Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 20 of 44

Thread: Clubul Apple Vision Pro & visionOS

  1. #1 SP
    Manager paul's Avatar

    Lightbulb Clubul Apple Vision Pro & visionOS

    Apple Vision Pro, $3499, early next year, US, later, WW:
    Quote Originally Posted by Apple
    Apple today unveiled Apple Vision Pro, a revolutionary spatial computer that seamlessly blends digital content with the physical world, while allowing users to stay present and connected to others.

    Vision Pro creates an infinite canvas for apps that scales beyond the boundaries of a traditional display and introduces a fully three-dimensional user interface controlled by the most natural and intuitive inputs possible — a user’s eyes, hands, and voice.

    Featuring visionOS, the world’s first spatial operating system, Vision Pro lets users interact with digital content in a way that feels like it is physically present in their space.

    The breakthrough design of Vision Pro features an ultra-high-resolution display system that packs 23 million pixels across two displays, and custom Apple silicon in a unique dual-chip design to ensure every experience feels like it’s taking place in front of the user’s eyes in real time.
    Introducing Apple Vision Pro: Apple’s first spatial computer
    Attached Images Attached Images apple-wwcd23-vision-pro-glass-230605.jpg apple-wwcd23-vision-pro-ultra-high-res-display-system-230605.jpg apple-wwcd23-vision-pro-rotation-230605.jpg apple-wwcd23-vision-pro-environments-230605.jpg apple-wwcd23-vision-pro-light-seal-digital-crown-230605.jpg apple-wwcd23-vision-pro-spatial-audio-system-230605.jpg apple-wwcd23-vision-pro-head-band-230605.jpg apple-wwcd23-vision-pro-battery-230605.jpg

  2. #2 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Au rupt gura târgului cu Vision Pro-ul. Prețul e ca naiba, dar la ce are inside... Important e ca vă seta un nou standard.
    Btw, eu am urcat imaginile aici, în caz că: https://www.consolegames.ro/forum/f6...ml#post1611690

  3. #3 SP
    Senior Member sexbobomb91's Avatar
    The external battery supports up to 2 hours of use.
    Deci in mod real cred ca va dura si mai putin de 2 ore.
    De pret sa nu mai vorbim. Cine se plangea de pretul PSVR2-ului ce-o sa mai zica acum?
    Poate peste 2-3 generatii va ajunge la un nivel acceptabil pentru mainstream.


  4. #4 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by sexbobomb91 View Post
    Deci in mod real cred ca va dura si mai putin de 2 ore.
    Asta e pe bateria sa externă. Pe care aproape sigur o vei putea upgrada (sau poți folosi mai multe)... la urma urmei va fi o conexiune USB. Mie chiar îmi place că nu au făcut ca toți ceilalți, să îți stea bateria (grea dealtfel) pe cap. Desigur, cred că dacă vrei, or să apară tot felul de accesorii să o atașezi pe cap (dar din nou, meh).
    Quote Originally Posted by sexbobomb91 View Post
    De pret sa nu mai vorbim. Cine se plangea de pretul PSVR2-ului ce-o sa mai zica acum?
    E ca și când ai compara o sculă profesională care face totul on-board cu o jucărie care se bazează pe puterea de procesare a unui calculator/consolă. Prețul e pe măsura componentelor (M2, ecrane microLED 2x4K + ecran OLED rotunjit, custom chips, tone de senzori și camere, etc.). Și personal chiar nu înțeleg cum au reușit să introducă un M2 și custom chip (R1) într-o cască VR. Să știi că inițial și eu am zis că la banii ăștia, e exagerat, nu se va atinge nici dracul de ea. După care am văzut ce e inside și m-am calmat. Are cam tot ce ar fi trebuit să existe pe Oculus Pro, dar n-a fost să fie (cel mai probabil tot așa, datorită costurilor). Plus faptul că Facebook nu prea știe să facă chip-uri custom. De soft, nici nu mai vorbim (de câte ori vedeam vorbindu-se cu atâta exagerare despre Metaverse, îmi venea să vomit).

