai vorbim de alge (desi sunt si in marin gramada, sunt incomparabile cu macelul care-l fac prin cele de apa dulce). Eu zic ca la marin diferenta mare o fac pestii si nevertebratele. Am vazut pesti pe la noi de nici pe Animal Planet nu-i prinsesem.

    Revenind la pestisorii nostrii de apa dulce. Am urmarit recent 2 pesti foarte interesanti, de care nu stiam nimic. Primul ar fi pestele cutit (Black Ghost Knife Fish) care insa nu prea se tine in acvariu comunitar (se face si maricel si mai si "electrocuteaza" pestii daca-l supara)... iar al doilea, un fel de catfish, dar de apa dulce. Din pacate nu i-am retinut denumirea, dar am ramas socat sa vad ca exista "concurenta" la marini.

    La fel, raman la parerea ca ancistrusii sunt unii dintre cei mai interesanti si folositori pesti in acvariu. Pe langa ca nu-i incomodeaza pe ceilalti (stau mai toata ziua pe geam, mopani, pietre), sunt si folositori (curata de alge) si haiosi foc (numai cand ii vezi cu ventuzele pe geam si te bufneste rasul). In plus, sunt mii de variatii, dupa cum puteti vedea aici: Freshwater Aquarium - Ancistrus Pleco Catfish

  7. #47 SP
    Senior Member Khan's Avatar
    Pff, credeam ca sunt mai comuni. Pe fishforums mi i-au recomandat cei din State, probabil din cauza ca la ei se gasesc greu.
    Tot ma uit dupa specii care sa se inteleaga bine cu gouramii mei si voiam sa-i incerc si pe astia.
    Ancistrus mi-au placut si mie dintotdeauna. Gasesti unii enormi la Zoo Baneasa
    Din pacate cand i-am pus in acvariu, unul din ei a disparut in mod inexplicabil de nu l-am gasit nici in ziua de azi iar al doilea a murit la cateva zile dupa.

    Ma uitam acum pe reef.ro si ma gandesc serios sa trec pe unul marin. Imi iau un clown fish, eventual o pereche si gata distractia

  8. #48 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Khan, sunt comuni... doar ca lumea ii considera "sanitari" (ca si pe hoplo si ancistrusi). Ba mai mult, ii iau pentru ca au impresia ca vor curata ceea ce elimina ceilalti pesti. Complet gresit. Nu exista peste care mananca "rahat". Cory pur si simplu mananca ceea ce cade pe fund. Daca sunt fulgi, vor cauta prin pietris. Daca sunt pastilute, le vor devora cu placere. Ancistrusii la fel, doar ca ei sunt mai mult vegetarieni, si vor manca alge cu cea mai mare placere.

    Cred ca ceea ce ai vazut tu la Zoo Baneasa nu sunt ancistrusi, ci pleco. Arata aproape la fel, doar ca ancistrusii ajung la maxim 12cm, pe cand pleco sar si de 50cm. Multi fac greseala de a cumpara pleco, pentru ca atunci cand sunt mici, cu greu ii deosebesti.

    Si da, ancistrusii au "prostul" obicei de a cauta fiecare coltisor al acvariului. Multi ii gasesc prin filtre, guri de ventilatie sau altele. Eu am pierdut 3 intr-o buturuga... dupa 7 zile am donat buturuga. Mai mult, ai mei au obiceiul de a "curata" fiecare obiect introdus. Dupa ce spal reactorul de CO2, sunt primii care vin sa "repare" problema

    Cat despre marin, think twice... apa de osmoza, sare speciala, solutii de ph, etc... In plus, vei da pe cativa corali si piatra vie cat te-ar costa un acvariu de apa dulce masiv (e 6-7 milioane cea mai ieftina anemona)... Mai mult, teste la greu, si la cea mai mica problema te lovesti de faptul ca nu poti face schimb rapid de apa de la robinet... Orice ai alege, bafta ! You'll need it !

