Single post: IPhone 3GS is out !

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    IPhone 3GS is out !

    Circula de ceva timp vestea ca Apple planuieste o versiune mai rapida si cu mai multe features a iPhone-ului pentru 2009. Iata ca toate zvonurile care au circulat nu au fost degeaba, intrucat tocmai a fost lansat pe piata iPhone 3GS (S-ul acela vine de la "Speed").

    Cum era de asteptat, cel mai important lucru este acel "S" care semnifica un nou procesor integrat. Apple spune ca procesorul actual este pana la "de 2 ori mai rapid decat versiunea anterioara". Mesageria este de 2.1 ori mai rapida, incarcarea aceleiasi pagini web este de 2.9 ori mai rapida. Mai mult, se pare ca procesorul este optimizat pentru un consum mai mic de energie, rezultand intr-o durata mai mare de viata a bateriei.

    Camera este iarasi unul din punctele forte. Rezolutia este acum de 3 Megapixeli cu autofocus, auto exposure si auto white balance. Totodata, functii de macro si low light modes, precum si faptul ca orice aplicatie poate accesa camera acum... sunt binevenite. Filmele pot fi realizate la 30 FPS in format VGA cu auto focus, auto exposure si auto white balance activate.

    La partea de conectivitate, este suportat standardul de 7.2Mbps 3G, trei benzi UMTS/HSDPA, 4 benzi GSM/EDGE, WiFi 802.11b/g si Bluetooth 2.1 + EDR.

    La partea de grafica, desi ecranul ramane tot la 3.5", sunt anuntate noi functii 3D suportate hardware, precum si un avantaj numit de Apple "fingerprint-resistant oleophobic coating". Nu stiu ce inseamna asta, dar presupun ca are un ecran mai rezistent. Vom vedea

    Dimensiunile raman aceleasi, desi greutatea creste cu 2 grame (de la 133g la 135g). In schimb, dupa ce a fost atat de rau "lovita" de catre GreenPeace, Apple in sfarsit a trecut la materiale mai "verzi". Prin urmare, LCD-ul acum este "mercury-free" iar ecranul este "arsenic-free". We all love a green world !

    Bateria se pare ca a crescut, atat datorita noului CPU cat si noilor functii. Apple spune ca veti avea parte de 12 ore de vorbit pe 2G si 5 ore de vorbit pe 3G. Standby-ul a crescut la 300 de ore. Facand browsing pe WiFi, veti avea parte de 9 ore, pentru playback video 10 ore iar pentru playback audio 30 de ore !

    Una din noile functii din iPhone 3GS este includerea unui "magnetometer" care are functie de compas si este deja integrat in Google Maps. Totodata, o functie numita "Voice control" va permite sa "vorbiti cu iPhone-ul" (puteti sa dati comenzi vocale). Acum puteti face zoom pe text, puteti intoarce videoclipurile sau puteti comanda iPhone-ului sa va citeasca textul de pe ecran.

    Pretul anuntat pentru US este de 199 USD pentru versiunea de 16GB si 299 USD pentru versiunea de 32GB. Well, zic ca e timpul sa trec si eu la un iPhone 3GS de 32GB ! In sfarsit, odata cu versiunea 3.0 a OS-ului (functii mult asteptate gen copy/paste) ce va fi lansat pe 17 Iunie 2009... iPhone devine un telefon/gadget irezistibil ! Bravo Apple !

    Si ca sa fiu un pic rautacios: Bine ai venit la nivelul anului 2006 (cam atunci parca au aparut MMS-urile si copy/paste-ul pe telefoane, nu ? )

    Later edit: Se pare ca noul iPhone 3GS acum include OpenGL ES 2.0 hardware (fata de 1.1 la generatia anterioara). Este vorba practic de un chip 3D numit "PowerVR SGX GPU core" care este integrat intr-un chip Samsung. Practic, pentru noul 3GS vor putea fi dezvoltate jocuri mult mai puternice... insa nu stiu cine va ocoli o piata atat de mare ocupata de generatia "veche" de iPhone-uri, plus iPod's... 3GS ruleaza la 600Mhz si are 256MB RAM (fata de 412Mhz si 128MB RAM la iPhone 3G). Acum intelegem de ce e mult mai rapid... Nu puteau sa zica oare asa de la inceput ?
    Attached Images Attached Images apple_iphone_3gs_2009.jpg