    Anyway, nu va fi "for the masses" (cel puțin nu inițial). Dar va fi un game changer. La naiba, nici nu a apărut, și deja este. Eu am avut vreo 10-15 căști VR, și deja sunt plictisit de evoluția greoaie și de faptul că nu fac altceva decât să se copieze unul pe altul, fără nimic inovativ. Interfețe de 2 lei, aplicații basic, avataruri și animații demne de cel mult WiiU. Toți vin fie cu hardware de tip NIMIC (adică puterea de procesare e dată de calculator sau consolă), fie cu procesoare de jucărie (gen procesor de telefon), fie pun lentile de 2 lei, fie ecrane prea slabe, fie camere aproape useless (suntem în 2023 și niciuna nu e capabilă să-ți ofere un passthrough real). Nimic din ce e pe piață nu le are pe toate. Until now. Ce va fi, vom vedea... cert e că le-a dat o palmă de trezire și celorlalți.

  5. #5 SP
    Senior Member sexbobomb91's Avatar
    Nu am zis nimic de performante sau comparatie directa intre ele, pentru ca sunt produse complet diferite.
    Ma refeream doar la cei care se plangeau de pretul PSVR-ului, ca ar fi cu 50-100 euro mai scump decat ar fi crezut.
    Dar cand e vorba de Apple pot sa justifice pretul asta fara macar sa-l incerce.

    Eu cred ca se asteapta sa-l cumpere si oamenii de rand, de aia au aratat exemple cu familii si alte use case-uri foarte casual.

  6. #6 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by sexbobomb91 View Post
    Ma refeream doar la cei care se plangeau de pretul PSVR-ului, ca ar fi cu 50-100 euro mai scump decat ar fi crezut.
    Și eu sunt unul dintre cei care m-am plâns de prețul PSVR-ului. Și îmi mențin poziția. E prea scump pentru ce face. Vezi Meta care tocmai a anunțat 26% higher performance pentru Quest 2, și o reducere de 100$.
    Quote Originally Posted by sexbobomb91 View Post
    Dar cand e vorba de Apple pot sa justifice pretul asta fara macar sa-l incerce.
    Te asigur că dacă făcea Meta sau Google așa ceva, primeau același feedback. Dar mai puține meme-uri.
    Quote Originally Posted by sexbobomb91 View Post
    Eu cred ca se asteapta sa-l cumpere si oamenii de rand, de aia au aratat exemple cu familii si alte use case-uri foarte casual.
    "Omul de rând" din US, conform statisticilor (not me, but worlddata) are salariul de 5,911$ pe lună. Cred că-și permite. Ba chiar cred că nu ar putea face față Apple cererii. "Norocul" nostru e că oricum anul acesta nicio șansă... așa că putem pune bani la ciorap. Plus că inițial va fi US only.

  7. #7 SP
    Member Antiohh's Avatar
    Eu zic ca nu o sa se vanda prea bine. Ma indoiesc ca va avea o relevanta asa mare ,,profesionala,,. Cred ca totul se rezuma la cat de mult poti sa le tii pe cap fara sa obosesti. Nu are baterie atasata, dar materialele sunt grele. In afara de se te uiti la filme, nu vad ce ar putea face cu adevarat util un utilizator casnic. Cunosc multe persoane care isi permit alte VR-uri la 2000-5000 lei, le-au incercat, le-au placut, dar nici vorba sa le cumpere. Mai mult de elementul wow. Nu contest ca experienta de VR nu va fi mult mai buna decat cu alte headset-uri, dar si pretul e pe masura. Iar cand dai 3500$ (sau mai mult in Europa?) te astepti ca totul sa fie perfect. + un factor important - cu VR-ul nu prea te poti duce la terasa sa te vada lumea cat de barosan esti, asa ca deja se pierde o parte buna din clientela (sau cine stie, daca tot au ecran care le proiecteaza ochii ).

    Imi place foarte mult ideea, medicina (domeniul meu) a ,,intrat,, tare in VR in ultimii ani, domeniu in care nu prea conteaza ,,cat costa,,. Cum zicea si Monkey, un precedent foarte bine venit, impinge industria, dar totodata, pana nu vad o intrebuintare concreta si aplicata, nu merita 3500$ un asemnea sistem.

  8. #8 SP
    Senior Member sexbobomb91's Avatar
    Salariul mediu (median, nu average) in US (dupa taxe) nu trece de $3500; nici macar in state mai bogate, cum ar fi New York sau California: https://salaryaftertax.com/us/salary-calculator .