    P.S. Pentru cei mai mici clownfish, minimul este de 40L apa/peste. Cel mai rau e ca ei au casele in anemone... si poti cumpara n anemone pana se vor decide daca sa intre in ea sau nu

  9. #49 SP
    Senior Member Khan's Avatar
    ThinkGeek :: R2 Fish Training School Kit

    Pacat ca doar carasii sunt asa de inteligenti. As fi incins o miuta intre gourami

  10. #50 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by Khan View Post
    ThinkGeek :: R2 Fish Training School Kit

    Pacat ca doar carasii sunt asa de inteligenti. As fi incins o miuta intre gourami
    Hehe. Ce tare. Mi-aduce aminte de astea doua clipuri: Purina Animal All-Stars on Yahoo! Video si

  11. #51 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Dupa aproape un an, pot sa spun ca din speciile care au convietuit la mine (neoni, ramirezi, rainbow sharks, botia kubotai, hoplo, corydoras, ancistrusi, tetrazone, puntius, otocinclus, sae si betta), au reiesit urmatoarele concluzii:

    1. Ramirezii sunt niste pesti mult prea sensibili. Se pot imbolnavi oricand, oricum, fara nici-un preaviz. Traiesc putin. E pacat, pt. ca sunt niste pesti extraordinari, cuminti, curiosi. Sunt printre singurii pesti (pe langa betta) care vin si se baga inclusiv in instrumentele de taiat iarba sau de curatat substratul... Trebuie sa vada ei neaparat ce-i acolo

    2. Hoplo, in special pereche, sunt pentru mine o dovada a "pestelui urat de toti" care in fiecare zi ma minuneaza. Fac dansuri pe la geam, se urmaresc unul pe celalalt, se ascund in locuri unde n-ai crede ca intra nici macar jumatate din ei, fac tot felul de giumbuslucuri (au un stil aparte de a "vibra" cand fac ceva deosebit). Cel mai tare exemplu e cand fac cate o "boacana"... incep sa vibreze de parca ar zice "Ooops, i did it again". Nu mai zic ca m-a socat puterea lor de a se vindeca. Unul din ei mi-a sarit din apa (fac si d-astea) si s-a atins de neon. S-a ars si s-a umflat atat de tare, incat am crezut ca l-am pierdut. In 3 zile, nu mai avea nimic. Am ramas "wow". In plus, nu inceteaza sa ma uimeasca. De exp. ei sunt pesti de noapte... dar daca au chef se plimba ziua. Sunt pesti care mananca de pe fund, dar daca au chef mananca de pe sus (cea mai tare faza e ca s-au prins ca mai ramane mancare prin colturile la hranitor... isi iau avant si lovesc hranitorul pana cade - bineanteles ca fug repede vibrand "it wasn't me" )

    3. Neonii... pesti care toti au zis ca sunt atat de sensibili. La mine au trecut prin foc si para, si sunt incredibil de rezistenti. Ma impresioneaza modul lor de a merge in grup, modul lor de a se juca... si faptul ca intr-un an ei au ramas la fel de mici (chiar am unii grasuti si altii slabanogi rau... din prima zi... pana azi au ramas la fel)

    4. Rainbow sharks... pesti cu atitudine... Vor casuta lor, locul lor special, pe care insa nu-l tin exclusiv... lasa inauntru cory, ancistrusi, neoni... atata timp cat nu vrea un alt rainbow shark sa intre Au cateodata un stil de a "lenevi" incredibil (stau cu capul in jos)... cand ii vede cineva nu poate sa nu spuna "ala a murit ?"

    5. Botia kubotai... nebuni cand vor, n-au treaba cu restul pestilor (decat poate cand vor sa-i imite)... isi fac niste casute subterane de zici ca au palat... Au niste ritualuri de m-au lasat masca (se invart unul in jurul altuia, chiar si cate 2-3 ore). Imi plac la nebunie. Iar atunci cand dorm... e parodie curata. Am observat ca practic ii ia apa... si trebuie neaparat sa stea sub o bucata de lemn, o piatra ceva... ca sa-l tina. Cand il vezi asa dormind, cu burta in sus, zici ca a mort... Noroc ca-si mai misca mustatile din cand in cand. Sa nu mai zic ca e singurul peste pe care l-am vazut dormind pe-o parte, si din cand in cand sa se intoarca pe cealalta...

    6. Corydoras... am avut un paleatus care mi-a murit, si inca unul cu codita neagra (nu mai imi vine in minte acum denumirea)... Sunt haiosi foc. Mai ales panda... le place sa se plimbe in grup, sa caute impreuna, sa tasneasca spre suprafata apei... Cateodata fac si dansuri la geam... si impart frateste cate o nuca (e super haioasa faza cand vezi ca intra 1.. 2... 3... 4... 5 cory rand pe rand)... Ce-or face ei inauntru...

    7. Ancistrusii... ventuzisti cum le zice oricine ii vede. Sunt impresionanti, si ca personalitate, si ca simturi... si sunt extraordinar de muncitori. Cateodata stau si toata ziua sa curete la geam sau la vre-o planta. Simt pastilele de mancare din partea cealalta a acvariului... si foarte teritoriali. Iar modul cum isi dau "palme cu coada" e hilar foc.

