Daca aveti Android 4.x nu va mai chinuiti sa goliti RAM-ul, pentru ca o faceti degeaba. Google merge de la o vreme pe principiul "unused RAM is bad RAM" si face pre-cache la aplicatii, jocuri, drivers, etc... Tweaker-ele de genul Automatic Task Killer sunt degeaba (ba din contra, fac mai mult rau). Ele scot apps din RAM si Androidul baga la loc.

Mai departe, faptul ca incepe sa se miste greu in timp... iarasi e ceva natural la Android. Fie faceti o resetare generala, fie verificati daca aveti ultimul firmware (la unele din ele Google/Samsung mai uita sa adauge functia TRIM pentru NAND Flash). Puteti incerca chiar si un custom kernel + custom ROM (dar va trebuie nervi de otel).

Pentru Samsung deasemenea gasiti si liste pe XDA (developers) cu aplicatiile de tip bloatware pe care le puteti dezactiva complet (cu ajutorul unor aplicatii precum Titanium Backup).

Ca regula generala, la Android e bine sa dezinstalati orice joc sau aplicatie pe care nu o folositi. In felul acesta nu mai sunt sanse ca Androidul sa faca un cache pentru aplicatia respectiva. Puteti verifica cu aplicatii gen Autorun sau Startup Manager si vedeti acolo ce porneste automat. Eu m-am trezit cu jocuri care porneau la startup - culmea, jocuri pe care nici nu le pornisem decat o data sau de doua ori (ceea ce e de-a dreptul o tampenie).

La fel, regula de bun simt: opriti orice widget nefolositor. Multi au impresia ca widget-urile nu consuma mare lucru. Nimic mai gresit.

Dupa care, verificati ce se intampla in background. Multora le place multitasking-ul din Android... dar acesta din pacate de multe ori nu face altceva decat sa consume resurse aiurea. De exp. ce rost are sa functioneze Facebook in background daca eu nu ma uit pe el?

O alta regula de bun simt: verificati spatiul liber pe flash si pe card. Nu lasati niciodata prea putin spatiu (de exp. sa mergeti cu 200MB free din 32GB). Pe langa faptul ca va puteti trezi cu erori, veti "omora" flash-ul respectiv foarte repede (oricine ar trebui sa stie ca orice memorie de tip flash rezista la un anumit numar de scrieri pe aceeasi celula - ori daca voi veti scrie tot timpul in aceeasi zona, e grav).

Si tot tipic Android... restartati smartphone-ul mai des (odata pe zi).

Bafta!