  9. #9 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Or să fie belea în special pentru productivitate, și pentru cei cu spațiu mic. Gândește-te doar la cei care lucrează în "cubicles" (sau stau în mini apartamente). Pentru că nu mai ai nevoie de niciun calculator (deci ai scăpat de vreo 2000$ cât dădeai pe un MacBook sau Mac Pro), nu ai nevoie de niciun monitor sau TV (mai scapi de vreo 3000$ cât ar fi un microLED de 85" or more). Bine, asta ar putea fi valabil și la alte soluții VR, dar fie vei fi legat de un PC (cu cerințe mari de procesare), ori vor fi niște jucării (gen Oculus Quest) pe care e aproape imposibil să lucrezi cu adevărat.

    Greutatea, nu știu de unde ai tras concluzia ca e prea greu Vision Pro-ul, pt. că nu știe nimeni exact ce greutate va avea. Dar mă îndoiesc că va fi mai grea decât Quest 2-ul, care deși e plin de plasticăraie, are totuși bateria integrată (și aceea cred că e aprox. jumătate din greutatea totală).

    Persoanele care zici că își permit VR-uri de 2000-5000 de lei... cum adică "le-au încerecat, le-au plăcut, dar nici vorbă să le cumpere"? Nu înțeleg asta cu "îmi permit, îmi place, dar nu cumpăr", sorry. Poate, vorba ta, dacă le cumpărau doar pentru a se uita la filme. Deși sincer, pentru filme nu prea te încadrezi la buget de "2000-5000 lei". De-abia un Pimax 8K poți să zici că este decent pt. filme (și acela e ugly cu ale sale Fresnell lenses), plus că dacă pui și accesoriile sare de 2000$ (adică peste 9000 lei). Să sperăm că Vision Pro cu ale sale micro-OLED cu mai mult de 4K per ochi (23 Mpx în total - ca idee, în 4K sunt 8Mpx) va fi mai mult decât perfect.

    Anyway, eu de-abia aștept impresii de la cei care testează zilele acestea la WWDC. Pentru că nah, în rest momentan e doar o reclamă. Chiar și la 3500$, dacă nu e real tot ce a prezentat Apple, it will just be a big fail.

    Pentru mine nu lansarea Apple în sine (care la urma urmei nici măcar nu e o lansare, produsul fiind gata "la anul") mă bucură, ci faptul că a împins cineva tehnologia. Sper să vină Google sau Meta cu ceva la jumătate de preț, care să facă same thing. I really don't mind. Dar, având în vedere ce tocmai a anunțat Meta, mă îndoiesc profund. Iar ochelarii de la Google, deja mă întreb dacă nu au ajuns în graveyard (plus că erau mai mult un gimmick, nu ceva de productivitate)...

    P.S. E MonkY, nu Monkey...

  10. #10 SP
    Member Antiohh's Avatar
    Eu vorbesc referitor la oboseala cauzata de a avea un monitor (de fapt 2, dar nu conteaza) lipit de ochi atat de mult timp. Oare chiar poti munci zi de zi intr-un asemenea spatiu si apoi sa il folosesti in timpul liber? (luand situatia ideala prezentata de tine cum ca nu ar mai trebui nimic pe langa el). Eu am un tv de 43 inch pe care il folosesc pe post de ultrawide de la o distanta de aprox. 85cm si pot spune ca imi obosesc ochii mult mult mai repede decat daca stau in fata unui ecran mai mic. Nu am avut ocazia sa testez un VR cu orele, posibil sa ma insel, dar din ce am mai auzit de la persoane care le folosesc, cred ca oboseala va fi un factor foarte important in implementarea sistemelor vr pe scara larga.

    Cat despre greutate, Marques Brownlee a zis ca se simte foarte greu in review-ul lui.

    PS: scuze pentru nume

  11. #11 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by sexbobomb91 View Post
    Salariul mediu (median, nu average) in US (dupa taxe) nu trece de $3500; nici macar in state mai bogate, cum ar fi New York sau California: https://salaryaftertax.com/us/salary-calculator .
    Eu m-am luat după asta: https://www.worlddata.info/average-income.php. În New York nu ai cum să trăiești cu 3500$ pe lună, decât poate prin gheto-uri sau suburbii. Știu că am văzut recent un studiu fix în New York, unde chiria medie e undeva pe la 3000$ pe lună (comparativ cu restul țării, unde media este pe la 1500$ pe lună).