    8. Tetrazonele. Nebunii acvariului. In afara de femele care mai vegeteaza, ceilalti sunt... energie curata. Daca nu se alearga cauta ceva, daca nu cauta ceva sigur au gasit altceva de facut... Au o viteza de reactie incredibila, si niste "jocuri" de-a "cine-i seful" de ti se furnica parul pe mana. Sunt exact ca doi luptatori ninja ce fac miscari atat de bruste incat nu vezi exact ce s-a intamplat. Si dau ture de bazin... In plus, au o curiozitate dementa. Deci daca bati in geam de exp... initial se sperie... fuge 10cm mai incolo, dar nu rezista curiozitatii... trebuie sa se intoarca sa vada ce-a fost aia

    9. Puntiusii... Din specia lor face parte Torpiluta, cel care mi-a innebunit bazinul. A avut perioade in care nu existau 5 secunde in care sa nu alerge pe cineva. Nu le facea nimic, doar sa-i alerge. Deh, sunt pesti de rau... apa rapida, trebuie sa innoate mult. Imi place cum i-a invatat pe cei mici cum sa bage viteza, cum sa se ascunda...

    10. Oto, ei sunt de coma. Mai ales de cand au intrat ultimii 6. Daca initial se raspandeau prin acvariu, acum stau toti 9 la un loc. Dzeu stie ce-or face ei pe-acolo... de cand cu ceilalti extra, ies mai mult noaptea. Oricum cei noi sunt invatati prost... mananca pastile si fulgi. Cei pe care-i aveam eu, toata ziua mancau la alge. Sunt simpatici si micuti.

    11. Sae... peste pe care iarasi multi il "urasc" si eu nu inteleg de ce. Zice lumea ca il tii cat e mic, si cand se face mare... out. Am 2 maricei... si sunt simpatici foc. Mananca alge si pastile cu aceeasi placere... au o viteza de avion cu reactie... si au un stil de a manca, de zici ca te uiti la Charlie Chaplin (au gura dedesubt, aproape ca la ancistrusi). Mai nou, sunt incredibili cum incearca ei sa prinda fulgii de mancare... Desi nu serveau asa ceva (din cauza modului in care au gura amplasata, le e foarte greu sa prinda ceva)... in ultima vreme ma termin de ras sa-i vad ca incearca sa prinda si fulgi. Multi spun ca se iau de ceilalti pesti... nu i-am vazut niciodata avand vre-o alta treaba...

    12. Betta. Ultimul colocatar sosit. Atacat un picutz de tetrazone (deh, are ditamai valvoiul rosu dupa el - curiozitatea tetrazonelor si "ciupitul" care le sta in caracter trebuia satisfacut)... si-a gasit fericirea prin bazin. Desi sunt pesti care au nevoie de putina apa, putin spatiu... am un Betta care se plimba prin tot acvariul, face bule... se mai infoaie la Ramirezi (n-am inteles niciodata de ce, pentru ca ramirezii nu-i fac nimic - poate-s prea colorati)... si in rest, e un mancacios si jumatate. El saracul nu poate manca decat de sus (avand gura indreptata in sus)... si cum vede ca se da mancare, se baga in jucaria unde dau mancare... si acolo sta. Se umfla nu alta, de ajung sa-l imping cu degetul ca sa-i mai lase si pe altii...

    Cam acestia sunt pestiucii mei... sper ca n-am uitat pe nimeni. Ah, ar mai fi si melcii. Cei de substrat cred ca ori s-au ascuns bine-bine, ori au fost exterminati de botia Neritinele sunt bine merci... se mai intalnesc din cand in cand... au o viteza care pe mine ma lasa paf (de unde Dzeu viteza de melc, ca in 5 minute face un bazin de 1.2m)... Da, si mai am un melc, specie necunoscuta... care a aparut subit in acvariu si de care mi-a fost prea mila sa-l arunc. S-a facut mare, rotund si urat... dar e de apreciat cum a reusit. Ba vor sa-l ciupeasca tetrazonele, ba se gaseste in situatii bizare (ajunge in varful unei frunze care din cauza greutatii se lasa in jos - bungie jumping adevarat, nu gluma).

    So... sper ca v-am ajutat un picut in alegerea unor pestiuci. Sau nu

  12. #52 SP
    Member okayo's Avatar
    Monky ma gandeam sa te intreb si pe tine. Se pare ca am o problema in acvariu. Am 4 scalari si 4 xifo portocalii. Acvariul a fost startat 2 sapt dupa care au intrat pe rand 2scalari+2xifo, api la inca cateva zile 2 xifo si apoi dupa inca o sapt 2 scalari si ieri un sanitar. Am observat insa ca fundul acvariului a devenit destul de murdar si m-am gandit ca poate filtrul nu face fata sau ca poate le dau prea mult de mancare (desi am observat ca nu toti reuseau sa manance si atunci am zis sa prinda toti). Le dau de mancare dimineata si seara. Si de obicei ii vad ca sunt cam disperati dupa mancare. Am spalat filtrul cu apa din acvariu, se imbacsise rau buretele (filtrul este intern, acvariul luat de la Animax, Aquatlantis 60L) si l-am pus inapoi, am mai schimbat si o parte din apa, am curatat pietrisul. De ieri insa am observat o schimbare la Xifo: sunt apatici si stau mai mult pe fundul acvariului, langa plante, ca si cum ar fi obositi. Am inceput sa-mi pun intrebari. Nu stiu care e cauza. Nu am facut nici un test al apei. Ma gandeam sa iau un ProdiBio BioDigest pentru a trata apa ca masura de urgenta. Crezi ca imi poti da un sfat?

  13. #53 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Salut okayo. Ciclarea unui acvariu "de la zero" dureaza minim 21 de zile. Si acolo vorbim de ciclare cu amoniac, fara pesti, fara modificari bruste ale valorilor din acvariu. Deci da, in primul rand trebuie sa te intreb ce ai facut pentru a pune pesti atat de repede (dupa 2 saptamani) ? Si asta fara teste... Vad ca toti imi citesc ghidul, dar nimeni nu-l respecta. Ia uita-te te rog pe aceasta poza, si spune-mi in care perioada a ciclarii esti cu acvariul acum ?



    Cumva dupa 20 de zile ? Exact cand valoarea nitritilor ajunge la maxim... ? Daca e asa, sa nu te miri daca vei pierde din pesti. E normala chiar si mizeria de pe substrat... daca nu ai culturi de bacterii formate care sa transforme dejectiile, resturile si toate cele in amoniac... dupa care in nitriti si nitrati... cum ai vrea sa dispara ele ?

    Prin urmare, primul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa incepi sa schimbi cate 10-20% din apa zilnic (daca nu vrei sa pierzi pestii), sa introduci repede BioDigest (in cazul in care ai amoniac prea mult, foloseste si StopAmmo)... si neaparat schimbul de apa sa-l faci cu un furtun din acela cu clopot... cu ajutorul caruia sa mai tragi si din mizeria de pe jos. In toata aceasta perioada, redu mancarea... Le dai doar odata pe zi, si atunci cat sa nu ramana nimici dupa 5 minute. Eventual spune-ne si ce mancare dai... incearca fulgi si pastile care nu se dezintegreaza repede in apa.

    Si neaparat fa niste teste de apa. Macar cumpara un test din acela rapid, JBL 5in1, care iti ia 1 minut sa-l folosesti. Chiar daca nu este foarte exact, macar iti faci o idee la ce se intampla si daca ceea ce faci tu ajuta acvariul sau il duc in jos.

    P.S. Poate totusi schimbi si filtrul intern... din cate vad eu nu pare a fi cine stie ce acel Aquatlantis. Sau macar pune medii de filtrare mai bune. Bafta cu acvariul, si spune-ne ce se mai intampla.

