Buna ziua!
Sunt si eu prospat posesoare de RN4081, cartuse si sticle cu e-lichid.
Cred ca sunt multumita; se implinesc 24 de ore de cand n-am mai fumat o "analoga"..in 20 de ani!
Am cateva intrebari pt e-fumatori mai vechi, daca nu-i cu suparare:
1. Am observat ca pe canicula aproape nu pot fuma (nu ca n-as vrea) dar nu prea iese fum din tigara. Gresesc eu cu ceva? Care ar fi solutia?
2. De cate ori se poate reincarca un cartus cu e-lichid? Pana la urma se recomanda picurarea de e-lichid direct pe atomizor sau se scoate buretelul si se picura pe buretel?
3. Cum imi dau seama cand trebuie curatat atomizorul?
4. Si cand imi dau seama ca s-a stricat atomizorul?
Multumesc anticipat pt lamuriri![]()
Sarut mana
Si eu am fost posesor de rn 4081 si pot sa spun ca este una din cele mai fiabile et ..la mine a tinut 4 luni fara sa-i schimb atomizoru si/sau bateriile.
1.Nu gresiti cu nimica dar cand este cald si mai ales in aer liber nu se vede fumul de tigara..asta pateam si eu anul trecut cand o foloseam
2.Nu este o regula a nr de reincarcari a unui cartus..trebuie observat cand pasla din interiorr numai absoarbe lichidu..se poate picura 1 max 2 picaturi pe atomizor ..scoteti buretelu sau picurati pe el max 5 picaturi
3.atomizoru se imbacseste si numai scoate fum..se recomanda ca noaptea sa-l lasati cu capul in jos sa se scurga lichidul din el
4.cand numai scoate fum si simtiti ca lichidul ajunge in gura..bineinteles asta in conditiile cand bateriile si cartusu sunt incarcate
Pai dse 801 nu e Classic eCig adica RN4072 ??? acea ca un Stilou (pen style) ???, ce de e mai noua? adica nu-i logic
dse 801 -> dse 901![]()
dse 801 e mai nou aparuta ...tine mai mult si bateria la dse 801( e de 280 mah) fata de 180mah cat are dse 901
Inca astept un review complet asupra tuturor modelelor si cred ca nu sunt singurul
veteranii ET-urilor stiu mai bine.
Tare asa vrea sa stiu care e cel mai eficient model si aici la fel nu sunt singurul
ET-ul asta mi-a provocat multe comfuzii si neplaceri pt ca nu am stiut exact ce si de unde a aleg
Cu timpul capeti experienta, dar te si gauresti la buzunar, asa ca invistitiile in ET-uri nu cred ca vor acoperi in timp scurt banii dati daca fuma normal, dar daca tot e sa fumam mai sanatos, macar sa stim cum sa economisim
ET-ul are f multe probleme, asa v-am gasit (lucru bun pt mine), doar ca intai mi-am luat o prostie de ET.
nu esti singuru..subscriu ideii tale..oricum nu putem sa ne asteptam la e tigara perfecta pt ca nu exista asa ceva..trebuie sa ne si gandim si la nevoile noastre si aicea ma refer la atonomia data de baterie, la cantitatea de picaturi care intra in cartus, la vaporii care ii scoate, fiabilitate, etc..
eu promit sa scriu din experienta data de folosirea a diferitelor tipuri de e tigari si de e lichide...
Cine-mi zice ce reprezinta "37,5% 50ml. B.S." de pe o sticlutza de Alescandrion si cum se citesc exact valorile sticlutelor de e-lichid ?
V-am zis ca am lasat dopul vreo doua zile deschis la e-lichid din cauza parfumului prea intens. Acum avea prea putinsi am zis sa-l diluez cu vreo trei jumatati de pipete ca nici nu mai circula corect prin vata cartusului, asa viscos devenise... Trag mai tirziu sa vad cum e la gust amestecul, acum e atomizatorul la scurs, inca nu am al doilea... Inca in vitrina
![]()
Mutumesc pentru lamuriri.
Intrebare suplimentara de stupid beginer: capul atomizorului este cel dinspre cartus..sau dinspre acumulator?