    Anyway, divagăm... cei care spui tu că nu-și permit un Vision Pro la 3500$, sunt aceeși care își cumpără Mac Pro-uri care pleacă de la 7000$ în sus, care își cumpără monitoare Pro Display de la 5000$ în sus, care stau la coadă la Tesla... Nu sunt toți săraci ca noi, nu-ți face griji pentru ei.

    ---------- Post added 06-06-2023 at 15:29 ----------

    Quote Originally Posted by Antiohh View Post
    Eu vorbesc referitor la oboseala cauzata de a avea un monitor (de fapt 2, dar nu conteaza) lipit de ochi atat de mult timp. Oare chiar poti munci zi de zi intr-un asemenea spatiu si apoi sa il folosesti in timpul liber? (luand situatia ideala prezentata de tine cum ca nu ar mai trebui nimic pe langa el). Eu am un tv de 43 inch pe care il folosesc pe post de ultrawide de la o distanta de aprox. 85cm si pot spune ca imi obosesc ochii mult mult mai repede decat daca stau in fata unui ecran mai mic. Nu am avut ocazia sa testez un VR cu orele, posibil sa ma insel, dar din ce am mai auzit de la persoane care le folosesc, cred ca oboseala va fi un factor foarte important in implementarea sistemelor vr pe scara larga.
    Aici depinde strict de fiecare în parte, și de cât de ergonomică este jucăria VR. Uite de exp. și Oculus Quest 2 e foarte enervant și obositor dacă îl folosești cu strap-ul default. Dacă iei Elite-ul sau mergi pe un Halo Strap, ai impresia că nu ai nimic pe cap. Mai departe, cum ziceam, depinde de fiecare. Eu am avut sesiuni și de câte 5-6 ore fără probleme, pe unii îi ia amețeala după nici jumătate de oră. La fel, depinde de cum e realizat software-ul. Eu de exp. folosesc tot timpul roller coaster-ul (e un joc în App Store), să testez pe diverși. Ei bine, are o funcție prin care poți opri "punctele de control". Dacă faci asta, garantat în 10-15 min te va lua amețeala, oricât de bun ai fi. Pur și simplu creierul nu poate înțelege ce se întâmplă, îi dă peste cap toate cele. Dai casca jos și nu înțelegi dacă stai în cap sau pe picioarele proprii. Eu inițial făceam asta ca fiind o chestie funny... dar nu e, deloc.

    Revenind: dacă ai un refresh foarte bun (din punctul meu de vedere, orice este peste 120Hz e suficient), dacă nu ai latență mare (iar aici Apple se laudă cu cea mai mică latență ever, totul fiind inside - nu doar că M2-ul acela e un super CPU/GPU, dar ai văzut că au introdus un nou chip dedicat, R1, care fix de asta se ocupă), dacă ai rezoluție suficient de mare pentru a nu avea screen-door effect, god-rays și alte aberații, dacă ai lentile foarte bune și e totul super immersive, ar trebui să fie chiar mai relaxant decât a te uita la un monitor/TV. Ah da... și contează să fie și un ventilator inside. Eu la VR-urile care nu au ventilator le-am atașat așa ceva... pt. că ajută enorm, nu atât în a te scăpa de transpirație, cât pt. a-ți "aerisi" ochii. Altfel, stai totuși cu ochii într-un mediu închis... not a very good ideea.
    Quote Originally Posted by Antiohh View Post
    Cat despre greutate, Marques Brownlee a zis ca se simte foarte greu in review-ul lui.
    Merci de info, o să mă uit la ce a zis...

  12. #12 SP
    Senior Member sexbobomb91's Avatar
    Dupa reactiile celor prezenti nici ei nu par prea incantati :

  13. #13 SP
    Member Antiohh's Avatar
    Quote Originally Posted by sexbobomb91 View Post
    probabil un model mai pro va ajunge sa coste si dublu.
    E deja modelul Pro din cate stiu eu.

  14. #14 SP
    Senior Member sexbobomb91's Avatar
    Da, asa se numeste dar sigur vor fi modele mai performante, de aceea au spus " ... starts at $3499 " .

  15. #15 SP
    Admin MonkY's Avatar
    @Antiohh: gata, l-am văzut și eu. Îl postez aici și pentru ceilalți:



    @sexbobomb91: eu înțeleg că nu-ți place, dar din fericire nu toți trebuie să împărtășim aceeași idee (un fel de "Let's agree to disagree". Also, încearcă te rog să nu mai dai informații eronate. Marques nu a zis așa ceva (chiar și tu ai dat link), ci s-a întrebat și el la rândul său dacă după mai mult de 30 de minute (cât a avut la dispoziție) nu cumva devine obositor. E o diferență mare dintre o întrebare și o afirmație... Merci.

    ---------- Post added 06-06-2023 at 16:07 ----------

    Quote Originally Posted by sexbobomb91 View Post
    Da, asa se numeste dar sigur vor fi modele mai performante, de aceea au spus " ... starts at $3499 " .
    Nu cred că vor fi modele mai performante (cel puțin nu la început). Ci vor fi aproape sigur ca și la celelalte device-uri Apple, cu storage diferit. Poate cine știe, și modele cu mai mult de 16GB RAM (deși eu unul mă cam îndoiesc), pentru cine dorește extra productivitate. Ah, și cu siguranță va exista extra opțiune pentru cei care vor/trebuie să poarte dioptrii (parcă cu Zeiss au zis că se fac acele atașamente magnetice). We shall see. Important e că au dat startul. De-abia aștept să văd ce face concurența.

  16. #16 SP
    Manager paul's Avatar
    Parerea lui Zuck, exprimata in cadrul unui companywide meeting:
    Quote Originally Posted by Mark Zuckerberg
    Apple finally announced their headset, so I want to talk about that for a second. I was really curious to see what they were gonna ship. And obviously I haven’t seen it yet, so I’ll learn more as we get to play with it and see what happens and how people use it.

    From what I’ve seen initially, I’d say the good news is that there’s no kind of magical solutions that they have to any of the constraints on laws of physics that our teams haven’t already explored and thought of. They went with a higher resolution display, and between that and all the technology they put in there to power it, it costs seven times more and now requires so much energy that now you need a battery and a wire attached to it to use it. They made that design trade-off and it might make sense for the cases that they’re going for.

    But look, I think that their announcement really showcases the difference in the values and the vision that our companies bring to this in a way that I think is really important. We innovate to make sure that our products are as accessible and affordable to everyone as possible, and that is a core part of what we do. And we have sold tens of millions of Quests.

    More importantly, our vision for the metaverse and presence is fundamentally social. It’s about people interacting in new ways and feeling closer in new ways. Our device is also about being active and doing things. By contrast, every demo that they showed was a person sitting on a couch by themself. I mean, that could be the vision of the future of computing, but like, it’s not the one that I want. There’s a real philosophical difference in terms of how we’re approaching this. And seeing what they put out there and how they’re going to compete just made me even more excited and in a lot of ways optimistic that what we’re doing matters and is going to succeed. But it’s going to be a fun journey.

  17. #17 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Zuck, ce să zică și el, după mizeria aia de Metaverse, cu grafică și features demne de anii 90. Bine, și în anii 90 personajele chiar aveau picioare...

    Între timp, am prins un mic detaliu, care lipsea din prezentări. Se pare că va exista și un over-head strap, to make it more easy to wear!
    Attached Images Attached Images vision-pro-over-head-strap.jpeg

  18. #18 SP
    Manager paul's Avatar
    Lansare in 2 februarie in US:

  19. #19 SP
    Admin MonkY's Avatar
    La banii ăștia... 2 iau. Sau 3, nu sunt sigur...

  20. #20 SP
    Manager paul's Avatar
    Unboxing si impresii:




Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Similar Threads

  1. Clubul Apple Mac & macOS By BogdanN1 in forum Apple
    Replies: 1148 Last Post: 17-03-2024, 16:11
  2. Clubul Apple TV & tvOS By MonkY in forum Apple
    Replies: 49 Last Post: 26-10-2023, 12:30
  3. Replies: 42 Last Post: 05-10-2023, 01:09
  4. Clubul Apple Watch & watchOS By MonkY in forum Apple
    Replies: 172 Last Post: 14-09-2023, 21:06

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts