Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Results 1 to 11 of 11

Thread: User Review: Soma

  1. #1 SP
    Vires Intus eagle-eye's Avatar

    User Review: Soma

    De cand ma stiu am incercat sa stau departe de jocuri cu tematica horror. Nu stiu de ce, probabil pentru ca mereu am avut impresia ca sunt speriat usor si ca visez bau-bau la noapte cum iese din dulap (*looks at closet to make sure*). De Doom 3 nu am putut niciodata sa ma ating pentru ca avea sistemul ala nenorocit in care nu puteai sa luminezi cu lanterna si sa tragi cu arma in acelasi timp, si stim cu totii ca a da de un strigoi si a nu avea cu ce sa-l trimiti pe lumea de dupa cea de dincolo este cel mai nasol lucru intr-un joc. Dead Space la fel, imi placea foarte mult povestea, dar m-am saturat repede de valurile interminabile de lacuste care mureau mai greu ca tovarasul Ion Iliescu. Dar uite cum a venit F.E.A.R. si am descoperit un nou tip de horror: cel atmosferic. Horror-ul ala pe care nu-l bati cu arma ci… pur si simplu e acolo. N-ai ce sa-i faci. Nu poti sa pierzi sau sa castigi impotriva lui, nu poti decat sa treci prin el strangand din cur dinti. Si, in mod ironic, lucrul asta ma linistea. Acelasi lucru (more or less) l-am descoperit la raposatul PT, care mi-a placut la nebunie in ciuda faptului ca am transpirat mai rau ca Iohannis la dezbaterile prezidentiale. Si uite cum a venit si Soma, un “experiment” pe care l-am facut, acceptand sa-l joc chiar daca nu stiam ce fel de horror e: d-ala care-mi place, sau d-ala care nu-mi place. Ei bine, e un pic din ambele.

    Gameplay

    Mecanicile de gameplay in Soma sunt simple, curate, si functionale. Apesi butoane, deschizi usi, mergi tiptil sau alergi ca si cum te-ar urmari minerii (ce-i cu atatea apropo-uri politice?!) si nu in ultimul rand - culegi obiecte din jurul tau pentru a le putea arunca inutil in alte parti. Da, stiu, am zis ca sunt functionale dupa care am spus ca unul din ele e inutil. Ei bine nu e chiar inutil.

    Pe parcursul jocului am tot intalnit… chestii. Chestii care inoata, chestii care alearga, chestii care leviteaza - toate incearca sa te ucida in cel mai urat mod posibil. Si, in mod tipic Frictional Games, trebuie sa te tot furisezi de ele, incercand sa le eviti si sa scapi. Am aflat pe calea cea grea ca orice sticla si cutie peste care dai cu piciorul cand mergi ninja pe hourile intunecate incercand sa te ascunzi de un robot psihopat, scot niste sunete infernale, iar pozitia ta este instant descoperita de catre vrajmas. Asadar, esti obligat sa le iei cu manuta si sa le tot pui usor la perete ca sa nu calci pe ele, iar dupa ce avansezi in joc o sa observi ca ai devenit expert in a culege scrumiere de pe jos si faci asta in prealabil ca cine stie cand va trebui sa te furisezi pe-acolo.

    Dar vedeti voi, tocmai furisatul asta este marele minus (din perspectiva mea de fan horror atmosferic) al jocului. De-aia nu mi-a placut nici Amnesia asa mult. Ador momentele in care treci pe langa un bec si se sparge sau mai vezi o umbra cum trece prin coltul ochiului sau cum astepti sa se inchida usa de la lift si o creatura fara chip alearga spre tine. Iar Soma e plin de astfel de momente. Dar din pacate mai are si momente in care trebuie sa te joci de-a v-ati ascunselea cu tot felul de dubiosenii. Sa stai sa le urmaresti rutina, viteza, sa trebuiasca sa treci prin spatele lor, ba te vad, ba nu te vad, ba trebuie sa fugi inapoi pe unde ai venit, ba dai de un dead-end si te bagi dupa un perete, ba nu-stiu-ce. Tot frecatul asta pe coridoare si usi nu face decat sa-mi alimenteze nivelul de stres si monotonie si sa scada nivelul de imersiune si teama. Dupa ce petreci 10 minute cu un inamic incercand sa tot treci de el, ajungi sa nu te mai temi de el, il stii, il cunosti, l-ai vazut la fata, nu mai prezinta niciun mister ci un simplu obstacol, obstacol ce te defocuseaza de la povestea jocului si te obliga sa mergi pe vine ca sa gasesti nu stiu ce panou de control care deschide usa de scapare.

