Single post: Microsoft trece la urmatorul nivel cu Surface 2 si Surface 2 Pro

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    Microsoft trece la urmatorul nivel cu Surface 2 si Surface 2 Pro

    Dupa anunturile legate de pierderile suferite de Microsoft datorita vanzarilor extrem de slabe ale tabletelor Surface RT si Surface Pro, lumea a fost impartita in 2 tabere. A fost pe deoparte tabara care a spus ca Microsoft a esuat lamentabil (si a avut ca rezultat faptul ca multi producatori au renuntat la a mai lansa produse cu Windows RT), si pe de alta parte tabara care a mers pe ideea ca "fiecare sut in fund este un pas inainte" si a asteptat linistita o a doua iteratie a tabletelor Surface.

    Momentul pentru lansarea noilor Surface a fost cum nu se poate mai bine ales de Microsoft, avand in vedere ca Apple isi va anunta noua serie de iPad-uri de-abia luna viitoare (si chiar nici atunci nu exista o singuranta de 100%). Dar, vorba lunga... saracia omului. Haideti sa vedem daca noile tablete se ridica la inaltimea asteptarilor sau nu.

    Sa incepem cu primul produs prezentat: Microsoft Surface 2. Aceasta este versiunea imbunatatita a lui Surface RT, si desi lumea se astepta sa vada un RT 2, se pare ca Microsoft a renuntat la RT in totalitate. La prima vedere, design-ul pare identic. Insa aceasta este ceva mai subtire (la 8.9mm fata de 9.4mm) si ceva mai usoara (la 676 grame fata de 680 grame). Mai mult, acum aceasta este construita din 2 bucati de magneziu (si nu 3 precum versiunea anterioara). Inca nu vorbim de unibody ca la Apple, dar totusi e un pas inainte.

    Cele mai mari modificari la Surface 2 sunt insa la "interior". In loc de Tegra 3 acum avem noul si mult mai rapidul Tegra 4. In locul ecranului in 1366 x 768 acum avem un ecran FullHD (1920 x 1080). Conectorul USB 2.0 a fost inlocuit de unul USB 3.0. Daca cu ajutorul lui Tegra 4 vom avea performante de 3-4 ori mai mari, autonomia nu se pierde, ba din contra avem un plus de 25% (pana la 10 ore de video playback).

    Kickstand-ul este la locul sau insa de data aceasta are doi pasi de pozitionare si in plus acum este si suport pentru noul Touch Cover 2. In plus, Surface 2 va putea fi achizitionat si in varianta alba si nu doar neagra ca pana acum. Microsoft a adaugat totodata si un senzor video care sa ajute in comunicatiile via Skype in meniile unde lumina este la un nivel scazut.

    Ca bonus la achizitionarea unui Surface 2, veti primi un an de "free international Skype calling" precum si 200GB de storage via SkyDrive (gratuit pentru 2 ani). Precum Surface RT si de data aceasta veti primi Office-ul preinstalat. Surface 2 se va vinde in 2 variante de storage: 32GB si 64GB si pretul va incepe de la 449$. Pre-orderul a inceput de astazi iar livrarea se va face incepand cu 22 Octombrie 2013.

    Sa trecem mai departe la Microsoft Surface Pro 2. Dupa cum stiti, Surface Pro fata de Surface este pe arhitectura x86 (fata de ARM) si prin urmare poate rula aplicatii clasice de Windows. De data aceasta, fata de upgrade-ul suferit de Surface 2 la ecran, Surface 2 Pro ramane aproape identic (tot la rezolutie FullHD si diagonala de 10.6"), singura modificare fiind data de "46% better color accuracy". Ca design, avem totul identic (aceeasi greutate si marime ca si la primul Surface).

    Modificarea cea mai importanta are loc intern: cu ajutorul noului procesor Intel Core i5 din generatia Haswell (la 1.6Ghz), Microsoft promite acum performante imbunatatite cu 20% la CPU si 50% la GPU. Tot datorita lui Haswell bateria primeste un boost de 60% (culmea este ca in anumite articole a fost prezentate un boost de 75%). Bineinteles cu aceasta ocazie se promite si un zgomot mai mic generat de ventilatoare, precum si temperaturi mai mici.

    Un alt update il avem acum in faptul ca putem sa comandam noul Surface Pro 2 atat in variante cu 4GB RAM cat si cu 8GB RAM, iar pentru storage putem opta intre 64GB, 128GB, 256GB si 512GB.

    Kickstand-ul nou se prezinta si el cu pozitionarea in 2 pasi, avem si compatibilitatea cu noul Type Cover 2 (care acum este cu 1mm mai subtire si este iluminata). Mai mult, acum in pachet vine si un "electronic pen". Cu aceasta ocazie Microsoft a prezentat inca un nou cover, denumit Power Cover, capabil sa creasca puterea bateriei de 2.5x.

    La categoria porturi, Surface Pro 2 sta bine si se prezinta cu 3 USB-uri 2.0, un USB 3.0, un mini DisplayPort, Ethernet, Audio in/out si charging. La partea de docking, Surface Pro 2 se lauda acum ca poate scoate 3840 x 2160 pe un display extern. In demonstratia de la conferinta, Microsoft a prezentat (succint, ce-i drept), cat de rapid este un Surface Pro 2 facand editare in 6K (de pe un RED). Faptul ca Microsoft refuza cu incapatanare sa introduca modul 3G/4G/LTE in Surface-uri mi se pare foarte bizar (si de neacceptat in 2013-2014).

    Ca si in cazul lui Surface 2 veti primi un an de "free international Skype calling" precum si 200GB de storage via SkyDrive (gratuit pentru 2 ani). Bineinteles ca Surface 2 Pro va veni cu Windows 8.1 preinstalat. Pre-order-urile au inceput deja, pretul incepand incepand de la 899$ (pentru varianta 4GB RAM si 64GB storage) si ajunge la 1799$ (presupunem ca pentru varianta 8GB RAM si 512GB storage). Livrarea va avea loc deasemenea pe data de 21-22 Octombrie.

    Cu ocazia anuntarii celor 2 produse Surface, Microsoft a venit si cu o surpriza, prezentata prin intermediul unui Surface Music Kit. Aceasta este o versiune mai speciala a unui Touch Cover Keyboard si e dedicata DJ-ilor. Kit-ul include si o aplicatie denumita Remix Project, care insa este gandita pentru incepatori. Din pacate pretul acestui kit nu a fost anuntat iar comenzile vor putea fi facute incepand cu 22 Octombrie 2013.

    In final, personal nu stiu ce sa cred. Upgrade-ul este evident la ambele modele. As indrazni sa spun ca Surface 2 a avut parte de mult mai multa atentie decat Surface 2 Pro... din pacate penuria de aplicatii pentru Windows RT il face indezirabil. Ma mira foarte mult faptul ca in Surface 2 Pro nu au investit aproape nimic. Faptul ca au inlocuit i5-ul vechi cu unul din generatie Haswell nu acorda celor de la Microsoft absolut nimic, toate multumirile probabil ducandu-se catre Intel. Anyway, sunt curios de parerile voastre in legatura cu noile Surface-uri.
    Attached Images Attached Images microsoft_surface_2.jpg