Ca fun fact (și legat de orientare bine în viață), știați că aproape toți angajații Nvidia sunt milionari?
Serios vorbind acum, eu unul nu cred că Nvidia putea face mai mult, cu tehnologiile actuale. Nebunia aceea de 5090 folosește ultimul tip de memorie (GDDR7 - the fastest on the market; probabil cand vom vedea GDDR7X atunci vom avea si un 5090 Ti). N-au facut ca in trecut, rabat la bus speed si au mers pe maximul posibil tehnic: 512bit (sa nu uitam ca 4090 era pe 384bit). Au trecut de la 5 la 4nm (poate la anul sa treaca pe 3nm, desi ma cam indoiesc). Au trecut de la 24GB RAM la 32GB RAM. Au crescut pe cat era omeneste posibil nr. de tranzistori (peste 90 de milioane - 4090 avea peste 70 milioane parca). Au sarit de 100 TFLOPS. Au marit TOT ce se putea tehnic, dar au impus o limita: sa nu sara de 600W. Pentru ca sunt ferm convins ca mai puteau mari una-alta, dar sincer, cred ca ar fi injumatatit numarul celor care si-ar fi dorit o placa video cu consum de 800-1000W. Au limitat la 575 W (vs. 4090 care daca nu ma insel era pe la 450W). Ce ar fi putut face extra? Chiar sunt curios...
So yeah, punem toate astea la un loc, si adaugam aici faptul ca AMD, dupa ce a vazut ce poate Nvidia, a renuntat pur si simplu la a mai concura (pe piata de high end GPUs). Intel e doar pe low-end stuff. Prin urmare, Nvidia nu are concurenta. Si cu toate astea, au scos "the best they could". Sincer, ar fi putut sa vina cu 5090 la pret de 3000 USD sau chiar mai mult (fata de 1999 USD cat e oficial). Pentru ca nu-i putea opri nimeni, si chiar si la 3000 USD, nu aveau rival.
Pe de alta parte, si jocurile actuale... noi am dat exemplu Cyberpunk cu RT si totul la maxim in 4K. Dar sa fim seriosi, probabil peste 90% din jocuri vor rula linistite cu totul la maxim in 4K si 60FPS. Vorba aceea, joc eu diverse in 4K nativ, pe un 4070Ti. Acolo unde nu se poate, activez DLSS, aia e.
P.S. Tot ca fun fact: noi aici vorbim de nebunii in 4K nativ, cu RT si totul la maxim, fara DLSS. Pai Sony si Microsoft cu ale lor jucarii ce sa mai zica? Fara upscaling stuff, probabil am juca mai tot in 5-10FPS la 4K.
P.P.S. Oare își mai aduce aminte cineva de momentul în care a lansat Nvidia flagshipul lor, TITAN V? Mai țineți minte cât costa (MSRP)? Vă spun eu: 2999$. Asta in 2017. Dacă trecem printr-un calculator de inflație, cei 2999$ ar veni azi peste 3860$. Iar aceea era o placa video ce nu sarea de 30 TFLOPS. Acum avem 100 TFLOPS, pt. aproape jumatate din pretul oficial de lansare. Stiu, lucrurile evolueaza oricum, dar ce vreau eu sa zic este ca nu e chiar asa grav cum speculeaza unii (vad tot felul de indivizi care spun ca toata seria 5xxx este de fapt un fake - hai sa fim seriosi)...
Bookmarks