    Din fericire, Soma nu are foarte multe astfel de momente comparativ cu alte jocuri din aceeasi sfera precum Amnesia sau Outlast, iar fiecare inamic pe care il intalnesti este diferit si are abilitati unice, ceea ce mai adauga un strop de diversitate si mai scade din monotonie. Nu vei ajunge niciodata sa spui “iar alienul asta?!”. De asemenea. pe langa evitat inamici, jocul te plaseaza in numeroase tipuri de environment, fiecare cu puzzle-ul lui, puzzle-uri ce sunt foarte bine puse la punct din punct de vedere al dificultatii, fie ca trebuie sa-ti dai seama cum sa deschizi o usa blocata sau cum sa pornesti curentul dintr-o statie aflata la mii de metri sub apa.

    Poveste

    Aici este capitolul la care Soma m-a convins ca este una din cele mai misto experiente in materie de gaming de anul asta. Imi este greu sa vorbesc despre storyline fara sa dau spoilere, dar mai bine sa spun putine si sa pastrez misterul decat sa spun multe si sa stric tot farmecul (Dumbledore moare, Aragorn e adevaratul rege, iar Darth Vader e tatal lui Luke; trebuia sa pun review-ul in echilibru).

    Tot ce va pot spune este ca veti fi pusi in papucii unui tip total ratacit si confuz, aflat la mii de metri sub apa, incercand sa scape de-acolo cu orice pret si sa afle ce naiba s-a intamplat cu el si cu restul lumii. Pe parcursul jocului am intalnit biletele, log-uri, jurnale, poze, si tot felul de documente pe care va sfatuiesc sa le cititi si sa le ascultati cu atentie deoarece lumineaza din ce in ce mai mult din misterul intamplarilor. Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da este sa nu va grabiti, take your time, lasati jocul sa-si spuna toata povestea pentru ca este absolut fabuloasa.

    De asemenea, pe parcursul jocului am fost pus in situatia de a alege intre niste optiuni de tip “stanga sau dreapta” care aparent nu au niciun efect asupra gameplay-ului, dar care evoca sentimente de empatie sau uneori chiar de repulsie si regret. Daca stau sa ma gandesc, constant m-am aflat in astfel de stari, contempland la ceea ce se intampla in jurul meu si la alegerile pe care le tot fac, unele din ele chiar inconstient. Dar jocul te observa, te analizeaza, este constant cu ochii pe tine, si chiar daca uneori nu spune nimic, iti mai da niste feedback subtil sub forma de linii scurte de dialog care te arunca din nou pe ganduri.

    Grafica si sunet

    Grafic, jocul nu este cel mai bun din curtea scolii, dar nici cel mai prost. Este atat cat trebuie, dark, sobru, indeajuns incat sa nu iti sara in ochi cu nimic (exceptand totusi unele momente in care privelistea este jaw-dropping). In schimb sunetul este de-a dreptul DEMENTIAL. De la soundtrack-ul subtil ce-ti scarpina pe spate subconstientul la sunetele de environment ce iti ridica parul pe ceafa. Tevile care tremura, peretii care trepideaza sub tonele de apa, usile care se deschid undeva in departare, gemetele infioratoare ale cine stie cui pandeste pe coridorul de vizavi, scanteile, lichidele si pasii greoi lovindu-se de podeaua metalica - totul se imbina perfect si evoca o atmosfera palpabila, superba si teribila in acelasi timp, de parca daca ai scoate limba ai putea gusta tensiunea din aer. Soma este o capodopera auditiva ce merita jucata cu castile pe urechi, deconectat de orice alt sunet din jur.

