Da. Din pacate asta este imaginea spre care se indreapta cu toate produsele, indiferent daca au face ID sau nu. Mie nu-mi place dar nici nu-mi displace.
Partea buna e ca zona aia e cam nefolosita de OS, deci nu cred ca deranjeaza prea mult, mai ales ca pe telefon se pierde destul de rapid din vedere, iar pe Mac nu prea e folosita zona aia oricum, mai ales ca nu prea ai chestii full screen.
Air cu M3:
Apple unveils the new 13- and 15-inch MacBook Air with the powerful M3 chip - AppleOriginally Posted by Apple
Nu inteleg de ce tot compara cu M1. Chiar asa mici sunt diferentele vs M2 de le e rusine sa o faca pentru ca nu ar mai vinde nimic?
Daca e asa, de ce nu scot la 2-3 ani si nu anual?
Da, diferentele sunt mici fata de M2 si cred ca si-au dat seama de la celelalte macbooks cu M3 ca targetul lor sunt cei cu macbooks pe intel sau cu M1. Altfel nu se justifica upgrade-ul.
Eeeh, mai fac si altii chestii de genul acesta (vezi Intel), care nu-si compara direct ultima versiune cu cea anterioara, pt. ca s-ar face de ras cu upgrade de boost per clock de doar 10%. Macar Apple pt. noile modele vine nu doar cu procesoarele mai rapide cu 20-30% (ca ar fi putut face doar asta si gata), ci aduc pt. Air-uri si ceva extra. Gen 2 core-uri extra la GPU (parca inainte erau maxim 8), better WiFi (WiFi6E acum - nu inteleg de ce nu deja WiFi7), extra monitors support, blah blah. Plus ca nah, altfel suna upto 60% better performance, decat upto 30% better, nu?
Pe de alta parte, da... inteleg ce ziceti voi. Eu daca as avea deja un M2, nu as fi tentat sa fac upgrade la M3. Insa cu M1 (asa cum am acum iPad-ul), as face o trecere la M3.
Ah, si sa nu uitam ca mai sunt si alte mici diferente, care pentru multi chiar conteaza. De exp. primul MacBook Air cu M1 avea camera de 720p, cel cu M3 are camera 1080p (jenant, if you ask me - ar fi putut pune ceva 4K). La M1 nu exista acel Media Engine (a hardware-accelerated video encoding and decoding feature), pe cand la M3 da. Also, nu sunt sigur, dar parca Air-ul cu M1 avea 400nits ecranul, cel cu M3 are 500nits. Bonus: Air-ul cu M1 nu avea portul nou cu MagSafe, deci pierdeai un port Thunderbolt cand incarcai. Extra bonus: MacBook Air avea baterie de 49.9Wh, pe cand Air-ul nou de 13" are 52.6Wh iar cel de 15" are 66.5Wh.
Sunt chestii pe care urasc ca Apple nu le prezinta, pentru ca unii ca mine apreciaza astfel de mici upgrade-uri. De exp. citisem ca si SSD-urile sunt mult mai rapide pe varianta cu M3, dar aici ramane de vazut daca e valabil pentru toate storage-urile, sau ca la M1, sa fie valabil doar pentru 500GB-2TB. Da, aici va recomand, daca vreti sa achizitionati asa ceva, sa stati deoparte de variantele cu 256GB, intrucat sunt mult mai lente (folosesc single channel memory flash, fata de celelalte care folosesc dual sau chiar quad). Este si motivul pt. care la Apple nu ma mai ating de nimic sub 500GB.
In caz ca vreti performantele unui MacBook Pro cu M3 pe un MacBook Air cu M3:
Pentru ca da, Apple continua sa creada ca la un asemenea super procesor, poti scapa si fara active cooling. Motiv pt. care, tineti-va bine, procesorul poate sari si de 114 grade! More infos in here: M3 MacBook Air hits eye-popping 114 degrees Celsius in stress test and didn't melt — temperature settles down at 100 degrees after thermal throttling.
Ah, si gata, au rezolvat in sfarsit problema de care spuneam mai devreme... in care recomandam sa stati departe de modelele cu 256GB. Acum au pus un extra nand flash, si s-a dublat performanta. But still, go for at least 512GB, trust me on that! More infos here: Extra NAND chip makes Apple MacBook Air M3 256GB SSD drastically faster than predecessor.
macOS Sequoia:
macOS Sequoia takes productivity and intelligence on Mac to new heights - AppleOriginally Posted by Apple
Sunt total dezamagit de Magic Mouse 3. Mi se pare “sluggish”, parca are probleme cu senzorul in sensul ca sare cumva cursorul la intervale neregulate.
Mi se pare de noaptea mintii, un mouse de 60 de lei functioneaza impecabil.
Am zis sa trec la Magic Mouse pentru a beneficia de “gestures”, daca tot am achizitionat si un M2 MAX.
Ceva tips & tricks pentru o experienta de utilizare decenta? Imi scapa mie ceva?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Cam ciudata faza cu sluggish. Asa simt eu MX Master 3 si am preferat sa nu-l mai folosesc.
Initial am dezactivat "handouts" - nu mai stiu cum ii zice functiei din Mac OS care permite copy/paste si tot, intre Mac si iPad/iPhone, iar asta facea totul sa mearga smooth, dar e prea utila functia ca sa renunt la asta, asa ca am renuntat la mouse...
Dar cu Magic Mouse nu am avut niciodata vreo problema cu asta, doar cu ergonomia...
iMac cu M4:
The world’s best all-in-one desktop features even more performance, a nano-texture display option, a 12MP Center Stage camera, and Thunderbolt 4 connectivity — all in a strikingly thin design
Yay, avem new Mac Mini's!
Fully redesigned Mac mini models featuring the M4 and M4 Pro chips, a considerably smaller casing, two front-facing USB-C ports, Thunderbolt 5 connectivity, 16GB RAM base and more!*Starts*at*$599.
Apple anunta M4 Pro si M4 Max:
MacBook Pro primesc updates:M4 Pro and M4 Max join M4 to form the most advanced family of chips ever built for a personal computer
With an advanced 12MP Center Stage camera, Thunderbolt 5 on M4 Pro and M4 Max models, and an all-new nano-texture display option, MacBook Pro gets even more capable and even more pro
MacBook Air (M2/3) acum vin cu minimum 16GB RAM:
MacBook Air is the world’s most popular laptop, and with Apple Intelligence, it’s even better. Now, models with M2 and M3 double the starting memory to 16GB, while keeping the starting price at just $999 — a terrific value for the world’s best-selling laptop.
A întrebat colegul codpin pe alt thread despre cum e Mac pentru cineva care e obișnuit cu Windows, poate mai sunt și alții pe gânduri acum cu Mini M4 care e ridicol de ieftin.
Toată viața am folosit Windows. Am trecut prin toate de la Windows 97 până în prezent, și întotdeauna a fost sistemul meu de operare preferat (față de Android, iOS, Linux, Blackberry OS și Symbian pentru nostalgici). Acum 3 luni mi-a murit de tot laptopul și, dezamăgit până peste de cap de toate opțiunile cu Windows de pe piata, mi-am luat inima în dinți și am cumpărat un Air cu M3.
Cel mai bun dispozitiv electronic pe care am pus mâna vreodată. Nu are rost sa zic de cat de minunat e hardware-ul, surpriza a fost sa găsesc în sistem de operare cu care sa ajung mai productiv decât cu Windows. Deși are paradigme de utilizare destul de diferite de Microsoft, nu a durat mai mult de 2 săptămâni sa mă obișnuiesc cu el și sa mă simt power user. Au fost într-adevăr 2 săptămâni destul de enervante cu zile in care am vrut sa îl arunc pe fereastră, dar hey - doua săptămâni!
Posibilitățile de customizare sunt infinite, și pentru orice setare care nu exista deja vei găsi o aplicație care sa facă fix ce ai nevoie. Spre deosebire de un laptop cu Intel, chiar poți rula 10 aplicații simultan în background fara vreun impact sesizabil la baterie.
Recomand maxim Raycast (gratuit), cred ca mi-a salvat deja mii de clickuri și multe ore de viață, e incredibil cat de puternic e Spotlight. Un exemplu oarecare: învăț o limbă străină mai puțin populară și foarte des vreau sa traduc fraze întregi în engleză cu DeepL.
Windows: selectam textul, copiam, mergeam în tabul din browser cu DeepL, parsam textul, apasam enter, vedeam textul.
Mac cu Raycast (+ plugin DeepL): selectez textul și apas command + options + D. Atat. Îmi apare traducerea direct in fata, fara alte 7 comenzi și fără sa deschid browser.
Eu unul nu o sa mă întorc prea curând la Windows. Colac peste pupăză, au ajuns macurile sa fie și cele mai ieftine calculatoare decente de pe piata. Vrei un laptop cu adevărat portabil și cu baterie care sa te tina o zi? 7000 de lei unul cu noile procesoare Intel Ultra, 7000 de lei ultimul macbook sau... 3500 de lei un Air cu M1 care inca e super competitiv. La 3500 în tabăra Windows bate vântul rău de tot.
Multumesc mult Espiritus! Ma gandesc de ceva vreme sa trec pe solutiile Apple, mai ales pe partea de productivitate.
Toata viata am stat pe windows. Am la birou super statie de lucru cu 128GB Ram si procesor cu 16 nuclee si se misca ca un c*r daca vreau sa editez ceva video sau daca am mai multe aplicatii din suita Adobe deschise deodata. Sa fereasca dumnezeu sa dau copy paste la niste preseturi in Lightroom la mai mult de 20 de poze odata ca mi se blocheaza si youtube.
Si pe alta parte tot ii vad pe astia pe youtube, in frunte cu Marques, ca folosesc laptopuri Apple mai usoare decat o bautura de la Starbucks si editeaza in 4k fara stres si le tine si bateria o zi.
Singura emotie o am ca sunt bagat in ecosistemul windows cu absolut tot si sper sa pot sa fac trecerea cu toate cat mai usor posibil. Daca eram doar eu era okish, da colaborez pe diferite proiecte cu o gramada de clienti care au ori Windows ori MacOs si pana acum a fost ok. Sper sa ma descurc si daca fac trecerea la MacOS.
Iar ce au reusit cu Mac Mini si la ce bani, e absolut ridicol. Iei doua la pretul unui laptop decent pe Windows.
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
@codpin Ai multe chestii pe windows? Nicio problemă, ai de ales intre UTM virtual machines (gratuit daca il descarci de pe site, pe app store e €12 or smth, diferenta fiind updateurile automate), Oracle VirtualBox (gratuit si acesta) si parallels (cu plata in sistem de abonament parca). Si instalezi frumos windows in masina virtuala fara batai de cap.
Daca rulezi chestii care necesita translation layer de accelerare grafica va trebui sa folosesti parallels. Nu stiu in ce masura stie virtual box accelerare grafica insa orice altceva de windows poate fi rulat fara batai de cap pe o masina virtuala.
In principiu cred ca as putea sa ma descurc fara masini virtuale. Oricum as pastra macar un laptop pe Windows pentru semnatura digitala si alte mici chestii din astea de obicei legate de conta sau declaratii. Dar asta nu ar fi o problema.
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Bookmarks