Referitor la tipuri de tigari, am vazut pe un site ca aparut niste eT cu doar 2 parti componente: acumulatorul cu microprocesor si cartusul de lichid cu atomizorul integrat. Deci fiecare cartus are inclus din fabrica cate un atomizor. Cel care-l vinde il lauda (bineinteles) si spune ca scoate o cantitate dubla de abur fata de eT obisnuite...
A incercat cineva modelul acesta?
[QUOTE=daniella4;126034]Mutumesc pentru lamuriri.
Intrebare suplimentara de stupid beginer: capul atomizorului este cel dinspre cartus..sau dinspre acumulator?
cel dinspre cartus.....
Buna seara,
1 - atomizorul are o parte care se infileteaza in baterie si un capat care intra in contact cu cartusul. In acest capat puteti turna 2-3 picaturi, daca despre asta era vorba.
2- aici se poate discuta destul demult. Avantajul ar fi ca atomizorul are o duarata de viata mai scurta si implicit o functionalitate mai buna pe aceasta perioada. Dezavantajul major il consta in pretul cartuselor, de obicei sunt mai scumpe decit restul cartuselor care nu au atomizor incorporat. Nu stiu daca aceste cartuse merg reincarcate, s-ar putea sa mearga dar o perioada mai mica, probabil 3-4 incarcari.
Sper sa va fi fost de folos.
O noapte placuta,
Eugen
Scurgi cu ve-ul in jos sa nu ramina umed in partea dinspre baterie ca se uda (bateria), altfel e "kaputt" !!! Cine are etigari relativ ieftine si dubioase recomand sa nu puneti prea des picaturi pe atomizor (o picatura ar fi de ajuns pt aroma si fum intens de scurta durata), poate fi prost etanseizat si intra in baterie. Seara sprijiniti vertical tigara cu cartusul in jos. Si mai recomand pe timpul nefolosirii sau al transportului sa desurubati bateria de atomizor. Pentru uzul personal am cumparat o tabachera normala pe care am tapitzat-o cu burete ieftin decupat si lipit cu superglue. La zgomote si mici socuri se pot activa singure (bateria si atomizorul) din cauza cipului "inteligent", verificati batind usor si repetat cu unghia in led. Mai ales cele cu led(uri) se aprind/activeaza !!! Atentie, se consuma bateria sau poate ramine filamentul aprins (in buzunarul Dvs sau pe biroul de lemn unde va scrieti memoriile) !!!!!
Wow ! Cu atomizorul curatat si cu mixtura de elichid cu alescandrion totul pare mai... albastru... Si gustul e mai ...curat parca... Hac! Hac!
Pentru a evita neplacerile prin care au trecut multi posesori de "super mini" te sfatuiesc sa ridici micul recipient din cartus inainte sa il reincarci. Nu picura de sus in cartus deoarece sansele ca picaturile sa cada pe langa recipient si sa ai experienta neplacuta ca eliquidul sa ajunga in gura sunt foarte mari. Cel mai usor iti confectionezi o mica scula: iei o agrafa de birou ii indrepti un capat si introduci acest capat in cartus (prin gaura dinspre partea de unde tragi "fumul") pana partea de sus a recipientului cu lichid depaseste putin marginea cartusului. Indoi sarma din acel loc astfel incat data urmatoare daca introduci cartusul recipientul sa se opreasca unde vrei tu - cu cateva incercari poti sa indoi restul agrafei astfel incat sa stea singura pe masa si trebuie doar sa introduci cartusul si el va sta verical pe masa. In acest fel poti picura cu precizie picaturile de lichid, poti vedea starea materialului absorbant, fara sa te murdaresti...
Daca totusi simti ca vine putin lichid cand tragi din tigara, scoate cartusul si sufla puternic in el, astfel incat sa scoti lichidul scurs din catus (zona prin care tragi). Acest lichid poate provine si din condensarea aburilor din "fum"... Eu recomand aceasta operatie dupa fiecare reincarcare, indiferent de tigara.
Este recomandat sa speli cartusul, dupa ce scoti recipientul cu lichid, cel putin o data la doua zile... Chestie de igiena...
Servetelele de hartie suntun indispensabile unui fumator de eT.
Nu exista o reteta universala de reincarcare a cartuselor. Ce este universal valabil este sa nu lasati cartusul sa se usuce (veti simti un gust iute de neuitat de calti arsisi micsorati durata de viata a atomizorului) si nici sa nu puneti prea mult lichid pentru ca acesta se va scurge si va intra in acumulator (acumulatorii clasici cu intrerupator pe baza de vacuum sunt foarte sensibili si nu vor mai functiona, de aceea au aparut mai nou acumulatorii pe baza de microfon - cei la care se aprinde led-ul daca ii loviti usor - si care sunt mai putin sensibili la "udatura". Incarcarile mici si dese se recomanda pentru evitarea acestor probleme.
---------- Post added at 11:25 PM ---------- Previous post was at 10:58 PM ----------
Se recomanda ca o sticluta de lichid sa se "consume" intr-un interval de maxim 2-3 saptamani din momentul in care o deschizi. In nici un caz nu se va lasa deschisa. Cam toate lichidele contin fractii de alcool si de apa care se vor evapora, impreuna cu fractia "parfumata" mai volatila, ceea ce s-a si intamplat in cazul tau...
Daca un lichid ti se pare suspect la gust nu incerca sa faci experimente pe el, arunca-l si gata... faptul ca ai scapat de acel miros nu inseamna ca si lichidul s-a transformat intr-un lichid bun. La tigarile analoage (si un fumator inrait si cu state vechi stiu asta) cand dai de loturi umede si mucegaite sau chiar cu bucati de sfoara sau alte obiecte prin ele, nu cred ca mai incercam sa facem cine stie ce experimente pe ele sa le recuperam. Le aruncam si gata, si daca se repeta foarte des schimbam marca/fabrica/tutungeria/etc.
Un alt sfat general: am observat ca multe lichide, din cauza ca sunt un amestec de substante cu vascozitati diferite, se pot "separa". Pe masura ce se consuma din sticluta pe fundul ei vor ramane fractiile de lichid mai "grele", gustul incepand sa difere. Se recomanda agitarea usoara a sticlutei de fiecare data cand o utilizam.
Multumesc mult pt raspunsuri.
Pana la urma multe se invata din practica proprie, dar intreband poti evita sa faci prostii majore.
M-am tot uitat la cartusele folosite si reumplute cu e-lichid si nu stiu inca cand ar trebui aruncate; practic dupa ce le scot din capacel (dupa metoda descrisa de LucianCM) pot sa pun cateva picaturi de lichid ...la nesfarsit. Si chiar daca s-au uscat complet le pot iar si iar imbiba cu e-lichid. Imi scapa mie ceva?
Referitor la baterie: vanzatorul (posibil acelasi om din Crangasi de care am mai citit pe aici) mi-a zis doar de o singura incarcare de 8 ore. Chiar i-am cerut sa precizeze daca nu trebuie facuta formatarea in cicluri de 3 ca la mobile si a zis ca nu. Din cate am citit pe la inceputurile acestui forum se recomanda 3 cicluri de 12 ore..So???
De cate ori (pe zi) se poate picura e-lichid in atomizor fara sa-i dauneze..prea tare?
Eu am luat lichid la 50 ron/2 sticlute (nu mi s-a parut naspa, dar nu am termen de comparatie), insa rasfoind net-ul am vazut preturi mult mai mari, sa nu mai vorbim de cel de pe cigs.co.uk de 17,95 lire. Chiar merita banii astia? E asa de mare diferenta de calitate?
In alta ordine de idei, imi permit sa dau si eu sfaturi celor care vor sa traca pe ET: neaparat 2 tigari. Chiar si asa se poate intampla sa ramai fara baterie...Partea proasta e ca trebuie sa tii minte cam cand ai pus un catus nou sau ai reumplut fiecare tigara...Cu bateria e simplu: am pus un abtibild pe una dintre ele,
Scuzati lungimea post-ului
![]()
As dori si eu lagatura cu "omul din Cringasi" ca e aproape de mine... Are lichid !? Eventual sa-mi dea dinsul un PM "de cunostinta" pls !
P.S.: poti reumple de cite ori vrei cartusul, cumperi cu 2 lei apa oxigenata de la farmacie, desfaci, arunci atomizorul si cartusul cu vata (si vata) in ea (desfacute) vreo 1-2 ore, le speli bine cu apa plata, le mai lasi un sfert de ora sa le treaca mirosul (in apa plata) si le sufli bine dupa care le lasi pe o sugativa la uscat. Vata o poti inlocui cu filtru de cafea, vata de acvarii sau ce mai gasesti scris in forum. La prima "ardere" vei simti gustul de apa oxigenata dar trece... Si vechea vata o poti refolosi dupa spalare.
Apropo, ce parere aveti de situl http://ro-ro.help-eu.com !? Cel cu campania lor antifumat. Am uploadat la ei filmuletze personale de prezentare e-tigari si nu prea le baga nimeni in seama... Poate nu au interes sa promoveze "fumatul sanatos".
Sunt mai multe criterii care duc la schimbarea cartusului: din motive de igiena, se dilata in timp si nu mai etanseaza in zona de imbinare cu atomizorul, se strica materialul absorbant, pretul redus al cartuselor goale (au aparut pentru unele modele si asa ceva si au avantajul ca pun din prima ce aroma/tarie vrei nu trebuie sa consumi mai intai ce a fost in cartus), igiena, igiena,...
Regula generala de cand s-au inventat Acumulatorii Litiu-Ion este ca nu au nevoie de formatare. Pe de alta parte: nu putem sti ce tip de acumulator au tigarile noatre; ce ne costa sa respectam ce scrie pe prospectul original?
Daca vei mentine cartusul umed nu este nevoie sa picuri in atomizor. Eu cel putin nu o fac (si sunt fumator de eT-uri inrait). Am facut-o de cateva ori la inceput cand am citit de metoda asta, am patit sa mi se scurga lichidul in baterie si am vazut ca in afara de a inneca atomizorul nu obtin mai mult fum asa ca am renuntat definitiv. Asta poate ca depinde si de tigari. Eu cel putin pentru a obtine mult fum si independenta cu baterii mari am trecut la artileria grea (dse801 si echivalentele) in detrimentul aspectului de tigara subtire/mica. Un compromis (marime capacitate baterie) este dse901 si echivalentele. Astea doua au avantajul si al cartusului care este foarte accesibil pentru reumplere (nu mai necesita scoaterea rezervorului, acesta fiind extern).
Mai ieftin este sa luati un set si inca una/doua baterii de rezerva, eventual si un atomizor de rezerva sau pentru alta aroma. Eu am rezolvat cu bateriile prin faptul ca am o tabachera in care tin si un atomizor de rezerva si bateriile. Regula este bateriile din stanga atomizorului trebuiesc reincarcate, cele din drepta sunt plineIn alta ordine de idei, imi permit sa dau si eu sfaturi celor care vor sa traca pe ET: neaparat 2 tigari. Chiar si asa se poate intampla sa ramai fara baterie...Partea proasta e ca trebuie sa tii minte cam cand ai pus un catus nou sau ai reumplut fiecare tigara...Cu bateria e simplu: am pus un abtibild pe una dintre ele![]()
![]()
Vreau sa va prezint cum reconstuiesc eu atomizoarele defecte:
prin imagini:
Am luat spirala de nichelina de 0,5mm dintr-un uscator de par vechi
Am taiat 2 fire de bobinaj 5cm si le-am curatat capetele in acid
Am taiat cca. 10 cm nichelina din spirala, am indreptat-o atent si am introdus-o in acid
Am scos nichelina si cu ajutorul unei sarme de 1mm grosime, am adus nichelina in forma de spirala, 5-6 spire, (nu am folosit nici un fel de miez, deoarece nichelina poate sta in spirala si fara)
Am lipit capetele nichelinei cu cele ale sarmelor de cupru si am taiat surplusul de metal (nichelina - cupru)
Am desfacut cu grija atomizorul, am asezat toate componentele deoparte si am inlocuit bobinajul vechi si contactii, cu ce-am confectionat mai sus
Apoi am reasamblat inapoi atomizorul, in ordinea desfacerii si am lipit capetele firelor la piesa de fund a atomizorului, urmand ca surplusul de fir, sa-l spiralez la introducere prin infiletare
Rezultatul = Un atomizor, super functional, care incalzeste mult mai tare ca cel original, mai multi vapori, si bateria e OK, adica n-o stoarce cum ma asteptam
Asta e munca mea de-o ora de azi dimineata
Ajut cu experienta mea pe oricine doreste si are rabdare sa faca o munca asemanatoare.
Inca ma gandesc la o modalitate reconditionari atomizoare, (in serie), facand din rezistenta nichelina, o piesa de schimb, la fel ca orice alta rezistenta![]()
Bookmarks