    Concluzie

    Soma ar trebui sa fie vazut nu ca pe un joc, ci ca pe o experienta, pentru mine a intrat in acea categorie a entertainment-ului virtual ce sta separat de orice triple A, orice open-world RPG sau orice shooter, ce sta la masa privata dintr-un club si se uita la restul cum se intrec in miscari de dans sau replici de agatat fete, fumand sarmant din trabuc in acelasi separeu cu The Vanishing of Ethan Carter sau Life Is Strange. Soma nu este jocul ala horror care iti uda chilotii, este o calatorie noaptea in padure, nestiind la ce sa te astepti, temandu-te pentru viata ta, dar alimentat de o curiozitate si o sete de cunoastere nemaintalnita. Soma straluceste ca o fata in Politehnica, si chiar daca uneori se mai pune un tocilar cu mustata de fecior in dreptul privirii tale, este indeajuns de stralucitoare incat sa-l astepti rabdator sa treaca pentru a putea saliva in continuare.

    Multumesc Dant3 pentru cod si multumesc CG pentru Dant3.

    Story: 10
    Gameplay: 7
    Sunet: 10
    Grafica: 8
    Nota Finala: 8.7
    Attached Images Attached Images mediahandler.jpg somalambda.jpg soma_feb26_2.jpg maxresdefault.jpg soma-4.jpg 2448674-trailer_soma_theta_20140305.jpg

  2. #2 SP
    Senior Member Razzosinni's Avatar
    Felicitari pentru review, abia astept sa il joc. Imi place enorm seria Amnesia, iar Soma il astept de nu stiu cat timp.

  3. #3 SP
    CG Editor Dant3's Avatar
    Mulțumesc eagle-eye pt review, foarte bun, felicitări! Mă bucur ca ți-a plăcut. Te mai aștept pe aria reviews când ai timp.

  4. #4 SP
    S.T.A.L.K.E.R. FallouT's Avatar
    Thx for za review! Foarte faine cuvinte ai ales in scrierea lui!
    Keep up the good work!

  5. #5 SP
    Member CataPuscas's Avatar
    Super. Acum stiu ce joc dupa hearts of stone.

  6. #6 SP
    Member LeicaBogdan's Avatar
    Felicitari. foarte tare review-ul acuma stiu ca siguranta o sa il iau...momentan m-am apucat de shadow of mordor si until dawn....dar dupa...o sa urmeze asta

  7. #7 SP
    Member deepjinx's Avatar
    Excelent scris! Felicitari!

  8. #8 SP
    Senior Member AlanPoe's Avatar
    Pfff, doar 26 de thanks-uri pentru un articol amuzant si bine scris in acelasi timp... Cand ma uit cate nazbatii iau zeci de thanks-uri pe forum imi vine sa... Felicitari pentru articol eagle-eye with a cherry on top (not related to the musician)!

  9. #9 SP
    CG Editor Dant3's Avatar
    Așa e pe aici, primești thx când pui poze cu lucrurile cumpărate. Munca se apreciază mai puțin

  10. #10 SP
    Vires Intus eagle-eye's Avatar
    N-am facut-o pentru thanks-uri!
    Am facut-o pentru jocul moka, muahahaha

    Oricum, o lauda venita din partea lui AlanPoe face cat toate thanks-urile, ce sa mai...
    Ma bucur ca ti-a placut.

  11. #11 SP
    Banned asperas's Avatar
    +1 pentru review si ++ pentru SOMA! Multmesc!

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

Similar Threads

  1. User Review: Battlefield 2 Review By erik95 in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 3 Last Post: 10-03-2010, 00:09
  2. User Review: Resistance 2 By erik95 in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 10 Last Post: 29-11-2009, 19:05
  3. User Review: Lips By Khan in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 3 Last Post: 10-06-2009, 12:46
  4. User Review: Fallout 3 By Tom_Cat in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 11 Last Post: 24-02-2009, 15:53
  5. User Review: Metal Gear Solid 4 - Guns of the Patriots Review By istrategie in forum Game Reviews & Previews
    Replies: 25 Last Post: 05-11-2008, 16:00

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts