Single post: Totul despre pesti si acvarii

  1. #500 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Bine ai venit iulia2015 si multumesc pentru apreciere.

    Nu sunt doar 6 ani, avand in vedere ca pasiunea legata de acvaristica e de la vreo 10 ani (deci sa tot fie peste 25)... dar pot spune ca filtrarea depinde foarte mult de apa la care ai acces (conteaza enorm daca e apa din puț de mica sau mare adancime, daca este apa de la furnizor, daca folosesti apa de ploaie), si desigur depinde de ce fel de acvariu vei avea (de apa dulce, marin, sau unul pt. ciclide africane) fiecare avand cerintele sale.

    Presupunand ca vorbim de un acvariu clasic de apa dulce si apa o iei din reteaua ApaNova, iti recomand sa folosesti filtrarea din 2 etape:
    1. prefiltrarea clasica (cea cu "cani" de 10"), care de obicei o rezolvi cu 3 cani si e foarte ok ca pret. Prima cana o populezi cu filtru mecanic de 20-50 de microni (pt. filtrare grosiera), a doua cu filtru mecanic de 5 microni (pt. filtrare mai serioasa), iar a treia cu filtru biologic cu filtru de carbon activ (pt. indepartarea metalelor, a clorului, a mirosului)
    2. filtrarea clasica pt. acvariu, pe care o rezolvi cu un filtru extern. Aici initial recomandam un Eheim, dar in ultima vreme am avut diverse probleme cu ele, asa ca poti incerca si ceva mai ieftin (gen JBL). Iti recomand ca filtrul extern sa-l iei un pic supradimensionat (de exp. daca ai acvariu de 200L, mergi pe unul recomandat pentru 300L). La filtrul extern nu uita sa iei si mediile biologice necesare (multi nu-l ofera decat cu medii mecanice, pentru a fi pretul mai mic).
    Osmoza inversa o folosesti in special pt. acvariu marin, iar pt. cel de apa dulce atunci cand ai probleme mari la apa... si trebuie tinut cont de faptul ca apa de osmoza trebuie sa o "imbogatesti" tu cu minerale si alte alea. Oamenii pot folosi apa de osmoza fara probleme (pt. ca ne tragem micro si macro elemente din mancare), dar pentru pesti si in special pt. un acvariu plantat, doar apa de osmoza nu e suficienta.

    Mai complicat este atunci cand folosesti apa de puț, unde de obicei dai de apa foarte dura si care poate fi infectata cu diverse. Atunci vorbim de preturi mai mari... de achizitii pentru dedurizator, osmozator, filtru UV si alte nebunii.

    Uite, o sa urc o schema de filtrare pt. casa, asa cum imi instalez eu acum. E un pic overkill dar chiar si asa s-ar putea sa mai contina si un dedurizator si un filtru UV (pentru casa, acvariul are deja filtru UV) in cazul in care analizele apei nu sunt OK. Hope it helps!
    Attached Images Attached Images organizare_filtrare_v5.jpg