Toate consolele apar pe piata cam cu 60% din puterea totala de calcul. Si este o chestie de marketing. Pentru a pastra interesul pentru consola respectiva, se deblocheaza anual prin instructiuni software cate putin din putre pana se ajunge la final.
Corect, doar ca PS3-ul nu are Windows, este o singura "configuratie" (nu sunt zeci de modele de CPU/GPU/sisteme de operare), si tocmai de aceea jocurile de console nu sunt mult in urma PC-ului cand e vorba de grafica. Sigur ca isi arata deja varsta, dar, inca rezista eroic tinand cont de hardware-ul oarecum invechit.
Daca e sa ne luam dupa gameplay-ul aratat pana acum nu pot sa zic ca vad mari diferente intre U2 si U3, dar din partea mea pot sa foloseasca Uncharted 2 cu acest storyline si tot va fi un must have.
Daca mai fac ceva imbunatatiri, si se pare ca fac, unele fiind deja vizibile, cu atat mai bine.![]()
Dulaii nemernici insetati de sange lucreaza deja in assembler pentru CELL... de aia sunt in stare sa ofere aceste minunatii ... pentru cine stie cata programare... inseamna ca au ajuns sa se lupte cu CELL-ul in grota haiducilor.
Din pacate, problema are 2 aspecte. Orice aplicatie primeste un boost semnificativ de performanta daca e scrisa in ASM. Problema insa nu e atat de simpla. In afara de studiourile platite si finantate de Sony pe bani grei, nimeni nu va scrie pentru CELL / SPU's in assembler pentru ca e ... dpdv economic... total nerentabil.
Motiv pentru care Naughty Dog si Guerilla primesc o caciula mare de bani, motiv pentru care isi permit sa pozeze in ipostaze sexy, motiv pentru care vor pune CELL-ul la ham de piatra si fier, motiv pentru care vor scrie in ASM fiecare rutine pentru a ne oferi lumi virtuale deosebite.
Motiv pentru care nici o alta firma producatoare de jocuri multiplatforma nu va investi nici 10% din acest efort [care dpdv economic / al vanzarilor este inutil], motiv pentru care toate jocurile multiplatforma arata mai bine pe xbox DE CE? Pentru ca e mai simplu sa obtii aceeasi calitate cu un efort [financiar -> programare] mult mai mic.
Sony si Naughty Dog / Guerilla ne lovesc cu Uncharted 3 si Killzone 3. Sigur, cele mai spectaculoase jocuri ever, si o spun din perspectiva unui PC Gamer. Dar cu ce pret? Cu pretul de a scrie in assembler! Nu uitati... nu este o solutie asta, Microsoft a inventat DirectX tocmai pentru ca programatorii sa aiba un framework PESTE hardware.
Delegarea catre hardware prin intermediul limbajelor de nivel inalt si framework-urilor dedicate a avut un sens! Nu s-a pistonat degeaba atatia ani pe asta! Altfel, si acum programam toti in assembler si cod masina! NU E RENTABIL! Toate casele mari de soft, included Microsoft, ORACLE, SUN au inventat platforme de dezvoltare pentru ca munca de "programare" si "creatie" sa fie PRODUCTIVA. Sa se dezvolte rapid. Iar tributul cerut a fost un upgrade de hardware.
Acum revenind la console, upgrade de hardware nu este posibil. Si ca atare, nu este posibila nici o modalitate "eficienta" "productiva" de a programa pentru aceste platforme. Mai ales pentru PS3. Motiv pentru care se lucreaza acum in ASM pentru a obtine o calitate grafica demna de 2011. Motiv pentru care in afara de 5 - 6 jocuri la care se lucreaza ani de zile de catre niste studiouri platite gros de Sony, nu veti vedea nici un titlu de PS3 care dpdv grafic sa depaseasca mediocritatea.
Pur si simplu nu e rentabil. Iar eu personal nu consider acest lucru un "atribut" al Sony. Consider ca au facut o mare greseala facand platforma dificil de programat. Consider ca o consola trebuie sa aiba un hardware puternic si accesibil pentru a permite tuturor studiorilor sa dezvolte titluri A+++, nu numai Guerilla Games care a lucrat la Killzone 2 din 2005... lui Naughty Dog care scriu in ASM si lui Gran Turismo care a stat aproape 6 ani in productie... pur si simplu nu este OK.
Daca cineva ar fi interesat sa plateasca niste saci de bani lui nVidia, sa scrie in ASM ptr GTX 580, ai vedea realitate virtuala pe un SLI de GTX 580 exact ca in filmele CGi...
Era o discutie tehnica, cine nu poate sa o asimileze e frumos sa taca. Sau eventual sa discute ceva la obiect. Nu tin minte sa fi facut vreo polemica PC vs console, din 2 motive: 1. nu are rost si 2. nu e in spiritul postului meu.
Vezi exemplu Microsoft / EPIC - Gears of War sau sa vb de HALO. Nu sunt nici pe departe scrise in ASM... dar au vanzari / profituri net superioare Killzone si Uncharted. De ce? Tocmai din considerentele economice descrise de mine mai sus... Nu sta nimeni sa dezvolte in ASM... Pe X360 au un GPU mai potent => nu au nevoie sa scrie in ASM ptr CELL pentru o grafica buna => timpi de dezvoltare mai mici => costuri mai reduse => atentie indreptata inspre alte elemente [gameplay / multiplayer / MARKETING] => HALO 3 / Gears of War / Seria COD [jocuri care cunosc un succes rasunator pe XBOX] vand in mult mai multe milioane de exemplare decat bijuteriile numite Killzone si Uncharted pentru PS3 pentru care, pentru a scoate o grafica de calitate au nevoie de o armata de programatori sa scrie in assembler... intelegi?
Problema optimizarii unul software este groasa si dureaza mult, de cele mai multe ori sunt aruncate pe piata cu capacitati reduse de functionare. Sincer, CPU si arhitectura CELL este peste cea standard (Harvard) din X360, insa cel din urma beneficiaza de tooluri (unele chiar gratis) prin care se poate face un joc intr-o singura zi.
Asamblarea, codul masina, limbajul hexadecimal, toate reprezinta un singurl lucru, si anume exprimarea intr-un limbaj cat mai apropriat de fenomenele fizice din hardware pentru a executa instructiuni logice. Normal ca daca programezi la nivel de porti logice o sa obtii lighting-speed, insa costul unei astfel de dezvoltari este colosal.
Personal lucrez in atat in cod cat si in hex, neavand ce face in mod egal, poate mai mult in hex, pentru ca spatiul este minim iar hardul de abia poate duce un windows 95, insa aplicatia finala nu poate fi simulata pe un quattro core, nici pe doua, nici pe trei, ci pe mai multe intr-o retea distribuita.
Problema care o vad eu la arhitecuta CELL implementata in PS3 este chiar VRAM si RAM-ul disponibil, o data cu cresterea calitatii texturii se ocupa din ce in ce mai mult din RAM, lucru care poate fi combatut (deocamdata) prin algoritmi foarte complicati care se bazeaza pe "defectele" ochiului uman.
Imi plac consolele, acum le am pe toate si imi plac toate. Nu exista un castigator, exista 3, WII, PS3 si XBOX360
joc=gameplay, grafica este doar un artificiu, insa recunosc, pentru mine personal un artificiu foarte importat( mai ales daca aduce si niste umbre dinamice, asa sa slujeasca un steath bine)
Perfect, nu posta atunci, posteaz in alta parte. Aici vorbeam de grafica lui Uncharted si cu ce costuri a fost creata.
Nu ne intereseaza comparatiile cu PC-ul, vorbim strict de jocuri de consola.le:si spune-mi te rog tphase un joc de pc cu grafica "demna de 2011 (vai cum suna lol lol lol) care a stat in development sub 2 ani
OffTopic: Prea ati luat-o cu anti-grafica pe forumu asta. Adica, WTF, nu mai putem discuta absolut nimic legat de aspectul vizual? I mean, nu am vorbit nimic de PC, nimic de PC vs console... orice post contine discutii legat de grafica ar trebui sters sau facut misto de el... WTF? Singurele lucruri care mai pot fi postate pe forumul asta sunt "moa' ce tare e jocu" si atat?
defapt cred ca tu vorbesti de strict ce visezi tu :ideealul tau neinteles
spui ca ps3 nu mai poate fii upgradat sa produca o grafica "demna de 2011" atunci cine , banuiesc ca nici wii si nici xbox 360. Ma gandesc ca o fi vorba de pc. Si da , nu exista un exemplu la ce ti-am cerut.Asta e viata vrei grafica buna, trebuie ca jocul sa stea in development. Tu povestesti despre ceva ideal ,nerealizabil.
[quote=tray;513421][QUOTE=tphase;513414]Nu ne intereseaza comparatiile cu PC-ul, vorbim strict de jocuri de consola.
Sunt putin deranjat de atitudinea anti orice discutie tehnica de pe aici, dar incerc sa iti raspund.defapt cred ca tu vorbesti de strict ce visezi tu :ideealul tau neinteles
spui ca ps3 nu mai poate fii upgradat sa produca o grafica "demna de 2011" atunci cine , banuiesc ca nici wii si nici xbox 360. Ma gandesc ca o fi vorba de pc. Si da , nu exista un exemplu la ce ti-am cerut.Asta e viata vrei grafica buna, trebuie ca jocul sa stea in development. Tu povestesti despre ceva ideal ,nerealizabil.
Consolele sunt niste jucarii care prin natura lor nu cer upgrade / nu necesita upgrade. In cazul PS3, problema este HW-ul mult prea dificil de programat, motiv pentru care, pentru a obtine o grafica frumoasa ai nevoie de investitii serioare in echipe de programatori experimentati care sa scrie in cod masina pentru CELL.
Asta face un joc spectaculos, nu neaparat foarte profitabil. Pe Xbox 360 se lucreaza mult mai lejer pentru ca HW-ul este mai bine gandit dpdv USURINA IN DEZVOLTARE DE CATRE DEVELOPER. In momentul in care ai un hardware pentru care petreci MULT MAI PUTIN TIMP pentru a-l tine in frau, iti ramane timp si bani pentru a face altceva - MARKETING - BANI.
Motiv pentru care, desi Uncharted 3 arata mai bine ca HALO 3, a costat mai mult si a vandut MULT mai putin. Pacat insa ca dureaza atatea posturi pentru a relata ceva evident avand in vedere afrontul tau vizibil fata de PC-uri care n-au constituit nici un moment subiectul discutiei. Traiam cu impresia ca se mai poate discuta aici si despre considerente de ordin tehnic, console centric, dar se pare ca m-am inselat.
in primul rand nu trebuie sa te simti jignit pentru ca nu am avut intentia asta
n-am inteles asta, cat a vandut uncharted 3?
sunt pro discutii tehnice, dar tu vii cu o premiza (falsa in opinia mea) fara a da macar un exemplu. Pc nu este teoretic cel mai potent device si din punct de vedere hardware si dpdv al programarii?(eu unul asa il vad) De ce nu se produc jocuri cu grafica foarte buna , din moment ce ar fi usor de optimizat.
ps:daca discutia ta se limita strict la console. ai spus ceva care se stia din 2008
am citit cu interes discutiile voastre. detin un calculator (nvidia gtx 285, q 9400, 6 gb ram )si am si ps 3 ,cu toata ''FORTZA'' de care dispune tehnologia pc ,practic (pt ca asta ne intereseaza si nu teorii si detalii tehnice) cel mai bun joc pc nu este nici la jumatate din pct de ved grafic fata de gow 3 . spun grafica pt ca ea consuma cele mai multe resurse si de aceea am dat ac exemplu.
No offense, dar zici:
dupa care trantesti o chestie de genul:
sa nu te astepti sa primesti pe un forum "de jucarii" altceva decat ceea ce meriti... Sa nu-mi zici ca te intereseaza discutii tehnice despre jucarii ? Pentru asta, exista forumurile LEGO.
Tu chiar crezi ce spui ? Programatori in "cod masina" ? S-au inventat devkit-urile de pe vremea PSX-ului... Pentru console se face development ca pe orice alt device, atata timp cat developerul are bani pentru devkituri si o echipa buna in spate. In ziua de azi e mai greu si mai costisitor sa faci beta testing pe PC (cu n placi grafice, n chip-uri optimizate fiecare dupa cum canta "trend-ul") decat pe o consola care e la fel in casa fiecarui gamer. Deci sorry... no... jocurile in assembler le mai vezi doar pe la scene party-uri![]()
tphase : portiuni de cod ASM exista in cam toate aplicatiile mari (si pe PC si pe console si pe orice platforma). Problema e cat de mult cod ASM exista in aplicatie. Raspunsul : foarte putin. Sa programezi o aplicatie sau joc in intregime in ASM in ziua de azi e practic imposibil. Dintr-un singur motiv : debug-ul in ASM este "criminal".
Iar legat de titlul topicului : afirmatia asta "Three weeks before shipping Uncharted 2, we couldn't even fit the game in memory." mi se pare o gluma proasta pe care poate ar inghite-o unul care habar n-are de programare.
Da ce-s man, tool-uri de dat licenta la Harvard? Totemuri la care te inchini? Nu-s jucarii de divertisment?
Ca idee generala cred ce spun [am ceva mai multa experienta in programare ca tine de altfel, stiu cum se dezvolta aplicatiile etc etc] si pe cealalta parte nu spun eu, spune leade team developerul de la Naughty Dog. Toate efectele de postprocesare grafica sunt scrise in assembler pe SPU-uri, altfel fiind imposibil sa atinga nivelul de grafica pe care l-au atins.Tu chiar crezi ce spui ? Programatori in "cod masina" ? S-au inventat devkit-urile de pe vremea PSX-ului... Pentru console se face development ca pe orice alt device, atata timp cat developerul are bani pentru devkituri si o echipa buna in spate. In ziua de azi e mai greu si mai costisitor sa faci beta testing pe PC (cu n placi grafice, n chip-uri optimizate fiecare dupa cum canta "trend-ul") decat pe o consola care e la fel in casa fiecarui gamer. Deci sorry... no... jocurile in assembler le mai vezi doar pe la scene party-uri![]()
Uncharted 2: Mastering the Cell - Page 1 | DigitalFoundry | Eurogamer.net
Undeva inainte de minutul 1 "we make heavy use of assembly programming" urmariti tot clipul inainte sa imi explicati de tool-uri de pe vremea PSX. Acolo spune si de ce s-au folosit SPU-urile pentru a ajuta relativ modestul cip grafic RSX din consola. Tot acolo mai vedeti si gradul de incarcare al SPU-urilor, care lucreaza aproape de 100%.
Asa ca faza cu nu intra in memorie sau ca "Uncharted 2 a folosit toate 6, dar la nivel de performante 'street cars'. Uncharted 3? Cam ca 'Formula 1'." e o prostie colosala menita sa atraga atentia asupra a cat sunt ei de deosebiti, e doar marketing. Deja in U2 SPU-urile sunt folosite la maxim. Iar in conditiile in care au scris in assembler, viitoare optimizari sunt putin probabile si cu spor relativ mic de performanta.but at at around 23 seconds into the video, you should be able to discern on-screen that five SPUs are being maxed out
Tie iti mere la maxim fara probleme Crysis [vechi de 3 ani] Gothic IV, Final Fantasy XIV, Metro 2033 maxed out DX9 si mai sunt cateva, care no offense, au un nivel vizual peste orice joc de consola [daca vorbesti strict de grafica]
Bookmarks