  14. #54 SP
    Member okayo's Avatar
    Trebuie sa-ti destainui niste amanunte. Ei bine acvariul este un cadou deziua fiului meu care a facut 5 ani. L-am luat cu 3 saptamani inainte. O saptamana a stat in cutie pana am inceput sa citesc "lucruri" si sa ma documentez. Asa am dat peste to felul de sfaturi pe forumuri (din pacate ghidul tau l-am citit cand acvariul era deja pus in functiune). Cum cadoul e bine sa-l dai exact in ziua cu pricina am explicat vanzatorului cum sta treaba si mi-a zis ca dupa ce bag acea cultura de bacterii (Easy Life sau ceva de genul) pentru startare practic de a doua zi pot pune si pestii. Din ce citisem am vazut ca oamenii recomandau altceva asa incat am fost circumspect si l-am lasat 2 saptmaani sa mearga in gol. Insa de ziua baiatului am decis sa iau cativa pesti si am bagat 4 (2xifo+2 scalari) deodata. S-au simtit foarte bine. Au mai trecut cateva zile am mai pus 2, o saptamana si inca 2... si ieri pentru ca eram nemultumit de murdaria de pe fundul apei inca 1 sanitar. Practic 9 pesti in 2 sapt. Azi insa am terminat de citit ghidul tau si abia azi am realizat ca trebuia sa procedez altfel. Nu am avut timp sa ma informez si din pacate am facut pe jumatate cum m-a sfatuit vanzatorul (care evident a facut cum i-a dictat politica firmei= sell more). Asa incat mea culpa.
    Ceea ce am facut totusi dupa ce am terminat de citit ghidul este sa cumpar BioDigest si il voi administra diseara cand ajung acasa. Azi am stat ca pe ace. Am dat telefon acasa sa intreb cum sunt micutii. Ultima oara am aflat ca sunt mai bine si au inceput sa "zboare". Dimineata insa a fost dezolant... erau pe jos, ingramaditi fara chef de nimic.
    Cat despre acvariu eu m-am bucurat sa gasesc ceva intr-un pret, o piesa compacta care le are pe toate si care ma scuteste de multe drumuri dupa alte accesorii. Evident un acvarist priceput ar fi stiut cum sa-si faca unul din bucati eu am preferat varianta comoda. Acvariul e bun, filtrul insa nu stiu daca face treaba cum trebuie. Imi lipseste termenul de comparatie. Ceea ce e clar este ca nu creeaza un curent destul de puternic pentru a putea aspira impuritati aflate la cativa centimetri de gurile de intrare. De aceea seara mai curat eu pietrisul sau cu un bat de plastic (folosit la baloanele de copii) mai ridic murdaria si o indrept spre filtru (operatie amuzanta dar necesara). Nu stiu in ce masura culturile de bacterii "topesc" excrementele pestilor astfel incat pe fundul acvariului sa nu ramana murdarie.
    Oricum Monky am sa testez si apa insa pentru moment sper sa revin la o situatie normala in privinta pestilor.
    In seara asta or sa doarma cu burtile goale :-). Oricum un scalar a cam luat in greutate. A facut o burtica de m-am speriat. Nu stiu cum se manifesta o femela la acesti pesti dar cred ca e din cauza mancarii.
    Astept cu interes raspunsul tau.

    ---------- Post added 25-03-2010 at 05:56 PM ----------

    Am uitat sa-ti dau un raspuns legat de hrana: le dau ceva de la Hikari (ca niste bilute micute care nu se descompun usor) si de 3 zile seara le-am pus si fulgi. Am considerat ca dimineat si seara e de ajuns sa le dau. Se mananca tot, sunt destulde flamanzi. Problema mea este ca scalari sunt mai ageri ca xifo care nu prea apuca.

  15. #55 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Bon, e bine ca ai explicat ce si cum. Sunt situatii in care trebuie sa ne descurcam cum putem mai bine. Si eu am re-inceput tot asa, printr-un cadou, cu foarte multe greseli... pus pesti in perioada de ciclare. Am inceput sa ma informez insa si am preferat sa dau pestii degeaba decat sa-i omor eu.

    Acum, in aceasta perioada e bine sa nu strici balansul si-asa fragil. Adica, sa nu care cumva sa fai greseala sa zici "gata, hai ca schimb toata apa, curat tot substratul... si o iau de la zero". No way ! Daca faci asa, mai bine duci pestii la cineva, sau ii dai. Hai sa vedem, pe langa sfaturile de mai sus... cu ce te pot ajuta.

    In primul rand, pana afli valorile, nu uita apa pe care o schimbi sa fie apa tinuta la declorinat 48h. E foarte important. Daca pui apa direct de la robinet, de fiecare data vei omora culturile de bacterii (cele care se chinuie sa se formeze in perioada de ciclare...). Niciodata mai mult de 20%, oricat de grava ar parea situatia !

    Apoi, nu stiu cum functioneaza acel filtru... dar e important sa faca ceva valurele la suprafata. Nu stiu daca are furtunas sa introduca aer (si O2 bineinteles) in apa care se intoarce in acvariu... asa ca ridica-l un pic (chiar daca nu-l vezi sa traga mizeria chiar de langa el). Oxigenarea se face cel mai bine asa (mai ales ca nu prea ai plante).

    Deci, daca introduci culturi de bacterii... le schimbi apa in asa fel incat sa nu ai valori prea mari de amoniac sau nitriti... le oxigenezi apa... nu faci nimic exagerat (nu mai introdu Easy Life sau alte chimicale)... plus trasul mizeriilor atunci cand schimbi apa... Incet incet il vei aduce pe linia de plutire. Vezi si temperatura... n-o lasa sa fluctueze. 25-26 grade e optim.

    Acum, la partea cu "Nu stiu in ce masura culturile de bacterii "topesc" excrementele pestilor astfel incat pe fundul acvariului sa nu ramana murdarie"... daca nu ma crezi, vino la mine sa vezi acvariu unde n-am mai sifonat substratul/mizeria de luni de zile. Si iti garantez ca pe jos nu o sa vezi urma de rahatel, mancare, etc... Aici trebuie sa te intreb si ce fel de substrat ai (ar fi bine sa pui si o poza). Cel mai recomandat este substratul vulcanic, cel care datorita porozitatii permite formarea coloniilor de bacterii si in substrat.

    Si in final, iarasi intreb... sigur ai citit ghidul ? Pentru ca daca da, nu inteleg de intrebi asa ceva. Am pus chiar si poza cu ciclul amoniacului. Mai uita-te totusi peste el: http://www.consolegames.ro/forum/f63...i-echipamente/
    Si uite-l si mai jos, pentru un ajutor rapid:

  16. #56 SP
    Member okayo's Avatar
    Incerc un rapuns repede pana o intind la servici. Detaliez mai incolo.
    Produsul este asta (cu filtru incorporat) http://www.aquatlantis.com/img/ficha...DREAM%2060.pdf
    Am sa incerc sa-ti gasesc si un pdf al filtrului sa intelegi constructia (filtrul se numeste Biobox 1).
    De poza asta stiu. am studiat-o destul. Acum cred ca de fapt excrementele nu se topesc pana la dizolvare ci doar amoniacum rezultat din ele este preluat de acele bacterii si transformat, excrementele ramanand in aceeasi forma pana la aspirare.
    Pun si cateva poze. 4 scalari/4xifo/un sanitar. Pe 3 dintre xifo ii poti vedea apatici intr-un colt. Dupa ce am pus in filtru solutia de BioDigest dintr-un flacon am observat putina agitatie in acvariu ca si cum ceva i-ar intepa. Lucrurile s-au stabilizat dar situatia ramane neschimbata in privinta pestisorilor portocalii. Am pus apa la declorinat si maine am sa fac o schimbare partiala.
    MAi vreau totusi sa-ti cer sfatul in privinta apei. Eu stau intr-un bloc nou. Apa este adusa din put, deci nu de la Apa Nova. Este foarte tratata cu clorina. Intr-atat incat miroase daca faci o baie destul de tare. Ma gandesc ca sunt concentratii mai mari ca la Apa Nova. Ce masura suplimentara de siguranta sa iau. in mod sigur am sa fac un test in week-end. Iau un jbl 5in1.
    Am sa caut si un pdf la filtru desi cred ca e un filtru "compromis" fata de unul dedicat.
    Are jet de apa la suprafata apei, nu foarte mare, adica nu curge cu forta cat sa oxigeneze aerul de aceea am mai luat o pompa pentru aer (poti vedea tubul care intra in acvariu). E actionata automat printr-o priza programabila (2ore da, 1 ba).
    O intind la servici.

    short edit: substratul este de qurtz sau ceva de genul luat de la hornbach. azi dimineata am sesizat o modificare in sensul in care cantitatea de excremente/hrana/mizerie de pe fundul acvariului era considerabil mai mica. Ieri nu le-am dat seara de mancare asa incat nu pot stii care-i adevarata cauza: foamea sanitarului+a celorlati pesti care au scormonit sau adaugarea bacteriilor din BioDigest.
    Attached Images Attached Images pict6223.jpg pict6226.jpg pict6230.jpg pict6232.jpg pict6233.jpg

  17. #57 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Stai linistit, BioDigest nu afecteaza deloc pestii... probabil s-au agitat un pic pentru ca au simtit ceva schimbat. Vezi ca in mod normal se pune o fiola in filtru si o fiola la 60L de apa. Deci in cazul tau 2 fiole... pe care le agiti bine 2-3 minute inainte de a le pune.

    Referitor la apa... daca ai facut un test si are mult prea mult clor, iti recomand sa iei un produs care leaga clorul si metalele din apa. In mod normal clorul se elimina daca tii apa 48h intr-un recipient cu gura larga (butoi, galeata... sa nu pui in sticle de exp) si poti mari viteza procesului punand un aerator (pompa de aer) in butoi. Stiu ca pe vremea cand nu foloseam schimbul de apa la picatura, introduceam asa ceva in apa: Tratament pentru apa de la robinet JBL Biotopol 250 ml In functie de ce linie folosesti, poti gasi la fiecare producator un astfel de produs. De exp. daca mergi pe Dennerle, produsul lor se numeste Avera: Avera Se spune ca aceste produse au efect imediat asupra clorului din apa... insa eu ti-as recomanda sa lasi macar cateva ore.

    Cat despre filtrul acela... nu stiu daca mai vrei sa faci investitii intr-un filtru extern (e cam micut acvariul)... insa e pacat de acvariul frumos pe care vrei sa-l faci. Filtrul acela ocupa prea mult din apa (dupa parerea mea). Pe deoparte poate fi un lucru bun (capacitate mai mare de filtrare) dar pe de alta parte, nu stiu... parca nu mai arata a acvariu natural.... Daca nu vrei sa mergi pe un filtru extern, ti-as recomanda un Eheim 2210 Filtru intern Eheim Aquaball 2210 sau un Eheim 2216 daca ai loc (pe inaltime), in care sa introduci Eheim Substrat Pro Material filtrant biologic Eheim Pro Biomedium 250 ml. Dar intai, as zice sa stabilizezi acvariul asa cum e el acum... schimbari dupa ce vezi ca e totul ok. Mai ales ca pestii tai sigur nu vor mai rezista la inca o ciclare... Bafta cu pestiucii !

  18. #58 SP
    Member okayo's Avatar
    Multam pentru raspuns. Sper ca nu te deranjeaza sa continuam discutia.
    Chiar vroiam sa gasesc o exemplificare a acestui filtru sa-ti arata cum sta treaba.
    Din fericire am gasit: Forum > Message > Installation Biobox 1 avec masses filtrantes :: AquaBase.org
    Ceea ce vezi este vederea din spate. Cu alte cuvinte apa intra prin fante in primul compartiment unde este incalzitorul apoi trece in compartimentul doi datorita fortei cu care motorasului din compartimentul 3 o pune in miscare. Parcurge astfel acele medii de filtrare, primul fiind cel mai fin si apoi este varsata in acvariu prin partea de sus fara prea mare forta dar intr-un debit constant. Parerea mea este ca ar fi mai bun un motoras mai rapid care sa traga mai repede apa.
    De altfel stii dupa ce am citit ce mi-ai scris, dupa ce am citit ghidul tau tiind sa cred ca acvariul nu a fost ciclat cum trebuie (nu doar pentru ca perioada nu s-a scurs) ci pentru ca solutia pe care mi-au dat-o nu a fost eficienta. Mi-au dat-o bonus, probabil pentru ca nu se vindea...dar mai avea si cateva luni pana la expirare (ceea ce m-a pus pe ganduri).
    Cat despre nelamurirea mea nu stiu daca ai vreo parere: sa fie BioDigest cauza pentru dizolvarea excrementelor/mizerie de pe substrat peste noapte sau e vina sanitarului (desi am inteles ca asta nu prea mananca excremente ci doar resturi de hrana).
    Am sa mai pun o fiola in seara asta in bazin. Nu am vrut sa fie ceva brutal. Ce am citit zicea ca asa se procedeaza la startare.
    Si inca o chestie ciudata... ieri am trecut pe la Animax (de unde am luat acavariul) sa ma sfatuiesc cu tipul repsectiv. Nu era asa ca m-am uitat la cartusele de schimb pentru filtru. ce am citit sincer m-a cam pus pe ganduri... pe de o parte peste tot citesc ca odata ce ai ciclat acvariul e bine sa-l lasi sa functioneze in parametri si cand vrei sa cureti filtrul sa o faci in aceeasi apa de la acvariu (cea scoasa pentru a fi inlocuita) pentru a nu produce dezechilibre iar ei pentru cartusele respective iti recoamnda sa le schimbi lunar (doar 10ROn/bucata). Cred ca e vorba de maketing si nu de ce e bine pentru pesti/acvariu.

  19. #59 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Nu ma deranjeaza sa continuam discutia... la urma urmei, de aceea e forum, nu ? Desi e pt. consolisti... nu-i bai, ca doar avem voie mai multe hobby-uri odata, chiar si pe timp de criza

    Din cate vad eu, filtrul nu este rau gandit... avand "cosulet" pentru fiecare mediu de filtrare in parte. Iar acolo e simplu (tu poti sa pui orice alt mediu de filtrare mai bun, de la Eheim sau Sera de exp.)... mediile bio nu se schimba (decat poate dupa un an, doi... in functie si de ce medii sunt, si cat de repede se colmateaza) ci doar se spala dupa perioade mai lungi. Mediile mecanice, acelea se spala sau se schimba. De exp. bureteii se pot spala (repet, cu apa din acvariu, nu cu apa cu clor), iar vata de perlon e normal ca se schimba... lunar sau chiar mai des (daca se imbacsesc repede).

    Eu la filtrele externe Eheim stratul de perlon il schimb la 3 luni, bureteii tot asa, ii "spal" la 3-6 luni... iar curatenie generala (spal si filtrele bio) doar odata la un an. Insa am avantajul ca merg cu doua in paralel, daca se decicleaza vreunul nu se va intampla nicio nenorocire in acvariu.

    Legat de mizerie si excremente... repet, e rolul bacteriilor. Ele cu asta se hranesc, din acest proces rezultand nitriti. Dupa care intervin alte bacterii, si rezulta nitrati. Doar nitratii nu-i poti transforma decat cu ajutorul plantelor sau prin schimburi de apa. Gandeste-te un minut la un mediu natural. Gandeste-te la un lac sau un iaz, unde traiesc pesti, nevertebrate si alte minunatii. In mod normal, ar trebui ca in timp acolo sa se stranga munti de dejectii... pentru ca nu sta nimeni sa le curete, nu ? Si cu toate acestea, e totul "luna". Well, asta incercam si noi sa facem in acvariile noastre. Nu ne putem compara cu natura, insa daca respectam conditiile ca acest ciclu al azotului sa aibe loc, totul devine ok.

    Important este sa nu uitam ca totusi acvariul este un mediu inchis, si de aceea este necesar schimbul de apa. Sa nu uitam sa oferim suficient spatiu pestilor.... de cele mai multe ori suprapopularea sau excesul de mancare fiind principalele cauze pt. problemele aparute in acvariile pe care le-am vazut.

    Sunt niste reguli atat de simple... din pacate atat de putin respectate... Mai departe tot ce poti face este sa aduci cu ajutorul tehnologiei un "ajutor" micii bucati din natura. Filtrarea este cea mai importanta. Noroc, si asteptam detalii despre evolutia acvariului !

  20. #60 SP
    Member okayo's Avatar
    Intr-adevar mi-ai dat o idee buna... pe viitor sa iau un alt filtru/parte aspiranta mai de putere pe care sa-l bag in al 3-lea compartiment si astfel sa am o putere mai mare de aspirare. Altfel desi am citit despre compatibilitati dintre pesti si multi zic ca nu e bine sa bag neoni/guppy langa scalari specialistul de la petshop mi-a zis ca e ok. Tu ce parere ai?
    Evident nu am sa fac lucrul asta prea curand sau cel putin pana nu se rezolva treaba cu Xifo dar dupa ma gandeam ca mai e loc de 2-3 exemplare. Acum sunt 9 pesti. Crezi ca mai e loc sau sa il las mai liber?
    O ultima intrebare: scalarii au luat in volum. II hranesc dinmineata si seara cu graunte de la Hikari. Am citit undeva ca daca le mananca prea repede risca sa se umfle in burta si acum cred ca de fapt asta li se intampla. Au fost infometati si au mancat repede si acum au burtile mari. Xifo insa de cand au starea asta apatica abia au mai apucat si poate din cauza asta am lasat un pic mai mult amancare. Tu cum m-ai sfatui? Sa le dau putin chiar daca Xifo nu apuca sau sa iau (am vazut la petshop ca asa le dau la mai multi) hrana sub forma de tableta pe care ei sa o roada pana o termina.
    Am sa te mai las sa respiri si iti scriu de evolutia "coloniei" dupa week-end cand va exista sigur o directie, sper buna.
    A propos de asta, nu ar fi bine sa-i scot pe Xifo intr-un alt recipient(un acvariu mai mic)?
    Numai bine
    Week-end placut

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 3 of 27 FirstFirst 1 2 3 4 5 13 ... LastLast

Similar Threads

  1. Totul Despre Emulare pe PC... By Strike105X in forum Jocuri PC
    Replies: 3 Last Post: 09-12-2014, 18:08
  2. Totul despre Samsung Galaxy S4 By MonkY in forum Android
    Replies: 4 Last Post: 06-11-2013, 01:45
  3. Totul despre Microsoft Surface RT By MonkY in forum Tech News
    Replies: 14 Last Post: 30-10-2012, 00:17
  4. Totul despre consolele retro. By sergiutz11 in forum Console Retro & Arcade
    Replies: 5 Last Post: 28-03-2011, 07:45
  5. Totul despre WoW By Razvan in forum Stories & Other News
    Replies: 0 Last Post: 10-12-2009, 20:30

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts