Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.

View Poll Results: Esti de acord sa folosim banii din "buget" pentru upgrade?

Voters
40. You may not vote on this poll
  • Da, sunt de acord!

    36 90.00%
  • Nu, nu sunt de acord!

    4 10.00%
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 20 of 51

Thread: To upgrade or to not upgrade...

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    To upgrade or to not upgrade...

    Salutare consolisti! Dupa cum v-ati obisnuit probabil deja, din cand in cand in real life apare cate o situatie mai complicata decat "the usual foot in the a$$", urmata de un demn moment de WTF? Well, e unul din acele momente care din pacate se intampla pe serverul nostru. Nu stiu daca ati observat, dar de la o vreme se comporta erratic. Apar ceva slowdowns, niste timeout-uri bizare... anumite operatiuni care in mod normal erau instante, cateodata dureaza 20-30 de secunde.

    De aproape o luna atat eu, cat si sid (omul de baza cand apar belele)... precum si cei din Datacenter am incercat sa gasim o rezolvare. Dupa o tona de debugging, patch-uri, fix-uri, recompilari, alte kernele... tichete la vBulletin, teste de Apache, MySQL, php... Am ajuns la concluzia ca avem 2 solutii:

    1. Sa renuntam la o groaza de functii de pe site, functii care incarca prea mult RAM-ul si cele 2 Xeoane...
    2. Sa facem un upgrade la RAM/CPU (cu RAID-ul inca stam bine)

    Prima solutie nu ma incanta prea mult... si avand in vedere faptul ca forumul tot creste, mai devreme sau mai tarziu nu vreau sa ajungem iar sa taiem si mai mult. Dar, in ultima instanta... daca asa veti decide voi, asa vom face.

    Pentru a doua solutie, din micul meu buget eu deja am achizitionat 2 procesoare Intel Xeon E5450 (12M Cache, 3.00 GHz, 1333 MHz FSB), maximul suportat pe serverul nostru. Mai mult, am achizitionat si un HDD mai rapid pt. backup... Insa pentru RAM in momentul de fata, la intrebarea "Can you get some?", bugetul meu mi-a aruncat in fata un mare "NO, YOU CAN NOT!".

    Este si motivul pentru care am pornit acest thread. Voi face un poll, la care am rugamintea sa nu raspunda decat userii Premium, adica cei care au donat pentru site. Mai exact, sa-mi spuneti daca putem folosi din banii ramasi pt. hostingul de anul viitor. Sau nu. It's all upto you.

    Din pacate, cei 32GB RAM care sunt necesari, sunt niste module al naibii de greu de gasit, care trebuie sa fie ECC, Fully Buffered, neaparat 2Rx4, neaparat 8 x 4GB, neaparat cu heatsinks... Din cate am vazut, un astfel de kit second hand (nici nu vreau sa ma gandesc cat costa nou) ajunge pe la 5-600 EUR. Normal ca as vrea noi cu garantie (de obicei au lifetime astfel de nebunii), dar... nu e buget.

    Prin urmare, vorba lunga = saracia omului. Votati si voi (la urma urmei voi ati donat acei bani)... si vom vedea ce vom face mai departe.
    Thanks in advance!
    Attached Images Attached Images server_cg.jpg

  2. #2 SP
    Teraflops Graft's Avatar
    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    1. Sa renuntam la o groaza de functii de pe site, functii care incarca prea mult RAM-ul si cele 2 Xeoane...
    Care sunt mai exact funcțiile respective?

    Întreb pentru că eu de exemplu am activitate absolut zero pe Arcade de exemplu, sincer să fiu nu îi văd deloc rostul.

  3. #3 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by Graft View Post
    Întreb pentru că eu de exemplu am activitate absolut zero pe Arcade de exemplu, sincer să fiu nu îi văd deloc rostul.
    Arcade-ul nu face load... doar ceva trafic. Oricum nu se poate lua chiar asa usor, pe sistemul "daca eu nu folosesc, atunci sa se scoata". Trebuie sa ne gandim si la ceilalti.
    Quote Originally Posted by Graft View Post
    Care sunt mai exact funcțiile respective?
    Cateva exemple (mari consumatoare de resurse): sistemul de Experience, ChatBox-ul, gxBoxLive-ul, Top Stats, Attachment Gallery, Tapatalk.

  4. #4 SP
    OEE
    VIP Member OEE's Avatar
    done, ne descurcam noi la anu sa recuperam din hosting.

  5. #5 SP
    Senior Member AlanPoe's Avatar
    @MonkY: ti-am multumit pentru post pentru ca asta-i o demonstratie directa si concreta de respect fata de cei care au contribuit (pana la urma donatorii nu sunt asociati si nu esti obligat sa justifici cheltuielile la cent).

    N-am votat inca pentru ca vreau sa inteleg cum planuiesti: eu inteleg ca s-au adunat pana astazi 2537 Euro si costul pentru anul in curs e 1998 Euro, asta inseamna un surplus de 539 pe care vrei sa-i investesti in upgrade. Am inteles bine? Inteleg, de asemenea, ca tu cheltuiesti pentru site si alte sume din resurse proprii (in afara timpului investit). De asemenea, efortul depus prin donatii de anul asta a fost fara precedent si oarecum disproportionat (adica a contribuit un procent foarte mic din utilizatori, iar din acestia un procent si mai mic au contribuit cu sume care sa conteze pentru site).

    Prin urmare, eu cred ca daca preconizezi sa achiti contravaloarea hostingului aferent 2013 exclusiv din donatii este posibil sa nu reusesti. Intrebarea mea este: ai previzionat cheltuieli din resursele tale proprii care sa acopere macar 50% din hostingul 2013 in afara costurilor sustinute din buzunarul propriu pentru upgrade (if any besides raised funds)?

  6. #6 SP
    Admin MonkY's Avatar
    AlanPoe, multumesc pentru post. Nu mi-as fi permis sa ma ating de bani fara acordul vostru. Practic hostingul este achitat pana in Ianuarie 2014 si avem un "surplus" de 539. Eu nu planuiesc sa-i investesc pe toti... sper sa gasesc RAM mai ieftin, si restul ramane tot acolo.

    De cheltuit da... am tot cheltuit (cand am putut, sau cand am fost nevoit - cum a fost cazul in care a picat RAID controller-ul si ceva HDD-uri). Dar, asta este. Dupa ce muncesti 5 ani la un asemenea proiect, nu prea iti vine sa renunti cum apare o problema mai mare.

    Referitor la donatii... intr-adevar anul acesta au fost cam disproportionate, insa eu sunt fericit ca am reusit. Nu stiu sincer cum va fi pentru 2014... Momentan resursele mele nu le pot lua in calcul pt. ca e un haos total (de exp. pe ultimele 2 luni inca nu am luat salariul)... insa sper sa-mi revin pana vine marea belea. Eventual o sa renunt la PS4, Xbox One si alte alea... Sper sa termin creditul pana atunci... si mai fac altul daca trebuie!

    Eu tot sper ca ridicandu-se site-ul, sa putem gasi un sponsor serios, care sa rezolve problema hosting-ului din start... si tot ce se strange pe langa sa investim in upgrade-uri, servicii, concursuri.

    Tu stii cred foarte bine ca pt. o firma serioasa, 2000 EUR pe an in reclama e o "nimica toata". Sunt unii care platesc atat pe un amarat de banner stradal... pe o luna!

  7. #7 SP
    Senior Member LucKos's Avatar
    Da - upgrade sa fie! Ne descurcam noi si cu hostingul.

  8. #8 SP
    Senior Member AlanPoe's Avatar
    MonkY, e buna clarificarea ta. Sigur, la hosting-ul pe 2014 ma refeream si eu. Ideea e ca tu intelegi cel mai bine care sunt probleme actuale si cum vezi desfasurarea lucrurilor pe viitor.

    Eu plec de la considerentul ca prefer longevitatea in detrimentul performantei, pe criteriul "cu ce ma incalzeste ca site-ul are mai multe features si "duce" mai multi utilizatori/ aplicatii daca la anul pe vremea asta mai taiem din ele sa "incapem" financiar pe-un hosting mai ieftin?". Si atunci tu poti sa-mi spui: "stai, ca upgradeul inseamna gestionarea mai buna a cresterii traficului + features care inseamna atractivitate -> rank -> atragere investii publicitate". Sau: "upgradeul este oricum necesar mai devreme sau mai tarziu/ imi poate reduce cresterile de mentenanta si poate preveni anumite disfunctionalitati/ daca o fac acum ma pot concentra pe alte cheltuieli (mentenanta/ hosting/ reparatii) atunci cand va fi cazul".

    De asta cred ca ar trebui sa-si dea cu parerea mai degraba cei care pot innoda previziunea financiara cu cea tehnica. Recte tu si echipa care are grija de site. Dar daca tot ai facut un poll, trebuie argumente dom'le! "Tradare, tradare, de trei ori tradare, da' s-o stim si noi!"

    Pana una alta vad acolo la vot niste nume de modelatori care inteleg cu ce se mananca site-ul asta, deci ceva o fi in capul lor de-au cerut upgrade (). Prin urmare, mi-au influentat votul in mod politic.

  9. #9 SP
    Senior Member iPaul's Avatar
    Da,sunt de acord.

  10. #10 SP
    Member cipvas's Avatar
    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    Eventual o sa renunt la PS4, Xbox One si alte alea...
    Ceee??? Ai mai vazut imparat fara sceptru??

  11. #11 SP
    Senior Member siNcE's Avatar
    Lasa-mi un mesaj pe privat cu modelul serverului si tip-ul de RAM care iti trebuie. Poate gasesc ceva pe undeva pe aici (nu se stie niciodata).

  12. #12 SP
    Admin MonkY's Avatar
    cipvas: ce imparat, ca ma simt ca un cersetor cu atatea donatii & co...
    Laurentiu: ai PM cu ce ne trebuie...

  13. #13 SP
    Senior Member BizZare's Avatar
    Mi-a expirat verdeata de pe nume asa ca nu mi'am permis sa votez, insa daca alegerea se rezuma la longevitatea site-ului vs. upgrade eu cred ca alegerea e simpla.

  14. #14 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Nu conteaza daca inca mai sunteti verzi sau nu... conteaza daca ati donat pana acum. Ca idee, sunt 50 de useri Premium in acest moment.

  15. #15 SP
    Member tdkftw's Avatar
    Poate nu e locul potrivit sa spun asta dar m-am gandit ca o sa sara in ochi aici. Ce ziceti de implementarea unui sistem de plata pt cine vrea sa isi puna anuntul sticky?

    Exemplu: THREAD STICKY 1 zi 2 euro
    THREAD STICKY - 5 zile -4 euro
    S.A.M.D

    Eu zic ca sunt destui care vand produse si vor ca anuntul lor sa fie primul in lista.

  16. #16 SP
    Admin MonkY's Avatar
    tdkftw: am tot lucrat la un sistem automatizat pt. sticky cu plata... dar pana una alta, e o idee buna si chiar si manual si merita efortul.

  17. #17 SP
    Senior Member RaverX's Avatar
    Am votat da. Daca anul asta s-au strans banii (chiar mai multi decat trebuiau) se vor strange si la anul cred...

  18. #18 SP
    Member Drag05azs's Avatar
    Daca mi se permite si eu sunt pentru.

  19. #19 SP
    Senior Member Tudoran's Avatar
    abia azi am votat dupa ce am cugetat un pic si am ajuns la concluzia ca cel mai bine ar fi sa facem upgrade-ul. Am avut odata probleme cu banii si am trecut cu bine. We can do the impossible more than twice.

  20. #20 SP
    \ tudyniuz's Avatar
    Ce nu am inteles eu MonkY, e cum atragem sponsorii aia. Ca upgrade-ul va permite doar rularea site-ului cum trebuie, asa cum era cand nu aveam atatia useri. De sponsori tot vorbim, dar nimic nu se intampla. Am zis-o si eu si multi altii, trebuie vorbit la Altex, ca oricum le facem reclama gratuita.

    Si ai zis bine, aia 2000EUR sunt nimic pentru o firma serioasa. Ne trebuie un contract mai serios cu o firma mare. Gameshop nu au vanzari in 3 luni de 2000EUR, cum sa ne dea ei noua 2000EUR. La fel si gamesline sau cum se numea celalalt site care aparea intr-o vreme.

    Si nici nu putem sa ne tot bazam pe bunatatea omului ca va dona si anul asta. Unii s-or gandi ca au donat si si-au facut datoria fata de site. E complicata situatia si momentan as zice ca prefer sa stau mai mult sa mi se incarce o pagina decat sa fim la anul iar cu goana dupa galbeni.

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Similar Threads

  1. Upgrade la SSD By tudyniuz in forum Hardware
    Replies: 61 Last Post: 24-05-2014, 00:46
  2. It's time for an upgrade! By MonkY in forum Hot Story
    Replies: 31 Last Post: 02-06-2011, 18:49
  3. Upgrade HDD PS3 By justamodel in forum Sony PlayStation 3
    Replies: 17 Last Post: 16-06-2009, 22:18
  4. Upgrade reports... By MonkY in forum Help Desk
    Replies: 32 Last Post: 07-03-2009, 23:15

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts